Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

diewertje

diewertje

14-03-2019 om 09:37

migraine bij zoon van 14 jaar

Zoon (14) heeft sinds z'n elfde last van hardnekkige migraine. Van alles geprobeerd, ook alternatieve hoek, nu onder behandeling van kinderneuroloog. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij het middel Sumatriptan wat hij via een soort epipen moet inspuiten. Dat helpt goed, maar gezien de frequentie van z'n aanvallen (gemiddeld 1 keer per week) vind ik het best heftig. We hebben ook al een fiks aantal preventieve medicijnen geprobeerd maar dat slaat tot nu toe niet aan.
Hebben jullie ervaring? Het liefst zou ik zien dat in ieder geval de frequentie van de aanvallen naar beneden gaat....Misschien een hopeloze missie maar wie weet heeft iemand een gouden tip!


Guppie

Guppie

14-03-2019 om 23:08

Atlas

Gouden tip niet maar het voedingspatroon is belangrijk, darmflora, bepaalde voedingssupplementen, waaronder magnesium. Soms kan een scheefstand van de atlas het euvel zijn. Dan kan een atlascorrectie uitkomst bieden.

Triva

Triva

15-03-2019 om 02:57

Waarom

krijgt hij geen medicijnen om aanvallen te voorkómen? Die zijn er ook en dat lijkt me wel nodig met die frequentie.

Triva

"We hebben ook al een fiks aantal preventieve medicijnen geprobeerd maar dat slaat tot nu toe niet aan."

@diewertje: ik lees mee, zit (zelf) in dezelfde situatie, met godzijdank niet zo'n enorme frequentie als je zoon. Vrees het doorgegeven te hebben; mijn dochter (12) had vorige week haar eerste aanval.
Bij mij werkt tot nu toe niets (triptanen, andere pijnbestrijders, bètablokkers), alleen weet ik dat absolute rust houden in een geluiddichte ruimte de schade beperkt.
Heeft je zoon veel stress/een erg vol leven? Je zou nog iets kunnen proberen in het aanpassen van zijn leefritme. Dat gaat de migraine niet wegnemen natuurlijk maar wellicht helpt het iets.
Van zijn atlas zou ik afblijven.
Sterkte!

Aurelie

Aurelie

15-03-2019 om 07:26

Hier

geen gouden tip. Ook 1 à 2 keer per week een aanval. Sumatriptan in tabletvorm helpt goed. Metropolol halveerde de frequentie. Verder letten op leefritme: tijdig eten, drinken en slapen, geen alcohol. Hier ook niet meeroken en niet naar buiten bij warm weer, maar dat geldt zeker niet voor een ieder. Lastig voor een puber! Sterkte voor je zoon!

Triva

Triva

15-03-2019 om 07:53

Tja

Niet middenin de nacht op een smartphone reageren. Sorry, totaal over het hoofd gezien. Kwam door mijn ergernis over guppie. Neem migraine nu eens serieus!

diewertje

diewertje

15-03-2019 om 08:49

atlas

@triva: ik weet niet eens waar de atlas zit....dus eraan komen gaat niet lukken. No worries!
En idd: migraine is echt naar!

@ aurelie, annique: zoon leeft regelmatig, gaat op tijd naar bed (geen telefoon op zn kamer...). Probleem is wel dat hij naast de migraine ook forse adhd heeft waarvoor concerta. Dat coupeert de honger waardoor hij overdag minder trek heeft.
Hij eet 's ochtends vier boterhammen en vanaf avondeten tot bedtijd ook het nodige. Overdag verder twee broodjes en drinken. Maar echte regelmaat is natuurlijk anders.

Nou ja...Dank voor jullie reacties iig!

Andere medicatie

Wordt de migraine getriggerd door concerta? Zou hij beter reageren op andere medicatie voor ADHD? Dus niet focussen op medicatie tegen migraine maar zoeken naar een passende medicatie tbv ADHD.

Een familielid met migraine in het begin van de puberteit. Het verdween niet maar nam wel af naar mate de puberteit verstreek, alsof de hormoonhuishouding uit balans was.
Beterschap.

