Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Groep 1 en zindelijkheid


Pabo moeder

Pabo moeder

27-03-2019 om 22:48

interessant draadje dit

Ik krijg hier toch weer de indruk dat veel ouders denken dat een kleuterleerkracht het er wel even bij kan hebben, het verschonen van kleuters met poepbroeken. Bizar dat er wordt geopperd dat een kind uit groep 7/8 daar wel mee zou kunnen helpen. Ik zou direct op hoge poten op school verschijnen als mijn bovenbouwer zou zijn ingeschakeld om een kleuter te verschonen. Te gek voor woorden dit. Of een 'poep-en plasouder' die €5,- kan verdienen als hij/zij wordt opgeroepen voor een verschoning. Hoe verzin je het, die hadden we nog niet bij de luizenmoeder .

Natuurlijk laat je een kleuter niet een halve dag zitten met een poepbroek, maar help je het kind verschonen. Maar wat al is gezegd: op school zijn er geen uitgebreide voorzieningen als op een crèche (een school ís ook geen crèche) en als een kind zich echt heeft bevuild, dan helpt een billendoekje ook niet meer helemaal. Zonder in details te treden: het dikste kun je in de gauwigheid opruimen, maar een kind de rest van de dag halfschoon of (-vuil, hoe je het wil zien) te laten rondlopen wil je ook niet. Dan bel je dus toch de ouder op om het kind op te halen.

Verder: wat is een incidenteel ongelukje? Wat ik tot nu toe heb gezien van scholen vond ik ze behoorlijk tolerant. Een kind dat elke dag een keer in de broek plaste, daarvoor werden de ouders niet gebeld. Kind moest wel 1x per dag verschoond op school.
Een ander geval van een kind dat voorlopig geweigerd werd door de school, had in de eerste 2 weken dagelijks in haar broek gepoept, die ging daarvoor op school niet naar de wc. Het kindje is toen nog lang (een paar maanden) thuis geweest voor ze geheel zindelijk was. Je mag het de zenuwen noemen, een terugval of wat dan ook: het kán gewoon niet op school, kinderen die structureel sanitaire ongelukjes hebben. Stel dat er op een klas van 25 kinderen gemiddeld per kind 1x per week een ongelukje is, dan zijn dat er 5 per dag. Dat is echt veel hoor, meer dan een 'kleine opvoedkundige taak'. Ik geef het je te doen als ouder, dat je je 4 of 5-jarige 5 keer per dag schone kleren moet aantrekken.
Iets dergelijks geldt voor het toiletgebruik: Ja, de wc's zijn ontzettend vies. En ja, die worden vaak schoongemaakt, 3x per dag. Om half 10 's ochtends stinken ze alweer enorm. Eén conclusie mogelijk: er wordt ontzettend slordig gebruik gemaakt van de toiletten, op elke school. Op één school waar ik ben geweest was het zo bont dat de poep en plas elke dag op de muren zat, op zo'n hoogte dat het niet anders kon dan dat de kinderen op de pot gingen staan om tegen de muur te plassen of met poep te smeren. Daar zit m.i. echt een opvoedkundige taak voor het thuisfront.

Een gezond kind van 4 is normaal gesproken in staat om volledig zindelijk te zijn, net zo goed dat ze zelf heel goed in staat zijn om zich zelf aan te kleden, de eigen schoenen aan te doen en de jas dicht te maken. Een keer heen moeilijke knoop aan de broek is niet erg, maar een kind een houtje touwtje jas geven dat het zelf met geen mogelijkheid dichtkrijgt, is een beetje ondoordacht. Behalve dat je de leerkracht enorm helpt door met dit soort dingen rekening te houden, is het ook heel fijn voor je kind, voor zijn zelfvertrouwen als hij dit allemaal al zelf kan.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-03-2019 om 23:03

Nou nou nou nou Pabo moeder

‘Een gezond kind van 4 is normaal gesproken in staat om volledig zindelijk te zijn’

Das toch wat te makkelijk.
Verder wel eens dat dat vooral mijn probleem was en niet van de juf, maar mijn jongste was dus (gezond en wel) absoluut niet zindelijk op z’n 4e. Daar hebben we nog een heel jaar mee doorgetobt.

