Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Hoeveel open dagen en open lesmiddagen gaan jullie bezoeken?

De open dagen op de middelbare scholen gaan binnenkort van start.
Hoeveel middelbare scholen gaan jullie bezoeken?

Heb je jouw kind inschreven voor een open lesmiddag op een school? zo ja op hoeveel scholen? Doe je dat alleen op je favoriete school of op meerdere scholen?

Ik heb nu 3 favoriete scholen en weet niet of het te veel is om op alle scholen een open lesmiddag te volgen of dat het voldoende is om alleen de open dagen te bezoeken. Hoe denken jullie hierover?

Yanea

Yanea

01-01-2019 om 12:50

Alleen open dagen

Wij hebben alleen open dagen bezocht. Van drie scholen in totaal per kind in groep 7, en eentje (de favoriet) in groep 8 een tweede keer. Onze kinderen vonden dat zelf wel genoeg.

Proeflesdagen doet de oudste nu wel, maar dat is bij de universiteit.

Josje

Josje

01-01-2019 om 13:30

Hier

is de open dag voor alle ongeveer vijftien middelbare scholen op dezelfde dag. In die vijf uur kun je hooguit twee scholen bezoeken. Wij gebruiken de open lesmiddagen dus om ook andere scholen te bezoeken. Zo bezoeken we ongeveer drie scholen per jaar, waaronder de favoriet.

Floria

Floria

01-01-2019 om 13:53

lesmiddagen

Zijn hier op woensdagen en dan wordt er gesport. Ik denk dat kind best zonder die minilessen kan kiezen. Overigens heeft hij er bij een informatieavond al wel twee gedaan en ik zag dat op een andere school precies dezelfde vakken gegeven werden, dus het lijkt me verder niet zo nodig.

Vanuit de basisschool wordt er weinig aangeboden. Ik zag bijvoorbeeld op de site van een school dat er lessen waren voor excellente leerlingen, maar dat die aangemeld hadden moeten worden door school. Ik had ook geen idee dat er dingen waren in het najaar, dus die heb ik voor het grootste deel gemist omdat ik niet meteen in september de websites ben gaan lezen.

We zijn nu op 3 scholen geweest. Wat mij betreft blijven er daarvan 2 over (en misschien 2 waar we niet geweest zijn vanwege precies overlappende open dagen). Kind heeft een voorkeur voor de ene school waar hij ook minilessen heeft gevolgd omdat kinderen van school die ook willen kiezen.

Ze hebben wel allemaal een beetje hetzelfde verhaaltje en van iedere school ken ik wel een zeer tevreden ouder...

Floria

Floria

01-01-2019 om 14:07

Josje

Hier in de stad ook alles op dezelfde 2 ochtenden... Heb je dan een school waar het om 9 uur start, is die of niet van toepassing, of een half uur rijden van de school waar de open dag tot 13 uur duurt... Vorig jaar waren we bij de eerste school ook al 2x10 minuten kwijt met van en naar de parkeerplek lopen.

Ik snap niet dat dit niet beter op elkaar afgestemd wordt.

Liefst 3 of 4

“Hoeveel middelbare scholen gaan jullie bezoeken?”
Het aantal te bezoeken scholen hangt sterk af van waar je woont, hoeveel scholen er zijn in je regio die in aanmerking komen, of er sprake is van tekorten op de scholen die je wilt en zo ja welk lotingssysteem gebruikt wordt. Normaal gesproken zou 3 of 4 scholen bezoeken ruim voldoende moeten zijn om een goede keuze te kunnen maken (dat is ook het advies van de organisatie Ouders&Onderwijs). Meer scholen bezoeken in zo’n korte periode is voor de gemiddelde 11 jarige ook bijna niet te overzien.

In Amsterdam is het bezoeken van open dagen sinds 2015 een ware uitputtingsslag waarmee ouders in groep 7 starten. Dat komt door de uitdrukkelijke opdracht om zorgvuldig een school van échte voorkeur te kiezen (strategisch kiezen voor een iets minder favoriete school die niet niet overtekend is, wordt als onwenselijk gezien en loont niet), de aanzienlijke kans op uitloting (bij vwo, havo/vwo en havo advies) en de daardoor vereiste lange reservelijst van scholen. Als je naast de school van keuze nog 11 reservescholen moet opgeven om garantie op überhaupt een plek te krijgen, dan moet je dus op minstens 12 scholen oriënteren. Dat aantal te bezoeken scholen groeit, als er scholen zijn die voor jouw kind echt afvallen.

