Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Anoniem

Anoniem

15-03-2019 om 00:33

Ouderbijdrage


Dees

Dees

21-03-2019 om 15:12

M Lavell

Er gaat naar kleine scholen echt meer geld. Dat is gewoon een feit.

Aardbei

Aardbei

21-03-2019 om 15:40

Dees

De school van mijn kinderen hanteert ook een
" vrijwillige "bijdrage inclusief schoolreisje, de ouderraad beheert dit en helpt mee met de organisatie van alle activiteiten.

Ook zij gaven aan dat als je niet betaald en niet met de directeur in gesprek gaat over het niet betalen, je kind niet mee mag op schoolreisje. Ze zijn op hun vingers getikt door de inspectie en de PO-raad dat kinderen weigeren niet is toegestaan en dat je ouders niet kunt dwingen tekst en uitleg te geven.

Die is leuk

Ad “Het school(tje) van mijn zoon wordt bestuurd door de ouders zelf dus als het ze nodeloos veel geld kost kiezen ze daar zelf voor.“
Eh... je mist de subsidiefraude die ze plegen.
Dat maakt jullie gedrag ook mijn probleem want het kost onderwijsgeld (dat is simplistisch uitgedrukt. Gebouw, leerkracht, lesmateriaal, etc.)

Voor het overige: ouderbijdragen mogen.
De hoogte doet er (nog*) niet toe. De vrijwilligheid wel.
De bedrijfsvoering, het lesgeven zelf, mag er niet van afhankelijk zijn.
Over het invoeren van een maximum bedrag wordt al jaren gesteggeld.

Ad Hombre

Ad Hombre

21-03-2019 om 16:24

Lavell

"Eh... je mist de subsidiefraude die ze plegen."

Dus als je liever iets extra's hebt en daar extra voor wilt betalen pleeg je ineens 'subsidiefraude'? Rare wereld (of raar beeld heb jij van de wereld).

Voor mij is fraude geld in je zakken steken, niet het eruit halen...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

21-03-2019 om 17:18

Schoolreisje

Ik heb alleen nog maar scholen meegemaakt waar je het schoolreisje apart betaalde. Lijkt mij eigenlijk logisch. Het schoolreisje van mijn jongste dit jaar kost 170 euro voor twee nachtjes in een jeugdherberg. Ik denk dat ze erheen gaan met het vliegtuig, want een bus is wel duur maar vast geen 100 euro per kind. Ik denk erover een specificatie te vragen. Op zich vind ik de kosten nog geen ramp, maar ik vraag me af of ze dat wel helemaal aan dat schoolreisje gaan besteden.

rupsje nooitgenoeg

Ad "Dus als je liever iets extra's hebt en daar extra voor wilt betalen pleeg je ineens 'subsidiefraude'? Rare wereld (of raar beeld heb jij van de wereld)."
Dat is helemaal geen rare wereld. Probeer het maar eens van twee walletjes te eten als je een uitkering krijgt.
Maar goed: het gaat om de school die fraude pleegt. Die van twee walletjes eet dus. Die zicht tegelijkertijd als gesubsidieerde school gedraagt (volledige subsidie voor een volledig lesprogramma) en als particuliere school (geld voor onderwijs van afnemers innen).

De overheid voegt tegenwoordig ook de daad bij het woord en verlangt de teveel ontvangen subsidie terug.
Zie de eerder aangehaalde uitspraak over een andere school
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RVS:2018:412

En dat is pas echt sneu want zo belandt het geld dat jij denkt over te hebben voor je kinderen, direct retour in de overheidskas.

Ik durf te wedden dat alle ouders en zelfs alle medewerkers van jouw school, jij voorop misschien wel, vinden dat van twee walletjes eten niet mag. Het hoogste woord misschien wel over uitkeringstrekkers en andere subsidie ontvangers die stevig gecontroleerd moeten worden zodat ons belastinggeld niet in de bodemloze put van rupsje nooitgenoeg belandt.