Wij hadden tal van oplossingen: zelf verschonen, de oppas achter de hand en als het echt niet uitkwam kon ie bij wijze van uitzondering bij de dagopvang langs met z’n poepbroek. Gelukkig kregen wij het meestal zelf wel geregeld.

Voor de rest eens met Pennenstreek.

Pabo moeder

Pabo moeder

27-03-2019 om 23:07

en nog

.....mocht je kind om wat voor reden dan ook toch regelmatig een ongelukje hebben / niet zindelijk zijn / meer verzorging nodig hebben dan een NADH-kind, dan zorg je toch voor een achterwacht. Een van de ouders gaat in de buurt werken zodat je altijd snel op school kunt zijn, of bijvoorbeeld opa en oma wonen om de hoek.
Je kan wel boos zijn op het onderwijs / overheid dat dit soort dingen niet goed zijn geregeld - daar kan ik het ook wel weer mee eens zijn, maar moet je kind daar onder lijden? Op wie is Tomas eigenlijk boos? Op het onderwijs, dat die taak niet kan/wil op zich nemen, op zichzelf, omdat hij het kind niet goed heeft voorbereid op school, of op het kind, omdat het faalt op dit punt? Je kunt het niet altijd perfect hebben.

Pabo moeder

Pabo moeder

27-03-2019 om 23:11

Ginnie

Jij had je reactie alweer getypt toen ik nog bezig was.

"Wij hadden tal van oplossingen: zelf verschonen, de oppas achter de hand en als het echt niet uitkwam kon ie bij wijze van uitzondering bij de dagopvang langs met z’n poepbroek. Gelukkig kregen wij het meestal zelf wel geregeld."
Dat is dan toch prima? Ik stoor me vooral aan de toon van Tomas en sommige anderen die vinden dat het niet hun taak is als werkende ouder om voor het probleem van hun kind te zorgen. Er wordt wel even makkelijk gezegd dat een ander het vieze karwijtje wel kan opknappen - desnoods tegen een schamele vergoeding.

Nou

Het is gewoon niet geregeld. Nog een restant van de verwachting dat er toch een moeder thuis is en dat de school geen opvang is en niet verantwoordelijk. De basisschool van mijn kinderen had echt nog personeel dat daar van overtuigd was.

Hadden ze ineens een dag de school een uur eerder uit, zonder te overleggen met de opvang. Niet hun probleem. Moesten mijn ouders overkomen van een stad verderop om een uur te overbruggen. Maar ja, ouders zijn verantwoordelijk, niet de school.

Beetje ingewikkeld wel als je verwacht dat ouders werken.

School is niet verplicht tot het vijfde jaar dus je kunt een kind ook langer thuis houden, maar helaas is er dan geen kinderopvang. Wat doe je dan met werken?

Niet goed geregeld.

Dus in plaats van te zwarte pieten wie er nou voor verantwoordelijk is. Het is niet anders. Gelukkig wordt het meestal met wat flexibiliteit opgelost, hier en daar een conflict, en het blijft sudderen. Het is niet geregeld.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-03-2019 om 23:24

Mazzel

Dat was onze mazzel. Allebei flexibele werkgevers en werk redelijk dicht in de buurt.
En een oppas die in de straat van de school woonde.

Ik weet niet op wie Tomas boos is, maar je kunt er best een probleem van hebben als je dit niet goed geregeld krijgt. Ik snap dat school dan zo’n jong kind kan weigeren, maar echt coöperatief vind ik dat niet.

Triva

Triva

28-03-2019 om 07:22

Schamel loon

Hoezo een schamel loon? Een poepbroek verschonen voor 5 euro? Men maakt zwart schoon voor 12,50 per uur en krijgt een paar euro voor de overblijf. Kan dit er ook wel bij toch? Nou ja vraag en aanbod, als je niemand krijgt doe je een tientje. Calamiteitenverlof? Jemig en als je dat daar al voor wilt inzetten, niet iedereen werkt op 5 min van school. Ik zou 1,5 uur onderweg zijn naar huis. Juf werkt ook? Ja precies en als je kleuters begeleidt als werk gaat er wel eens wat mis. Zoek daar een oplossing voor maar leg dat niet zomaar bij de ouders neer. Huur dus iemand in en laat die ouders betalen. Iedereen blij. Iemand uit de buurt kan kind thuis nog onder de douche zetten ook.