Oogmigraine

Een tijd geleden had ik een keer last van oogmigraine. Wat voor vorm van migraine heeft je zoon? Ontstaat het door geflikker van een beeldscherm terwijl een beeldscherm ook naar minder contrast verschoven kan worden? Zoek samen uit wat hem triggert.
Een klein uurtje rusten, direct als je kind uit school komt. Zo kan je kind even het hoofd ontladen,. Dit hielp mijn zoon weer.

diewertje

diewertje

15-03-2019 om 16:26

ochtend

Zoon wordt over het algemeen wakker met migraine. Na een nacht slapen dus. Heeft een goed kussen en idem matras. Slaapt niet te warm. Dus tja...
Ik denk wel dat de school belasting een factor is, want in de zomervakantie had hij het niet. Wel in de kortere schoolvakanties.
Ff rust na school is goed idee. Maar ja... de telefoon lokt. Dat wel.

Thursday Next

Thursday Next

15-03-2019 om 16:26

hier

tja was er maar een gouden tip.
Bij mij helpt de sumatriptan doorgaans goed. Ik ben er wel aan verslaafd geraakt waardoor ik langzamerhand steeds meer aanvallen kreeg en tussendoor hoofdpijn had. Afgelopen jaar afgekickt en nu weer terug naar 2 aanvallen per maand.
Daarvoor slik ik dan wel weer sumatriptan in een hogere dosis.
Tijdens het afkickproces ben ik ook naar mensendieck geweest (iemand gespecialiseerd in migraine-klachten), dat heeft me ook zeker geholpen. Onbewust had ik toch vaak veel spanning in nek en schouders. Nu ik dat weet en er op let kan ik zware aanvallen vaker voorkomen.

aleid

aleid

15-03-2019 om 17:59

concerta

Zoon had al migraine voordat hij aan de Concerta begon. De kans dat het daarmee samenhangt is denk ik niet groot.

aleid

aleid

15-03-2019 om 18:00

nickname

voor de opletters: aleid= diewertje

Maartje

Maartje

15-03-2019 om 22:45

Wat wij gedaan hebben aan migraine van zoon

Wij zijn een migraine familie, ten minste zoon en ik. Ik herken veel in jouw verhaal, Dieuwertje, en daarom wilde ik opschrijven welke wegen wij bij het zoeken naar oorzaken en behandeling hebben bewandeld. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen, dat jullie dezelfde soort onderzoeken moeten laten doen of dat de migraine van jouw zoon eenzelfde soort oorzaak heeft, alleen dat de ooorzaak soms, laat ik maar zeggen “verrassend” kan zijn en dat het de moeite kan lonen die te zoeken.

Zoon is inmiddels bijna 18 en heeft nog steeds af en toe een migraine-aanval, maar niet meer zoals een aantal jaren geleden. Sinds circa zijn 11e jaar had zoon migraine. In de derde klas middelbare school, ook 14 jaar oud, werden de aanvallen heftiger en vooral vaker. Hij was meer niet, dan wel op school. Bijna elke week werd hij wel een keer met migraine wakker en lag dan drie dagen in bed. Schoolwerk stapelde zich op. Door de huisarts naar de kinderarts en de neuroloog verwezen, Vooral de kinderarts was nogal grondig en drong erop aan hem ook te laten testen door een orthopedagoog, of school niet een te zware belasting was. Zoon deed tweetalig VWO en dat was best pittig.

Uit de testen bleek dat zoon dyslectisch was en dat compenseerde door alles op school letterlijk letter-voor-letter uit zijn hoofd te leren. Tot de derde had hij het daarmee gered (zelfs met echt goede cijfers) maar in de derde, met heel veel vakken en steeds meer stof, lukte dat niet meer. Zoals de kinderarts zei: “ik krijg al hoofdpijn bij het idee alleen, dat ik alles letter voor letter uit mijn hoofd zou moeten leren”.

