Home » Forum » Zoon plaagt dochter vanwege incontinentie

Zoon plaagt dochter vanwege incontinentie

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
SofieV
Zoon plaagt dochter vanwege incontinentie

Hallo,
Mijn 6 jarige dochter plast altijd al in bed maar dat is niet waarom ik nu deze forum gebruik. Mijn zoon van net 7 vond het eerst niet interresant en belangerijk dat mijn dochter s’nachts luiers draagt maar de afgelopen weken is dat veranderdt, hij lacht mijn dochter vaak uit en vertelt het volgensmij door aan kinderen van zijn klas. Mijn dochter had vandaag gehuild op school hoorde ik van de juf omdat ren kind haar confronteerde met haar gebruik van luiers. Het is nog geen pesten enzo maar dat kan ook zomaar beginnen. Ik wil dus adfies vragen hoe ik mijn zoon mogelijk kan straffen of duidelijk te maken hoe hij aardig moet zijn voor mijn dochter en mijn dochter tips geven hoe ze ermee om moet gaan in zo’n geval.

Mvg sofie

SofieV
.

Sorry voor mijn spelling schreef het heel snel

juf Ank
is er iets

waarmee je zijn gedrag kan spiegelen? Zou je iets kunnen bedenken waar hij zich voor schaamt, waardoor je met hem het gesprek kan aangaan? Hoe zou jij het vinden als je zusje dit zou doorvertellen?
Ik zou hem proberen niet te straffen. Dat wekt alleen wrok, die hij misschien weer uit op zijn zusje. Bovendien moet hij na gaan denken.
Misschien kun je hem juist betrekken en laten helpen, hem een bondgenoot maken?

rutiel
Spiegelen

Je zoon is nog jong en overziet waarschijnlijk niet de gevolgen van zijn gedrag. Het heeft dan ook niet altijd zin om hem te straffen of erop te wijzen dat dit voor je dochter niet leuk is en dat het haar verdrietig maakt.
Wat ik zou doen is de situatie spiegelen naar een situatie waar hij zelf het slachtoffer zou kunnen zijn van een dergelijke actie. Dus een gesprek met vragen als: "hoe zou jij het vinden als....?" "Hoe zou jij je voelen als iemand...?"
Wellicht is er iets waar je zoon zich voor schaamt? Of waarvan hij niet wil dat de buitenwereld hier iets van weet (duimen, knuffels of ander niet-stoer gedrag...)?
Dit zou je dan als voorbeeld kunnen gebruiken. Dus je laat hem zich voorstellen dat iemand aan zijn klasgenoten vertelt dat hij 's avonds op de bank kruipt met zijn lievelingsknuffel of zo.
Misschien snapt hij op deze manier hoe dat voor je dochter moet zijn.

wouter
toespreken

Gewoon vragen hoe hij het zal vinden als hij voor straf een luier omkrijgt en je dochter dit op school mag vertellen.

denk dat hij het dan wel heel goed begrijpt.

Jo
Incontinentie!!!

Kom op nou Sofie. Als jouw dochter incontinent is dat zou zij ook overdag naar school met een luier moeten lopen.

Vanaf een jaar of 5 doe bedplassers geen luier meer om.
Voor dat jij naar bed gaat, laat je haar nog een keertje plassen.
Met geluk blijft ze tot de ochtend droog. Desnoods zet je je wekker nog een keertje.
Met pech plast ze in haar bed en verschoon je deze (desnoods midden in de nacht) en trek je haar wat schoons aan. Vervolgens gaan jullie weer lekker verder slapen.
De volgende ochtend kan ze onder de douche.
Je maakt er zelf een heel drama van omdat het jou wel beter uit komt zo'n luier.

Mijn zoon heeft tot een jaar of 10 in zijn bed geplast. Nooit een probleem van gemaakt, dus hij heeft er ook geen slechte herinneringen aan overgehouden. Het zou anders zijn geweest als hij een luier van mij had moeten dragen.