Pabo moeder

Pabo moeder

28-03-2019 om 09:20

Triva

Schamel loon, ja. Stel dat er een betaalde 'poepmoeder' wordt aangesteld, die voor 5 euro per verschoning komt opdraven. Ik stel me zo voor dat die een soort oproepkracht is, dus die moet wel in de buurt en beschikbaar blijven, in tegenstelling tot de ouder die op 1,5 uur reistijd van school aan het werk is. Als deze oproepkracht pech heeft verdient zij/hij niets of maar 5 of 10 euro per dag. Ben benieuwd wie je zo gek krijgt.

Dees

Dees

28-03-2019 om 10:15

Uitkering

Er zijn er genoeg die het zwart heerlijk vinden bijverdienen op hun uitkering.

Rissie

Rissie

28-03-2019 om 10:39

hmm interessant probleem

Inmiddels zelf zonder problemen deze fase gepasseerd, maar ik zou niet weten hoe ik dit op had moeten lossen. Werk op 45 minuten afstand, man verder. Kan niet zomaar weg (want spreekuren).
Geen opa's of oma's in de buurt, en ik zou hier ook niet zo gauw iemand anders voor vragen.

Maar ik snap de school ook! Het is geen dagopvang die in alles moet voorzien. Sommige kinderen hebben hier inderdaad moeite mee, kan je niet altijd wat aan doen als ouders, maar moet de school dit oplossen?

Misschien toch iets om bij stil te staan voordat je aan kinderen begint (heb ik het niet alleen over plas- en poepongelukjes bij kleuters, er zijn vast meer situaties te bedenken waarbij ouders denken: dit moet een ander maar oplossen, want ik werk en kan niet...)

Pas leerplichtig met 5

Geen enkele school zal moeilijk doen over een incidenteel plasongeluk, mits het kind zelf even droge spullen kan aandoen. Maar gebeurt het vaak, of zijn het poepongelukken, dan heeft de juf gewoon geen tijd om daar wat aan te doen en als je al geld hebt voor extra personeel weet ik echt wel wat beters dan een verzorger. Een kind is pas vanaf 5 jaar leerplichtig. Is het met 4 nog niet voldoende zindelijk dan is het dus niet schoolrijp. School is geen kinderopvang en de ouders zijn geen klant bij de school.

mama van twee

mama van twee

28-03-2019 om 12:19

Vraag voor diegene die vinden dat ouders moeten komen verschonen

Vraag voor diegene die vinden dat ouders moeten komen verschonen.
Onze juf van groep 1/2 heeft zelf ook kinderen in groep 1 (op een andere school hier in de stad). Wie gaat haar klas opvangen als zij haar kind op de andere school moet gaan verschonen? (En haar man kan niet, is machinist).

Triva

Triva

28-03-2019 om 13:11

Pabomoeder

Daar heb je dus de overblijfouders voor!

Dees

Dees

28-03-2019 om 18:07

Ouder

Maar mamma van 2 hoe is dat een probleem voor de school? Als een kind een keer in de broek plast oké dat kan gebeuren maar elke dag......nee dan zul je als ouders met een oplossing moeten komen. Ook al werk je als ouder toevallig op dezelfde school dan ben je nog als ouder verantwoordelijk voor een goede oplossing.

heel blij

met de school waar mijn niet zindelijke kind op zat. Zoon had dagelijks plas ongelukken. Hij droeg altijd makkelijke kleding en had zelf kleren mee. Vrij snel kon hij zich dan ook al redelijk zelf redden.
Maar ik denk nog oprecht met warme gevoelens terug aan zijn kleuterjuf die pragmatisch zei: ach, weet je hoeveel werk ik heb bij het omkleden voor de gym? En dat 2x per week, vooraf en achteraf. Dus die ene natte broek kan er ook wel bij hoor.

