Relaties Relaties

Relaties

Website voor vrouwen die partnergeweld (hebben) ervaren

Beste forumleden,

We willen vanuit het SAFE project zoveel mogelijk mensen bereiken, zodat we veel vrouwen kunnen gaan helpen. Vandaar dat wij op dit forum ook een bericht plaatsen.

- Voel jij je wel eens onveilig in jouw relatie?
- Heb je het gevoel dat je thuis op eieren moet lopen?
- Blijft een ex-partner nog steeds contact zoeken terwijl jij dit niet wil?
- Heeft je (ex-)partner je bijvoorbeeld wel eens geslagen, bedreigd of seksueel misbruikt?

Dan kan SAFE jou waarschijnlijk goed helpen. Met deze website, www.safewomen.nl, helpen we vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld. Zij kunnen hier laagdrempelig en anoniem onderzoeken in welke situatie zij precies zitten en welke opties er zijn voor hulp en steun. We geven bijvoorbeeld informatie over relaties, partnergeweld, soorten hulp, en contact met lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Er is ook een hulpdatabase.
Tegelijkertijd is de website onderdeel van een onderzoek, waarin we willen bekijken of de website vrouwen helpt en hoe we dit nog verder kunnen verbeteren. SAFE wordt uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen.

Met hulp van ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van partnergeweld en huiselijk geweld hebben we de website ontwikkeld. Op 1 april 2019 gaat SAFE online. Wil je meer weten? Je kan ons vinden op Facebook (https://www.facebook.com/SAFEwomen-320882955173349) en Twitter (https://twitter.com/SAFEWomen2). We hebben ook een contactformulier op de website www.safewomen.nl.

Met vriendelijke groet,
Team SAFE

Ad Hombre

Ad Hombre

27-03-2019 om 19:54

Waarom geen mannen?

Waarom in deze tijd waarin iedere denkbare minderheid een plek voor zichzelf opeist, waarom zo'n project beperken tot vrouwen? Mannen betalen ook mee aan het belastinggeld waar het Radboud MC op draait. Ook mannen lopen soms op eieren, ook mannen worden mishandeld. Ook mannen worden gestalkd.

Astrid

Astrid

27-03-2019 om 20:15

Eens en au

Eens, een goede vriend van mij is ook mishandeld. Boom van een kerel.

Gestalkd: au 😉

TeamSAFE

TeamSAFE

27-03-2019 om 21:38 Topicstarter

Terechte vraag

Een terechte vraag. Het is absoluut waar dat er ook mannelijke slachtoffers van partnergeweld zijn en dat is een zeer ernstige zaak. De documentaire 'Vrouw slaat man' bijvoorbeeld geeft dit heel helder weer. We zijn ons er zeer van bewust dat partnergeweld een complex probleem is waar zowel mannen als vrouwen slachtoffer van kunnen zijn. Mannen die slachtoffer zijn van partnergeweld moeten net zo serieus worden genomen als vrouwelijke slachtoffers. We sluiten daarom zeker niet uit dat we in de toekomst iets voor mannen zullen ontwikkelen.

We hebben een aantal redenen waarom we ons vooralsnog op vrouwen richten. Met de huidige website richten we ons op vrouwen omdat zij relatief vaker slachtoffer zijn van dit type geweld. Daarnaast willen we de veiligheid zoveel mogelijk waarborgen en de kans is groot dat vrouwen zich minder veilig voelen als mannen zich ook aan kunnen melden. Bovendien kunnen de behoeften en de gewenste manier van benaderen voor vrouwen en mannen die met partnergeweld te maken hebben verschillen. Verder is dit project gesubsidieerd vanuit het programma Gender en Gezondheid van ZonMw, dat zich richt op het verkleinen van de man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg. Vrouwen zijn namelijk zeer lang niet of weinig betrokken geweest als doelgroep in wetenschappelijk onderzoek. Vandaar dat we ons vooralsnog op vrouwen richten.

