Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Nieuwe tradities opbouwen

Mijn kinderen waren al volwassen en uit huis toen ik ging scheiden. Ik mis het gezinsleven enorm, er zijn geen gezamenlijke tradities meer. We hebben de kinderen nooit ‘verplicht’ om met feestdagen thuis te zijn, liever heb ik dat ze komen omdat ze dat graag willen. Maar nu is de situatie natuurlijk anders. Ze hebben nu twee ouders waar ze hun spaarzame tijd over moeten verdelen (alledrie een drukke agenda en werk) en ik zie ze dan ook niet zoveel. Ik merk dat ik behoefte heb aan gezamenlijke tradities, momenten waarop je je kan verheugen en weet dat je elkaar gaat zien. Zijn hier mensen die ook pas zijn gescheiden toen de kinderen al uit huis waren en hoe hebben jullie weer gezamenlijk op weten te bouwen?

Mams

Mams

10-03-2019 om 15:23

Idee

Eens per jaar een weekendje weg met elkaar? Of met elkaar uit eten rondom jouw verjaardag? Een andere optie is dat je eens in de zoveel tijd (per maand of per kwartaal) een uitgebreide zondagslunch organiseert en ze daarvoor allemaal uitnodigt. Ben je de weken/dagen daarvoor bezig met het bedenken van lekkere hapjes/het menu, boodschappen doen en dingen voorbereiden. Ook qua aankleding kan je daar dan een echt project van maken. Of bv afwisselen tussen zondagslunch en high tea.
Of vraag je kinderen één voor één te eten op een doordeweekse avond. Maak je wat lekkers en zij kunnen zo aanschuiven. Als ze wat verder weg wonen (en jij voldoende tijd hebt) kun je ook naar hen toe gaan, jezelf binnenlaten en in hun huis lekker koken.
Zoiets?

Limi

Limi

10-03-2019 om 16:40

en zij?

Hebben zij ook behoefte aan nieuwe tradities?

Half a twin

Half a twin

11-03-2019 om 08:39

Iedere 6? weken bij een gezinslid aan tafel

Dat hebben wij gedaan toen wij als zussen allemaal een baan, een eigen huisje en vriendje hadden. We bezochten onze ouders wel maar als ik er was waren mijn zussen er niet. De verjaardagen waren geconcentreerd in 3 weken in de lente en 2 weken in de zomer, dan zagen we elkaar vaak maar ook hele tijden niet.
Om dan toch enkele keren per jaar elkaar te zien met het hele gezin plus aanhang was ongeveer iedere 6 weken iemand aan de beurt om een avondmaaltijd te verzorgen op zaterdag of zondag.
In de winter een stamppotbuffet en in de zomer barbecueën maar ook een dinertje met mooi gedekte tafel en goede wijn zijn langs geweest.

Toen er eenmaal kinderen kwamen waren die maaltijden weer over maar het waren gezellige jaren waarin het kerngezin mijn man en de man van mijn zusje (die we pas hebben leren kennen toen we uit huis waren) goed leerden kennen. De man van mijn andere zus kenden we al, want die kwam in haar en ons leven toen we allemaal nog thuis woonden.

Jasmijn

Jasmijn

11-03-2019 om 12:00

borrel

Niet zozeer met mijn kinderen,maar met andere vriendschappen proberen we ook wel een regelmaat in te bouwen, want anders ben je voor je het in de gaten hebt, maanden verder.
Met één vriendin ga ik iedere eerste vrijdag van de maand borrelen op vrijdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur en dan weer naar huis om gewoon thuis te koken. We zeggen bijna nooit af, want het staat al een heel jaar in onze agenda gepland, het is leuk en gezellig. Zoiets kan je natuurlijk ook met de kinderen doen. Wat anderen ook al schreven, iedere eerste zondag van de maand, of per kwartaal, iets wat je vast kan inplannen, en er zal heus wel eens iets verplaatst moeten worden, maar omdat er een regelmaat is, is dat vaak niet eens erg.
Met mijn kinderen ga ik altijd uit eten op/rondom hun verjaardag, los van het feestje wat ze vieren. En Sinterklaas vieren we met zijn drietjes (zoon, dochter en ik) dan koken we iets lekkers en kijken een film. Tijdens het koken Sinterklaasliedjes aan Ze willen mijn nieuwe partner er dan ook niet bij, het is een traditie voor ons drietjes. (er kan natuurlijk wel een dag eerder of later iets gezamenlijks met anderen zijn) maar ons avondje met 3 houden we erin.

