Home » Forum » De brexit live

De Brexit Live

330 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
M Lavell
Precies

Het ligt iets genuanceerder: Het Franse deel van St Maarten hoort tot het Franse caribische departement en is dus Europa, er wordt betaald met de Euro. Nederlands st maarten is een overzees gebiedsdeel met een aparte status. Geen Europa, geen Euro.

Maar tegelijkertijd is het vestzak broekzak, want Nederland is wel Europa en de Frans Nederlandse verhoudingen zijn Europees.

Zodra Nederland niet meer Europees wil zijn, veranderen de verhoudingen en dat grijpt dan in op de verdragen die er tussen Frankrijk en Nederland zijn over het vrij verkeer van personen en goederen en het samen delen van het eiland.

Dáár zit de afhankelijkheid. Die verdragen zijn niet eenzijdig op te zeggen.

Net als die backstop met Ierland teruggrijpt op een verdrag tussen Ierland en de UK. Net als de kwestie Gibraltar teruggrijpt op een verdrag tussen Spanje en de UK

Ad Hombre "Zelfs de grootste EU sceptici zullen voorlopig eens rustig afwachten hoe het Brexit spel zich ontvouwt..."
Nee hoor.
Het gaat over de vaart der volkeren en hetzelfde optimisme als waarmee vandaag de dag bijvoorbeeld de theorie van de platte aarde opnieuw wordt omarmd.

mirreke
Precies dat AnneJ

je zou denken dat iedereen eerst eens achteroverleunt om te kijken hoe het zich in Engeland ontwikkelt, en daarna pas zelf stappen zet. Maar nee, de propaganda heeft zijn volgers gevonden en de grote meute gaat gewillig mee, zo lijkt het.

Verder M Lavell over medicatie: er is specifiek medicatie (zoals voor diabetici en voor kankerpatiënten), die uit de EU (Nederland vooral) komen, en die het VK niet zelf produceert.
Beide zijn voorbeelden van medicatie die niet lang opgeslagen kan worden, en dus niet gestockpiled. Dan heb je echt een vet probleem. Dat bevoorraden van medicatie in de rest van de EU is ook lastig is, heeft geen betrekking op dit probleem an sich.

En ja, er is een wereldwijd probleem als het gaat om medicatie, (kunstmatige) schaarste en hoger wordende prijzen. Er zijn wel meer dingen die aangepakt zouden moeten worden, en dit is er een van.

Yanea
Jeetje m lavell

Ik heb bijna bewondering voor de manier waarop je blijft vasthouden aan je eigen gelijk, terwijl de argumenten die het tegendeel bewijzen om je oren vliegen. Bijna.

mirreke
Uitstel...

laatste berichten dat May waarschijnlijk 2 mnd uitstel wil, en dat de EU nog liever twee JAAR uitstel wil...

Op de Duitse radio vanmorgen.

mirreke
Echter

de teneur op twitter is vooral dat men nog steeds en steeds meer bang is voor een no-deal.

Yanea
Bangmakerij

Ik verbaas me vooral over de energie die gestoken eordt in het bang maken van de mensen. Als ze die energie nou zouden steken in de onderhandelingen ...

AnneJ
Onderhandelingen?

Onderhandelen heeft geen zin.

Brexiteers willen geen compromis en remainers willen geen verlies van rechten. Het valt niet te overbruggen, afgezien van de rest van het gedoe.

Ik denk dat het handig is om 2 maanden uitstel te nemen en voor te bereiden op een no deal brexit. Grensovergangen instellen en procedures in gang zetten. Come what may.

Het hele Brexitgedoe stopzetten kan nog steeds maar dat zie ik niet gebeuren en zal ook heel wat losmaken.

In de voet geschoten.

Yanea
AnneJ

Ik bedoel onderhandelen over de nieuwe verdragen, over de grenzen, over inzet van mensen. Uitstel vind ik sowieso raar. Als je aan 2 jaar (!) niet genoeg hebt gehad, wat gaan die 2 maanden dan nog opleveren?

mirreke
Als er iets zeker is aan brexit

is dat er niets zeker is.