Zoon is direct gestopt met TTO (dat lag emotioneel heel moeilijk voor hem, omdat hij echt heel graag tweetalig wilde en tot dat moment elke suggestie om te stoppen met tweetalig afwees) en heeft uitgebreid remedial teaching gehad, t/m de 5e, als behandeling voor dyslexie, maar vooral om hem te leren op een andere manier te leren. Dat laatste was moeilijk en zelfs nu, in VWO 6, vlak voor zijn eindexamen is het voor hem nog steeds zoeken hoe hij moet leren, zonder dingen letterlijk uit zijn hoofd te leren. Zo sterk is dat er over de hele basisschool en de eerste drie klassen middelbare school in geslepen.

Een bevriende Duitse arts ( met een tienerdochter met migraine) stelde voor dat onze onze zoon ook dagelijks magnesium zou slikken. Dit is in Duitsland een vrij gangbare behandeling bij hoofdpijn en migraine. Gelukkig stond onze kinderarts open voor dit voorstel; de voorgestelde hoeveelheid was niet schadelijk en de kinderarts huldigde in dit geval het gezegde: “ baadt het dan schaadt het niet”.

En het heeft geholpen. De magnesium, behandeling van dyslectie en het aanleren van andere studievaardugheden. Zoon heeft nog steeds wel eens migraine, maar dat is dan eens in de drie of vier maanden, dus van een totaal andere orde dan vroeger, met wekelijkse aanvallen. Zelfs nu in zijn eindexamenjaar, dat echt wel de nodige spanning met zich mee brengt, gaat het eigenlijk heel goed. Een aanval in september en net vorige week, nadat hij de hele voorjaarsvakantie had zitten studeren en volgende week weer schoolexamens zijn.

Ik lees dat jouw zoon concerta gebruikt, voor AD(H)D, veronderstel ik. Hij heeft dus wel een diagnose. Ik weet niet of hij ooit verder getest is maar misschien is het iets om over na te denken om toch zijn leerstijl te laten onderzoeken en te kijken of er eventuele andere leer- of studieproblemen zijn.

Ik wens jullie heel veel sterkte. Zo vaak en heftig migraine is echt naar.

Maartje

Maartje

Maartje

15-03-2019 om 22:48

Sorry, werd een beetje een lang verhaal, zie ik nu

Ik hoop dat je er toch iets aan hebt.

Maartje

Ad Hombre

Ad Hombre

16-03-2019 om 08:59

Baden

"baadt het dan schaadt het niet”

Wat zou die uitdrukking met baden te maken hebben?

Als je zoon het tot 6 VWO heeft gebracht met zijn specifieke leermethode dan kan het echt niet zo extreem zijn als jij beweert (letter voor letter, kom op zeg) en voldoet het blijkbaar heel aardig.

Tweetalig onderwijs vind ik sowieso een slecht idee, zeker als gegeven door 'non native speakers'. Je kunt uitstekend Engels leren in het normale onderwijs of door gewoon youtube te kijken. Als je het heel belangrijk vindt doe je er een jaartje UK of US bij.

Migraine heeft helaas iets wispelturigs. Ik hoop dat het wegblijft. Misschien ga ik die magnesium ook maar eens proberen. Baat het niet dan schaadt het niet...

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 09:26

Dyscalculie

@Maartje, dank voor je reactie. Zoon heeft naast Adhd ook dyscalculie. Dit zorgt ervoor dat naast de moeite met rekenen onder andere automatiseren (bv woordjes leren) lastig is. De Adhd geeft daarnaast nog z'n eigen ingewikkeldheden. Gelukkig accepteert hij (meestal haha) m'n hulp en leert hij stapje voor stapje plannen en organiseren. Verder heeft hij bijles voor wiskunde.
Dat school intensief is mag duidelijk zijn. Dat hij het tm 3vwo gered heeft des te knapper. Maar z'n welzijn staat voorop en daarom gaat hij volgend jaar waarschijnlijk naar 4 havo. Nadeel daarvan is wel dat hij op z'n 16e z'n diploma op zak heeft, want ook nog eens vroege leerling. Maar goed eventueel doet hij daarna alsnog vwo is ie net als iedereen 18 als ie van school gaat....
Niet het belangrijkste nu wel: hoe gaan we de migraine laten afnemen. Die magnesium: ik slik het zelf ook, welke dosering kreeg jouw zoon?

Volgend jaar naar 4havo? Ik snap wel dat jullie wat stoom van de ketel willen halen maar hij kan volgend jaar wel een profiel kiezen wat hem goed ligt.

