Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Baasje

Baasje

17-03-2019 om 13:53

Honden co-baasjesschap

Mijn partner en ik zouden graag een hond willen delen met een ander (wat ouder) stel of oudere alleengaande. Een soort co-ouderschap maar met een hond. Dit omdat wij doordeweeks zeer onregelmatig werken en de hond vaak naar een opvang zou moeten gaan. Een wat ouder stel of oudere alleengaande die wellicht bang is om nog aan een hond te beginnen omdat ze niemand kennen die de hond zou willen overnemen als ze ziek worden of overlijden en die de hond doordeweeks zou willen lijkt dan een uitkomst. Wij nemen dan de weekenden en minstens 1 doordeweekse dag.

Maar ja, hoe kom je aan zo iemand. Er zijn sites voor logeerhonden, en wandelen met honden en overnemen van een hond maar dit is er niet. Ik vraag me ook af of dit wel werkt omdat je pas later ziet hoe iemand is in de opvoeding van een hond. Het kan natuurlijk dat het andere stel al een hond heeft, dat is weer een ander verhaal.

Hoe denken jullie over zoiets, is dat realistisch of niet?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-03-2019 om 13:59

Jawel

Ik ken wel exen die de zorg voor de hond delen, en mijn vader zorgt drie dagen per week voor de hond van mijn zus (plus vakanties en soms in het weekend).

Dees

Dees

17-03-2019 om 15:46

Asiels

Er zullen vast wel asiels zijn die overwegen moeilijk plaatsbare honden een kans te geven op een weekendhuis.

Baasje

Baasje

17-03-2019 om 16:03

Nee

Wij willen absoluut geen moeilijk herplaatsbare hond van mensen die zonder nadenken een hond hebben genomen en niet hebben opgevoed.

Dees

Dees

17-03-2019 om 17:03

Perfecte match

Nou ik bedoel meer oudere honden die hun baasje zijn verloren bijvoorbeeld. Juist die honden zoeken een plekje en jij kunt blijkbaar ook geen echt thuis voor het beestje bieden ....dus moeilijke baasjes en een moeilijke hond een perfecte match.

Baasje

Baasje

17-03-2019 om 17:11

die zijn er niet

Oudere honden die hun baasje zijn verloren zijn geen moeilijk plaatsbare honden. Het asiel zit hier vol met staffordachtige beesten waar altijd baasje met veel ervaring met moeilijke honden voor worden gevraagd.

Wij zijn geen moeilijke baasjes, wij nemen geen hond die de hele dag naar de opvang moet maar we hopen een hond te vinden die bijv nu niet genoeg wordt uitgelaten of gewoon samen aan een hond beginnen die voor het andere stel de laatste hond is.

Dees

Dees

17-03-2019 om 17:34

Laatste hond

Hoezo? Hoe zie je het voor je. Jij neemt samen met iemand uit de wijk een hond. Diegene is 80 en voor diegene is het de laatste hond de hond blijft 4 dagen daar en 3 dagen bij jou. Degene wordt vervolgens 81 en gaat snel bergafwaarts, kan de hond die 4 dagen niet meer hebben.

Hoe los je dat op? Dat gaat toch niet?

mirreke

mirreke

17-03-2019 om 21:11

Jullie zijn wel een moeilijk baasje

Want veeleisend. Dan niet en dan wel. Geen moeilijke hond...
Geen hond uit het asiel. Veeleisend.

Is niet erg, maar je kunt je afvragen of het haalbaar is. Sowieso lijkt me dat het al een opgevoede hond moet zijn. Je gaat met wisselende dagen niet aan een pup beginnen lijkt me.
Ik vraag me af of het voor de hond in kwestie een fijne regeling zou zijn. Vooral als de hond nieuw bij zowel jullie als een eventueel ander stel komt.

Ik ken een stel die een hondje delen, maar dat is de hond van het gedeelde kind. Hond gaat dus met kind mee heen en weer.

Livia

Livia

17-03-2019 om 21:59

vraag me ook afwaarom je daar als ouder stel aan zou beginnen. Je bent als oudere dan toch niet gerustgesteld dat er voor de hond een plekje is als je er zelf niet meer voor kunt zorgen, want bij jullie kan hij op werkdagen ook niet terecht. Dus of ik zou over mijn zorgen heen stappen, maar dan zou ik ook de hele week van de hond willen genieten, of ik zou het alsnog niet aan durven.