Zoon is uiteindelijk tòch droog geworden, overdag. Toen was hij 11

Oeh wat een waardeloze ouders!

mama van twee

mama van twee

29-03-2019 om 18:19

Dees

"Dees
Ouder
Maar mamma van 2 hoe is dat een probleem voor de school? Als een kind een keer in de broek plast oké dat kan gebeuren maar elke dag......nee dan zul je als ouders met een oplossing moeten komen. Ook al werk je als ouder toevallig op dezelfde school dan ben je nog als ouder verantwoordelijk voor een goede oplossing."

Ik zeg niet dat het een probleem is dat school op moet lossen en al helemaal niet als het een structureel probleem is (als kind bijv nog niet zindelijk is). Maar gewoon een vraag. Ik zie veel reacties dat ouders maar zelf het kind moeten komen verschonen c.q. ophalen. Desnoods kortdurend zorgverlof. Maar juf is ook een moeder. En moet (als we de reacties volgen) dus ook weg om haar kind te verschonen/op te halen. Wat moet er dan gebeuren met de kinderen in de klas van juf?

Daarom vind ik het een beetje kort door de bocht om maar klakkeloos te zeggen: Ouders moeten dat doen. Dat is in lang niet alle gevallen mogelijk, ook al zouden de ouders het misschien graag willen. (Vandaar even het voorbeeld van onze juf. Zij zou graag willen gaan verschonen maar kan niet want dan blijft een klas van 27 kleuters alleen achter zonder juf).
Ik denk dat het altijd maatwerk blijft en per geval bekeken wordt/moet worden hoe je het oplost.

Dees

Dees

29-03-2019 om 19:39

Ouders

Het punt is juist dat het net uitmaakt wat het beroep van een ouder is. Voor iedere ouder die werkt is het heel lastig op te lossen. Maar het kan niet zo zijn dat de oplossing is dat school het maar oplost. Je hebt natuurlijk altijd situaties waar je een keer vastloopt in de oplossing ook situaties waarbij een kind langdurig door medisch gebeuren extra zorg nodig heeft maar daar moet dus een oplossing voor komen. En het kan zomaar zo zijn dat school iets aanbied en dan mag je blij zijn maar het moet niet zo zijn dat je daar maar vanuit moet gaan, jij als ouder bent verantwoordelijk voor je kind.

Mijn tante heeft les gegeven op een achterstandsschool en toen de laatste jaren heeft ze bewust een overstap gemaakt naar een school in een van de betere wijken van de stad. Ze ervoer het als opluchting dat er geen dikke broekjes de klas binnen kwamen. Scheelde zoveel kostbare tijd.

Origineel Dees

Dat hoor ik voor het eerst, dat zindelijkheid bij kleuters te maken heeft met het soort school.
Lijkt me eerlijk gezegd eerder een kwestie van perceptie.

ja Dees

Kun je dat onderbouwen? Dat kinderen uit 'betere wijken' eerder zindelijk zijn? Ik denk namelijk dat het juist eerder omgekeerd is.

Dees

Dees

29-03-2019 om 20:57

Aanwezig

Heeft niets met de wijk te maken maar wel met het type school, school 1 accepteerde de dikke broekjes en dan zaten er rustig 4 van in 1 klas. School 2 accepteerde het niet dus daar waren ze ook niet.

het gaat om het type school. Maar je hebt het eerder zelf over "achterstandsschool" en "betere wijk". Waarom dan? of was dat zomaar even een vergissing?

Charlotte aardbei

Charlotte aardbei

30-03-2019 om 11:54

MammaVan2

Tja de juf van jouw kinderen kan inderdaad niet zomaar haar klas verlaten om haar kind op een andere school te gaan verschonen. En haar man is machinist dus inderdaad een lastig probleem zoals je stelt in #73.

Toch zal die juf en haar man daar een oplossing voor moeten zoeken als het vaak gebeurt en er bv geen familie is die kan inspringen, bv ouderschapsverlof opnemen en haar niet leerplichtige kind wat langer thuis houden zodat ze aan de zindelijkheid kunnen werken. Zoals meerderen al hebben aangegeven, de school is geen opvang en je bent als ouder geen klant.