Maar als havo voldoende is om de stap naar een hbo van keuze te kunnen maken, is dat te begrijpen.

"Baat het niet dan schaadt het niet... "

ff ziften
Wat is de logica in "baat het niet, *dan* schaadt het niet? Geen, hè?
Het is dus eigenlijk: "Baat het niet, het schaadt ook niet".

Tegenwoordig wordt jouw versie goed gerekend, maar het klopt in feite niet.

https://onzetaal.nl/taaladvies/baat-baad-baadt-het-niet-dan-schaad-schaadt-het-niet/

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 11:47

Welzijn

@Flanagan; zoon zit in 3jarige brugklas waar ze steeds op vwoniveau les hebben gekregen. Hij redt dat wel maar moet er wel stevig aan trekken. Daar is niets mis mee, maar als het ten koste gaat van z'n welzijn moet je toch een keuze maken...

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 11:51

wiskunde

Bovendien staat hij op wiskunde, ondanks bijles, steeds onvoldoende en de docent vraagt zich af of hij dat op vwoniveau gaat redden.

Ogen al eens gecontroleerd ?

Ik heb vanaf mijn puberteit regelmatige heftige migraineaanvallen gehad. Toen ik tegen de veertig aanliep liet ik mijn ogen eens controleren omdat ik dacht dat ik aan een leesbril toe was. Bleek ik ineens ernstig verziend te zijn, + 5 en nog wat, met een cilinder in 1 oog. Bijziendheid valt eerder op omdat je dan geen borden meer kuint lezen. In plaats van een leesbril, werden het contactlenzen en daarna heb ik nooit meer een aanval gehad, en kon ik weer uren geconcentreerd doorlezen.

Met december

Je zoon kiest een profiel. Vakken die veel tijd en energie vragen, kan hij laten vallen, op wiskunde uitgezonderd. Nu is er wiskunde a, b, c en d. Wiskunde c is voor lln die moeite hebben met wiskunde. Genoeg speelruimte om een profiel samen te stellen waar hij evt. wel mee kan komen.

Op de havo is wiskunde niet verplicht, maar dan kan een lln alleen voor profiel C&M kiezen. Andere profielen hebben wel wiskunde in pakket. Iets om mee rekening te houden; na het vo volgt een vervolg opleiding. Wat wilt je zoon graag worden? Kan hij wiskunde wel missen?

Als je zoon het komende half jaar het vwo kan ‘proberen’ met vakken die hem beter af gaan en minder energie vergen dan de vakken die hij heeft laten vallen, als hij idd baat heeft aan magnesium, als wiskunde c hem beter afgaat en blijkt dat hij meer energie over heeft en minder migraineaanvallen krijgt, waarom laat je hem dan niet eerst een half jaar aankijken om te zien of het niveau idd te hoog gegrepen is.

Een hoop ‘als’, maar geef hem een kans zodat hij kan uitvinden waar hij thuis hoort.
Gooi niet te snel de deur dicht.

Maartje

Maartje

16-03-2019 om 15:23

Taalpuriteinen

Ad Hombre

Ik ben zelf een behoorlijke taalpuritein, maar zal nooit iemand zo afzeiken over spel en/of stijlfouten zoals jij hierboven doet. Ik herkende zo veel in Dieuwertje’s verhaal dat ik heb gerageerd. Weet nu ook weer waarom ik hier op dit forum bijna nooit reageer, namelijk vanwege dit soort reacties (of Ad Hombre ga je me nu vertellen dat het “ deze soort reacties” moet zijn omdat het “de soort” is).

Wat betreft TTO kan ik alleen maar zeggen dat wij alleen maar goede ervaringen hebben, mede doordat alle leraren op de TTO-afdeling van de betreffende school native speakers zijn, met Schots of Zuid-Afrikaans accent of een accent uit het zuiden van de VS.
Als je goed leest Ad, dan begrijp je dat zoon het met zijn leermethode dus juist niet tot 6 VWO geschopt heeft, maar in de derde vastliep (de migraine). Hij is dus juist al 3 jaar bezig een andere leermethode aan te leren, (met dank aan de remedial teacher en de leraren op school, die daar tijd voor vrijmaken) en dat is moeilijk. En inderdaad zal dat letter-voor-letter uit het hoofd leren wel met een korrel(tje) zout genomen moeten worden, maar zo is het ons uitgelegd en wij begrepen heel goed wat er werd bedoeld en wij waren nu eenmaal de geadresseerde bij deze boodschap.