Dit "Dus als je liever iets extra's hebt en daar extra voor wilt betalen pleeg je ineens 'subsidiefraude" is typisch voor een rupsje nooitgenoeg.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-03-2019 om 08:15

Lavell

Dat noemen we tegenwoordig hybride en dat is juist heel modern. Als je huursubsidie krijgt (ja, ik weet dat het tegenwoordig anders heet) betaal je ook een deel zelf.

Ik betaal al genoeg belasting. Om ook nog eens de volledige kosten voor volledig 'particulier' onderwijs te betalen lijkt me nogal ver gaan.

"Dit "Dus als je liever iets extra's hebt en daar extra voor wilt betalen pleeg je ineens 'subsidiefraude" is typisch voor een rupsje nooitgenoeg."

Rupsjes nooitgenoeg betalen niet *meer* voor hetzelfde (maar betere) onderwijs, maar willen meer onderwijs voor hetzelfde geld.

Dat lijken me beide trouwens valide uitgangspunten.

"En dat is pas echt sneu want zo belandt het geld dat jij denkt over te hebben voor je kinderen, direct retour in de overheidskas."

Zolang het in de tussentijd voor kleinere klassen en beter onderwijs zorgt ben ik daar helemaal voor.

"Het hoogste woord misschien wel over uitkeringstrekkers en andere subsidie ontvangers die stevig gecontroleerd moeten worden zodat ons belastinggeld niet in de bodemloze put van rupsje nooitgenoeg belandt."

De analogie tussen uitkeringstrekkers en basisscholen volg ik niet zo...

Triva

Triva

22-03-2019 om 08:22

Phryne

Naar een pretpark, een ander uitje en twee keer ergens eten en je zit daarmee al op 80€

Caesar

Caesar

22-03-2019 om 09:41

AnneJ

“Op individueel niveau heb ik dat natuurlijk voor mijn kind over. Op macroniveau wil je dit niet want het vergroot de kloof tussen burgers wie er goed opgeleid wordt en wie niet.”

Ik blijf het een vreemd Nederlands trekje vinden. Om de verschillen niet te groot te maken kappen we de bovenkant af. Maat het resultaat is natuurlijk niet een hoger gemiddelde. En de mediaan blijft hezelfde.

Als je zelf de profiteur bent....

Ad "Dat noemen we tegenwoordig hybride en dat is juist heel modern. Als je huursubsidie krijgt (ja, ik weet dat het tegenwoordig anders heet) betaal je ook een deel zelf."
Als de goede term gebruikt snap je meteen het verschil.
Het heet huurtoeslag. Dat is dus een toeslag.
Onderwijssubsidie is anders geregeld.

Ad "De analogie tussen uitkeringstrekkers en basisscholen volg ik niet zo..."
Als je zelf de profiteur uithangt snap je het kennelijk niet.
Maar eh... Lees die uitspraak http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RVS:2018:412
Misschien snap je het dan wel.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-03-2019 om 10:57

Lavell

Omdat ik meer betaal ben ik een profiteur? Fantastisch staaltje van mentale gymnastiek!

Zoals eerder gesteld betalen we hier voor wat extraatjes en voor het 's middags overblijven, dus de school heeft blijkbaar goede juridische adviseurs.

Moet ook wel als je tussen de mazen van de socialistische gelijkheidsdwang door wilt glippen. En dat wil je!

Het was nog gekker

Ceasar "Ik blijf het een vreemd Nederlands trekje vinden. Om de verschillen niet te groot te maken kappen we de bovenkant af."
Voor 1969 bestond er nog particulier basisonderwijs en thuisonderwijs in de vorm van gouvernantes. Met de verandering van leerplicht naar schoolplicht is men meteen inkomenspolitiek gaan voeren: thuis les van een gouvernante of op een particuliere school mocht niet meer om de tweedeling van het onderwijs tegen te gaan.

Alsof het hier de Sovjet Unie was.

Het via de leerplicht actief beletten van particulier onderwijs heeft tot in dit millennium geduurd. Werkelijk waar: ouders die hun kinderen op een particuliere school inschreven, werden vervolgd. We hebben het aan moedige particuliere scholen en verstandige rechters te danken dat dat eindelijk - voor een deel (gouvernantes mogen nog steeds niet) - is opgeheven.

