Relaties Relaties

Relaties

piet

piet

16-03-2019 om 18:56

partner in detentie erg zwaar


Lente

Lente

18-03-2019 om 23:38

Tsjor

Je hebt een mening over hoe mensen om zouden moeten gaan met de partner en kinderen van een gedetineerde. Ik deel die mening.
Maar in de praktijk kan het gebeuren dat kinderen niet meer met Piets kinderen mogen spelen, of niet meer in Piets huis mogen komen spelen. Dat er geen uitnodigingen meer komen voor verjaardagsfeestjes, etc. Mijn advies was voor die omgeving.
Niet voor de correcte versie van jou en mij.

juf Ank

juf Ank

19-03-2019 om 11:58

nou tsjor

Het is hoogst politiek correct om te vinden dat het niet uitmaakt, maar niet realistisch. Heb je je wel eens verdiept in het leven van Astrid Holleeder? Dan is je meteen duidelijk waarom je je kind uit de buurt van zo'n gezin wil houden.
Dat kun je niemand kwalijk nemen.
Dus als het gaat om moorden, pedofilie e.d. zware misdrijven, nou...helaas pindakaas, daar is toch zeker ook oordeel over, of jij nu vindt dat dat kan of mag of niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2019 om 12:23

Klasgenootje

Mijn dochter had een klasgenootje die dichtbij woonde. Dochter mocht niet binnen spelen bij die mensen van ons. Puur omdat vader zich in foute kringen leek te bewegen. Hij is uiteindelijk ook doodgeschoten voor zijn zaak.

Sue

Sue

20-03-2019 om 17:51

Geheim

Mijn vader heeft in mijn jeugd 8 jaar in de gevangenis doorgebracht, in een ander land.
Hij heeft daar een bankoverval gepleegd, en heeft daarbij een agent doodgeschoten.
Dat is natuurlijk al vreselijk. De rest van ons gezin is terug gegaan naar Nederland. Mijn moeder is fulltime gaan werken en wij als kinderen gingen verder zonder onze vader.

Wij mochten van mijn moeder niets zeggen. Wij moesten zeggen dat onze ouders gescheiden waren en mijn vader in het buitenland zat (maar hij 'zat' dus letterlijk...).

Pas op mijn 16e, en toen was mijn vader weer vrij, maar woonde in een ander buitenland, heb ik het aan mijn beste vriendin verteld. En dat was zo'n enorme opluchting!
Ik heb mijn hele jeugd last gehad van dat geheim.

Ik begrijp heel goed dat mijn moeder zich schaamde, en ze was bang dat wij erom veroordeeld zouden worden, maar zo'n groot geheim is niet goed voor je.....
Dat komt denk ik ook omdat er thuis niet over gepraat werd, mijn moeder wilde er niets over horen.
Toen ik 12 was zijn we hem op gaan zoeken. Ik vond dat heel erg moeilijk. Wachten voor het hek, naar binnen, je vader in de gevangenis zien.
Ik wens het in ieder geval niemand toe....

De anderen

'Maar in de praktijk kan het gebeuren dat kinderen niet meer met Piets kinderen mogen spelen, of niet meer in Piets huis mogen komen spelen.' Ja, dat begrijp ik. Maar die omgeving wordt hier niet zomaar neergezet in de zin van: pas op: dit zullen je buren denken.... Ik verbaas me (zacht uitgedrukt) erover, dat die omgeving hier is.
Is het politiek correct om te denken 'dat maakt toch niet uit waarvoor de vrouw zit, het is Piet die iets vraagt'. Wat maakt dat politiek correct?
En waar komt het politiek incorrecte dan vandaan? Natuurlijk kunnen we een van de grootste criminelen als voorbeeld gaan noemen, maar onderbouw je daarmee dat je op een politiek incorrecte manier mag handelen?
Ja, dit is de omgeving voor Piet. Vandaar dat mijn advies zou zijn om bijvoorbeeld bij Exodus eens te gaan kijken voor lotgenoten. Ik vind de ervaringen van de kinderen die hier iets verteld hebben (nu volwassenen) goed inzicht geven in hoe lastig het is als je moet zwijgen. Maar als je praat kom je in een slangenkuil.

Tsjor

Bicyclette

"Ondertussen is het wel goed voor Piet en anderen, dat ze zich realiseren dat dit de omgeving is waarin zij moeten leven. " Eh ja, dat is precies wat ik schrijf (en waarom ik dit schrijf). '
Ik las iets anders. Ik las dit:

'Het gaat natuurlijk niet alleen om het ontwijken van partner en kinderen. Moeder zit maar tijdelijk in detentie zit, het gaat dus ook om het leven erna, wanneer zij weer bij het gezin is.'