@Anneque
Inderdaad, je hebt helemaal gelijk! Raar en interessant ding, onze taal.

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 15:32

overwegen

Flanagan: Die optie had ik nog niet bedacht! ls hij de volgende twee toetsweken goed maakt dan is het inderdaad te overwegen hem voorwaardelijk over te laten gaan naar 4 VWO. Moet de school wel mee instemmen natuurlijk.

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 15:45

maar waarom havo?

De vraag die me wel bezighoudt: school neigt naar havo. Zullen ze naast hun eigen verborgen agenda wat betreft slagingspercentages ook wel kindgebonden redenen voor hebben, waarbij bij hen welzijn ook hoog op de agenda staat.
Ik vind dat ook zoals gezegd heel belangrijk.
Maar wat gebeurt er als je een nieuwsgierige gemotiveerde jongen, die meer dan gebruikelijk dwarsverbanden ziet, hoera voor de add) in een havoklas zet? Is er ruimte voor in zo'n klas? Mijn beeld van havokinderen is dat ze minder geïnteresseerd zijn dan VWO leerlingen. Gechargeerd gezegd. Maar misschien klopt dat beeld helemaal niet. Waar ik bang voor ben is dat zijn nieuwsgierigheid niet tot zijn recht komt en hij gedemotiveerd raakt.... Dan komen we van de regen in de drup. Maar misschien i's mijn angst wel onterecht....

diewertje

diewertje

16-03-2019 om 15:51

ogen

zijn gecontroleerd. Beide kanten -1/2. Heeft bril, maar is een ijdele puber die hem wel opzet bij tv-kijken maar niet in de klas. Zucht...

Oja, niet onbelangrijk: zoon zelf wisselt in wat hij wil. Heeft ie weer en paar goede cijfers dan gaat ie voor VWO, bij een onvoldoende neigt hij naar Havo. En als hij Duits moet leren (wat hij verschrikkelijk vindt...). Hij is echt nog jong.

Havo —> vwo

Vwo staat voor extra vreemde taal in profiel. Wie na de havo ook vwo wilt doen, doet er verstandig aan op de havo een extra vak (vreemde taal) erbij te doen. In wezen, net zoveel vakken dus als op het vwo.

Ad Hombre

Ad Hombre

16-03-2019 om 16:13

Anneque & Maartje

Anneque:
Logischerwijs klopt er ook weinig van, het moet eerder iets zijn als, 'baat het niet, dan schaadt het in ieder geval ook niet.', maar er is geen reden om het nog eens onlogischer te maken door er baden bij te halen.

Maartje:
"Ik ben zelf een behoorlijke taalpuritein, maar zal nooit iemand zo afzeiken over spel en/of stijlfouten zoals jij hierboven doet. Ik herkende zo veel in Dieuwertje’s verhaal dat ik heb gerageerd."

Waarom het 'afzeiken' zou zijn als je iemand op een taalfout wijst, dat vind ik dan weer heel merkwaardig en een beetje taalpurist denkt even na voordat hij of zij 'baadt' schrijft. Je wilt niet weten hoeveel taalfouten ik zonder commentaar laat passeren.

Back on topic, in de Trouw staat vandaag een artikel over migraine waarin een nieuwe generatie preventieve middelen wordt aangekondigd. Kost 6000 EUR/jaar:

https://www.trouw.nl/home/de-ingewikkelde-puzzel-die-migraine-heet~ae311361/

"Maar de grote bottleneck is de prijs, zegt Ferrari. “De injecties die maandelijks moeten worden toegediend, kosten 500 euro. Ofwel 6000 euro per jaar per patiënt. Ieder land in de EU moet nu de afweging maken voor wie het deze kosten wil vergoeden. In Nederland ­komen de half miljoen patiënten die minstens elke week een aanval krijgen in aanmerking. Dat komt neer op drie miljard euro per jaar. Vermoedelijk wordt het alleen vergoed voor een derde van deze patiënten, de groep die echt geen baat heeft bij de bestaande preventieve middelen.”"

