Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Annie Anders

Annie Anders

03-06-2019 om 20:12

Hoe doen anderen (met pubers) het financieel?

Wij zijn een gezin met drie tieners (17, 15 en 11). Ik wijd het maar aan de pubers, maar met een gezamenlijk dik salaris houden we aan de einde van de maand niets over. Twee jaar geleden had ik tijdelijk WW en hielden we meer over dan nu.

We verdienen, niet schrikken, ruim 6000 euro per maand netto. Vaste lasten: hypo plus levensverzekering 760, gas/electriciteit 100, gemeentelijke belasting 200, verzekeringen diversen 120 euro, Ziggo 80 euro, clubjes kinderen 125 euro, hulp/oppas 466 euro, krant 15 euro, zak/kleed/kappergeld 220 euro pm. Zal hier en daar nog wel wat kosten vergeten. Ziektekostenverzekering 260 euro pm. Dus ruim 2400 aan vaste lasten en zal hier en daar wel wat vergeten zijn.. Zie wel dat hulp/oppas een flinke kostenpost is maar dar willen we dit jaar nog niet op bezuinigen.

Boodschappen (voornamelijk bij Lidl); ik durf het bijna niet meer op te tellen: ik kom zeker aan de 200 euro pw = 800 euro pm. Ik kook inmiddels voor 6 personen; er gaan kilo's fruit door heen, etc. Twee tanks benzine (onderhoudskosten reken ik nu dan niet eens) 160 euro. Dat is dus al 1000 euro aan semi-vaste lasten.

En dan nog heel vele losse noodzakelijke kosten: schoolkamp, cadeaus, nieuwe lamp, drogist, kapper, kleding jongste, sportspullen, spullen voor tuin, fietsreparatie, glazenwasser (lukt onszelf niet) etc. Veel (relatief kleine maar wel veel) kosten hangen ook nog wel samen met ons nieuwe huis, maar daar wonen we nu al anderhalf jaar.

We spaarden (vanwege hoge inkomen) altijd 1250 euro pm maar dat redden we nu bij lange na niet. Zelfs na een 'gewone' maand houden we niet of honderd euro over (ik spaar aan het begin van de maand, maar moet nu altijd na twee weken spaargeld weer net zo hard terugboeken). Terwijl ik denk; waar blijft dat geld? Als ik bankoverzichten nakijk, dan vind ik echt niet dat we gekke dingen doen. Ik koop nauwelijks kleding. Meubels voor het huis doen we van de spaarrekening. Vakanties betalen we van vakantiegeld. Kinderbijslag gaat naar studierekening van kinderen om straks collegegeld van te kunnen financieren (we zijn paar jaar geleden begonnen).

En dan komen daar de komende tijd 3 beugels (inclusief die van mijzelf waarvoor we niets vergoed krijgen), autorijles oudste en straks studerende kinderen bij.

Verdient mijn omgeving dan nog veel meer dan die ruim 6000 euro die wij verdienen? Ik begrijp er echt geen snars van.


Uitgaven

125 euro per maand voor clubjes vind ik ook best veel... en 466 voor de hulp/oppas zal veranderen als de jongste naar het middelbare gaat? Maar daar komen weer andere kosten voor terug. Hebben je oudsten baantjes en wat moeten ze daarvan betalen?

Ga door je abonnementen heen. Bijvoorbeeld lees je die krant echt elke dag? Of zou je met een digitaal abonnement of weekendabonnement goedkoper uit zijn Of kun je de krant delen met de buren? Check je verzekeringen, boodschappen (bewaar eens een maand alle bonnetjes, afhaal/bezorgmaaltijden etc.) en met name overige uitgaven. Want je hebt over 6000 netto, 2400 vaste lasten, 1000 euro boodschappen. Dat klinkt redelijk. Maar dan heb je dus 2600 euro over... probeer dat eens kritisch te bekijken.

Bo

Bo

03-06-2019 om 20:35

Waarom geef je zoveel geld aan oppas uit als je jongste al 11 is? Gaan jullie vaak avondjes weg? Dat mag, maar kost natuurlijk geld. Of heb je zoveel uren huishoudelijke hulp?

Wat voor kleren koop je voor de kinderen: lopen ze in Gucci en Stone Island? Of 'gewoon' van de WE.

Ze het allemaal eens op een rij. Kan ook goed zijn dat jullie gewoon nog veel kosten maken die verband houden met het nieuwe huis.

Paloma

Paloma

03-06-2019 om 20:46

Heel veel herkenning

We hebben precies hetzelfde probleem. En dan hebben we nog niet eens hulp/oppas. Het vliegt er uit en we houden niks over. Wat wij wel vaak doen: ergens lunchen. Verder vergelijkbaar uitgavenpatroon.
Daarom hebben we volgende week een gesprek met een budgetcoach. Ook omdat we geld beiden een heel beladen onderwerp vinden, en gesprekken erover niet zo constructief verlopen.
Dus misschien heb ik volgende week wel goed advies voor je ; )

Herkenbaar

Hier maar 1 puber (en geen 6000 euro per maand), maar ik herken het zeker. Ik vind die 125 euro per maand voor clubjes voor 3 kinderen niet veel. Mijn dochter is al bijna 80 euro per maand kwijt aan paardrijdlessen, nog zonder de kosten voor de wedstrijdjes, kleding en het FNRS-ldmaatschap. En dat is maar 1 van de drie sporten die ze doet. Zakgeld/kleedgeld/kapper 220 per maand vind ik ook niet veel voor 3 pubers.
Kortom, aan mij heb je niet veel. Ik snap vaak ook niet hoe anderen het doen.

