Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Hoeveel kinder-alimentatie krijgen jullie voor de kinderen

Ik krijg 188 euro voor een kind (16) en 166 voor het andere (18). Ik ben de zorgouder en jongste kind gaat een keer in de 2 weken van wo avond tot zondag avond naar de vader. Oudste gaat niet, was wel afspraak in OP. Hij gaat af en toe een middag of een dag. Maar ziet het niet als zijn thuis....
Ik ben benieuwd naar jullie situatie????

Anoniem

Anoniem

05-03-2019 om 13:28

Niets

Hier geen kinderalimentatie. Drie pubers, wonen volledig bij mij. Denk dat afgelopen jaar misschien 3 keer 1 van de kinderen een nachtje bij vader heeft mogen logeren.

Wilke

Wilke

05-03-2019 om 13:54 Topicstarter

anoniem

Jeetje dat is heel pittig!

Flavia

Flavia

05-03-2019 om 13:57

Wat zegt dat dan?

Wat zegt wat wij ontvangen over jou situatie? Hoe hoog de alimentatie is is volledig afhankelijk van jullie inkomsten.

Je kunt alleen verglijken met de uitkomsten van de trema-berekening.

Ik krijg nu de volledige alimentatie, dochter is 13. Vanaf 16 gaat ze de helft direct ontvangen en vanaf 18 krijgt ze het hele bedrag en mijn bijdrage direct op haar rekening. En zal ze als ze bij mij woont kostgeld moeten betalen.

Anno

Anno

05-03-2019 om 14:40

Hier

175 euro per maand. Kind is 2 middagen per werk bij haar vader.

Dymo

Dymo

05-03-2019 om 15:49

niks

Kind 24/7 bij me gehad van haar 2e tot haar 19e. Nooit wat ontvangen, ondanks een uitspraak van de rechter. Het LBIO kwam er ook niet doorheen. Eén keer heb ik beslag laten leggen op het salaris van ex, toen heeft hij meteen ontslag genomen. Het gaf zoveel oorlog dat ik het er verder maar bij gelaten heb. Grappig detail: toen dochter 18 werd is ex haar 150 euro per maand gaan sturen en dat houdt hij al bijna 3 jaar vol nu. Het was dus niet dat hij niet kon betalen, hij wilde het gewoon niet aan mij geven. Dochter moet nog wel even studeren (6 jaar durende opleiding), dus ik hoop dat ze nog even op hem kan rekenen.

Paasei

Paasei

05-03-2019 om 16:08

Ook niks

Hier ook nooit alimentatie ontvangen, voor twee kinderen. Hoezo krijg jij (Wilke) trouwens alimentatie voor een 18-jarige? Zou die het geld niet zelf moeten ontvangen..?

Dymo, dat geluk hadden wij niet. Toen zoon ging studeren en aan zijn vader een bijdrage vroeg kwam er (weer) niks. Had ik wel gehoopt, zoals jij zei, omdat er nu rechtstreeks aan kind betaalt moest worden. Maar dat hielp niet.

Toos

Toos

05-03-2019 om 17:36

Hier

Mijn oudste is 20 en krijgt 200 euro van haar vader. Ik vermoed dat hij met 21 helemaal stopt met bijdragen. Zorg is van co-ouderschap naar af en toe gegaan. Voor mijn 14-jarige (andere ex) krijg ik 100 euro. Per twee weken is ze daar vier nachten. Volgens het convenant moet het meer zijn maar hij vindt dit al zo vreselijk dat ik akkoord ben gegaan met verlaging.

Natura

Ex heeft voor beide kinderen bijgedragen zoals hij dat ook tijdens ons huwelijk deed. Hij ging regelmatig kleding en schoenen, tassen, jassen e.d. met de kinderen kopen.
Hij betaalde de begrafenispolis. En op verzoek droeg hij af en toe bij aan studiekosten als schoolreis of boeken.

engel

engel

05-03-2019 om 19:26

Zorgkorting

Hallo. Ik weet de reden niet dat 1 kind niet naar vader gaat, hoelang dit al zo is en of het ooit gaat veranderen. Vader krijgt nav de omgangsregeling die in een convenant beschreven moet staan zorgkorting. Dit is geld om voor zijn kinderen te zorgen als ze bij hem zijn en wordt op het totale alimentatie bedrag in mindering gebracht....Wilde je dit even laten weten .

Flavia

Flavia

05-03-2019 om 19:37

engel

dat is volkomen afhankelijk van hoe de alimentatie tot stand is gekomen en welke afspraken de exelieden gemaakt hebben.

Ik kan je vertellen dat mijn ex ondanks dat we een 60/40 verdeling hebben geen zorgkorting heeft om het simpele feit dat we uberhaubt nooit een trema berekening hebben gedaan.

Betalen allebei

Ex en ik hebben 50-50 verdeling en ons inkomen was ten tijden van de scheiding ongeveer gelijk. We betalen allebei 150 euro kinderalimentatie per maand en storten dit op een rekening waar we allebei een pasje van hebben.

jip

jip

06-03-2019 om 08:21

18 en alimentatie

Wat ik nou niet begrijp is waarom het kind op zijn of haar 18e de alimentatie moet krijgen als de woonsituatie niet verandert. De ouder heeft dan toch nog steeds dezelfde lasten en moet dan dus kostgeld gaan vragen van het kind. Dan krijg je dus alleen maar heen en weer schuiven met geld.