Daar val ik dan formeel onder. Ondanks de Propranolol heb ik tegenwoordig weer een wekelijkse aanval. Een tijdje nog een stuk erger, maar ik vermoed dat dat door een zeurende kiespijn kwam die inmiddels is verholpen. Dat scheelt in ieder geval. (slimme vent die Ferrari, hij weet hoe je 'baat' schrijft

Maartje

Maartje

16-03-2019 om 16:32

Nu de echte reactie op vraag van Dieuwertje

Allereerst het korte antwoord: onze zoon slikt 400 Mg magnesiumcitraat per dag; ikzelf ook, en dat heeft bij ons allebei de frequentie van de aanvallen verminderd.

Ik begrijp dat je bij je zoon de druk van de ketel wil halen. Dat wilden wij indertijd ook. Één van de vragen aan de orthopedagoog bij de test was dan ook of zoon wel op zijn plaats was op het VWO, of dat hij beter op de Havo zou passen. Hij had op de basisschool een Havo/VWO-advies gekregen en werd door een hele goede Cito en een zeer gemotiveerde instelling toegelaten op het TTO (zijn eigen wens) en deed het daar tot in de derde heel goed. Wij vroegen ons met alle migrainetoestanden wel af of dat voor hem een goede keuze was geweest. Uit de test bleek dat zijn IQ ruim voldoende was voor VWO. Het testbureau gaf daarbij aan dat de Havo met zijn manier van leren (alles uit het hoofd, dus) geen oplossing zou zijn, en mogelijk zelfs extra belastend, omdat op de Havo uit het hoofd leren als leerstrategie effectief is (meer dan op VWO, waar het meer om begrip gaat), met in hogere klassen of op het HBO weer overbelasting en migraine tot gevolg.

Onze zoon is een voorbeeld waar in de vierde alle “als-en” van Flanagan goed uitpakten.VWO 3 was ook zonder TTO voor onze zoon een forse belasting met drie vreemde talen en Nederlands. Ook hij werkte hard, net als jouw zoon en wij gunden hem echt wat meer geestelijke rust. Heel veel bijlessen, die net als bij jouw zoon nauwelijks hogere cijfers opleverden, maar wel net hoog genoeg om over te gaan naar 4 VWO. En dat was het doel. De vierde was een verademing. Veel minder vakken en alleen nog maar Nederlands en Engels als talen. Daar kon hij extra tijd aan besteden en met bijles en remedial teaching nog een 5,5 halen voor Nederlands. Engels is in de bovenbouw, ik denk toch door het TTO, geen echt probleem meer geweest. Vakken als aardrijkskunde en biologie, met veel leeswerk kosten hem nog wel veel tijd. Hij vindt zelf (nog steeds) dat hij heel hard werkt; wij vinden dat dat wel mee valt met 3 keer in de week sporten, een bijbaantje op zondag en bijna altijd voor het eten klaar met studeren. Hij gebruikt de tijd op school wel goed en studeert alle tussenuren.

Ik ken je zoon niet, Dieuwertje, en weet dus niet hoe moeilijk hij het nu heeft met wiskunde. Ik wilde je alleen wel laten weten dat problemen in de derde met bepaalde vakken in de vierde, na de profielkeuze niet automatisch even ernstig hoeven te zijn als in de onderbouw, ofwel dat alle “als-en” inderdaad goed kunnen uitpakken.
Ik begrijp heel goed dat jullie de druk van de ketel willen halen, maar misschien gebeurt dat vanzelf wel met het juiste profiel in de vierde. Denk je dat hij het de rest van het schooljaar in de derde nog kan volhouden? Het is niet zo lang meer.
En wat zeggen andere leraren dan de wiskundeleraar over Havo of VWO, met name de leraar Natuurkunde. Bij natuurkunde moet je ook veel rekenen.

Heel veel sterkte!

Maartje

Maartje

16-03-2019 om 16:40

Ad Hombre

C’ est le ton qui fait la musique

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.