Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

uitgevlogen

Onze tien pimpelmeesjes zijn uitgevlogen (te schattig, helemaal live gevolgd vanaf de tuinstoel). Wat te doen met het nestje? Ruimen of nog niet, komen de vogels terug in nestkastje?

69er

69er

20-05-2019 om 18:41

Ruimen

Ja, ruimen. Met een beetje mooie zomer krijg je nog een nestje.

Aha

Geen mensenkinderen die uitvliegen, maar vogelkinderen!

Weet je het zeker?

Wanneer zijn de vogeltjes uitgevlogen? Ik heb vooral nestjes ervaring met parkietjes in huis en bij parkieten is het zo dat de jongen nadat ze zijn 'uitgevlogen' alleen overdag uit het nest zijn. Nog ruim een week kruipen ze bij schemering weer terug in het blok om daar onder moeders vleugels nog de nacht door te brengen. Zou dat niet bij meer vogelsoorten zo zijn?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-05-2019 om 08:50

Waarom zo'n haast?

Je zou toch een paar dagen kunnen aankijken wat er gebeurt?

Maar inderdaad erg leuk om van zo dichtbij te kunnen zien!

Brianna F

Brianna F

22-05-2019 om 14:26

merels

Nadat de 2 mereltjes waren uitgevlogen heb ik het nestje (bovenop de deur van de berging) even laten zitten. Toen ik het na een week weg wilde halen was moeder merel aan haar 2e leg bezig.

Silone

Silone

22-05-2019 om 18:54 Topicstarter

ja Brianna

Ik lees op internet ook wel nestjes laten zitten. Ik wacht nog even af, zou leuk zijn, een tweede leg.

69er

69er

23-05-2019 om 00:27

Fris

Hier bijna 25 jaar 1 a 2 nestjes per jaar in hetzelfde huisje en ik weet eerlijk gezegd na al die tijd nog steeds niet of er nu kool of pimpel in zit. Als je niet ruimt bouwen ze er meestal wat bovenop of gaan er niet in. Ervaring leert dat het nest niet altijd schoon achter blijft, we hebben wel eens ongedierte, maden ed. aangetroffen en eens een compleet nestje dat gestorven was. Vreemd misschien, maar het huisje hangt voor ons raam en we kunnen precies volgen hoe het gaat en soms bijna voorspellen wanneer het mooi weer/rupsentijd wordt ‘S winters wordt er in geslapen. In het voorjaar wordt de boel verkend, driftig rond het gat getikt en begonnen met het aanslepen van materiaal. Dan is het een periode zeer rustig, broeden en daarna begint het vliegcircus voor het aanvoeren van eten. Je ziet pa en ma dan ook aftakelen, slecht in de veren. In het volgende stadium hoor je ze piepen en vlak voor het uitvliegen kan je ze soms al voor het gat zien springen omdat ze op elkaar klimmen. Uiteindelijk zijn pa en ma het zat, stoppen ze met voeren en gaan buiten het huisje roepen tot ze er uit komen. Dat uitvliegen hebben we maar een enkele keer gezien, meestal ‘s morgens vroeg. Als we in die laatste periode een aantal dagen pa en ma niet meer zien, het huisje niet meer zien bewegen en niets meer horen, halen we het leeg.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.