Als argument waarom de omgeving mag vragen waarom iemand in de gevangenis zit. Voor daarna is er de reclassering, als dat nodig of gewenst is. Waarom moet de omgeving zich er dan mee bemoeien?

En ik las dit: 'En natuurlijk kan (en zal) een misdaad afstralen op de partner. Het feit dat je (nog steeds) met elkaar getrouwd bent, zal worden uitgelegd als dat je het gedrag accepteert.' Nou ja, wil je echt dat ik uitleg waarom ik dit een verschrikkelijke redenering vind? Ik wil het wel uitleggen hoor, maar ik hoop echt dat je het zo ook begrijpt als je het nog eens naleest.

'We kunnen hier wel vinden dat dat niet zo hoort, maar de praktijk is anders.' En dan vraag ik nogmaals: wie maakt die praktijk dan? Zijn dat 'de anderen' en omdat 'de anderen' dat gaan doen moeten we het hier ook maar alvast doen?

Tsjor

bicyclette

bicyclette

20-03-2019 om 20:44

Tsjor

"Als argument waarom de omgeving mag vragen waarom iemand in de gevangenis zit. Voor daarna is er de reclassering, als dat nodig of gewenst is. Waarom moet de omgeving zich er dan mee bemoeien?"

Oh, ik geef helemaal geen argumenten waarom de omgeving zich er mee mag bemoeien. Die omgeving GAAT zich er gewoon mee bemoeien. Daar kunnen we van alles van vinden, maar zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Mensen hebben vrijwel namelijk altijd een mening en een oordeel. Of op zijn minst een flinke dosis nieuwsgierigheid. En dan gaat het gewoon om de buurvrouw, familieleden, ouders van vriendjes van de kinderen en je eigen sportmaatje. Daar heeft Piet gewoon dagelijks mee te maken.

"Maar die omgeving wordt hier niet zomaar neergezet in de zin van: pas op: dit zullen je buren denken...."

Hm, ik heb mijn berichten nog even nagelezen, en volgens mij schrijf ik dat juist wel. Maar goed, jij leest er duidelijk wat anders in.

'En natuurlijk kan (en zal) een misdaad afstralen op de partner. Het feit dat je (nog steeds) met elkaar getrouwd bent, zal worden uitgelegd als dat je het gedrag accepteert.' "Nou ja, wil je echt dat ik uitleg waarom ik dit een verschrikkelijke redenering vind?"

Het is geen mening, het is een feit. Dit gebeurt, zo werkt het. Helaas, ja natuurlijk! Zo zou het niet moeten zijn. Dat ben ik volledig met je eens.

En dus

Het zou mooi zijn als er dan nu wat adviezen zouden komen. Als de omgeving dan zo in elkaar zit, wat kan Piet dan het beste doen?
Tot nu toe is gezegd: vertel het maar, want dan begrijpt iedereen het (omdat de oorzaak een keurig probleem is). Maar dat is natuurlijk geen slim advies. Hoe stel je je te weer tegen mensen die nieuwsgierig zijn en willen weten om te gaan oordelen? Vertel maar wat ze willen weten. Ik vind dat geen slim advies.
Of wat als mensen denken dat een misdaad besmettelijk is en de partner duidelijk afstand moet nemen van degene die in de gevangenis zit door te scheiden, dan pas is de partner ook ' vrij' en onschuldig. Wat voor advies geef je Piet dan? Je moet gaan scheiden, want anders denken de mensen dat jij er ook mee te maken hebt (wat hij ook een beetje heeft, want het geld was voor het levensonderhoud van het gezin).
Ik ben vooral benieuwd dan naar de adviezen. Nu lijkt het vooral op: geef het volk wat het volk wil.

Tsjor

Tijdsduur

Een advies is in lijn met de duur van het verblijf. Bij langdurig verblijf kan je aangeven dat je vrouw voor een familielid in het buitenland zorgt. Het is niet de waarheid maar zeker in geval van kinderen de veiligste weg.

Hoe langer hoe moeilijker voor de partner, lijkt mij. Praten met lotgenoten, zonder uit te hoeven leggen waarom, maakt praten veiliger, minder veroordelend.

Lang geleden wilde ik het kasteel van Lancaster in Engeland bezichtigen. Ik stond in een grote groep geïnteresseerden. Het was best een gezellige groep. Tot ik het bord las over bezoekerstijden en de geïnteresseerden familieleden van gevangenen waren. Het kasteel fungeerde toen nog als gevangenis en ik stond op de verkeerde dag bij de verkeerde ingang.
Lotgenoten kunnen veel voor elkaar betekenen, als de tijdsduur betrekkelijk lang is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.