Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Paasei

Paasei

13-05-2019 om 11:40

Tuinplanten afgelopen zomer overleden.. of toch niet..?

Ik zat net het draadje over de klimplant op het balkon te lezen en daaruit blijkt dat hier veel forummers met groene vingers zitten. Daarom kom ik ook nog maar even met een vraag om advies.

Afgelopen zomer was uitzonderlijk lang en warm en tegen het najaar konden we de schade in de tuin opnemen. De klimhortensia bleek volkomen verschroeid en dood te zijn.. de muur waar hij tegen staat, behoorlijk in de zon, was dit keer echt te heet geworden. Ook onze gewone hortensia's hadden het ternauwernood overleeft. Dus klimhortensia hebben we kort afgesnoeid en de hortensia's gewoon laten staan, in afwachting van dit voorjaar. En nu blijkt dat een deel van de hortensia's gewoon weer uitloopt, maar een paar lijken het niet (meer) te doen. Een paar bladeren aan verder nog steeds dode takken. Ik vraag me af of dat nog goed gaat komen? Wat denken jullie? Eruit halen en nieuwe planten of kan dit nog goed komen..?
De stomp van de klimhortensia lijkt nog te leven, maar opnieuw uitlopen (waar we op hoopten) doet ie niet echt. Is er nog hoop..?

Heeft jullie tuin afgelopen zomer overleeft?

Pirata

Pirata

13-05-2019 om 11:51

Jawel

Alles heeft het overleefd, behalve de buxus.
Alle gewone hortensias heb ik vorige zomer afgeknipt. En op 1 na lopen ze allemaal weer uit. Maar ik verwacht geen bloei dit jaar, behalve van de eikenbladhortensias (die heb ik nuet gesnoeid).

Tijgeroog

Tijgeroog

13-05-2019 om 12:13

Paasei

Wij hebben het opgegeven en zijn maar verhuisd. Nieuwe tuin, nieuwe kansen.

Tamar

Tamar

13-05-2019 om 13:29

hier ook dode hortensia's, vond ik wel apart omdat die normaal gesproken overal tegen kunnen. Kennelijk toch te droog geweest. De oudste hortensia heeft het wel overleefd, die was kennlijk diep genoeg geworteld.

Klimhortensia

Ik dacht dat een klimhortensia niet graag tegen een zonnige muur staat.

Paasei, als er bladeren aan een verder 'dode' tak zitten, dan moet 'ie toch nog leven?

Het kan best zijn dat het wat langer duurt voordat de stomp van de klimhortensia toch weer gaat leven. Dan zitten er 'slapende ogen' die zich nog moeten ontwikkelen.
Je kunt bij takken controleren of ze nog leven door er in te krassen. Als onder de bast groen te zien, leeft 'ie nog, anders niet. Ik weet niet of je dat kunt doen bij de stomp van de klimhortensia..

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2019 om 15:18

Hoe voelt het 'hout'?

hout wat meteen verpulvert als je het heen en weer duwt is zo dood als een pier, veert het nog wat mee, dan zou ik even afwachten. Ik vergeet altijd de namen van wat ik plant, maar ik heb ook een soort strooiïge staakjes boven de grond staan, waar ik me zorgen over maakte. Nu komt er nieuw groen tussendoor naar boven. Planten die compleet afgestorven leken, zijn weer als nieuw en nu maar wachten tot ze gaan bloeien. Een paar planten waren denk ik eenjarig. Al met al is er nog aardig wat overgebleven. Ik heb vorig jaar elke dag met gieters af en aan gelopen. Nu hebben we een tuinslang. Ik gok niet op wortels die diep genoeg komen voor bodemwater, maar sommigen blijken het daar wel mee te redden.

Ik heb gister een rozenstruik gekregen. Nooit eerder in mijn eigen tuin gehad. Als alles gaat groeien en bloeien, verwacht ik dat we opeens een klein paradijsje krijgen dit jaar. Duimen dus maar .

Tamar

Tamar

13-05-2019 om 15:36

ja, rozen

Die zijn behoorlijk paradijselijk!

Een tak afbreken.

Als dat in één "krak" makkelijk gaat is de plant dood. Als de tak buigt en nog meeveert is hij niet dood.
Het kan jaren duren voordat hij weer mooi wordt en bloeien is afwachten.

Pirata

Pirata

13-05-2019 om 19:24

daarom

Omdat mijn hortensia's (de gewone) er zo treurig bij stonden heb ik dus vorig jaar direct besloten radicaal terug te knippen. Dan maar een jaar geen bloesem.
Oh, er zijn ook nog 2 ligusters in mijn heg gesneuveld. Maar die stonden nog te kort om al goed geworteld te zijn. De andere ligusters beginnen die kale plekken nu al te overwoekeren.

Lou

Lou

13-05-2019 om 19:28

Dode hortensia's, verder alles groen

De hortensia's hier zijn ook dood maar verder groeit en bloeit alles zo hard dat ons tuintje een soort groen hol is geworden. De klimhortensia van de buren doet het nog, en hoe, hij bedenkt zowat een halve schutting. De andere schuttingen zijn ook helemaal volgegroeid, met druiven en passiebloem en parelstruik en klimroos. Op de grond schieten de judaspenningen en het robbertskruid de grond uit, en die bloeien allebei paarsig, dus het is momenteel een groen met paars hol.

