Home » Forum » Netflix op school tijdens lunch

Netflix op school tijdens lunch

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Karin
Netflix op school tijdens lunch

Mijn dochter (groep 4) vertelde dat ze tijdens de lunch (continu-rooster, dus met juf in de klas broodje eten) regelmatig filmpjes kijken op het digibord. Nou vind ik dat an sich al erg jammer (thuis kijken we ook geen tv tijdens het eten, maar goed, thuis heb ik ook geen 25 stuiterballen rondlopen), maar nu blijkt dat ze ook Netflix-series kijken die ik thuis niet eens op zou zetten. Kies dan voor educatieve afleveringen van Klokhuis of Freek Vonk of iets dergelijks. Sowieso ben ik geen voorstander van beeldschermvermaak op school dat naar mijn idee het 'vrije spelen' van vroeger in de kiem smoort ('vrij spelen' is nu zonder toezicht losgaan op YouTube...). (Visueel) entertainen lijkt het sleutelwoord, voor verveling (waardoor creativiteit en inventiviteit ontwikkeld wordt) is geen ruimte. Ik betreur deze ontwikkeling ten zeerste, maar misschien ben ik ouderwets. Of zijn er meer ouders die er zo over denken?

AnneJ
Ja Jammer

Maar tijden veranderen. En de juf gaat er over. Zij moet haar dag met de kinderen wel zien door te komen en wie weet hoe leuk de kinderen het vinden om even rustig te eten in plaats van snel proppen om nog even een kwartiertje buiten te zijn.
Kinderen leren niet alleen iets van educatieve beelden maar ook van verbeelding.
Als de kinderen thuis zijn kun je ze weer naar hartelust buiten laten spelen en vervelen.
Ik zou niet op teveel slakken zout leggen.

Henrike
Ik

denk dat ze wel buiten spelen, na het eten van een broodje vergezeld door Netflix. Ik weet niet of je de gekozen series niet geschikt vindt voor de leeftijdscategorie of niet geschikt omdat ze niet educatief zijn? Tegen het eerste zou ik wel bezwaar hebben, tegen het tweede niet.

AnnaNiem
Tja....

Ik snap juf wel. De een heeft zijn trommeltje in 5 minuten leeg, de ander heeft na een half uur nog niets op. Je kan niet de kinderen die klaar zijn zonder toezicht naar buiten sturen. Dus zul je ze binnen moeten entertainen. Dan maar met een tekenfilm. Op Netflix staat zoveel dat de keuze heus wel leeftijdsgeschikt is. En moet het educatief zijn, voor mij niet. Ze hebben immers pauze van hun educatie. Ook aan continuerooster zitten nadelen dit is er een van en ik ben blij dat mijn kind ouderwets tussen de middag thuis eet en echt even af kan schakelen van de drukte op school.

Karin
Misschien...

zijn mijn verwachtingen dan inderdaad wel te hoog en moet ik die gaan bijstellen.

Ginny Twijfelvuur
Je argumentatie klopt niet

Ze zitten te eten.
Heel dat stuk over visueel entertainment ipv vrij spelen en ruimte voor creativiteit is dan echt niet van toepassing.

De bedoeling is juist: allemaal zo snel mogelijk de boterhammen op en naar buiten.
Verder is het op school sowieso niet de bedoeling dat kinderen zich gaan vervelen. Dat doen ze maar thuis. Je haalt er dus veel te veel bij.

Dees
Hier wel educatief

Hier kijken ze ook Netflix tijdens de lunch ik geloof ergens na de 5 minuten stilte en voor de 15 minuten buiten spelen..

Maar hier wel.series als the magic schoolbus en the puffin rock.

Rixt
Hier

Ik vond het eerst ook niks, maar ik snap de reden nu wel, anders wordt het veel te druk in de klas met door elkaar pratende kinderen, waardoor de één wel eet en de ander geen hap door de keel krijgt. In groep 5/6 kijken ze meestal naar het Klokhuis en in groep 7/8 vaak grappige filmpjes of iets met muziek op YouTube. In de lagere groepen is er een 'lunchbegeleider' bij die met de juf de kinderen helpt en erbij zit, dat geeft meer rust.

Dendy Pearson
Hier ook

Ik ben pauzemoeder en onze groep 4 kijkt een film tijdens het eten. Meestal een disneyfilm. Elke dag een stukje. Daarna gaan ze een half uur naar buiten.
De hogere groepen kijken klokhuis of jeugdjournaal. Voor groep 4 is het best lastig om passende pauze-tv te vinden.

Pabo moeder
verschillende pauze-invullingen gezien

en ik moet zeggen: de pauze zonder invulling vond ik tegen de verwachting in helemaal niet slecht. De kinderen gingen best rustig eten en ze kunnen iets meer hun eigen gang gaan. Voorlezen tijdens de eetpauze vond ik ook gezelliger dan de tv aan: wat ik helemaal mooi vond was dat een enkeling in zijn schriftje ging tekenen naar aanleiding van het voorleesverhaal. Hoe leuk is dat! Ik ben het wat dat betreft toch wel eens met Karin.

Het nadeel van de pauzefilm (wat het dan ook is, educatief of niet) is dat het licht uit gaat om het scherm goed te kunnen zien en het geluid best wel hard staat, in alle klassen waar ik ben geweest. Je moet dus wel naar het digibord kijken, en iets anders doen is best wel lastig. En naar mijn idee eten de kinderen juist langzamer omdat sommige vergeten te kauwen omdat de film te interessant is ;-)

Dendy Pearson
Ideaal

Je hebt kinderen die binnen 5 minuten hun boterham op hebben en dan gaan stuiteren omdat ze naar buiten willen. Je hebt kinderen die het kwartier echt nodig hebben. En je hebt kinderen waarvan de ouders vinden dat alles op moet ( anders gaan ze mailen naar de juf) en die je de hele tijd moet aansporen.
Het meest ideale zou zijn dat de kinderen 45 minuten zelf in kunnen delen. Dat degenen die klaar zijn direct naar buiten kunnen en dat er buiten dan ook iemand is. En dat de rest gewoon op eigen tempo kan eten.
Maar in de praktijk is het bij ons tegenwoordig zo dat er een tekort aan overblijfkrachten is en dat daarom iedereen verplicht een kwartier binnen moet blijven en voor de algehele rust dus naar het digibord kijkt.

Isa
Geen probleem

Hier zou ik niet weten wat de kinderen precies doen tijdens de lunch. Maar of dat voorlezen, zelf een boekje lezen of een filmpje kijken is maakt mij niets uit eigenlijk.

Pabo moeder
door de druk moet het zo

"Maar in de praktijk is het bij ons tegenwoordig zo dat er een tekort aan overblijfkrachten is en dat daarom iedereen verplicht een kwartier binnen moet blijven en voor de algehele rust dus naar het digibord kijkt."

Precies, dat is het. Omdat de druk zo hoog is moet het maar zo. Bij een continuerooster gaan kinderen tussen de middag als je pech hebt maar een kwartier naar buiten en kijken ze een kwartier naar een film om het digibord tijdens het eten en drinken. Als het digibord niet zo dwingend zou zijn (geluid hard, licht uit) dan zou het me nog niet zoveel uitmaken, maar kinderen worden min of meer gedwongen daar naar te kijken. Samen kletsen kan ook niet, de pauze in je eigen tempo houden ook niet.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.