SofieV
Jo

Ik en mijn man hebben simpel weg geen tijd om haar iedere ochtend onder de douche te sturen en haar bed te verschonen, ze was toen ze 2,5 was al overdag droog trouwens. Ik denk dat het inderdaad wel slim is om mijn zoon te laten zien hoe het is om met een luier te slapen en hoe het is als kinderen er naar op reageren
Bedankt, nog tips zeg ze gerust

Denise
Nou Jo,

Dat vind ik wel heel stellig gezegd, met 5 jaar geen luier meer om 's nachts. Waarschijnlijk schrijf je alleen jullie eigen ervaring op want zo stellig is dit niet.
Wij hebben als ouders tot onze zoon 12 jaar oud was, van alles geprobeerd om hem 's nachts droog te krijgen. Alle tips m.b.t bedplassen uitgeprobeerd maar niets werkte. Uiteindelijk aan de pillen (Minrin) en op zijn 12e was het ineens over, geen pillen meer nodig, nooit meer in bed geplast.

Dit even off-topic dus, maar het is helemaal niet gek of gemakzuchtig om nog luiers te gebruiken.

Op vraag van TO, ik zou nog wat gesprekjes met je zoontje voeren, wat anderen ook al zeiden, "wat als jij dat gehad" hij moet dit nog leren, en jullie kunnen wat voorbeelden aandragen, dat het echt niet leuk is, wat hij heeft gezegd.

Jo
@ Sofie

Het probleem ligt niet bij het gedrag van jouw zoon.
Kleineren doe jij door je kind een luier om te doen.
Omdat jij 's nachts lekker door wil slapen en in de ochtend ook niet een half uurtje eerder uit bed wil gaan.

@ Denise

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/38640-bedplassen-hoe-worde...

Niet doen bij bedplassen
Straffen.
Er vaak over praten.
Er grapjes over maken.
Het kind vragen om ermee op te houden (het kind wil er zelf ook graag vanaf en doet het niet expres).
Boos worden.
Klagen dat het voor u zo zwaar is.
Het kind beledigen door het een baby of een pissebed te noemen of zoiets dergelijks.
Verbieden om regelmatig te drinken.
Het kind ‘s nachts uitgebreid in bad stoppen. (Bedplassen moet niet beloond worden met leuke dingen zoals een lekker warm bad.) Als het kind oud genoeg is, laat het zich dan zelf wassen en zelf het bed verschonen.
Neem het kind niet bij u in bed omdat het bed van het kind nou eenmaal nat is, want ook dat kan als een beloning voor het bedplassen worden uitgelegd en belonen houdt het bedplassen in stand. Zorg dus dat bedplassen niet verbonden kan worden aan iets gezelligs zoals bij mamma mogen slapen, een lekker warm badje, enzovoorts.
DOE EEN KIND OUDER DAN 6 JAAR, ’s nachts geen luiers meer om.
Vertel niet aan anderen, vriendjes en vriendinnetjes van het bedplassen in de hoop dat het dan wel over zal gaan uit schaamte. Schaamte of vernederingen geven stress en daarom wordt ook het bedplassen, juist erger.

Jippox
Jo

En een kind dat elke nacht of zelfs een paar keer per nacht in zijn bed plast? Dag in dag uit, jaar in jaar uit? En wat als zo'n kind ergens gaat logeren, of op kamp gaat? Ook maar gewoon de boel nat laten plassen?

Phryne Fisher
Huh

Wat een rare reactie, Jo. Ik weet niet beter dan dat bedplassers een luierbroekje aankrijgen. Het is namelijk geen onwil, maar hun lichaam kan het nog niet, en ‘s avonds wakker maken heeft geen enkel nut voor het eerder zindelijk worden. 10% van de 6-jarigen is ‘s nachts nog niet zindelijk, en met 10 jaar is dat bijna 0%. Het komt dus gewoon vanzelf goed.

