Home » Forum » Bedplassen dochter 7

Bedplassen dochter 7

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tess
Bedplassen dochter 7

Dag Ouders,

Ik ben de moeder van 4 kinderen (meisje 7 jongetjes 6,4,3)
en dit gaat over mijn dochter. Mijn dochter plas als enige nog in der bed, maar dan echt elke nacht is ze nat. Zij krijgt voor het slapen gaan daarom nog steeds een luier om anders moet ik elke dag beddengoed wassen.

Nu is het al een paar weken aan de gang dat ze haar luier niet meer om wilt omdat ze zich schaamt tegen over haar broertjes die geen luier om krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat ze zich schaamt, maar als we de luier achterwegen laten word ze elke ochtend in een nat bed wakker. Man lief vind dat ze best zonder luier naar bed kan want hij denkt dat het dan sneller over gaat.

Wij komen er niet echt uit over wat te doen dus als iemand ervaring hiermee heeft of tips hoor ik het graag.

Hanne.
herkenbaar

Herkenbaar, hier was de oudste ook als laatste nachtzindelijk en vond het ook niet altijd leuk.

Wat ik in iedergeval gedaan heb is benadrukken dat ieder kind anders is en niet alles op het zelfde tijdstip "leert". Je dochter kan vast ook dingen die haar broertjes (nog) niet kunnen. Vertel verhalen over de dingen die zij als 4 jarige al kon terwijl haar broertje van 4 dat nog niet kan.

Verder het zo veel mogelijk zelf laten regelen. Als je 7 bent kan je prima op je eigen kamer je eigen luierbroekje aantrekken.

Wat ik me verder realiseerde is dat we vaak een groot 'ding' maken van het feit dat een kind zindelijk is. Stickers, cadeautjes en vooral heel veel aandacht. Mijn kind zag dat jongere siblings aandacht daarvoor kregen maar kreeg zelf natuurlijk niets (en kon zich niet meer herinneren dat hij aandacht kreeg toen hij dagzindelijk werd). Daarom hebben we ook voor hem beloningsmomenten voor andere dingen ingezet.

En tenslotte zijn we rond deze leeftijd gestart met 'plastraining'. 's avonds bij het naar bed gaan na 10 minuten (als je lekker warm ligt) er verplicht uit gaan om nog even te plassen (zelf laten regelen dmv een wekkertje). Als wij naar bed gingen nog even laten plassen, maar dan wel echt wakker maken (check met een vraag die beantwoord moet worden). Toen ging het ineens heel snel. Kan toeval zijn, maar misschien ook niet.

Marie
Plaswekker?

Ze is dus 7.
Dan is ze dacht ik oud genoeg om eens een plaswekker te proberen.

MissPoes
Hier ook

Dochter van 6 heeft ook nog luierbroekjes voor de nacht, waar haar broertje van 4 al een jaar droog is snachts.
Vond dochter op een gegeven moment ook niet meer leuk, maar ik heb haar uitgelegd dat je ergens tussen je 2e en 8e jaar een hormoontje aan gaat maken dat er voor zorgt dat je in je slaap je plas op kan houden en je wakker wordt als je nodig moet.
Sommige kinderen kunnen het dus al met 2,en sommigen pas met 8.
Dat snappende heeft ze er nu vrede mee.
We hebben wel afgesproken dat we met 7 gaan oefenen met een plaswekker als het dan nog niet lukt en ze het graag wil.
Ik zou haar niet moedwillig haar bed nat laten plassen,dat is toch even genant, vervelend en teleurstellend.

Dees
Ja

Haar broertjes hoeven toch niets te weten van haar luierbroekje? Ik bedoel ze kan prima een kwartiertje of half uurtje later naar bed en dan uit het zicht de luier om doen. De volgende ochtend hoeven ze ook niets te zien.

Pien
Nou

Ik vind eigenlijk dat je taak ligt bij de broertjes. Zij moeten leren dat je zo niet reageert op iemand die iets nog niet kan, waar zij helemaal niks aan kan doen.