Ik ben wel benieuwd naar de strooiïge staakjes van Kaaskopje

Let op met takjes die breken

Bij een hortensia. Die laat nml soms meerdere takken afsterven en dan doet de rest t nog wel,ik kras ook rgematig even aan de takken. De ene hortensiasoort is vroeger dan de andere met groeien en ook bloeien wisselt. Kort op de grond afsnoeien wil nog wel eens helpen. Als de takken daar ook vanbinnen bruin zijn dan is ie wel dood en anders is het dit jaar een groen bolletje en heb je volgend jaar weer bloemen

Bij de grond afknippen

En even afwachten. Ik heb vorige zomer een hortensia van de buurman overgenomen, verplant tijdens de bloei. Leek in oktober echt helemaal dood. Tegen beter weten in hebik hem een korte koppie gegeven en verrek er komen nieuwe takjes met groen aan. Hij gaat vast niet bloeien maar hij is gered.
Sini

Kaaskopje

Kaaskopje

14-05-2019 om 01:18

Acacia

Ik heb een zakje zaadjes van aan acacia gekregen. Volgens de gebruiksaanwijzing ontkiemt het zaad niet gemakkelijk, waardoor je het een paar weken in een bakje aarde moet laten rusten, dan flink omroeren, zodat de buitenkant stuk gaat en dan maar hopen dat het zaad gaat kiemen. Wie schetst mijn verbazing zaterdag toen ik na minder dan een week al vier serieuze kiemplantjes onder het deksel van minikasje (een kipkerrie saladebakje) ontdekte. Superzaad dus! ) Maar ik las dat een acacia wel 25 meter hoog kan worden. Dat is wel een verantwoordelijkheid. Wie heeft ook een acacia in de tuin? En bevalt het?

Aargh, acacia

Ik weet nou niet of we dezelfde boom voor ogen hebben. Ik heb in mijn buurt en in de buurt van mijn werk ervaring met acacia, of is het robinia? Hoe dan ook, ik ben geen fan. De boom is mooi (inderdaad worden ze groot) en bloeit soms, en dat ziet er mooi uit. Maar a) als het een beetje stevig waait - in Nederland niet ongebruikelijk - waaien er takken af en als het tegenzit waait de halve kroon eruit. En b: die krengen zaaien zich uit als de ziekte, en dat zou nog zo erg niet zijn maar die zaailingen zitten vol met messcherpe doorns, dus even uittrekken is er niet bij. Dus ik ben bepaald verbaasd dat jij de boodschap hebt gekregen dat dat zaad niet makkelijk zou kiemen, bij ons in de buurt schieten de doorntakken als paddestoelen uit de grond.

In onze nieuwbouwbuurt zijn in een aantal straten acacia's geplant, en in de acht jaar dat ze er staan is meer dan een derde door de verschillende stormen fors beschadigd, een aantal daarvan moest vervangen worden (helaas weer door acacia's) en sommige zijn wel blijven staan, maar zien er enigszins verminkt uit.

Overigens: voordat jouw kiemplantjes een hoogte van 25 meter hebben bereikt ben je wel even bezig . De bomen hier waren al serieuze boompjes toen ze werden geplant - ik schat een meter of 3,4, en nu na 8 jaar is daar misschien 1-1,5 meter bijgekomen (met de natte vinger). De 25 meter is nog lang niet in zicht. Maar gelet op hun windgevoeligheid denk ik ook niet dat die in zicht gaat komen.

Heb je trouwens dat olijfboompje nog gekocht waar je het eerder over had?

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

16-05-2019 om 01:02

Temet

Ja, het is een hele toestand om dat zaad tot kiemen te krijgen volgens de tekst op het zakje en ook online. Maar hier groeien toch al heuse mini-boompjes in mijn saladebakje. Ik weet niet meer precies hoeveel zaadjes ik gezaaid heb, maar 3 ervan lijken er zin in te hebben.

Dat je hij zich makkelijk verspreid op de grond,had ik ook gelezen, dus het een en ander lijkt wel in tegenspraak. Volgens een tekst is de schil zo hard dat je dus eerst flink moet roeren in een zanderig potje, of je moet ze zelfs opschuren (hoe dan??) of in de diepvries leggen, of naar een bosbrand rennen en ze daar in het vuur gooien. Want door de enorme hitte van het vuur, gaat de schil dus ook kapot. Maar grond uit onze eigen tuin is kennelijk heftig spul, want daarin was het een peuleschil. Ik had wel het rode doorzichtige dekseltje van het bakje er weer op gedaan, dus wie weet zit de clou 'm daarin.

We hebben ook een sering in de tuin en eigenlijk gebeurt daar hetzelfde mee als met een acacia. Ook een sering vermeerdert als een tierelier op de grond rond de 'moeder'struik. Je moet er wel alert op blijven, maar het is minder erg dan een bruidssluier bijvoorbeeld. Ik ben momenteel onze bruidsluier aan het wegpesten. Ik was er eerst wel trots op, maar die trots was na een poosje wel bekoeld. Als je een week niet hebt opgelet, slingert er weer van alles door een struik ernaast, dat gaat hard! Ik durf het nu ook niet goed te lijf te gaan met een zoutkuurtje, omdat ik net bamboe in de buurt heb geplant (geen woekerende). De vorige ronde heb ik duidelijk niet grondig genoeg gedaan.

Pirata

Pirata

16-05-2019 om 10:21

Geen zout

Zout is erg slecht voor de grond. Laag afzagen en een zwarte zak over de stronk doen om die te laten afsterven.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-05-2019 om 10:49

Pirata

Zoals ik het begrijp dringt het zout door naar de wortels, waardoor de plant afsterft. Maar als een zwarte vuilniszak werkt, ga ik dat meteen doen.

Pirata

Pirata

16-05-2019 om 11:44

Ja, en

En het zout blijft eeuwig in de bodem....
Azijn, hetzelfde euvel.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2019 om 01:26

Pirata

Het gaat niet om bakken vol zout . Blijft azijn eeuwig in de bodem?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.