Denise
Poeh echt niet Jo

Uiteraard hebben we dat ook geprobeerd, maar iedere nacht nat, is gewoon geen optie. Als een kind een bepaald stofje nog niet aanmaakt om 's nachts weinig urine aan te maken, plast het nog in zijn bed. Zo heeft de huisarts en assistente mij uitgelegd, nadat we werkelijk alles hadden geprobeerd, plaswekkers, geen luiers, zelf laten verschonen, noem je hele lijstje maar op. Deskundigen aan de lijn gehad, plasconsulenten e.d. werkelijk alles hoor. En toen gewoon losgelaten en aan de pillen, zo nu en dan een paar nachten zonder, om te kijken of het misschien zou lukken, en ja, hij was 12 en toen ineens was het gedaan met de luiers. Heel fijn en ik ben blij dat ik niet zo iemand als jou in de buurt had die mij het gevoel zou hebben gegeven dat ik het fout doe en dat mijn kind vanaf 6 jaar geen luier meer om mag. Ieder kind is gewoon anders.

Pennestreek
Hier dochter pas met 14 zindelijk

tot die tijd plaste ze echt iedere nacht in haar bed. No way dat ik haar iedere nacht in de natte zooi zou laten slapen. En iedere nacht verschonen ook niet. Dat is pas wreed! Dan kweek je ook nog eens een slaapgebrek bij haar (en bij ons). Dus ze heeft gewoon zo lang het nodig was luierbroekjes gedragen.

We hebben uiteraard van alles geprobeerd, want zeker toen ze ouder werd en op kamp ging en logeerpartijtjes kreeg vond ze het niet leuk. Maar ze maakte er ook geen probleem van. Veel van haar klasgenoten/scoutingvriendinnen wisten het gewoon en er is werkelijk nooit een punt van gemaakt, ze is nooit gepest. Misschien juist wel omdat ze er zo open over was.

We weten nog steeds niet waarom het nu ineens wel lukt, maar uiteindelijk is ze ergens op haar 14e 'er overheen gegroeid'. Je hoort bij meisjes nog wel eens dat dat samenhangt met ongesteld worden, maar dat was het bij haar ook niet. Dat was ze al op haar 11e. Nu is ze al 2 jaar droog, het gaat ook nooit meer fout. Ik ben blij dat we het gewoon op zijn beloop hebben gelaten, het is vanzelf goed gekomen. Wel hebben we rond haar 7e (denk ik, weet ik niet meer precies) van alles gedaan. Onderzoeken, plaswekker, minrin, bekkenbodemfysio. Maar het werkte allemaal niet, en ze werd er onzeker van. Dus omdat er fysiek niks mis was hebben we ons er maar geprobeerd niet druk over te maken. En dat ook op haar over te dragen (ik maakte me echt soms wel zorgen, 14 is natuurlijk wel heel laat, maar ik heb dat nooit met haar besproken).

Maar geen luier, dat vind ik bijna kindermishandeling.

En even on topic: hier een grote broer, die zelf ook heel laat pas zindelijk was, maar geen luiers aan wilde. Maar die was niet iedere nacht nat. Dus daar maakte ik het bed dubbel op, zodat hij zelf de natte zooi 's nachts in de badkamer kon leggen en verder kon slapen. Die heeft zijn zus dus echt nooit geplaagd met haar luier :-). In jullie geval zou ik inderdaad spiegelen, zoals hierboven al vaker is gezegd. Om hem duidelijk te maken dat je dit soort dingen niet over een ander verder vertelt. Maar vooral zou ik je dochter open laten zijn over haar nog niet zindelijk zijn. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Zie het verhaal over mijn dochter. En weet je, ze is echt de enige niet! Er zijn veel meer kinderen die er (heel) lang over doen om 's nachts zindelijk te worden.

Pennestreek
Nog even die link gelezen

Wat een verschrikkelijk slecht stuk. "Kinderen die bedplassen vinden dat zelf verschrikkelijk vervelend en er is vaak veel schaamte". Nou, dat ligt er dus maar helemaal aan. Die ervaring hebben wij absoluut niet. Hoe jij als ouder ermee omgaat en hoe de omgeving reageert speelt daarbij een grote rol. Als iedereen weet dat het heel gewoon is, en als het uit de taboesfeer kan worden gehaald, dan hoeft er bij niemand schaamte te zijn. Vervelend, ja dat is het natuurlijk wel, maar dan alleen omdat het gedoe is (altijd zorgen dat er luiers op voorraad zijn, dat er genoeg mee gaan op vakantie) en omdat het flink wat geld kost. Want die luierbroekjes zijn echt duur!

