Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Groep 1 en zindelijkheid


Marijne

Marijne

31-03-2019 om 22:12

1à2 keer per week?

Per kind bedoel je Dees? De rekensom is al eerder gemaakt, maar als alle kleuters 2 keer per week een plasbroek hebben, staat de juf per dag 12 broeken te verschonen. Laten we het iets verbeteren, de helft van de klas eens per week, de andere helft twee keer per week. Zijn het er nog 9 per dag.
Volgens mij zijn ze daarvoor geen juf geworden.

Dees

Dees

01-04-2019 om 06:17

Ouders

Nee triva de ouders moeten een oplossing zoeken.

Dees

Dees

01-04-2019 om 06:18

Marijne

Er zullen genoeg kinderen zijn die geen keer per week een natte broek hebben.

Elizabeth

Elizabeth

01-04-2019 om 06:39

Trivia

"als je als school te beroerd bent om zo nu en dan een ongelukje op te ruimen dan zoek je naar een oplossing."

Daar kun je tegenover stellen:

"als je als ouder te beroerd bent om je kind zindelijk te maken dan zoek je maar een oplossing."

Een oplossing is om je kind pas naar de basisschool te laten gaan als het zindelijk is. Waarom zou een ander jouw probleem moeten oplossen?

De leerplicht begint in Nederland op de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag. Tegen die tijd zijn gezonde kinderen zindelijk, mits de ouders genoeg tijd in opvoeding en zindelijkheidstraining steken.

Triva

Triva

01-04-2019 om 07:29

Oef

Wat een taal weer... Wees blij dat jij zo goed bent dat het jou gelukt is. Ik ga er vanuit dat er geen ouder op de wereld blij is met een niet zindelijk kind en daar alles aan gedaan heeft om dat te voorkomen....

Oja nu kan ik de hele dag roepen dat ik wel genoeg tijd in de opvoeding heb gestoken en mijn kinderen dus nooit een driftbui hebben gehad, helaas moesten wij met oudste wel met een plaswekker aan de slag. Die fout heb ik bij de tweede niet gemaakt. Knap he... Ik was zelfs zo goed dat hun puberteit ook niets voorstelde. Nog tips nodig?

Ouders

Triva, waar is de verantwoordelijkheid van de ouders? Het is je eigen kind en als er echt een probleem is los jij dat op. Jouw ene kind mag niet gaan voor 30 andere. Wil je dat alles om dat ene kind draait dan moet je een privé school beginnen met maar een kind.

Maja

Maja

01-04-2019 om 09:51

tja

maar wat nou als het probleem door school "veroorzaakt" wordt?

Hier eerst een juf die onduidelijk was: sommige kinderen mochten "zomaar, zonder vragen" naar de wc. Op anderen die zonder vragen naar de wc gingen, werd ze boos.... resultaat: kind durfde op school niet meer te gaan, met plasongelukjes tot gevolg....

Ander deel (bij mezelf, lang geleden dus): sociaal onhandig, niet durven vragen, en dus vele malen plasongelukjes. Nu was de tijd nog zo dat moeders nog veelal thuismoeders waren en we op 5 min lopen van school woonden, dus kwam ze met verschoning naar school....

Helaas, beide gevallen hebben de juffen het onderliggend probleem niet (h)erkend.

Het zou trouwens niet vreemd zijn als de juf (vooral in groep 1) zo af en toe eens de toiletrondes in de gaten hield: er zijn nu eenmaal kinderen die zo opgaan in het spelen, dat ze de aandrang niet voelen óf niet herkennen, óf hun spel niet willen onderbreken.

Trouwens : met kind is het goed gekomen, ze gaat alleen nog steeds liever niet op school naar de wc, want (ondertussen diverse scholen en gebouwen verder): wc's op scholen zijn vies en stinken....

Pluk

Pluk

01-04-2019 om 10:07

Hier

Hier deed niemand er moeilijk over op school. Er was ook een kind dat in groep vijf nog met een luier liep. Een van mijn kinderen had nooit een ongelukje, de ander was met twee zindelijke (vond hij zelf maar was er fysiek nog niet klaar voor en heeft juist langer ongelukjes gehad. Ik zorgde ervoor dat er altijd schonen broeken op school lagen en sowieso had school zelf een hele voorraad liggen. Gaat wel om kleine plasjes. De juf verschoonde het kind niet, dat moesten ze zelf doen. Kwestie van broeken met elastieken band aan doen.

Pennestreek

Pennestreek

01-04-2019 om 10:37

Waneer is een kind zindelijk?

Als het echt absoluut nooit meer een ongelukje heeft? En hoe weet je dat? Zekerheid is nooit van tevoren te geven natuurlijk.
Ik heb ook het antwoord niet, ik denk niet dat dit helemaal dicht te timmeren is, en dat het vooral aankomt op flexibiliteit van beide kanten. Dus een school die niet moeilijk doet over af en toe een ongelukje (en dan vind ik eens per week eigenlijk al niet eens meer een ongelukje) en ouders die bij vaker een ongelukje in ieder geval meedenken over een oplossing.