Nu is het onderscheid helder: wie particulier onderwijs wil kan dat inkopen of zelf stichten. De Inspectie en de leerplichtambtenaren zullen je niet meer onredelijk in de weg zitten.

Maar het is wel logisch dat de Overheid het gesubsidieerde onderwijs beschermt tegen leegzuigerij van middelen (gebouwen, methodes, structuren, expertise en personeel en geld natuurlijk).

Wie op eigen benen wil staan kan dat doen.
Van twee walletjes eten kan niet.

Het mantra van het macro niveau waar Annej het over heeft, is dus al een tijdje, op last van de rechter nota bene, verlaten.

bieb63

bieb63

22-03-2019 om 11:01

Op zich is het simpel

(Basis)onderwijs is gratis. Dat kan ook als het geld wat een school krijgt louter en alleen wordt uitgegeven aan salarissen, gebouwen en les(materiaal). En dat is uiteindelijk ook waar dat geld voor bedoeld is. Alle extra's van de kerstversiering tot het schoolreisje moeten dus door de ouders opgehoest worden: financieel, in spullen en/of in hulp. Blijft over de vraag of je daar als ouder aan kunt of wil bijdragen. Een uitje naar een museum kan gratis als er voldoende ouders zijn die willen rijden en het museum gratis toegang verleent. Anders niet. Het kan ook als ouders het buskaartje willen betalen en de (evt. gereduceerde) toegangskaart voor het museum. Anders niet. De school in kerstsfeer versieren kan als er ouders zijn die wat frutsels en fratsels willen doneren óf door een ouderbijdrage waar dergelijke zaken uit bekostigd worden. Anders niet.
En dan blijft er altijd de kwestie dat de ene ouder prima iets kan bijdragen en de andere ouder elk dubbeltje moet omdraaien of geen tijd of zin heeft in hulp. En dat de ene ouder het leuk vind als er wat jeu is en de andere ouder dat niet leuk of nodig vindt.
Uiteindelijk komt het er dus op neer dat elke jeu financieel iets kost en/of enige inspanning vergt van de ouders. En dus ook dat in dat geval ouders die wel willen of kunnen betalen of helpen dat ook doen voor de ouders die niet kunnen of willen betalen of helpen. Meer smaken zijn er denk ik niet.

"Moet ook wel als je tussen de mazen [..] door wilt glippen"
Fraude heet dat.

Nog simpeler

Bieb, het is nog simpeler.
Zodra het les geven zelf afhankelijk is van geld van de ouders, is het onrechtmatig.
Dat is dus de blokfluit van de Vrije School, de kleine klassen van Ad, de Engelse lessen of het Hoogbegaafdenonderwijs op de Leonardoschool die tegenwoordig Het Talent heet.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-03-2019 om 11:25

Lavell

Die kleine klassen zijn er niet van afhankelijk, maar vallen wel toevallig samen met extreem hoge overblijfkosten. Zolang de ouders allemaal meedoen is dat geen probleem en is het dus ook niet onrechtmatig zoals jij nog even bevestigt.

Ik snap nu wel beter waarom het ouderbijdragecontract 3 a4tjes omvat. Wat een wereld he?

Waar?

"Zolang de ouders allemaal meedoen is dat geen probleem en is het dus ook niet onrechtmatig zoals jij nog even bevestigt."
Ik weet niet waar je dat ziet.
Je mist weer de Overheid als partij. De Overheid, het gesubsidieerde onderwijs, wordt benadeeld. Nogmaals "Maar het is wel logisch dat de Overheid het gesubsidieerde onderwijs beschermt tegen leegzuigerij van middelen (gebouwen, methodes, structuren, expertise en personeel en geld natuurlijk)."

"Die kleine klassen zijn er niet van afhankelijk, maar vallen wel toevallig samen met extreem hoge overblijfkosten"
Ja. En de bestuursrechter is gek.
Wat denk je nou?

Dat 3 a4tjes tellende contract resulteert vermoedelijk wel in de verplichting om te betalen. Maar daarmee is het nog steeds subsidiefraude.
Merk op dat die rechtszaak tussen de Overheid en de school is. Het geld wordt van de school terug geeist. De ouders spelen geen rol in die verhouding.
Geen geld mogen vragen voor het onderwijs is een subsidie voorwaarde. Voldoet de school niet aan die voorwaarde, dan kan dat invloed hebben op de subsidie.