Misschien hebben wij enorm veel geluk gehad, maar hier is dochter dus nooit gepest, terwijl het vrij breed bekend was. Ik denk dat een belangrijke factor daarbij was, dat ze er zelf open over was. Dan ontneem je eventuele pesters hun munitie. Natuurlijk hielp het dat dochter stevig in haar schoenen staat. Maar dat is ook een beetje een wisselwerking. Als je je niet schaamt word je ook niet onzeker.

Denise
groep 8

Toen er kamp was in groep 8 hadden zoon en ik er natuurlijk wel even wat gesprekken over, hij baalde wel, want vond het lastig als andere kinderen het zagen, dat hij een luierbroekje aan had. Ik had het toen even aangekaart bij de meester en hij keek nergens van op, er waren er jaarlijks nog een paar in groep 8 met dit probleem en ze hadden ook allerlei trucjes om zoon te helpen zijn pillen in te nemen en zijn luier weg te moffelen. (openheid vond mijn zoon niet zo'n goed plan, ook al deden we er thuis heel luchtig over)

piggy
hier ook zo

dochter was 12 toen het spontaan ophield. Zij plaste wel 3 a 4 keer per nacht, dus haar zonder luier naar bed laten gaan was geen optie. Gelukkig is het overgegaan. Ze is hier nooit mee gepest, ging ook gewoon naar slaapfeestjes. Haar beste vriendinnen wisten het. Zelf ben ik mee op kamp geweest (vond ze fijn) en was daar voor de bedplassers (3) het aanspreekpunt. Iedereen was trouwens droog tijdens het kamp, ze sliepen gewoon niet zo veel :-).
Wat je zoontje betreft: zeker aanspreken dat dit niet kan. Ook al hoeft een bedplasser zich nergens voor te schamen (kunnen er niets aan doen), als het belachelijk wordt gemaakt is het natuurlijk niet leuk.

Tango
Reactie

Jo, wat een akelige, belerende reactie van je! Iedereen mag voor zichzelf toch weten hoe je omgaat met een kind dat in bed plast. Het een hoeft niet beter te zijn dan het andere. het belangrijkste is denk ik hoe je ermee om gaat, er niet teveel de nadruk oplegt. Dat klopt zeker. Maar als je kind daarnaast een luier draagt zodat het door kan slapen in een droog bed, hoeft dat echt geen probleem te zijn voor het kind.
Mijn zoon was bijna 7 toen hij 's nachts droog was en droeg tot die tijd ook een luierbroekje. Heeft hij nooit problemen mee gehad, omdat wij die er ook niet van maakten.

Nu weer even on topic. Sofie, ik zou met je beide kinderen samen in gesprek gaan en vertellen wat jij gehoord hebt. Jouw dochter kan vertellen hoe ze zich erbij voelt. Waarschijnlijk zal je zoon dan beseffen dat wat hij deed helemaal niet zo aardig is. Maar ook hij is pas 7 dus nog heel jong en zal niet altijd de gevolgen van zijn gedrag overzien. Misschien heeft hij het er zomaar uitgeflapt tegenover een vriendje en is het zo de klas doorgegaan.
Verder zou ik wel in de gaten houden dat ze er niet echt mee gepest gaat worden. Dus de juf even inseinen dat je dit gehoord hebt en of ze een oogje in het zeil wil houden.

Tango
Artikel

En dat artikel dat door Jo werd aangeraden heb ik dus nu ook net gelezen. Wat een raar artikel zeg! Doe je kind niet 's nachts uitgebreid in een warm bad als het in bed heeft geplast, je kind kan dit zien als een beloning! Alsof een kind erop zit te wachten om half slapend in bad gezet te worden. Pff, wat een beloning zeg.
En straffen mag niet, maar wel het kind 's nachts het bed laten verschonen. Dat vind ik ook een straf, zeker als je alles moet afhalen en ook nog een andere matras op bed moet leggen, want van waterdichte onderleggers heeft de tekstschrijver ook geen weet. Of mogen die misschien ook niet gebruikt worden?
Ik hoop dat weinig ouders dit artikel als hulpmiddel zullen gebruiken.