Ik heb hier een 9,5 jarige zoon die nog elke nacht een luierbroekje draagt. Ik heb hem nog nooit zijn bed laten nat plassen, dat vind ik echt een bizar idee.

Mijn zoon geneert zich totaal niet voor het bedplassen en zijn broer en zusje hebben het er nooit over.

Mijn zoon heeft autisme, dat maakt veel uit in de beleving en verwerking van prikkels. We hebben de plaswekker geprobeerd, wel 1 hele nacht en toen raakte hij zo in paniek (van het schrikken van het geluid) dat ik denk dat dit nooit gaat werken bij hem.

Maar bij je dochter is dat zeker te proberen, ze heeft er de leeftijd voor.

Pennestreek
Idd, broertjes erbuiten houden

Mijn dochter was pas met 14 jaar ‘s nachts droog. Wel op haar verzoek rond 7/8 jaar van alles geprobeerd (lichamelijk onderzoek, plaswekker, opnemen, bekkenbodemfysio), maar niks werkte. Ze zat er verder gelukkig niet mee. Alleen op kamp in gr 8 heeft ze minrin geslikt (medicijn dat urineproductie remt, mag dus alleen kortdurend gebruikt worden).
En op de een of andere manier is ze toch ergens een keer gestopt met in bed plassen. Ging ongemerkt. En geen idee dus waarom.

Dus, geen aandacht aan besteden, gewoon zorgen voor luierbroekjes die ze zelf aan en uit doet en weggooit en haar broertjes uitleggen dat ze er niks aan kan doen en dat het ook niet raar is. Het komt heus vanzelf wel goed, tenzij er fysiek iets aan de hand is. Dat zou ik wel uit laten sluiten.

Hanne.
Rol broertjes

"Ik vind eigenlijk dat je taak ligt bij de broertjes. Zij moeten leren dat je zo niet reageert op iemand die iets nog niet kan, waar zij helemaal niks aan kan doen."

Ik heb de tekst inmiddels 3x doorgelezen maar ik zie nergens dat de broertjes iets doen of zeggen, dus op zich een goed advies maar ook zonder dat een jongere broer iets zegt kan je je al heel goed schamen.

7 jarigen snappen prima dat zij verder in hun ontwikkeling "horen " te zijn dan 3/4 jarigen.

Rosita
Plaswekker

Was hier dé oplossing. Werkte als een tierelier. Lijkt me het proberen waard.

Margriet
Vind ze de luier vervelend?

Vind ze het vervelend om met een luier aan rond te lopen of echt alleen schaamte.
Mijn dochter van 6 vind het prima om in de ochtend door te lopen in haar natte luier je moet haar echt aansporen om hem uit te trekken.

AnneJ
Spreek met je dochter

https://www.ouders.nl/artikelen/alles-over-zindelijk-worden

Dat ze zich een uitzondering voelt omdat ze nog in bed plast kun je met haar bespreken. Er zijn echt veel meer kinderen die later pas zindelijk worden.

Echt, soms is er op het voortgezet onderwijs nog sprake van bedplassen.
Mijn broer ging bijna in militaire dienst voor het over was, die had af en toe toch nog een nacht in zijn bed geplast. Het kan ook een erfelijke kwestie zijn.

Mijn moeder heeft zich daar best wel zorgen over gemaakt of broer dan niet gepest zou worden, maar gelukkig heeft het zich daar niet voorgedaan of broer heeft het weten te verdonkeremanen.

Overigens had mijn broer ook een zoon die laat zindelijk was. Ondanks onze kalmeren relativerende teksten was mijn schoonzusje verwoed bezig om hem eigenhandig zindelijk te maken met programma's als 'je eigen bed verschonen als je nat bent' enzovoort. Hielp allemaal toch niet.

Het komt nou eenmaal voor, ook bij oudere kinderen. En als er verder niets medisch aan de hand is kun je het het beste beschouwen als een opvangprobleem en het praktisch oplossen, zonder straffen of belonen. Blijkbaar is het systeem nog niet helemaal rijp.

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.