Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Leentjebuur

Leentjebuur

14-05-2019 om 11:28

Maximering van rente aftrek

Wij hebben aan een kind van ons een aardig bedrag geleend om een huisje te kunnen kopen. (En voor jullie denken dat we stinkend rijk zijn: wij vonden dat een goede besteding van een ons in de schoot gevallen erfenis .) Kind mag de aan ons betaalde rente aftrekken, want de lening wordt annuitair in 30 jaar afgelost en is gebruikt voor aanschaf van een huis. Maar, het is geen hypothecaire lening maar een consumptieve lening. Wij zijn dus geen hypotheeknemer en hebben niet het huis als onderpand voor de lening.

Nu vraag ik me af of ook de jaren van deze lening meetellen bij de maximering van aftrekbaarheid van 30 jaar. Ik lees overal alleen dat voor HypotheekRenteAftrek die maximering geldt. Ik zou het niet onlogisch vinden hoor, maar ik weet het dus niet.

Stel dat kind over een aantal jaar een ander/duurder huis koopt, de lening bij ons aflost, en een hypotheek bij de bank afsluit voor het totale benodigde bedrag. Mag kind dan de rente van die (voor kind eerste) hypotheek nog 30 jaar aftrekken? Of tellen de jaren van de consumptieve lening ook mee?

belastingdienst

Ik vermoed dat je voor zo'n specialistische vraag niet snel antwoord krijgt op OO. De Belastingdienst kan het je wel vertellen, of een hypotheekadviseur. Ik denk net als jij dat het niet onlogisch is dat die jaren van aftrek consumptieve lening mee tellen (de lening heeft immers hetzelfde doel en aftrek als een hypotheek), maar zeker weten doe ik het niet.

vlinder72

vlinder72

14-05-2019 om 12:03

consumptief?

zo kijkt de fiscus er niet naar.

Als je je kind geld leent om een woning aan te kopen dan is voor je dochter het geld aftrekbaar. Ze kan het bij haar aangifte opgeven als lening voor de woning (dus box 1). Rente is dan aftrekbaar.

De jaren renteaftrek tellen dan ook mee als ze een nieuwe woning koopt en de financiering via een bank wil regelen.

Geeft je dochter de lening op in box 3 dan is de rente niet aftrekbaar. De jaren die ze dan al betaald heeft, tellen dan ook niet mee. Ze heeft dan nog een schone lei qua renteaftrek (als dat nog bestaat tegen die tijd).

Dees

Dees

14-05-2019 om 13:03

Ja ook 30 jaar maximaal. En nee daarvoor hoeft het geen hypotheek te heten.

Het gaat er namelijk om dat dit ook een eigen woning lening is.

Ad Hombre

Ad Hombre

14-05-2019 om 16:16

Verhuren

Ja dus, dat gaat van het 30 jaar maximum af en het is gewoon een eigenwoning lening. Maar jullie zouden het huis ook zelf kunnen kopen en vervolgens aan je kind verhuren. Daarvoor zou je kind zelfs huursubsidie (of hoe dat tegenwoordig ook mag heten) kunnen krijgen.

Leentjebuur

Leentjebuur

14-05-2019 om 21:37

Leek mij ook

Zoals ik al zei, het leek mij ook al logisch als alle leningsjaren meetellen. Maar ik zie het nergens echt staan, alles wat ik erover opzoek gaat over maximering van jaren hypotheekrente aftrek en dit is geen hypotheek. Wel een eigen-woning-lening idd.
Kind geeft de rente op in box 1.

Klopt Ad, er zijn meer manieren om dit te doen. Hypothecaire lening aan kind, consumptieve lening aan kind, zelf kopen en verhuren. Hebben we allemaal bekeken. Deze optie was voor ons de meest gunstige.

Dees

Dees

14-05-2019 om 21:47

Leentjebuur

Dan heb je nog niet bij de belastingdienst gekeken en in de wetteksten.

Leentjebuur

Leentjebuur

14-05-2019 om 22:33

Dees

Daar staat dat/wanneer de rente van een lening mag worden afgetrokken. Er staat niet of de maximering voor aftrek van een niet-hypothecaire lening ook 30 jaar is.

Ad Hombre

Ad Hombre

14-05-2019 om 22:35

Leentjebuur

"Maar ik zie het nergens echt staan, alles wat ik erover opzoek gaat over maximering van jaren hypotheekrente aftrek en dit is geen hypotheek."

Dat is gewoonweg omdat de meeste mensen gewoon de term hypotheek gebruiken in plaats van 'eigen woning lening met hypothecair onderpand' o.i.d. net zoals veel mensen denken dat bijtelling bij een lease-auto hoort, terwijl het niks met leasen te maken heeft, maar met het feit dat je een auto van je bedrijf ter beschikking gesteld krijgt.

Verstandige mensen (zoals hier boven in de draad) weten dat je daar doorheen moet lezen...

Bel anders de belastingtelefoon of een notaris (die van de erfenis?) die kunnen je er alles over vertellen.

"Deze optie was voor ons de meest gunstige."

Het is sowieso een luxeprobleem.

vlinder72

vlinder72

14-05-2019 om 22:55

Staat hier

https://www.eigenhuis.nl/hypotheken/verhuizen-naar-een-volgende-woning/hypotheekrenteaftrek

En

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/hypotheekrente-aftrekken

Het gaat niet om een hypotheek maar om een eigen woning schuld. Dat kan ook een krediet zijn of een lening bij ouders. Als het maar gebruikt is voor de aankoop of onderhoud van een woning. Zelfs de fiscus heeft het over een hypotheek of een lening.

Dees

Dees

15-05-2019 om 06:31

Nee leentjebuur

Dat is inderdaad de start van het onderwerp, voor verdere info moet je even doorklikken. Maar je wist het antwoord al.he, je wilde hier alleen even kijken of wij het ook wel.wisten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.