Jip

Wilke

Wilke

06-03-2019 om 08:46 Topicstarter

Paasei, Engel en jip (leuke combi ;.) )

Goedemorgen,

Leuk al deze reacties.

Paasei: zoon is in okt 18 geworden. In OP afgesproken dat de alimentatie op mijn rekening wordt gestort zolang hij bij mij woont (tot hij 21 is of zoveel langer zolang hij studeert). Maar scheiding in feb uitgesproken en ex betaald nu direct aan zoon ondanks afspraak OP. Dus advocaat is er weer mee bezig..Zoon is verlaat gaan puberen -> weg geld ;.(
Dus jip , ik ben het helemaal met jou eens. De situatie is al 1,5 jaar zo. Ik heb mijn zoon inderdaad om de alimentatie gevraagd omdat hij nu kostgeld moet betalen. Maar papa zegt dat het geld van hem is.... daar gaat hij maar al te graag mee akkoord. Helaas kwam ik precies uit met het geld nu komt ik dus net 150 euro te kort aan het eind van de maand... Niet leuk.
Engel je hebt gelijk met de zorgkorting. Ik heb het nagekeken dat hij 300 euro zorgkorting krijgt. helaas heb ik daar nu weinig aan. Want jongste houdt zich goed aan zorgafspraak en de oudste niet maar die alimentatie krijg ik niet meer....

Liefs Wilke

Flavia

Flavia

06-03-2019 om 08:47

jip

heel eenvoudig: kind is meerderjarig en is daarmee verantwoordelijk voor de eigen financien.

Natuurlijk kun je daar vernieuwde afspraken over maken met z'n 3-en en het op de rekening van de ouder storten waar het kind woont.

Voor mij hoort het betalen van kostgeld bij de financiele opvoeding. Wonen en leven kost geld, dat kunnen leren in een veilige omgeving is fijn.

V@@s

V@@s

06-03-2019 om 08:50

precies

Je kunt als ouders niet afspreken dat het kind niet de alimentatie krijgt als kind 18 wordt. Dat kun je alleen met het kind zelf afspreken. Daar een advocaat voor inschakelen is zonde van jouw geld (of van het onze als je met toevoeging procedeert).

Wilke

Wilke

06-03-2019 om 09:19 Topicstarter

v@@S

Zoon en Ex hebben beide getekend voor akkoord voor het door betalen van ali aan mij, na zijn achttiende. Zo hadden de advocaten het geregeld. Het wordt nu toch niet betaald, vandaar de advocaat.... (we doen een poging)

Wilke

Wilke

06-03-2019 om 09:21 Topicstarter

v@@S

Het is trouwens niet jullie geld....dat scheelt weer toch...;.)

Toos

Toos

06-03-2019 om 09:21

Kostgeld van die 166 euro?

Als ik kijk naar de kosten van mijn 20-jarige zou daar echt geen kostgeld af kunnen. Alleen al de studiekosten zijn 250 euro per maand (collegegeld, boeken, excursies). Daarnaast ziektekosten, wat niet volledig gedekt wordt door zorgtoeslag. Kostgeld vragen is leuk als je kind 500 inkomen heeft, maar nu moet je hem gewoon de kosten laten betalen die anders voor jouw rekening waren gekomen. Een 18-jarige heeft helaas veel meer kosten dan een minderjarige. En minder geld van de overheid. Ze gaan er vanuit dat een 18-jarige wel gaat lenen, veel werken, of alles van zijn ouders (vader en moeder) krijgt.

Olivia

Olivia

06-03-2019 om 09:33

hier 125

Hier is het 125 euro en het gaat naar mij toe, ex mag het ook naar zoon overmaken, maar dan maakt zoon het weer naar mij over, maakt ons niet uit (zoon en ik) het is voor zijn levensonderhoud, wat ik betaal.

Wilke

Wilke

06-03-2019 om 10:06 Topicstarter

Toos, dit was ons plan....

Een studerende zoon is inderdaad heel duur. Daar hadden we geld voor gespaard en staat vast op een rekening.
Zelf heb ik ook gestudeerd met een uitwonende beurs van overheid. Ouders betaalde wel collegegeld (wilde ik ook voor mij kids vandaar het spaargeld). Toen was de schuld geen probleem want je hoefde pas af te betalen als je een baan had en de afbetaling was over een lang termijn uitgesmeerd. Ik weet niet hoe het nu precies werkt.
Als mij zoon nog studeerde zou ik nog steeds op de ali/kostgeld staan. Echter de schoolkosten zouden we uit de spaarrekening betalen. Voor de zorgverzekering kreeg hij een vergoeding van 94 euro (verschil betaalde ik bij) en hij had de thuiswonende beurs van 84 euro...
Helaas heeft hij besloten te stoppen met zijn huidige opleiding ;.( en wil voorlopig gaan werken. Ik probeer hem te motiveren snel in te schrijven voor een andere opleiding....nog geen succes...

jip

jip

06-03-2019 om 10:17

Eigen financiën

Ja maar bij eigen financiën hoort wonen toch ook bij.
Die lasten blijven hetzelfde ook als lkind 18 word.
Je zet je kind niet buiten op die leeftijd zo van nu moet je het zelf maar uitzoeken, en als je al die jaren alimentatie hebt ontvangen voor die kosten kan je dat bedrag niet zomaar missen.