Ik herken trouwens Maja haar stukje ook. De oudste vind en vond de wc's op school vies en eng. Die gaat nu, met zijn 19 jaar, nog steeds niet of alleen als het echt niet anders kan op school. Rent dus als hij thuis komt standaard eerst naar het toilet .

Ik denk zeker dat er winst te halen is met goede begeleiding vanaf de eerste dag in de kleuterklassen. Zoals Tomas deze draad ook al startte. Als de juf even de tijd neemt om nieuwe kindertjes wegwijs te maken, en het toiletbezoek ook ongevraagd mag, zou dat volgens mij al heel wat natte broeken schelen. Tenminste, bij oudste ging het vaak zo dat hij helemaal opging in zijn spel/werkje, en dan moest hij dus ineens, maar dan ook direct. Als hij dan eerst nog moest vragen, dan was hij wel eens te laat. Gelukkig was de juf daarin wel flexibel (ja, dat was natuurlijk eigenbelang) dus dat ging vrij snel wel goed. Ik kan me voorstellen dat meer (net zindelijke) kinderen dat probleem hebben, dat op het moment dat ze merken dat ze moeten, het ook direct moet. Dan helpt het niet als ze eerst met hun vinger in de lucht moeten zitten tot ze opgemerkt worden. En dan is met een beetje pech de wc ook nog bezet. Hebben we hier ook wel eens gehad.

Betsie

Betsie

01-04-2019 om 12:36

Snap het niet

Dit is allemaal zo onlogisch als wat.
Waarom zo moeilijk?
Waarom niet een assistent op school voor voorkomende werkzaamheden?
Ik snap dat een juf het niet kan maar iedere ouder weer opnieuw het probleem laten oplossen schiet toch ook niet op?
Zorgen voor veilige, schone toiletgang en de juiste steun aan het begin, het voorkomt zoveel leed en problemen en werk.
Mijn kind poepte niet meer op school. Hij wist veel te goed hoe vies poep was en voelde zich te onzeker (en armen nog te kort) om zich goed schoon te maken. Helpen wilde juf niet.
Nouja, dan poepte hij niet op school.
Ging 'goed' maar gezond is anders natuurlijk. Bovendien had het makkelijk tot problemen kunnen leiden. Obstipatie en daarna juist diarree enz.

Triva

Triva

01-04-2019 om 12:50

allison en elizabeth

"Triva, waar is de verantwoordelijkheid van de ouders? Het is je eigen kind en als er echt een probleem is los jij dat op. Jouw ene kind mag niet gaan voor 30 andere. Wil je dat alles om dat ene kind draait dan moet je een privé school beginnen met maar een kind."

Beter lezen zou helpen. School moet een oplossing zoeken en ouders moeten betalen. Die moeten namelijk ook gewoon werken, net zoals de juf met haar eigen kind, om de huur/hypotheek te betalen.

Er moet gewoon iemand op school kunnen zijn die dit kan doen, idd een klassenassistent, een overblijfmoeder etc als ouders ivm werk niet naar school kunnen komen.

Elizabeth: "Een oplossing is om je kind pas naar de basisschool te laten gaan als het zindelijk is. Waarom zou een ander jouw probleem moeten oplossen?" Omdat het probleem dus vaak op school zit, lees de verhalen hierboven maar. School is vaak de oorzaak. Kind is thuis vaak gewoon zindelijk maar kind moet het op school vragen maar durft niet (andere kinderen gaan lachen of wat dan ook, zit in het hoofd van het kind maar krijg dat er maar eens uit), durft niet naar de wc omdat die vies ruikt, of vies is, kind is bang dat het juist in de broek plast als het opstaat. Geen idee wat er in die hoofden van die kleuters omgaat maar broekpoepen en broekplassen komt echt niet alleen maar door een verkeerde opvoeding.

Gelezen maar

Ik had het wel gelezen van dat betalen, maar wie dan? Alle ouders? Want ik kan nu al voorspellen dat je reacties krijgt als “Mijn Jantje heeft nooit ongelukjes dus ik betaal niet” en “Ik kom mijn Sofietje zelf helpen dus ik betaal niet.” De school moet niks, behalve de kinderen onderwijs bieden.

Met het tweede deel van je stuk ben ik het hartgrondig eens! Waarom toch ooit zonodig de kleuterschool moest worden afgeschaft ..... Daar stonden speciaal opgeleide kleuterleidsters die zich niet bezig hoefden te houden met aanvankelijk lezen, aanvankelijk rekenen etc. maar die de kleuters konden begeleiden in hun echte ontwikkelingstaken op die leeftijd, die voornamelijk motorisch en sociaal zijn. Maar ja....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.