Particulier onderwijs

Particulier onderwijs vind ik prima zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit van het algemeen toegankelijk onderwijs voor iedereen. En dat je daar dan hier en daar uiteraard ook verschillen van krijgt vind ik te billijken. Zolang het een marginaal verschijnsel blijft. Zelfs gouvernantes en thuisonderwijs kunnen nuttig bijdragen. Wat dat aangaat ben ik er wel tevreden over dat er meer mogelijk is geworden in deze tijd.
Als collega's 30.000 euro per jaar per kind willen betalen voor internationaal onderwijs moeten ze zelf weten, als mijn kind op de buurtschool ook maar goed onderwijs krijgt.

Vrije onderwijskeuze

Annej, vrije onderwijskeuze is - hoewel dat in Nederlandse wetgeving niet zo geregeld is - het recht van ouders/leerlingen. Zij mogen kiezen welke school ze willen.
Daar hoort ook het recht op mogen kiezen voor particulier onderwijs bij.
Nu mag de overheid kwaliteitseisen stellen aan dat onderwijs, maar diezelfde overheid is zelf 100% verantwoordelijk voor het leerplichtig onderwijs dat ze zelf organiseert.

Floortje

Floortje

22-03-2019 om 15:52

Als de school toegankelijk is voor alle kinderen dus ook voor kinderen waarvan de puders nket van plan zijn om de ouderbijdrage te betalen dan heb je een punt.

Maar als deze vorm van onderwijs alleen kan omdat alle ouders ervoor (moeten) betalen dan is dat wel vreemd. Die school biedt dan dus eigenlijk bijna privé onderwijs aan terwijl het en subsidie ontvangt en het bedrag van de ouders.

Ik ken ook een paar kinderen op een alternatiebr privéschool maar die betalen 12000 euro per jaar per kind.

Kleine klassen zijn voor mij ook niet nodig. Ik ben heel tevreden met het onderwijs van mijn kinderen. Ik zie niet een voordeel in van kleine klassen ook denk ik niet datmijn kinderen dan hoger uitgestroomd zouden zijn.

bieb63

bieb63

22-03-2019 om 17:19

Ik heb het over een 'doorsnee' basisschool

Dus een school die kan lesgeven (en z'n gebouw onderhouden enz), van het gesubsidieerde geld. Zolang de school z'n 'ding' kan doen waarvoor het bedoeld is, is er niets aan de hand. School kan dan zelf bepalen of hij z'n gesubsidieerde geld besteed aan duurder lesmateriaal of aan bijv. een extra gymleerkracht. Maar het kan maar 1x uitgegeven worden. Een keuze dus.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-03-2019 om 17:42

Floortje

De school is ook toegankelijk voor mensen die niet willen betalen en er geen bezwaar tegen hebben met de nek aangekeken te worden (door de andere ouders). De bijdrage is vrijwillig, maar de ouders begrijpen waarschijnlijk dat het asociaal zou zijn om niet bij te dragen.

Wij betalen net als andere ouders belasting en zelfs wat meer dan gemiddeld. Dus waarom de school van onze kinderen geen recht zou hebben op die subsidie omdat ze beter onderwijs willen verzorgen dat snap ik niet zo.

Zoals gezegd, socialistisch gelijkheidsbeleid omzeilen is de plicht van iedere verstandige burger net als het beste onderwijs voor je kinderen regelen.

Dat fraudegepraat maakt weinig indruk op me.

Caesar

Caesar

22-03-2019 om 18:17

AnneJ

“En dat je daar dan hier en daar uiteraard ook verschillen van krijgt vind ik te billijken. Zolang het een marginaal verschijnsel blijft.”

De SP verbleekt nog bij jou

Noord-Korea is ook een heel mooi land...

