Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lydia

Lydia

04-05-2019 om 16:58

Welke bloeiende klimplant op mijn balkon?


rode krullenbol

rode krullenbol

10-05-2019 om 16:54

Aduh!

Mijn handen blijven jeuken bij de gedachte om maar liefst twee uit de kluiten gewassen plantenbakken te voorzien van planten!

Toegegeven; vanwege de aanwezigheid van klimrekken, liggen klimplanten en/of hangplanten het meest voor de hand, maar iets anders kan er natuurlijk net zo goed in.

Je zou kunnen gaan voor planten die naast visueel ook nog ander genot voor je in petto hebben, bijvoorbeeld doordat zij vruchten afwerpen of bloemen geven waar je thee van kan trekken. Neem nou eens Roselle (Hibiscus sabdariffa)! Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roselle_(plant). Of de aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum)! Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aalbes

Bessen trekken vogels aan; wat weer extra cachet geeft aan het balkon. Nestkastjes hebben uiteraard hetzelfde effect. Daarvan kun je er ook een aantal ophangen aan de klimrekken!

Je zou ook kunnen denken aan geneeskrachtige planten en/of kruiden die zich al of niet eveneens laten inzetten voor cosmetische doeleinden. Aloë vera bijvoorbeeld. Zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alo%C3%AB_vera.

En wat dacht je ervan om het balkon een kweekplaats te laten zijn van met uitsterven bedreigde planten? Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_Lijst_(planten).

Insectenhotels zijn op zich ook een idee, maar deze kunnen waarschijnlijk wél overlast geven bij het nuttigen van zoete drankjes en dergelijke. En om er nou een wespenvanger naast te hangen?

Een wormenhotel daarentegen kent dit nadeel niet en levert compost op waarmee je de planten van extra voeding kunt voorzien. Je kunt ze kopen of zelf maken (zie:


https://youtu.be/XF1LZ1tDCyE).

Rode krullenbol

Tijgeroog

Tijgeroog

10-05-2019 om 17:21

Ervaringen

Wij hadden kamperfoelie en passiebloem in de tuin.
De kamperfoelie vond ik geweldig, eentje met geel/witte bloemen, groeit lekker snel en geeft veel bloemen. Ik heb nooit iets van de geur gemerkt, terwijl ik er vaak behoorlijk in de buurt zat.
De passiebloem heb ik ook een jaar of 17 gehad. Een aantal jaar geleden leek hij een koude winter niet overleefd te hebben, maar een jaar of 2 later dook ie toch weer op. Alle andere winters heeft ie gewoon overleefd. Weliswaar niet in een pot of een bak, maar ik heb ook geen enkele moeite gedaan om 'm tegen de kou te beschermen.

Clematis

Ik vind het bij uistek een plek voor een clematis! En de bak hoger opvullen met tuinaarde. Dan zou je bijv. aan de rand van de bak hanging basket achtige planten kunnen planten die dan over de rand naar beneden groeien. Ben je die houten wand ook direct kwijt.

Marit

Marit

10-05-2019 om 22:17

Clematis?

Mooie klimmer, veel soorten, bloeit bij ons als een tierelier.

Marit

Tine Winkel

Tine Winkel

10-05-2019 om 22:25

Bloeitijd clematis

Is volgens mij maar 1 of 2 maanden en niet de hele zomer, zoals TS vroeg?

rode krullenbol

rode krullenbol

10-05-2019 om 23:10

Nog een mogelijkheid

Coniferen. Die blijven het hele jaar door groen en je hebt er weinig omkijken naar.

Lydia

Lydia

11-05-2019 om 18:23

Keuze gemaakt

Het is een klimroos geworden. Je tip was net te laat Temet. Het is er een met doornen.
In het lokale kleine tuincentrum vond ik een klimroos met al aardig wat knoppen op verschillende hoogtes, totaal al zo;n 120 cm hoog. Ik heb een lange bamboestok gehaald en zo kan ik de verbinding maken met het ‘dak’.
Ik heb gezocht naar een mix van zaadjes van klimmers maar die hadden ze niet. Het is nu een zakje met passieflora geworden. Die zaadjes zitten nu in een bakje op de vensterbank. In potgrond uiteraard. Ik vind het leuk om ook iets zelf op te kweken.

Kamperfoelie houd ik in het achterhoofd. Ik wacht eerst even dit af.

Lydia

Lydia

11-05-2019 om 18:31

Zoveel ideeën, mijn hoofd duizelt ervan 😁
Het klimrek en dak zitten er niet voor niets. Ik wil een dak tegen de zon en ik wil de hoogte in omdat ik de afscheiding met het balkon van de buren lelijk vind. Klimrek en dak zijn de basis van mijn beplanting / balkon plan.
Mijn balkon is heel breed maar niet diep, 180 cm. Ik wil ook nog plek om te kunnen zitten. Ik zit nu heerlijk uit de wind in het zonnetje, 18:30 uur.

Vogels wil ik niet aantrekken. Die zijn te aantrekkelijk voor mijn kat.
Ik heb al vruchten, namelijk de kiwibes. Daarnaast probeert aan de andere kant van mijn pergola een ‘ coyote’ omhoog te klimmen. Als dat gaat lukken, krijg ik eind van het seizoen prachtige vruchten.

Enne, over die coniferen hoef ik niets te zeggen denk ik.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.