Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Teuntje

Teuntje

29-03-2019 om 16:15

Belgische boete, help!

Er komt nu net bij ons een brief binnen van de belgische politie. Een snelheidsovertreding, een auto met een kenteken op naam van mijn man zou bij Namen 140 gereden hebben waar 120 is toegestaan. Betalen voor 1 april (!).

Dat genoemde kenteken staat inderdaad op naam van mijn man, maar:
Dat is geen auto maar klassieke 1-cilinder motorfiets uit de jaren ‘50, die een topsnelheid heeft van 90 km/u en waar je boven de 80 al bijna afschud, en
Die bij ons in de schuur staat en die zeker niet in Belgie is geweest.

We hebben al gebeld, tja helaas kunnen ze daar niets aan doen, we kunnen wel wel bellen naar de politie ter plekke voor opheldering. Naar Namen. Dus in het Frans, Gaat hem niet worden voor ons, dit telefonisch in het frans uitleggen.
Mijn man roept al zeer obstinaat, dat ga ik niet betalen! Maar ik ken de belgische politie als niet mals en behoorlijk bureaucratisch. Niet betalen, maakt dat het niet erger? Maar wel betalen is een soort schuldbekentenis, zie je geld maar weer eens terug te krijgen.

Wat is wijsheid?

Aangetekende brief

Is het een idee om rap een aangetekende brief te sturen? Met foto van de motorfiets van je man met een zichtbaar verzekeringsplaatje en de bijbehorende papieren en papieren van de verzekering en de motorrijtuigenbelasting? Dan zien ze ook hoe het voertuig hier geregistreerd staat. En uiteraard dat je niet in Belgie was?
Al is het in het Nederlands, daar kun je bij ellende altijd naar verwijzen.
En als je iemand kent die goed is in Frans, kun je er ook een vertaling bij doen.

O, en

Met een kopie van het bericht dat je uit Belgie hebt ontvangen, en een opmerking over het telefoontje dat je gepleegd heb, met alle mogelijke details.
Gedoe met ambtenaren is het het meest handig als je zelf het hele dossier aanlevert. Anders kom je op de stapel of worden er onverhoopte besluiten genomen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

29-03-2019 om 16:37

Plus

Vraag hun foto o.i.d. op. Sowieso als er een verbaal is opgemaakt door een agent, zou hij het type auto genoteerd moeten hebben, of in ieder geval of het om een auto of een motor gaat.

margaretha

margaretha

29-03-2019 om 18:18

Kijk eens op de website van verkeersboetes

Daar staat een fomulier op dat je kunt invullen om bezwaar te maken. Althans.... dit geld voor de vlaamse kant, weet niet of de waalse kant dit ook heeft. Foto opvragen hebben wij ook gedaan, heeft geen zin (in Vlaanderen dan) want na maanden (!) krijg je dan het antwoord dat ze aan opsturen niet doen maar dat jet ter plekke kunt gaan zien. Wij hadden ook een boeten waarvan wij zeker wisten dat het niet kon, hebben dan ook gelijk gekregen. Niet betalen en geduld hebben. Wel ergens duidelijk maken dat je het met de boeten niet eens bent omdat....

Heb je al op de website van de ANWB gekeken, daar staat een heel artikel over boetes in het buitenland en waar je op moet letten of het echt is. https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/buitenlandse-boete-thuis-ontvangen en daar onder staat dan nog een link naar boetes in België. Let op in Nederland moet je vaak eerst betalen voor je bezwaar in behandeling wordt genomen, in België gaan ze er vanuit dat als je betaald dat je schuld bekend en is de zaak afgedaan. Dus betalen zou ik voorlopig nog niet doen.

Wat is de dagtekening van de beschikking (zo heet dat papier wat je hebt gekregen)? Dus niet de datum van de overtreding maar de datum dat de brief is verstuurd. Dagtekening in Nederland wordt meestal vooruit gedateerd om bezwaar- en betaaltermijnen volledig te kunnen benutten en je niet in je rechten te schaden. Ik weet niet hoe dat in België is, maar een brief vandaag krijgen (er vanuit gaande dat deze van de week is opgestuurd en niet half Europa is doorgereisd) en dan voor 1 april te moeten betalen, klinkt vreemd. Zeker als ook het type voertuig niet klopt en jij zeker weet dat jullie motor er niet was. Is het bankrekeningnummer bijvoorbeeld wel juist? Dat zou je kunnen proberen te checken. Probeer het eens een betaling te maken met als tenaamstelling x (zonder dat je op verzenden drukt natuurlijk) in je bankomgeving. Vaak komt er dan wel een melding over de tenaamstelling bij te staan. In ieder geval bij de Rabobank vaak wel. Ik weet niet of je een rechtsbijstandsverzekering met verkeersmodule hebt, maar anders zou je die kunnen vragen om bezwaar te maken.

Teuntje

Teuntje

29-03-2019 om 21:07

Vervolg

De boete komt echt van de belgische verkeersdienst. We hebben gebeld en het was daar bekend. De dagtekening van de brief is 22 maart, die heeft er dus een week over gedaan, de overtreding zou 10 maart zijn begaan.

Omdat het ons niet lekker zat en we weinig konden met het telefonische antwoord (we kunnen niets voor u doen, bel maar naar Namen voor informatie) heeft mijn man nog een keer gebeld. En kreeg een aardiger collega van de eerste beambte aan de lijn, die snapte dat het niet kon kloppen en een formulier gaat toesturen om bezwaar te maken. Hij heeft in het systeem genoteerd dat we bezwaar maken en daarom hoeven we dan nog niet te betalen. Inderdaad anders dan in Nederland, waar je ondanks een bezwaarprocedure toch ook eerst moet betalen.

Nou hoop ik maar dat dat een ander formulier is dan het online staande formulier. Daarmee kun je namelijk alleen aangeven dat het niet jij was maar een ander persoon in het voertuig (betwisting persoon). In ons geval was het hele voertuig daar niet.

margaretha

margaretha

30-03-2019 om 12:13

re teuntje

dat internet formulier werkt wel (al klopt het niet wat keuze betreft). Wij heben het ook gehad, boete terwijl wij en onze auto daar niet geweest konden zijn. En het is een bekend probleem, de ene ambtenaar is de andere niet en gaat anders om met regeltjes etc. Wij hebben de boete kwijtgescholden gekregen, duurt alleen maaaanden. Brieven doen er idd vaak een week over om van B naar NL te komen.

Teuntje

Teuntje

30-03-2019 om 19:29

Formulier

We wachten de papieren versie maar even af. Online hebben we geprobeerd, maar dan MOET je de naam, adres, geboortedatum invullen van de persoon die dan wel de bestuurder was, en dat kan in ons geval niet. Vul je dat niet in dan kun je niet verder. Op papier kun je er bij schrijven hoe het zit.

En dan maar terugsturen met foto’s van die ouwe motorfiets met duidelijk zichtbaar het kenteken er op. Hopelijk helpt dat.

Man heeft een mailtje met een foto van de bekeuring uitgedaan naar zijn kennissen van de klassieke motorclub, die vonden het allemaal reuze knap dat hij 140 had gereden met dat plof-plof-plof-plof-ding.... .

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.