Draaikont

Ad " De bijdrage is vrijwillig."
Daar geloof ik nu helemaal niks van na je eerdere berichten over contracten van 3 a4tjes en torenhoge vergoedingen voor overblijven die feitelijk gebruikt worden om de klassen klein te houden.
Ad"Wij betalen net als andere ouders belasting en zelfs wat meer dan gemiddeld. Dus waarom de school van onze kinderen geen recht zou hebben op die subsidie "
Dat "meer dan gemiddeld" betwijfel ik gezien de kennelijk collectief gevoelde nood om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en mazen in de wet te zoeken en in het eigen voordeel te gebruiken.
Maar zelfs al zou het wel zo zijn, het geeft geen aanvullende rechten.
Bovendien heeft de school van jullie kinderen eigen verantwoordelijkheden, rechten en plichten. Die zijn vastgelegd in de WPO.
Ad"Zoals gezegd, socialistisch gelijkheidsbeleid omzeilen is de plicht van iedere verstandige burger net als het beste onderwijs voor je kinderen regelen."
Aha, een verstandige-burger-oordeel. Waar heb ik dat nou toch meer gehoord? Gek toch. Verstandige burgers flessen de boel en kiezen populistisch kennelijk.
Maar je begrijpt het kennelijk nog steeds niet: er is niks socialistisch aan controle op het correct besteden van subsidiegelden. In tegendeel zelfs. Niet voor niets is er nu pas voor het eerst een school op afgerekend: Kabinet Rutte
"Dat fraudegepraat maakt weinig indruk op me."
Als het in jouw belang is, je kinderen voor een dubbeltje op de eerste rang, dan mag het kennelijk wel.

Bosbes

Bosbes

23-03-2019 om 12:38

erg eens met Miriam

Over particuliere scholen, thuisonderwijs, enzovoort: daar ben ik niet over 'uitgedacht', mijn mening heb ik daarover gewoon niet klaar (of diverse meningen, soms tegengesteld, zo kun je het ook zeggen).

Voor wat betreft gesubsidieerde scholen die een hoge ouderbijdrage vragen ben ik het erg eens met Miriam.
De meeste scholen in NL zijn gesubsidieerd zodat ouders niet meer hoeven betalen. De subsidie is niet een soort van 'basisinkomen' voor een school en dat je dan als school een doelgroep van wat steviger betalende ouders neemt (meestal flink bovenmodaal verdienend, vaak hoger opgeleid) en dat je dan je onderwijs nog extra kan aanpassen. Daar is die subsidie niet voor bedoeld. Maak er dan een particuliere school van.
Onderwijs is gratis voor ouders.

Eigenlijk vind ik ook dat het mooi zou zijn als alle scholen (basisscholen, middelbare etc) genoeg geld hebben voor bijv. 1x per jaar een goedkopere schoolreis (zoals een kort schoolkamp) en 1x per jaar een duurdere (met bussen naar een museum + nog iets). Afschaffen dat ouders moeten rijden 'anders gaat het uitje niet door', afschaffen dat er zelfs maar 50 euro per jaar ouderbijdrage moet worden betaald waarvan 35 euro voor het jaarlijkse schoolreisje 'want anders mag kind niet mee'. Het is zó gebruikelijk, ik vind dat het normaal is dus ook uit de belastingen van alle Nederlanders moet komen.
Een sinterklaascadeautje van school vind ik dan weer vrij belachelijk en kerstversiering kunnen kinderen zelf maken bij een paar creatieve lessen. Schoonmaak zou ook voldoende geld voor moeten zijn.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-03-2019 om 13:18

Bosbes & Lavell

Ik heb het allebei meegemaakt en ik heb echt een enorme voorkeur voor een school die de regels buigt om beter onderwijs te geven tegen bijbetaling van de ouders.

Op die hypocriete tent waar mijn oudste eerst zat mochten we naast de WCs schoonmaken onze kinderen sponsoren voor een (verplichte) sponsorloop waarvan de helft van de opbrengst naar Kika ging en de helft in de gretige zakken van de school verdween. De citoscores van die school waren ook nog eens ondergemiddeld...

"Daar is die subsidie niet voor bedoeld. Maak er dan een particuliere school van."

Ja, die 'logica'.

Waarom zou de overheid niet evenveel bijdragen aan de basisopleiding voor kinderen die op een particuliere school zitten?