Marijne

Marijne

17-03-2019 om 22:36

Andersom

Bekijk het andersom: kun je niet voor een hond zorgen van iemand uit de buurt voor wie het te veel is geworden? Mijn neef heeft zo iemand. Eerst konden ze makkelijk hun hond goed verzorgen maar door nieuwe banen en extra reistijd nietmeer. Een ouder stel uit de straat zorgt nu overdag voor de hond en logeert er als zij op vakantie zijn, als ze verbouwen et cetera.

Woef

Woef

18-03-2019 om 00:46

Verwarrend

Want wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor, hoe zit het met de financiën en voer je dezelfde opvoeding?
De inzichten zijn veranderd, opvoeden kan zonder commando's. Wat nou als het teveel is voor de hond?

Ik denk dat het niet "eerlijk" is tegenover de hond als je zelf eigenlijk niets te bieden hebt.

Oppashond is dan duidelijker, maar jullie werken. Ik had bv heel graag een vast huis gehad voor mijn hond met verlatingsangst, maar wel met hele goede afspraken. Maar ook dan kom je weer terug op het feit dat jullie niet veel te bieden hebben en door onregelmatig werk verbetert dat niet echt.

Misschien kun je je idee wat jaartjes in de koelkast zetten tot het wel kan, of af en toe eens oppassen?
Het getouwtrek zou ik een hond niet aandoen.

Koffiekop

Koffiekop

18-03-2019 om 11:12

Kan wel

Hier zelf een hond gedeeld met mijn schoonmoeder. Zij was alleen en niet meer zo heel erg actief, durfde de verantwoordelijkheid voor een hond niet aan. Wij waren een jong stel met allebei een (bijna) fulltime baan, en dus geen mogelijkheid voor een hond. Wij woonden op loopafstand van schoonmoeder. Voor ons een ideale constructie!
Doordeweeks liet ik voor mijn werk de hond flink uit, en dan haalde schoonmoeder haar om een uur of 11 op. Dan maakte ze een wat korter rondje, en halverwege de middag ook. 's Avonds haalde degene die als eerste thuis was de hond op, maakte ook weer een wandelingetje. Dus onze hond kreeg ruim voldoende beweging en had altijd gezelschap. In het weekend en 's avonds was hond dus bij ons. Als wij op vakantie of een avondje weg gingen, ging de hond ook naar schoonmoeder.

Ik weet ook van mensen bij ons uit de buurt die een hond deelden. De hond was van een gezin met jonge kinderen, en was op werkdagen en in vakanties bij oudere buren waarvan de kinderen uitgevlogen waren en eentje van de twee met pensioen. Die vond het hartstikke gezellig die hond overdag thuis te hebben.

Dus volgens mij zijn er 3 dingen waar je aan moet voldoen. Er is er eentje écht 'de baas'. Beslissingen over bezoek aan dierenarts en behandelingen moet je niet samen willen nemen. De afstand tussen beide huizen moet goed overbrugbaar zijn, liefst te lopen. En je moet elkaar goed kennen. Want je moet afspraken maken over de opvoeding en daar moet je het ook met elkaar over kunnen hebben. Maar dan kan het dus echt wel lukken. Onze hond is 14 jaar geworden, deze constructie heeft al die tijd goed gefunctioneerd.

Zelf hebben we het nu (mijn schoonmoeder is er niet meer) opgelost met een betaalde oppas in de buurt. Daar is onze hond 3 dagen per week. wij werken allebei 4 dagen. De kinderen brengen en halen haar. Het is prijzig, maar we wilden dolgraag een hond en dit was de enige optie. Het is wel een bijzondere oppas. Ze gaat nooit op vakantie, en zeker niet in het hoogseizoen. Dus in de vakantie kunnen we altijd een beroep op haar doen. Ook als we eens uit eten en naar de film willen of zo brengen we de hond weg. Ideaal. Zoiets kan dus ook nog. Maar zo iemand moet je maar net in je buurt hebben.

Ik zou vooral aan mensen in de buurt die een hond hebben laten weten dat je graag een hond wil, maar dat het praktisch niet lukt. Wie weet krijg je zo informatie over oppassen of andere geïnteresseerden in de buurt. Geef niet op hoor! Wij hebben ook een paar jaar geen hond gehad, voor onze oppas in beeld kwam. Ik raakte met haar in gesprek omdat ze een pup had. We kwamen elkaar regelmatig tegen, en op een dag had ze nog een hond bij zich. Die bleek van de buren die een dagje weg waren. En zo is het oppassen bij haar gegroeid. Nu heeft ze wel 25 honden die regelmatig bij haar komen logeren. Onze hond is er een van 5 die 'vast' komen als hun baasjes werken. Niet allemaal tegelijk, maar soms heeft ze er wel 6 of 7 in huis. Ze houdt wel rekening met de karakters, niet alles kan bij elkaar. Het gaat eigenlijk altijd goed.