Marit
Hier ook

Hier is ook een heel traject geweest met oudste, en ook ik word dus heel akelig van de reactie van jo. Je kind doet het niet expres, maar avond aan avond een drijfnat bed verschonen, of zelfs 2x is voor niemands nachtrust goed. Dochter was zindelijk met 2.5, terugval met 4 en dat bleef, dus met 6 naar de dokter. Medicijnen, plas en poepklassen, bekkenbodemfysio en plaswekker. Wij hadden 2 natte luierbroekjes per nacht, dat ging uiteindelijk naar zover dat ze zonder kon met af en toe (1× per week of 10 dagen) een ongelukje had. Echt niet zomaar. Uiteindelijk toen we plaswekker voor jongste gebruikten, viel het kwartje en was ze volledig droog.

Wij waren er heel open over en ze ging ook gewoon op kamp. Nooit een punt geweest, iedereen heeft wel iets. Ik sluit me aan bij tango, met beide kinderen praten, uitleggen dat het niet fijn is voor je dochter, mss een voirbeeld van je zoon aanhalen wat hij moeilijk vindt. Ze moeten het nog leren en dit is een mooi moment, maar hij moet mi ook echt leren dat dit gedrag niet oke is.

Sterkte ermee!

Marit

Lente
Mens en gezondheid, slechte site

Daar moet je echt niet zijn voor deskundig advies.

Deze is een stuk beter:
www.thuisarts.nl/bedplassen/mijn-kind-heeft-last-van-bedplassen

SofieV
Bedankt

Ik heb dus vanmiddag gepraat met hun twee en het ging best goed, mijn zoon had beloofd na het spiegelen enzo dat hij niet meer mijn dochter ging plagen vanwege haar luier. Hopelijk blijft het zo, denk het wel maar je weet maar nooit.

Jo bedankt voor je mening maar niemand waardeert het.

een bedplassend...
respect, plagen mag, pesten niet

Ik heb een zoon van 5,5 die in bed plast en zijn oudere zus van 13 weet dat, maar ze houdt dat lekker binnen de 4 muren. Soms wordt er wel eens een geintje over gemaakt, maar dat doet hij ook over haar beugel. Ook ziet ze hem nooit in een luier.
Zelf ben ik opgegroeid in een gezin van 5 kinderen, en ik was de jongste, het nakomertje. Ook ik plaste nog in bed (tot mijn 11de) en vond het vreselijk als mijn moeder mij 's avonds in de huiskamer de pamper aan deed waar het hele gezin bij was. Iedereen keek tv, en ik stond daar met de pyjamabroek omlaag. Ik ben overigens nooit gepest of geplaagd door mijn oudere broers of zussen, soms wel eens een grapje, maar goed mijn oudere zus had op haar 15de al een kunstgebit en die hebben we ook nooit gepest of geplaagd, gewoon respect voor elkaar.

Marijke
hier ook nog een kind van 14 die bijna dagelijks nog nat is

Ik weet niet heel goed hoe ik moet reageren op dit bericht. Ik ben boos op Jo! Ik snap haar of hem gewoon niet. Ik bedoel tijdens de menstruatie gebruiken alle vrouwen tampons of maandverband. In de eerste dagen zwaarder materiaal dan erna. en nachts ook zwaarder dan overdag. Niemand die daar maar een vraag over stelt. En dat is ook heel normaal.

Maar schijnbaar vinden we wel dat we eenling moeten hebben als we een kind dat nog vaak in zijn bedplast we hem of haar geen luier mogen omdoen. Daar wordt het taboe dus gevoed. Wij ouders van een bedplassend kind durven daarom niet op een normale manier met andere te spreken over een probleem wat achter de voordeur speelt. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor de acceptatie.

Mijn zoon is 14 en draagt tena slip. Voor de mensen die dat niet kennen het is een luier met plakkers. Vind hij dat leuk? Nee dat vind hij zeker niet. We hebben al van alles geprobeerd. Zitten in de medische molen maar het lijkt allemaal nog niet te werken voor hem.