elledoris

elledoris

11-03-2019 om 17:59 Topicstarter

Half a twin

Als ex ook iedere 6 weken zijn kinderen zou willen zijn krijgen ze het druk, zitten ze om de 3 weken met zn allen aan tafel, dat gaat echt niet lukken (onregelmatige werktijden ook). Of bedoel je dat ex en ik samen dat zouden moeten doen? We zijn niet voor niets uit elkaar

elledoris

elledoris

11-03-2019 om 19:12 Topicstarter

Jasmijn

Als gezin gingen we ook vaak uit eten als er iets te vieren was. Maar dat is het nu juist, we zijn geen gezin meer. Ik heb er geen behoefte aan om met zijn vriendin erbij uit eten te gaan. En omdat ze allemaal al lang een eigen leven hadden (en eigen kinderen) toen we uit elkaar gingen vind ik het lastig om een nieuwe gemeenschappelijkheid te vinden. 2 x per jaar iets zou ik al hardstikke blij mee zijn.

Half a twin

Half a twin

12-03-2019 om 08:56

Ik opperde 6?

Kan ook 8 of 10, de praktijk bij ons leerde dat er ook vaak wat geschoven moest worden in verband met wisseldiensten van 2 van ons. Meestal kwamen we dan ook uit op 8 weken in de praktijk. Zagen we elkaar 6 keer per jaar. Als je de termijn stelt op een keer in de twee maanden, wordt het al gauw drie maanden en zie je elkaar maar 4 keer per jaar. De termijn op 6 weken zetten is echt niet gek om iets min of meer regelmatigs op te bouwen.
Scheelde wel dat mijn ouders niet gescheiden waren.
Maar wie zegt dat je ex ook zoiets wil? Hij kan andere tradities starten. Samen aan tafel gaan zou ik ook niet doen er is niet voor niets een eind aan je huwelijk gekomen.

Jasmijn

Jasmijn

12-03-2019 om 09:43

Elledoris

Ik ben ook gescheiden en ga dus alleen met mijn kinderen uit eten op hun verjaardag. Soms met beide kinderen om eentje zijn/haar verjaardag te vieren, maar ik ben ook wel eens met zijn tweetjes gegaan, jarige kind en ik, heel gezellig en echt quality time. (naast het feestje natuurlijk, gewoon ergens in de week van de verjaardag, het ligt er maar net aan op welke dag de verjaardag is en wanneer kind het wil vieren met zijn/haar vrienden/familie)

Paperclip

Paperclip

12-03-2019 om 09:51

Ik las het als traditie van Elledoris en haar kinderen

dus zonder ex. Dat zegt ze toch ook in #6? Lijkt me vreemd om na een scheiding toch een gezamenlijke, nota bene nieuwe, traditie in het leven te roepen.

Ik zou gaan voor de optie van HaT. Een vaste afspraak maken eens in de zoveel weken, om beurten bij iemand thuis, of juist altijd bij jou. Denk dat het laatste de meeste kans maakt, jonge mensen die net een eigen huishouden/gezin starten komen meestal niet om in hun vrije tijd en hebben ook nog een druk eigen sociaal leven. Dus nodig ze iedere 2 maanden uit voor een gezellige bijeenkomst met lekkere hapjes. Je kunt dan bijvoorbeeld afwisselen met een uitgebreide brunch en een diner. Of combineren met een uitstapje, samen naar een museum of zo en dan daar in de buurt eten.

Hier geen gescheiden ouders, maar wel nieuwe tradities die zijn ontstaan nadat wij waren uitgevlogen en kinderen kregen. Rond Pasen, Sint en Kerst vooral. Als jij niet vreselijk hangt aan 1e kerstdag, dan kun je bijvoorbeeld Kerstavond 'inpikken' voor het kerstdiner. Of juist 2e Kerstdag (zoals mijn ouders). Verder hebben wij als kinderen een (onregelmatige) afspraak om samen met onze partners uit eten te gaan. Verjaardagen, ook van de (klein)kinderen worden altijd (ook) met de hele familie gevierd. Dat wordt na een scheiding lastiger, maar je kunt van je eigen verjaardag natuurlijk wel een jaarlijkse gourmet-traditie maken (ik noem maar wat).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.