AnneJ
2 maanden

Mogelijk net genoeg tijd om ook hier te zorgen voor genoeg grensbewaking en begeleiding in de havens, maar ook in engeland zelf. Het instellen van procedures voor het grensverkeer. Alleen al zorgen voor voldoende personeel is voor iedereen een heel gedoe.
En als je dan zeker bent van een No Deal weet je in elk geval wat je moet regelen.
Nu hangt iedereen toch een beetje in limbo en hoopt dat het met een sisser afloopt.

mirreke
die twee maanden zijn echt niet genoeg

Misschien is het idd wel een idee om gewoon nog eens twee jaar eraan vast te plakken, en in die tussentijd, nu dat iedereen toch langzamerhand wel een idee heeft van wat het precies inhoudt, uittreden uit de EU, eindelijk alles eens goed te gaan regelen.

Yanea
Inderdaad

En als eindelijk duidelijk wat er geregeld moet worden, en hoe, zijn er vast nog wel meer landen die twijfels hebben over het nut van de EU, zoals Italie, Spanje en Portugal.
https://www.nu.nl/economie/5761008/gemiddelde-nederlander-21000-euro-rij...

mirreke
ehh liever niet

ik zie die EU wel zitten eerlijk gezegd, zeker in deze tijd nu allerlei verbanden zoals de VN, vriendschappen en verhoudingen zoals met de VS en Rusland, in beweging zijn.
Safety in numbers.

Bovendien, vergeet niet de vrijheid die we hebben gekregen door de FoM, dat kan echt niet meer worden teruggedraaid.

Yanea
Mirreke

Ik wil ook niet dat Nederland uit de EU gaat, al zou een onsje minder wel mogen. Maar met peilingen waarin Forum voor Democratie de tweede partij van Nederland wordt (😨) en een uitzending van Tegenlicht waarin werd voorspeld dat elk Europees land binnenkort een Poetin of Trump aan de macht heeft (Orban), vraag ik me af hoe lang de EU nog stand houdt.

M Lavell
Onzeker

Mirreke "Als er iets zeker is aan brexit
is dat er niets zeker is."
Als er iets zeker is aan het VK dan is het dat men verdeeld is over deelname aan de EU. De verdeeldheid van nu is helemaal niet nieuw. Die is er altijd geweest. Het eerdere referendum over "in Europa blijven of niet" leverde weliswaar een iets ruimere winst op voor blijven, maar met een bedroevend veel lagere opkomst.
Sindsdien zijn de tegenkrachten blijven zieken en poken en dwarsliggen, waardoor het VK nooit een echte deelnemer is geworden en in veel situaties een lastige dwarsligger.
Die houding zal niet veranderen.
Ook niet als een eventueel nieuw referendum toch nog "blijven" oplevert.
Ook niet als de deal van Theresa May alsnog wordt geaccepteerd. (Feitelijk houdt die deal niet zoveel in. Het is een ruwe schets op basis waarvan de echte invulling nog gemaakt moet worden)
Ook niet als het van uitstel komt.
Zelfs niet bij een no-deal, waar het óók van nieuwe handelsakkoorden zal moeten komen en waarover men intern in het VK verdeeld zal blijven.
Hoewel no-deal voor Europa wel de meest duidelijke positie zal zijn.

Yanea "En als eindelijk duidelijk wat er geregeld moet worden,..."
Dat is al duidelijk. Er is niets onbekend in het traject. Het probleem is dat men het in het VK niet eens is over de keuze die gemaakt kunnen worden.

Yanea
M lavell

De opkomst van 72 %. Niks bedroevend laags aan.