Wij hebben tuurlijk ook die veel te dure drynights en al de concurrerende merken geprobeerd. Met als resultaat dat hij niet droog was en zijn bed ook niet. Hij niet blij en ik als ouder ook niet. Niet boos op mijn zoon maar op het materiaal dat hij draagt. We hebben ook proefmaterialen gehad van de incontinentie merken en daarvan de broekjes, flex, comfort en allerlei andere soorten maar de luier met plakkers zijn hier gewoon de beste. mijn zoon slaapt daardoor prettig en heeft een goede nachtrust. En voor ik de ellende overzee heen krijg wij doen nog steeds met periodes hem wakker maken en laten plassen. Maar dan nog is hij in de ochtend not of hij is al nat als wij hem wakker maken.

Tuurlijk is het bij ons met hem een onderwerp van gesprek. Nee hij vind het niet leuk en wil er niet graag over spreken maar geeft wel zelf aan dat de luiers met plakkers het beste zitten. Vandaar dat wij die keus maken en ze zijn bovendien veel goedkoper dan die broekjes die de reclame ons wil verkopen.

Ik ben zelf ook lang een bedplasser geweest. Ik oudste van 3 thuis. Ook ik werd door mijn moeder net als de persoon in de vorige reactie soms mijn pamper omgedaan beneden voor de tv. Zeg maar dat het bijna elk weekend voor kwam. Er werd bij ons thuis ook niet raar op gereageerd. Ja dat vond ik niet altijd leuk maar wat ben ik blij dat mijn moeder er nooit boos om geweest. En nu ik dit schrijf zal ik ook maar bekennen dat ik me daar ook bij mijn zoontje schuldig aan heb gemaakt. Ben ik nu een slechte moeder. Ik geloof niet dat het heel veel impact heeft gehad.

We proberen het discreet te houden zeker nu hij wat ouder aan het worden is. Maar ik hoop ook dat we het kunnen blijven bespreken zonder daar rare opmerkingen over te maken. Want dat maakt het juist erger!

Annette
een draagbare blaassensor

Kijk eens naar de SENS-U s'werelds 1e werkende draagbare blaassensor. Deze geeft een trilsignaal als de blaas vol is, dus voordat het te laat is. Vraag naar deze SENS-U bij uw kinderuroloog. Succes!

Wendelmoed
Luier

Wij hadden een korte tijd een kind te logeren dat snachts in bed plaste, het bed zelf netjes verschoonde en verder doorsliep.
Maar dat betekende wel elke ochtend alle beddegoed en de pyjama wassen dus ik vond dat best een hoop extra werk. En voor haar zou het veel prettiger zijn als ze gewoon door kan slapen.
Opnemen om 11 uur hielp niet, dan was het al te laat of het gebeurde daarna gewoon nog een keer.
Ze dronk overdag vrij weinig, en savonds ook.
Ik ga wel eens overleggen met haar moedergezin wat we kunnen doen als ze weer hier komt logeren, misschien zijn luierbroekjes inderdaad een optie tot het vanzelf beter wordt.
De een is gewoon wat langzamer dan de ander.
Ik herinner me van mijn groep 8 kamp (toen nog de 6e klas) ook dat van een meisje de ouders tussendoor een schone slaapzak etc kwamen brengen. Daar werd niet echt bijzonder over gedaan. Maar zij werd sowieso niet gepest, dat scheelt wel natuurlijk.
Als er verder weinig aandacht aan gegeven wordt dan zullen de meeste klasgenoten toch denken "blij dat ik het niet ben" en er verder niks over zeggen.

Femmie
Reactie

Ik denk dat het belangrijk is om een gesprek met je zoon te voeren en hem duidelijk te maken dat het niet leuk voor je dochter is en ze er niks aan kan doen. Bij het ene kind duurt het gewoon langer, dan bij het andere kind. Voor jouw dochter is het waarschijnlijk al vervelend genoeg en is het extra vervelend dat ze er op school ook dingen over te horen krijgt.

Tijdens het gesprek met je zoon is het belangrijk dat hij inziet wat het met zijn zus doet en wat dus het effect van zijn gedrag is. Misschien kun je daarom samen met hen in gesprek gaan en dat jij dan het gesprek lijdt.

Stel ook consequenties aan je zoon, voor als hij het alsnog weer een keer doet.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.