Verlies en Verdriet Verlies en Verdriet

Verlies en Verdriet

Nancy

Nancy

23-04-2017 om 21:31

Levenloos geboren kindje

... Levenloos geboren zoon Ivar op 24-04-1974. Morgen zou hij 43 jaar geworden zijn.

-> Omdat ik dacht dat minister Plasterk vorig jaar (26 april
2016) na het ontvangen van de petitie betreffende geboorteregistratie van
levenloos geboren kinderen (BRP registratie) nu (een jaar later) wel al iets
voor elkaar had gekregen om de wet te wijzigen. artikel 1:2 van het
Burgerlijk Wetboek. had Ik al contact met de gemeente Leiden waar Ivar
geboren is.

Ik vroeg hen of we onze zoon (met terugwerkende kracht) alsnog konden
laten registreren.
Ze belden me keurig terug en zeiden heel open en eerlijk
dat het niet mogelijk is en ook nooit mogelijk zal worden helaas <-

Zijn er lotgenoten of personen die dit lezen en zo ja ...
wat is jullie ervaring / kennis ? ...

Reacties zie ik met veel interesse tegemoet.

Vriendelijke groet van
Nancy

Niet laten registreren

Mijn eerstgeborene is 30 jaar geleden wel levend geboren, maar twee dagen later overleden, omdat hij veel te vroeg geboren was. Hij was nog niet aangegeven bij de gemeente. We hebben hem zelf ingeschreven in het huwelijksboekje. Zijn naam staat op de eerste plaats.
Ik heb verder geen behoefte aan registraties. Voor mij is het goed zo.

Tsjor

Kaaskopje

Kaaskopje

25-04-2017 om 20:13

Tsjor

Wat een verdrietige ervaring voor jullie. Wij hebben het net zo gedaan. Wij zijn twee weken na de bevalling voor de wet getrouwd, dus ging die melding in het trouwboekje in een moeite door.

kind

kind

26-04-2017 om 09:43

trouwboekje

Mijn ouders hebben 65 jaar geleden een zoontje gehad dat kort na de geboorte stierf. Hij is bijgeschreven in het trouwboekje en begraven. Zijn grafje is er nog steeds en het heeft nog altijd betekenis voor ons. Voor mijn ouders was dat voldoende.Ik wens je veel sterkte Nancy!

Rondje

Rondje

26-04-2017 om 13:28

wel geregistreerd

Onze tweede heeft een aantal uur geleefd en is dus wel geregistreerd in het gemeente register en staat in het trouwboekje. Wellicht had ik het wel vervelend gevonden als ze niet geregistreerd was, maar nu het wel zo is, zie ik er ook niet echt de toegevoegde waarde van, symbolisch misschien wel?
Er is een grafje, maar dat hebben we net opgegeven om te laten ruimen (de standaard 20 jaar is voorbij en nu mocht je kiezen of je door wilde gaan of stoppen, de kosten om het door te laten gaan vonden wij te hoog en het voelde prima zo, ze zit in ons hart en zo'n grafje hoeft wat ons betreft niet meer)
Een keer ging het mis door die registratie trouwens, kregen we een brief gericht aan haar vanuit het gemeente register, heel vreemd. Ik heb er een mail over gestuurd, klein beetje verontwaardigd, hoe dit na 18 jaar nog kon gebeuren, maar daar hebben ze niet eens op gereageerd.
Nancy, je zou hem alsnog in het trouwboekje kunnen laten schrijven misschien?
Een vriendin van mij had ook een levenloos geboren kindje en heeft uitgezocht waar de gecremeerde kindjes werden uitgestrooid (een veldje bij het crematorium in de buurt, was hiervoor uitgekozen) en daar heeft ze toen een klein gedenktekentje laten maken. Misschien kan jij dit ook terugvinden voor Ivar?