Kaaskopje
Yanea

Bij de 28 procent die niet naar de stembus is gegaan, zaten veel jongeren. Dat is bij elke verkiezing een probleem volgens mij. Als deze jongeren wel waren gekomen, had het er anders uit kunnen zien. Dat is de ellende. Oudere mensen met bij hun leeftijd passende (even gegeneraliseerd) sentimenten en populisten hebben de toekomst voor Jong-Engeland/Wales/Schotland/Noord-Ierland-Gibraltar nu bepaald. Een flink aantal is nog erg tevreden over die keus, maar een deel trekt zich nu de haren uit het hoofd. Daarom zou ik een nieuw referendum reuze interessant vinden. Dat is waarschijnlijk ook een reden dat het niet gebeurt.

Yanea
Maar Kaaskopje

Daarmee is de opkomst nog steeds niet bedroevend laag. Bij referenda in Nederland is de opkomst tussen de 32 en 66 %.

Kaaskopje
Yanea

Nee, maar dat hoorde je míj ook niet zeggen :-) Ik gaf aan dat veel jongeren bij die 28 procent zaten en dat een aantal daar nu spijt van heeft. De klimaatmarsen van jongeren stemmen mij wel hoopvol over de bewustwording van jongeren dat hun stem wel degelijk belangrijk is.

Kaaskopje
dat een aantal daar nu spijt van heeft.

Een aantal pro-Brexit-stemmers.

M Lavell
*zucht*

Yanea "De opkomst van 72 %. Niks bedroevend laags aan."
wat lees je toch vermoeiend slecht.
Ik schreef " Het eerdere referendum over "in Europa blijven of niet" leverde weliswaar een iets ruimere winst op voor blijven, maar met een bedroevend veel lagere opkomst."
67,2 % was voor blijven maar de opkomst was maar 64%

M Lavell
Ehmmm, tja

Kaaskopje "De klimaatmarsen van jongeren stemmen mij wel hoopvol over de bewustwording van jongeren dat hun stem wel degelijk belangrijk is."
Eh, ja.... maar of dat pro Europa moet zijn is misschien nog maar de vraag.
De hele makke van het Europese klimaatbeleid is dat men doet alsof we allemaal tegelijk in de energie transitie kunnen én dat daar dan ook nog economisch vooruitgang mee geboekt kan worden.
Daar krijg je van dat belastingen op energie omhoog gaan (om burgers te stimuleren over te stappen), terwijl de alternatieven in het nieuwe verdienmodel duurder zullen zijn dan wat er was.
(Voorbeeld: spaarlamp/led lamp, die helemaal niet zo lang meegaan als beloofd.)

Yanea
M lavell

Dat referendum ging over de onafhankelijkheid van Schotland, niet over het verlaten vsn de EU. Over slecht lezen gesproken.

M Lavell
Stimuleren van de krimpeconomie

We zouden wat aan Europa kunnen hebben als Europa zich wil gaan gedragen als intermediair in de deeleconomie.
Dus gratis en voorwaardenscheppend voorzien in autodelen (ipv snappcar/blablacar), vakantieverhuur (ipv air bob) verkoop- verhuur- deel advertenties (ipv marktplaats)
De kern van het klimaatprobleem is dat we juist niet naar nieuwe auto's/huizen/etc. moeten, maar alles minder moeten doen.
Minder reizen, minder eten, minder verwarmen, etc.

Yanea
En in 1975

Was er niemand die riep dat het referendum over moest ... https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Referendum_over_het_lidmaatschap_van_het....

M Lavell
Hemel

Yanea "Dat referendum ging over de onafhankelijkheid van Schotland, niet over het verlaten vsn de EU. Over slecht lezen gesproken."
https://www.bbc.com/news/uk-politics-36616028
Je moet even naar beneden scrollen en dan vind je de vergelijking tussen het eerste Europa referendum (1975) en het laatste (2016)

M Lavell
Hoe oud was je?

"En in 1975
Was er niemand die riep dat het referendum over moest ..."
Was je toen al geboren?

Yanea
M lavell

Allang. Hoezo?

Kaaskopje
Miriam

Leg uit.. hoezo geen nieuwe huizen?

Yanea
Deal, no-deal, uitstel

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.