Er is ook geen brede scholenmarkt met alle scholen in Amsterdam voor de kerstvakantie dus je bent ook echt aangewezen op het bezoeken van de open dagen van scholen in de eerste 3 maanden van het jaar. Voor een aantal scholen geldt bovendien dat je je tijdig moet aanmelden voor een toegangsticket met een timeslot want ook voor de open dagen geldt: vol=vol. Kortom, schoolkeuze vergt veel Amsterdamse ouders een goede planning de eerste drie maanden van het jaar. Gelukkig zijn er inmiddels wel goede overzichten van alle open dagen online beschikbaar: http://www.onderwijsconsument.nl/scholenoverzicht/vo/opendagen

Anoniem

Anoniem

01-01-2019 om 15:36

Aantal

Hier moesten de kinderen van mij ook minimaal een aantal open dagen/open lesmiddag bezoeken, gewoon zodat ze het verschil tussen scholen konden zien.

Mijn kinderen zaten op een basisschool met continurooster en de open lesmiddagen vielen misschien wel daardoor onder schooltijd voor hen. Alle open lesmiddagen hier in de stad (Utrecht) waren in principe tegelijkertijd en de kinderen meldden zich via de basisschool aan. In feite konden ze daardoor maar 1 open lesmiddag bezoeken. Sommige scholen hadden echter ook een open lesmiddag die bedoeld was voor kinderen van buiten de stad en daar mochten ook kinderen uit de stad voor worden aangemeld. Ook zijn er veel scholen net buiten de stad die wel een open lesmiddag hebben en soms kon een kind zo dus 2 of 3 open lesmiddagen bezoeken.

Mijn kinderen vonden die open lesmiddagen net iets prettiger dan de open dagen. In beide gevallen proberen de vo-scholen met een mooi beeld naar buiten te komen, maar op de open dagen is het zo ontzettend massaal, dat mijn kinderen meer dan eens snel naar buiten wilden, omdat ze klaar waren met die drukte. Op de open lesmiddagen was die drukte veel minder en mijn kinderen vonden dat ze dan een beter beeld van de school kregen. Ook gingen ze soms al samen met een groepje uit groep 8 zelf naar de vo-school toe, waardoor ze ook al een idee kregen van het reizen. Wat dat betreft zou ik het bezoeken van open lesmiddagen dus wel aanraden.

Mijn jongste zat vorig jaar in groep 8 en zij twijfelde eigenlijk een beetje tussen een school hier in de stad en de school van haar zus, verder weg. Helaas was de open lesmiddag van de school van haar zus tegelijk met de open lesmiddagen op de scholen hier in de stad. Dat heb ik aan de school van mijn oudste voorgelegd en mijn jongste mocht toen een dagje meelopen met een reguliere brugklas. Hier in de stad doen ze dat volgens mij doorgaans niet, maar op die school van mijn oudste is dat best gebruikelijk. Dat dagje heeft mijn jongste echt een goed beeld gegeven van hoe het gaat op een middelbare school en op die school in het bijzonder. Zeker aan te bevelen als dat kan dus.

En verder gewoon een beetje sfeer proeven op open dagen. Al is het druk, je ziet in ieder geval het gebouw, je kunt zien met wat voor een boeken ze wel of niet werken, hoe de lokalen eruit zien, wat voor een mensen er komen en hoe de docenten en leerlingen zijn. Soms zegt dat ook al veel.

Pirata

Pirata

01-01-2019 om 19:26

Mijn groep-8-er weet het al zeker. En ik sta er helemaal achter. Dus hij is naar de lesmiddag geweest en gaan dan ook nog naar de open dag.

Pirata

Pirata

01-01-2019 om 19:28

Oh, ik vergis me

Vorig jaar zijn we bij een andere school gaan kijken. Ook leuk maar die hebben niet het goede schoolniveau in de aanbieding.