Baasje

Baasje

18-03-2019 om 11:57

het kan inderdaad best

Zoals Koffiekop beschrijft kan het inderdaad. Mocht de andere eigenaar toch te ziek worden of overlijden gaat de hond alsnog naar de opvang. Het is soms maar 2 dagen nodig per week en soms 4 en dan nog niet eens hele dagen. Is een prima oplossing maar daar willen we nu nog niet aan beginnen. Juist nu samen is dan voor nu goed.

Ik denk dat het ook beter is om niet samen aan een nieuwe hond of pup te beginnen maar dat wij instappen in een al bestaande situatie. Dus hulp/oplossing bieden. Maar ja, hoe kom je daar aan? Wij hebben nu geen hond dus spreken niemand met een hond.

Woef: Wij hebben juist een hond heel veel te bieden want die meestal 4 dagen die over zijn, zijn wij er ook helemaal voor de hond. De andere 3-4 dagen dus bij iemand anders die er helemaal voor de hond is. Waarom zou dat slecht zijn? Waarom gaan zoveel honden naar een opvang en kan dit niet? Hoe doe je dat dan nu met een hond met verlatingsangst of werk je niet? Waarom is dit opeens een getouwtrek?

Koffiekop

Koffiekop

18-03-2019 om 12:11

En andersom?

Dat jullie de eigenaar worden, en iemand zoeken om de verantwoordelijkheid mee te delen? Ik denk dat ik vooral alle opties open zou houden. En gewoon op straat mensen met een hond aanspreken. Ik kan geen hond voorbijlopen zonder even te aaien, en een praatje met het bijbehorende baasje te maken. Zo ben ik dus ook tegen onze toekomstige oppas aangelopen. Letterlijk, trouwens , haar pup was nogal onstuimig. Echte labrador .

Je kunt overwegen je verhaal te plaatsen op Facebook of je lokale sociale platform. Wij zijn lid van Nextdoor, dat is er vast ook in jouw omgeving. Hang een advertentie op bij de supermarkten in de buurt (vooral omdat je 'doelgroep' de wat oudere buurtbewoner is) en laat het vooral aan iedereen die je kent weten. Mijn ouders hebben ook ooit zo via via een hond overgenomen van iemand. Het is een kwestie van geduld hebben en het zo veel mogelijk rondbazuinen, dan komt er vast iets/iemand op je pad.

De opmerking van Woef over touwtrekken begrijp ik ook niet. Een kind kan ook naar oppas, school en KDV/BSO zonder daar wat van te krijgen. Dus waarom een hond niet? Een hond is zelfs een roedeldier, hoe groter de roedel hoe beter. Tenminste, onze hond vindt alle bekenden (en onbekenden) helemaal gezellig. Alle buren in de wijde omtrek horen bij haar roedel en ze begroet iedereen even enthousiast. Ik maak me geen illusies over of ze erg aan ons gehecht is, ze vindt iedereen gezellig. En ik merk niks van problemen met haar 3 dagen verblijf bij de oppas. Trouwens, dan zou een hond toch ook niet naar een kennel of zo kunnen als je op vakantie gaat??

Woef

Woef

18-03-2019 om 14:13

Hoe ik dat doe?

https://www.oopoeh.nl/ kijk daar eens.

Hoe ik dat doe? Een betaalde oppas in huis.

Vakantie? Als ik al ga dan met hond, maar een kennel absoluut niet.

Dat kinderen dat wel kunnen ( mijne niet) is appels en peren vergelijken. Een hond is geen kind. En wat men vaak als enthousiasme ziet, is pure stress. Mijn hond mag ook niet zomaar worden geaaid en dat is niet omdat hij je anders opvreet😁

Koffiekop

Koffiekop

18-03-2019 om 14:52

Woef, niet alle honden zijn hetzelfde

Jouw hond/jouw wereldbeeld is niet zaligmakend. Ik heb nu met 2 honden de ervaring dat delen wel degelijk prima kan. Of dat nou betaald is bij de oppas of echt gedeeld met iemand in de omgeving. Baasje wil graag weten of haar idee haalbaar is. Nou, ja dus. En ik denk zeker als je de hond er van begin af aan aan laat wennen. Waarom zou een hond daarin anders zijn dan een kind? Dat went toch ook aan school? Of bedoel je dat jij jouw kind niet naar school laat gaan? Ik begrijp je hier echt niet.