Dees

Dees

30-03-2019 om 15:19

Nou jippox

Het is een beetje gevalletje oorzaak gevolg relatie. Als je een kind van 4 op school krijgt wat nauwelijks de taal machtig is weet je dat zo'n kind de schooltijd keihard nodig heeft om op een redelijk taalniveau te komen en accepteren ze de luiers eerder.

Marijne

Marijne

31-03-2019 om 10:42

Triva

Jij schrijft als oplossing iemand uit de buurt en schrijft: "Iemand uit de buurt kan kind thuis nog onder de douche zetten ook."
Mijn eerste gedachte: alle pedoseksuelen melden zich hiervoor meteen aan. Betaald hun hobby uitoefenen.

Dit kan toch niet. Je moet bij wijze van spreken al een Verklaring van Goed Gedrag hebben als je een schilderijtje komt ophangen op school, dan zal een kleuterjuf een kind met een vieze broek meegeven aan een buurtbewoner om hem daar onder de douche te zetten.

Triva

Triva

31-03-2019 om 11:03

Marijne

Met iemand uit de buurt bedoelde ik een ouder die vlak bij school woont en ook overblijfouder is etc. Maakt me allemaal niet uit maar ik vind dat school een oplossing moet zoeken en dat de ouder die werkt daarvoor moet betalen.

Niet de zaak van de school!

Trivia, natuurlijk hoeft de school daar geen oplossing voor te zoeken en al helemaal niet voor een kind dat nog niet leerplichtig is! Wil of moet je als ouder werken en je kind is onvoldoende zindelijk dan is het JOUW taak om daar een oplossing voor te vinden. Je neemt een au pair in huis, of je kijkt of je afspraken kunt maken met een andere ouder, of je gaat zelf op zoek naar iemand die tegen betaling oproepbaar is. De taak van de school is onderwijs bieden aan meerdere kinderen tegelijk, niet tegemoetkomen aan de wensen van individuele ouders.

Triva

Triva

31-03-2019 om 17:50

nee

Niet mee eens, als je als school te beroerd bent om zo nu en dan een ongelukje op te ruimen dan zoek je naar een oplossing. Een oplossing is niet dat de ouder dan maar van het werk moet komen obv calamiteitenverlof.

Als het echt de spuigaten uitloopt is het wellicht anders maar ik ben bang dat scholen dit straks ook al bij een natte broek gaan inzetten ipv alleen een poepbroek.

Ik geloof niet dat een kind eerder zindelijk gaat raken voor ontlasting als de ouder in de stress raakt omdat ze van jou maar een aupair moeten gaan inhuren. Het zelf iemand zoeken kan dus veel logischer: school kan dat doen. Die kent een veel grotere doelgroep aan betrouwbare ouders die even naar school kunnen komen.

Overigens vind ik dat een kind die niet zindelijk is voor ontlasting (een ongelukje kan gebeuren) met een luier naar school moet. Als een kind meer dan 2x per week een natte broek heeft ook. Die luiers zijn niet meer zo dik als vroeger en het voorkomt een hoop ellende.

Maar

Een kind kan tot 6 jaar nog niet zindelijk zijn, het word pas een probleem als kinderen van 5 jaar niet zindelijk zijn, hen maar niet naar school laten gaan lijkt mij een slechte zaak voor de cognitieve ontwikkeling.

En dan heb en we het nog niet eens over de kinderen waar een medische oorzaak de rede is, ook maar niet naar school laten gaan? Speciaal onderwijs is geen optie bij kinderen die zich normaal ontwikkelen behalve zindelijkheid.

Ik vind dus wel dat de school een oplossing moet bedenken: een kind moet naar school. Nee school is geen opvang, maar moet wel, geen een kind van 4 blijft thuis dat is pas raar!

Dees

Dees

31-03-2019 om 20:12

Triva

Zo nu en dan is per kind maximaal 1 of 2 keer per week dat is echt de max, .aar als het dagelijkse kost is of misschien zelfs meer maal per dag no way! Dan gaat er zoveel kostbare lestijd voor 30 kids verloren aan 1 kind.

Triva

Triva

31-03-2019 om 22:04

Dees

Ja daarom moet school voor een oplossing zorgen. Als kind niet naar school mag mist dat kind ook 'kostbare lestijd'.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.