Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
Ijstrio

Ijstrio

10-05-2019 om 13:01

Wajong toegekend


Tienie

Tienie

13-05-2019 om 20:38

eens met kaaskopje

Ik ben eens met Kaaskopje. Hoe realistisch is het dat je als ouders 10-12 alles betaald zodat je kind kan sparen voor een eigen huis? Hoe zorg je ervoor dat deze jongeren daadwerkelijk sparen? En niet hun geld aan andere zaken uitgeven? Klinkt misschien flauw maar ik ben dit werkelijk vaak tegen gekomen.
Als ouders zelf op het minimum zitten kan het niet.

Daarbij groeien jongeren en ouders ook op een bepaald moment uit elkaar. Er komen steeds meer irritaties en het is goed als jongeren op zichzelf gaan.
Met een huurwoning heb je een aantal kosten niet, hebben ze recht op huurtoeslag en worden gemeentelijke lasten kwijtgescholden.
Een VVE klinkt leuk, maar ik heb ook bedragen van circa 200 euro per maand voorbij horen komen. Dat is erg veel naast een eventuele hypotheek. En als de meerderheid van de leden van de VVE besluiten het maandbedrag te verhogen heb je geen keuze.
Ik zou met 18 inschrijven bij de woningbouwvereniging. Hier kennen we dus het lotingssysteem waar een aantal woningen verloot worden onder alle mensen die staan ingeschreven.

Jo

Jo

13-05-2019 om 20:47

@ Kyana

Jouw berekening is totaal niet realistisch en als het het wel is, dan betreft dit een zeer egoïstische volwassenen persoon die minstens 10 jaar lang op kosten van zijn ouders wilt/moet blijven leven.

Mijn zeer zuinige volwassen zoon is aan vaste lasten, zorgverzekering, sportschool, lenzen, telefoon per maand minimaal € 225,- kwijt.

Volgens jouw berekening:
€ 1.000 inkomen
€ 583,00 per maand sparen
€ 225,00 vaste lasten

€ 192,00 over voor variabele kosten zoals kleding, shampoo, eten, drinken, OV, Tel hierbij op Gas/water/elektra dat volwassen kind bij zijn ouders verbruikt en die heel terecht "in rekening" gebracht mogen worden.

Twee jaar geleden kwam ik (volgens de richtlijnen van Nibud) voor mijn dochter op een bedrag ad. minimaal € 350,- per maand aan kostgeld uit (dak, warmte, water, eten/drinken, internet). Kleding, schoeisel, cosmetica, medicatie etc. waren uiteraard hier niet bij inbegrepen.

Op papier kun je zo makkelijk met bedragen goochelen, maar jij slaat de plank totaal mis.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-05-2019 om 14:28

Kyana en Bo

Ik meen dat een van de bezwaren van huren die hier geopperd zijn, was dat je met huren op een ellenlange wachtlijst komt te staan. Dus... wat is het voordeel wat dát betreft van kopen t.o.v. huren, als je eerst 10 jaar lang met grote bedragen moet sparen voor een bescheiden startkapitaal? En wat is vervolgens het voordeel als je al dat geld in je hypotheek moet stoppen als de eerste reparatiekosten loskomen?

Bo, jongeren kunnen vast goed door sparen en in harmonie bij de ouder(s) blijven wonen, maar dat zijn de bofkonten onder hen. Mijn dochter van 26 zou echt niet zo lang bij ons willen blijven. Ze woont liever 10 minuten fietsen bij ons vandaan in een kamer van 15 vierkante meter. En wij gaan goed met elkaar om. Ze kan sparen, dat doet ze ook, maar ze heeft ook een auto. Wegenbelasting, brandstof, apk keuring, reparaties e.d. komen daar dan ook uit voort. Ze gaat weleens uit en koopt kleding, je moet toch wat aan . Dat zijn normale wensen en gebruiken voor iemand van 20+. Iemand die aangewezen is op de Wajong is niet anders. Afhankelijk van de reden van de Wajong, is zo'n jongere dus niet automatisch een huismus die niets uit hoeft te geven. Het kan zelfs zo zijn dat een jongeren met Wajong hogere zorgkosten heeft. Hulpmiddelen, medicijnen met een eigen bijdrage, dieetkosten, wat ik zo ook maar kan bedenken... het kost allemaal een klap extra.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.