Daar is maar een reden voor: Mensen moeten zoveel mogelijk ontmoedigd worden om zelf een betere school voor hun kinderen te organiseren. Dan kun je ineens fluiten naar je zuur betaalde belastingcenten.

Het is socialistische logica: mensen die er meer geld voor over hebben mogen geen beter onderwijs inkopen op straffe van verlies van de subsidie (die ze natuurlijk eerst zelf betaald hebben vanuit hun belastingen). Iets met tweedelingen of zo...

Mijn zoontje doet het trouwens prima op die school. Goeie cijfers op zijn rapport. Ja, cijfers, geen gelul met bolletjes of lettercodes. Lekker ouderwets...

Lavell:
"Daar geloof ik nu helemaal niks van na je eerdere berichten over contracten van 3 a4tjes en torenhoge vergoedingen voor overblijven die feitelijk gebruikt worden om de klassen klein te houden."

Toch is het zo, je hebt de keus om het contract al of niet te tekenen. Maar sociale druk werkt ook hier minstens even goed als wettelijke regels. Hebben ze die zure socialisten toch mooi mee te pakken...

Waarom, daarom

Bosbes ""Daar is die subsidie niet voor bedoeld. Maak er dan een particuliere school van."
Ad "Ja, die 'logica'."
Daar zit geen greintje logica bij. Het is zoals het geregeld is.
Ad "Waarom zou de overheid niet evenveel bijdragen aan de basisopleiding voor kinderen die op een particuliere school zitten?"
Daarom. Omdat het zo niet geregeld is.
Het kan wel zo geregeld gaan worden (zo is dat in Frankrijk geregeld bijvoorbeeld), maar zo is dat hier en nu niet geregeld.
En dat heeft een heleboel consequenties: Met het naar een particuliere school ombuigen van een gesubsidieerde school wordt niet alleen subsidiegeld misbruikt, maar wordt het voor anderen ook moeilijker om in de regio rond die school een gesubsidieerde school te openen die wel aan de regels voldoet.

Ongetwijfeld komen er nu weer allerlei "waarom" vragen in je op. Slik die maar in.
Zoek een partij die wil organiseren wat jij wilt en stem daarop.

FvD wil naar het Finse model voor onderwijs. Daar bestaat particulier onderwijs helemaal niet en is al het onderwijs gratis.

"Toch is het zo, je hebt de keus om het contract al of niet te tekenen. "
Nou nee. Als overblijfgeld gebruikt wordt voor de lessen dan heb je geen keus. Overblijf is een tamelijk onontbeerlijk onderdeel van de lesdag.

K

K

23-03-2019 om 15:57

Wacht even

Het is dus misbruik van subsidie als de school je dwingt jaarlijks ruim 800 euro per kind te betalen?
Mijn kids zaten op een schoolvereniging en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet voor de openbare school ernaast koos vanwege het publiek.

Achteraf gezien, 8x800 is toch wel 6400 euro per kind die ergens anders voor gebruikt had kunnen worden. Maar 80 euro per maand is ook weer niet zoveel.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-03-2019 om 16:06

Vermakelijke discussie

Wordt dit opeens. Persoonlijk ben ik wel van team Ad. Het boeit me niet hoe de school het regelt, als het onderwijs maar goed is. Goed onderwijs is namelijk onbetaalbaar.

En in mijn ogen niks erger dan free riders: nergens aan mee willen betalen maar vooraan staan met klagen. Iets met pek en veren.

Overigens op de school van mij kinderen een heel beschaafde jaarlijkse 35 euro ouderbijdrage, die door meer dan 90% braaf betaald wordt. Van mij zou dat echt wel een factor 10 meer mogen zijn. Mits goed besteed.

Guppy

Guppy

23-03-2019 om 16:14

Bosbes

Je schrijft dat er subsidie voor zou moeten zijn om kinderen naar een museum te kunnen laten gaan. Die is er. Kinderen van groep 7 kunnen voor een geringe bijdrage met de bus naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Die bijdrage kan uit de cultuurbijdrage, die scholen krijgen, betaald worden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.