Je tip van Oopoeh is wel een goede, daar heeft Baasje misschien wel wat aan. Een betaalde oppas thuis, wat betaal je daarvoor? Moet ook maar kunnen, financieel. Wij betalen onze oppas € 11 per dag, dat is voor ons te overzien.

Woef

Woef

18-03-2019 om 16:43

Kunnen en wenselijk

Alles went, vast, maar of het daarmee wenselijk is? Je kunt iemand elke dag een klap geven; went vast wel, maar het blijft niet oké. Er wordt gevraagd of het realistisch is. Ik zeg: vanuit de hond gezien niet wenselijk. TS zou de hond 1 doordeweekse dag hebben en het weekend; een logeerhond. Nu is dat ineens 4 dagen.
Daarnaast vind ik het financieel een risico.
Ik vraag me af of er goed over nagedacht is. Vandaar mijn link naar de oppassite. Zo heb je toch af en toe en hond maar niet de lasten en heeft de hond duidelijker een vast thuis.

Het gaat niet om mijn wereldbeeld, het gaat erom wat goed is voor de hond en niet wat iemand per se wil.
Je kunt een hond niet met een kind vergelijken.

Mijn oppas komt bij mij aan huis, ik betaal 25 euro per dag. Mijn oppas is beperkter in de eigen dagbesteding door mijn hond, dus ik betaal graag wat meer.

Baasje

Baasje

18-03-2019 om 16:53

oppassites

Hebben we allang bekeken maar dat is voor doordeweeks en/of voor als je ouder bent dan 50 of 55. Wij willen het andersom.

Ja drie tot vier dagen per week. Drie dagen per week is zeker en meestal kan vier dagen ook. Ligt aan de ander. Als het echt de ene week 3 en de andere week 4 dg zou zijn is het financieel ook meteen duidelijk. Ieder de helft.

Ik vermoed dat je zelf zo negatief bent omdat je een probleemhond hebt.

Koffiekop

Koffiekop

18-03-2019 om 17:18

Wat goed is voor de hond

Leg mij nou eens uit waarom het NIET goed zou zijn voor een hond (in het algemeen, dus niet specifiek een dier met verlatingsangst oid) om 3 dagen per week bij een ander te zijn. Het gaat om de tijd dat wij werken, niet om ook overnachten. Dus in de praktijk ziet het er zo uit: 's Ochtends wordt de hond rond half 9 bij de oppas gebracht door een van de kinderen, en ergens tussen 16 en 17.30 uur wordt ze opgehaald. Ze eet gewoon bij ons. Dus dat zijn uren zoals wanneer je kind naar school gaat en daarna naar oppas of BSO. Of een dag KDV.
Bij de oppas is ze net zo thuis als bij ons, ze kent de honden die daar ook zijn, er wordt een keer of 4/5 per dag met ze gewandeld, ze spelen, ze krijgen er allemaal lekker een kluif, en als er eentje behoefte heeft aan rust kan die in de gang of de rest gaat even de bench in. Ze zijn wel eens alleen als de oppas boodschappen moet doen, en meestal is wandelen aan de riem (hoewel ze ook wel eens naar een veld in de buurt gaan waar ze los mogen) maar dat is dan ook alles wat ik kan bedenken dat niet helemaal positief is. Onze hond is niet gewend aan een bench, dus die blijft lekker op de bank liggen, of in de gang. In de zomer gaan ze in de achtertuin in bad. Ik kan echt oprecht niet ontdekken wat daar verkeerd aan zou zijn. En omdat ze er zo thuis is, is logeren in de vakantie ook geen punt en is ze daardoor absoluut niet gestrest.

Maar goed, jouw idee over wat wel en niet goed is voor een hond is blijkbaar niet hetzelfde als het mijne. Prima. Voor ons werkt dit uitstekend, we zijn allemaal echt een stuk gelukkiger met een hond in huis.

Lente

Lente

18-03-2019 om 17:24

Wat bedoel je met : wij willen het andersom

Oopoeh is juist bedoeld voor ouderen die graag op een hond willen passen, vaak met regelmaat, vaak doordeweeks. De hondeneigenaar hoeft niet van een bepaalde leeftijd te zijn.