Jip

Flavia

Flavia

06-03-2019 om 10:24

maar

alimentatie dekt niet alle kosten dat zou wat al te vreemd zijn, kind heeft 2 ouders die bij moeten dragen.

Kost en inwoning is een bijdrage in natura.

Dan is de alimentatie een bijdrage om kost en inwoning overstijgende kosten: sport, school, vervoer , kleding, uitgaan etc te dekken. En die zou een 18 jarige zelf moeten kunnen beheren. Overige inkomsten zouden kunnen zijn: baantje, lening of wellicht zelfs een eigen bedrijfje.

Om dus de transparantie te hebben krijg mijn dochter mijn bijdrage als ze 18 is ook gestort en zal ze daar waar ze woont haar eigen woonkosten moeten dragen, kan kostgeld zijn, kan een huur zijn of de aflossing op een hypotheek (al lijkt dat me wat onwaarschijnlijk)

Flavia

Flavia

06-03-2019 om 10:27

Jip

alimentatie is geen inkomen het is een bijdrage in kosten, dus als je je hele huishoudelijke begroting alleen rond krijgt met die alimentatie is het tijd om het toch te gaan herzien.
Kind kan ook op zich zelf gaan wonen en die alimentatie nodig hebben voor de huur.

Wilke

Wilke

06-03-2019 om 11:34 Topicstarter

Flavia

Wat fijn dat jullie het zo goed geregeld hebben. En dat je dochter daar verantwoordelijk mee om kan gaan! Ben beetje jaloers...

Bij ons is de situatie iets anders. Mijn 18-jarige zoon is de weg een beetje kwijt. Wij hadden het eigenlijk wel goed geregeld, dacht ik, maar helaas toch niet.

jip

jip

06-03-2019 om 15:35

Flavia

Dat snap ik dat het geen inkomen is. Maar hoe je het ook wend of keert het is een bijdrage in het levensonderhoud van het kind. En uiteraard is dat niet alleen afkomstig van alimentatie van de ene ouder en draagt de andere ouder ook bij. Ik praat niet vanuit mijn eigen situatie dus ik hoef niks te herzien. Ik vind het gewoon apart dat kind op zijn of haar 18e het geld krijgt terwijl de woonsituatie niet verandert. En als kind dus "dwarsligt" en vader ook zoals bij ts moet je dus als moeder krom gaan liggen terwijl kind de alimentatie "opstrijkt"?

Ook wij hebben in het convenant opgemaakt dat als het kind nog thuis woont op 18 jarige leeftijd dat het geld naar mij gaat, dus het lijkt mij dat je dat wel kan vastleggen zonder overleg met je kind, waarom zou een advocaat het anders opnemen in het convenant?

Jip

V@@s

V@@s

06-03-2019 om 18:14

tja

Je kunt van alles opnemen in een convenant, maar dan moet het nog steeds kloppen met de wet. De wet is duidelijk, vanaf de achttiende verjaardag heeft een kind zelf recht op alimentatie. Daar kan hij dus ook alleen zelf vanaf zien. Dat kun je als ouder niet meer voor hem besluiten.

(en ook als hij daarmee ingestemd heeft dan kan hij die instemming ook weer intrekken)

Dymo

Dymo

06-03-2019 om 18:36

niks meer betalen

Toen dochter 18 werd en van haar vader geld ontving, ben ik gewoon gestopt met dingen voor haar betalen, behalve haar eten en de gas- en elektriciteitsrekening. Haar kleren, schoenen, sport, kapper, zorgverzekering (het deel wat niet gedekt werd door de toeslag), studieboeken, reiskosten in het weekend enzovoort mocht ze voortaan van dat geld betalen. Dat scheelde mij een smak met geld. Cadeautjes, uitgaan, film enzovoort betaalde ze al van haar bijbaantje. Ze kwam er al snel achter dat 150 euro helemaal niet zo veel is.
Inmiddels woont ze op kamers. Ze krijgt nog steeds van haar vader 150 euro, ik betaal nu ook 150 euro maar ook haar boeken en collegegeld. De huur leent ze en ze heeft een baantje voor de rest. Opa en oma en een kinderloze tante schuiven zo af en toe wat geld in haar richting. Ze kan gelukkig goed met geld omgaan. En komt ze te kort dan heeft ze de keuze: meer werken of minder uitgeven.

Flavia

Flavia

06-03-2019 om 18:38

Wilke

Ze is 13, of ze er verantwoordelijk mee om kan gaan moet nog blijken.
Kleedgeld gaat goed, dat hebben we net verlaagt omdat het wel erg veel gespaard werd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.