Tijgeroog

Tijgeroog

01-01-2019 om 20:01

Veel in groep 7

In groep 7 hebben we alle in aanmerking komende scholen bezocht, een stuk of 8. Bij de oudste in groep 8 de meeloopmiddagen van de top 3. Het idee was om dan ook de open dagen nog een keeer te bezoeken. Maar na de verrijkingslessen op de favoriete school wilde hij niet meer naar de open dagen van de andere scholen, toen wist hij het wel. Hij wilde nog wel graag naar de meeloopmiddagen.
Jongste leek hetzelfde traject te doorlopen, maar in verband met een verhuizing is er nunog een andere school in beeld gekomen. Hier gaan we dus ook nog naar de open dag en meeloopmiddag. Hoewel die school ongeveer in de achtertuin van ons nieuwe huis ligt gaat ze waarschijnlijk toch naar dezelfde school als haar broer, ook omdat vriendinnen uit de oude buurt daar heen gaan.

Pien

Pien

01-01-2019 om 20:44

Wij

Hebben vorig jaar in groep 7 de open dagen van 3 scholen bezocht. Daarna stond er 1 met stip bovenaan. Van die school hebben we nu in november de informatieavond bezocht, waarbij er voor ouders een apart programma was en de kinderen mini-lesjes volgden. Nu is zoon er helemaal zeker van dat hij naar die school wil.

In januari gaan we nog een keer naar het open huis van deze school, omdat dan ook het brugklasgebouw geopend is (de infoavond was in het hoofdgebouw).

Marit

Marit

08-01-2019 om 10:00

hier

ook een kind in groep 8. Wij zijn in groep 7 naar 2 scholen geweest; Dit jaar gaan we op herhaling naar deze twee scholen: man gaat mee naar 1 van de 2, is daar nog niet geweest; ik ga mee naar de andere waar we vorig jaar met z'n allen waren, maar wat niet zo'n succes was vanwege het niet goed kunnen lopen van man en het gebouw met allemaal trappetjes - daar gaan we dus in alle rust nog een keer kijken en ook de fietsafstand even proeven. Verder gaan we nog naar een 3e school. Wij zijn als ouders verder naar de infoavonden geweest van 2 scholen en kind heeft op deze 2 scholen minilessen gevolgd (1 met de hele klas vanuit school georganiseerd, ander met 3 andere meiden uit de klas). De 3e school organiseert ook minilessen eind februari tegelijk met een infoavond voor ouders, maar wat mij betreft gaan we dat alleen doen als de school een van de overgebleven opties is.
Wij vinden het lastig, het merendeel gaat naar de school in het dorp, maar er zijn er meer scholen en we hebben in die zin nog geen voorkeur, ook kind niet. Er is bij ons dus nog wel wat werk in de winkel deze en volgende maand.

Marit

In onze stad is maar 1 school op elk leerniveau. De scholen in de steden verderop zijn net zo goed, dus voor ons is het makkelijk: gewoon hier. Het is een prima school en het voelt goed.

Niet meer

Vroeger 3. Maar omdat ik na de eerste het idee had dat er een school door het kind werd gekozen op basis van: de leukste open dag, de leukste bezoekers, introductie in de brugklas, skireis in de bovenbouw etc. gaan we eigenlijk niet meer naar open dagen toe.

Willem

Willem

27-02-2019 om 22:46

Selectie

Hier maken wij een selectie van scholen die gekozen mogen worden, en die open dagen mogen bezocht worden. Of het er 2 of 4 zijn maakt me niet zo uit, uiteindelijk heb ik het idee dat de open dag meer is voor een eerste indruk van het gebouw dan de definitieve keuze.

Willem

Willem

27-02-2019 om 22:53

Bezoek

Helaas is mijn ervaring dat wie de open dag bezoekt niet altijd veel zegt over de leerlingen op de school. Op een open dag hier zijn jaarlijks veel christelijke vrouwen met lange rokken maar die kiezen naderhand toch voor een andere school. Het kind dat op die school zit gaf aan dat in de eerste klas tijdens een mentoruur werd gepraat over wie de open dag heeft bezocht, en dat toen bleek dat meerdere leerlingen daar nooit zijn geweest.

Een van mijn andere kinderen heeft ooit een school afgekeurd omdat er op de open dag er twee kinderen met een schaar jassen op de gang aan het vernielen waren.
Achteraf gezien had ik liever gewild dat het die school was geworden dan de school waarvoor is gekozen. De personen die de jassen hebben vernield zijn vermoedelijk helemaal geen leerling, wat ik nu weet door een aantal details over de school en over die leerlingen. Maar dat wist ik toen niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.