Gedeeld eigenaarschap en dus gedeelde kosten lijken me niet haalbaar. Wie beslist dan of hond wel/niet gesteriliseerd wordt? Ingeent? Geopereerd?
Zo’n oppas in de buurt die meerdere dagen oppast voor een laag bedrag, lijkt mij een prima oplossing. Dan is er wel de relatie met de hond en zo.

Ik herken de vraag wel. Zelf zou ik ook graag een hond willen. Maar inderdaad, dan zou ik drie korte dagen de hond ergens moeten onderbrengen. Of laten uitlaten.
Daarom heb ik het idee voorlopig maar losgelaten.

Koffiekop

Koffiekop

18-03-2019 om 17:28

En Woef

je vergelijking met iemand iedere dag een klap geven, en dus duidelijk mishandelen, vind ik gewoon misselijkmakend. Getver.

Woef

Woef

18-03-2019 om 17:40

Ohoh

"Ik vermoed dat je zelf zo negatief bent omdat je een probleemhond hebt."

Je snapt het niet. Je kunt de site gebruiken zoals je wilt. Met hond die een oppas nodig heeft of andersom. Die tip heb ik je gegeven, je hebt m duidelijk niet bekeken, I rest my case.

"je vergelijking met iemand iedere dag een klap geven, en dus duidelijk mishandelen, vind ik gewoon misselijkmakend. Getver."

Wat een infantiele opmerking.

Baasje

Baasje

18-03-2019 om 18:42

he?

Natuurlijk heb ik de site bekeken, al meerdere ook. Ik weet dat wij een hond kunnen nemen en die onder kunnen brengen elders en dat er ook mensen zijn die onze hond opvangen maar dat wil ik dus niet. Ik wil het andersom (Lente) dus juist een soort oppas zijn voor een baasje die wat ouder wordt en voor wie het teveel wordt om elke dag de hond te hebben. Ik kan geen oppas zijn voor mensen die ook doordeweeks werken.

Woef

Woef

18-03-2019 om 22:38

Op die site

Kun je je ook opgeven als oppas. Je krijgt op het startscherm al de keuze:
Zoek je een oopoeh ( oppas) of een hond, (waarvoor jij dus de oopoeh bent).

Lente

Lente

18-03-2019 om 22:56

Dan moet je inderdaad ongeveer 55plus zijn

Tenminste bij Oopoeh. Als oppas.

Ik zou een oproep plaatsen op Marktplaats.

Baasje

Baasje

19-03-2019 om 07:32

oopoeh

Als je je opgeeft als oopoeh moet je inderdaad 50 of 55 zijn (en dan verwijt je mij de site niet gelezen te hebben) en dat zal toch echt doordeweeks zijn. Welk huishouden met hond zoekt een oopoeh die de hond in het weekend opvangt? Wij zoeken serieus al 2 jaar maar niemand heeft die constructie nodig. Wel doordeweeks en soms voor vakanties en heel soms 1 of 2 weekendjes per jaar.

Angela67

Angela67

19-03-2019 om 08:17

Baasje

Je klinkt een beetje verongelijkt, maar in je laatste posting schrijf je het zelf, niemand lijkt het nodig te hebben.
Tijd om creatief out of the box(er) te gaan denken of een kat nemen 😉.
Gr Angela

Tijgeroog

Tijgeroog

19-03-2019 om 08:57

Waarom andersom?

Als er wel mensen te vinden zijn die jullie toekomstige hond wil opvangen op de dagen dat jullie werken, in plaats van mensen die hun hond bij jullie brengen op de dagen dat jullie niet werken, waarom wil je dat dan niet? Het verschil is dat jullie dan verantwoordelijk zijn en zeggenschap hebben, maar als je graag een dier wil hebben lijkt dat me eigenlijk alleen maar fijn.

Woef

Woef

19-03-2019 om 11:24

Inderdaad

Als je het zo niet krijgt na 2 jaar, waarom dan geen oppas? Dan houd je zelf de regie over medische en andere zaken en bestaat er nooit onduidelijkheid.

DOGGIE

DOGGIE

19-03-2019 om 18:19

Waar woon jij?

Ik ken iemand die daar misschien interesse zou hebben, in Noord-Holland. Heeft al een hond maar door allerlei veranderingen in levensomstandigheden vaak oppas nodig voor de hond, meestal weekend + maandag of vrijdag + weekend. Hond is een lieve gecastreerde reu van 3 jaar.
Doggie

Baasje

Baasje

19-03-2019 om 18:38

Wij wonen in NH maar NH is nogal groot. Kun je mij mailen via forumbeheer?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.