In de eerste plaats willen we vrouwen die dit doormaken goed helpen. We willen ook bekijken of de website vrouwen goed helpt want als we dat aan kunnen tonen, dan is de kans groter dat we subsidie kunnen krijgen om niet alleen deze website verder te ontwikkelen, maar om dan ook iets voor mannen te ontwikkelen. Wij hopen dus dat dit project het begin is van iets groters waarmee we slachtoffers van partnergeweld kunnen helpen, vrouwen én mannen.

Tot slot willen we nog meegeven dat mannen die slachtoffer zijn (geweest) van partnergeweld zeker iets kunnen hebben aan deze website: https://www.mannenmishandeling.nl/

Anton

Anton

28-03-2019 om 11:44

Beetje met veel vergelijken

Dit gebeurt nou altijd met discussies waarin het gaat over (seksueel) geweld tegen vrouwen: iedereen begint meteen te roepen: ja maar vrouwen doen het ook hoor. Ja dat is zo maar het is ook een beetje met heel veel vergelijken om maar een illusie van gelijkwaardigheid in stand te houden en zo doende niet echt te hoeven kijken naar toxische mannelijkheid. De meeste mannen verkrachten, mishandelen en moorden niet. Maar verreweg de meeste verkrachters, mishandelaars en moordenaars zijn mannen. Wanneer gaan we daar als maatschappij eens naar kijken?

Ad Hombre

Ad Hombre

28-03-2019 om 11:56

Anton

"Maar verreweg de meeste verkrachters, mishandelaars en moordenaars zijn mannen. Wanneer gaan we daar als maatschappij eens naar kijken?"

We doen weinig anders. Mannen schijnen ook gemiddeld zwaardere straffen te krijgen voor *hetzelfde* misdrijf. Je kunt je afvragen hoe rechtvaardig dat dan is.

Maar goed, dat staat een beetje buiten dit issue. De vraag is waarom je een website over geweld in relaties zou maken en daarbij een groot deel van de slachtoffers uitsluiten. Vooral als dat met publiek geld gebeurt. Moeten de mannelijke slachtoffers worden uitgesloten omdat er ook mannelijke daders zijn?

Zoals je zelf al aangeeft zijn verreweg de meeste mannen geen mishandelaars en verkrachters.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-03-2019 om 11:58

Anton

Dit zinnetje triggerde mij met name:

"We willen vanuit het SAFE project zoveel mogelijk mensen bereiken, zodat we veel vrouwen kunnen gaan helpen."

Mensen bereiken om vrouwen te helpen.
Daar wringt iets.

Anton

Anton

28-03-2019 om 14:19

Ja dat is zo, mannelijke slachtoffers (of ze nu door een man of een vrouw zijn mishandeld) hebben ook recht op opvang. Dat dat er niet is, kan allerlei redenen hebben: - vrouwen hebben veel vaker kans te worden mishandeld in een partnerrelatie
- van oorsprong komt de opvang vanuit de vrouwen hulpverlening
- mannen durven hulp te zoek omdat ze zich schamen.
- de dynamiek van mishandelde vrouwen en mannen verschilt
Ik zou zeggen: ieder die zich zo bekommert om de opvang van mannen: richt daar ook speciale opvang gelegenheden voor op. Zoals al in de link genoemd werd. Waarom moet het per se samen? toch ook weer ihkv de 'gelijkheid' die op dit terrein ver te zoeken is.
vwb zwaardere straffen: Ik weet niet hoe het nu is maar een aantal jaren geleden bleek uit onderzoek dat mannen die hun vrouw vermoordden na haar jaren te hebben mishandeld, 3 of 4 jaar kregen. Vrouwen die hun man ombrachten na zelf jaren door hem te zijn mishandeld kregen 8 a 9 jaar.
Mensen bereiken om vrouwen te helpen: ja ach, ik kan me voorstellen dat als mishandelaars door hebben dat hun echtgenote wel eens hulp kan zoeken of weg kan gaan, ze ook meer voelen aan welke genade ze zijn overgeleverd. Dat er een grens gesteld kan worden aan hun gedrag

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.