Kaaskopje

Kaaskopje

26-04-2017 om 14:03

Nancy

Ik zie tot mijn schrik dat jij je bericht deze week gestuurd hebt. Ik dacht op een oudere topic gereageerd te hebben en keek niet verder dan Tsjor. Sorry, want dit komt niet fijn over.

Ik had inderdaad ook begrepen, dat we dit jaar wel kindjes konden laten registreren die al langer geleden niet levend geboren zijn. Is dat van de baan? Ik vond het ook wel mooi om ons zoontje alsnog te laten registreren. Dan 'bestaat' hij in het gemeente-archief. Ik zeg eerlijk dat ik het niet héél erg vind als dat niet mogelijk wordt, we krijgen hem er niet mee terug en we vonden de aantekening in het trouwboekje ook al waardevol. Maar het voelt een beetje als 'blij gemaakt met een dooie mus'.

Nancy Mathilda

Nancy Mathilda

01-05-2017 om 17:54

Dank jullie wel voor de reactie's en ... sorry ...

Sorry dat mijn onderwerp 2 x geplaatst is. Ik ben " nieuw " en ik kon het niet terugvinden. Dus was ik bang dat er iets verkeerd gegaan was.

Dus DANK je wel " kaaskopje " dat je die link plaatste, want NU kon ik pas de reactie's van 25- en 26 april lezen.

Heel lief, want nu kan ik Tsjor, jou, Kind en Rondje ook bedanken en beantwoorden (doe ik op een later moment, eerst eten enz.).

Inmiddels ben ik er nu ook achter dat ik deze 2 draadjes / topics in m'n bibliotheek kan zetten ... elke dag "leer ik"

Kaaskopje

Kaaskopje

01-05-2017 om 19:24

Graag gedaan

Neem je tijd.

Lana

Lana

29-05-2017 om 11:20

wetgeving

Ter informatie:

Nieuwe akte voor kind dat levenloos is geboren

Nieuwsbericht | 24-05-2017 | 14:35

De huidige akte van een levenloos geboren kind vervalt met ingang van 1 juli 2017. Hiervoor in de plaats komt een akte met als opschrift: Akte van geboorte (levenloos). Dit staat in een besluit van minister Blok (Veiligheid en Justitie) dat vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd.

Zie verder:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/05/24/nieuwe-akte-voor-kind-dat-levenloos-is-geboren?utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=Regeringsnieuws

Kaaskopje

Kaaskopje

29-05-2017 om 11:37

Dank je wel

maar houdt dit nu ook in dat je met terugwerkende kracht gebruik kunt maken van deze mogelijkheid? Dat zie ik niet, of ik herken het in ieder geval niet als zodanig.

Maud

Maud

21-02-2019 om 14:55

registreren

Uit ervaring ken ik het verdriet (wel jaren later, maar toch), het gemis blijft. Onze zoon staat bijgeschreven in ons trouwboekje en er is een akte van....iets.

Met ingang van 4 februari 2019 is er een nieuwe wet in gegaan, die ervoor zorgt dat "stille" kinderen alsnog in de gemeenteadministratie kunnen worden aangegeven.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/registratie-levenloos-geboren-kinderen

Op de FB-pagina "altijd een kind tekort" is hier ook meer informatie over te vinden en hebben mensen die hiertoe zijn overgegaan, hun ervaringen gedeeld.

Let op: niet in alle gemeentes zullen bereidwillige ambtenaren zitten, bij sommige gemeentes weten ambtenaren niet goed wat ze er mee aan moeten, maar de mogelijkheid is er tegenwoordig wel!

Kaaskopje

Kaaskopje

11-03-2019 om 11:15

Maud

Hoezo zullen niet in alle gemeentes bereidwillige ambtenaren zitten? Wat hebben ze eraan om niet mee te willen werken?

Bij ons leek het erop dat je alleen via formulieren aangifte kunt doen, maar na wat schrijven over en weer blijkt dat een persoonlijke 'afhandeling' zeker tot de mogelijkheden behoort.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.