@AnnaNiem, de krant kost TS 15 euro per maand, dat is alleen een zaterdagabonnement.

@Emma

@Emma

03-06-2019 om 21:10

Bij mij

Hier alleen met één puberkind en 2600 pm netto. Ik heb ook moeite met rondkomen. Het enige wat helpt: precies en per dag je uitgaven noteren. Maak een lijst: één kolom met "inkomsten" één met "vaste lasten" en een derde met "restuitgaven". Kolom 2 en 3 zijn aan het eind van de maand gelijk aan kolom 1. Zo niet, dan reken je uit wat je per week te besteden hebt en daar ga je niet overheen.
Bij mij werkt het. Alleen al het noteren maakt dat je minder geld uitgeeft.
Ook een sport: per week 2 dagen helemaal geen geld uitgeven.
Eén keer per week inkopen doen/laten bezorgen. Zelfs met 3 pubers moet dat te doen zijn

Diaan

Diaan

03-06-2019 om 21:20

Huh??

Sorry, ik begrijp je vraag niet zo...
Jullie hebben een dik inkomen, klopt. Maar jullie geven toch ook dik uit?

Ik snap het wel hoor.
Mij lukt het vooralsnog ook niet goed. (met beduidend minder inkomen) Maar eigenlijk heb ik ook niks te klagen en kan ik me een hoop permitteren hetgeen lang niet iedereen kan.

Het lijkt me gewoon simpel, gewoon keuzes.
Dit is een dure periode, dus moet je of bezuinigen of sparen.
Een beugel bijv is natuurlijk hartstikke luxe, rijlessen voor je kind betalen ook. En kinderbijslag sparen voor je kinderen helemaal!

Annie Anders

Annie Anders

03-06-2019 om 21:26

Annie Anders

Clubjes: toneel, voetbal, handbal, schaatsen (25, 25, 25 en 75 euro pm)

Hulp/oppas: ze komt drie lange middagen, vrouw met gouden hart, wil ik ook als jongste naar VO gaat niet kwijt. Ik heb lichamelijke klachten en ze doet ook zeker 5 upw huishoudelijk werk.

Oudsten hebben baantjes. Van kleed/zakgeld betalen ze kleding, schoenen kapper, eigen uitjes, kadootjes. Het was 25 euro zakgeld en dat hebben we opgeplust met 80 euro kleed/kappergeld. Wij betalen winterjas, sport en sportspullen (omdat de ene sport veel duurder is dan de andere sport), ondergoed/sokken (geen zin in gedoe over welke onderbroek van wie is) en schoolreizen en excursies.

Kleding: oudsten hebben kleedgeld en geen behoefte aan Gucci of Stone. Voor de jongste kopen we gewoon bij de WE etc. met 1 duurder setje per seizoen.

Krant: inderdaad een weekendabonnement plus digitaal door de week

Ik weet echt wel dat we niet heul sober leven, maar ook niet extravant ofoz. Ja, we halen twee keer per maand eten omdat het werktechnisch (we hebben 1,7 baan) soms allemaal net niet past. Ik vind het leuk om af en toe uit lunchen te gaan met een vriendin/kind of man (2 x per maand), in de meivakantie ben ik met de kids naar de bios geweest, we halen weleens een ijsje, pikken een keer een terrasje mee. Want je moet ook wel een beetje van het leven genieten. Maar uit eten dat doen we zelden omdat we bij een eetcafeetje al gauw 130 euro kwijt zijn.
Daarnaast: vorig weekend familiefeest (80 euro), weekend daarvoor feest van vrienden (cadeau van 60 euro), volgend weekend buurtfeest (90 euro; 20 euro pp volwassenen, 10 euro voor dochter). Dat hakt er inmiddels ook wel in met pubers...

Maar dan nog, hoe doen anderen dat dan?

Annie Anders

Annie Anders

03-06-2019 om 21:36

Diaan

We zitten nu nog niet aan de beugels en rijlessen.

Beugel luxe? Nou, jij liever dan ik. Inclusief twee operaties. Ik zie er als een berg tegenop en dan nog niet eens in eerste plaats om de kosten.

Rijlessen betalen en kinderbijslag sparen? Ja, dat is luxe maar als wij het met zo'n inkomen niet kunnen, wie en hoe dan wel?

Lady

Lady

03-06-2019 om 21:53

Herkenbaar

Wij hebben een leuk inkomen, een zeer lage hypotheek en onze maand is vaak net even te lang. Ik heb niet het idee dat we nou zo ruim leven, af en toe een uitspatting maar veel dingen die anderen hebben of doen (ook op kleine schaal zoals bijvoorbeeld fris in huis hebben), doen wij niet. Kinderen krijgen zakgeld volgens het Nibud, wij betalen wel ondergoed, sportkleding en bh's. Vooral dat laatste loopt op, dochter heeft een zeer grote cup en kan niet terecht in een reguliere winkel en blijft maar doorgroeien.
Soms heb ik het idee dat ik de hoofdinkoper groente van Artis ben. Letterlijk kilo's groente, fruit, brood, kaas, beleg, snoep gaan er wekelijks doorheen. Deed ik vroeger twee keer met een zakje pasta, nu is een héle zak met avondeten krap aan genoeg en nog kijken ze vertwijfeld of er echt niet nog wat te eten is.
Ik heb laatst alle vaste lasten op een rijtje gezet. Abonnementen hebben we nauwelijks. Vakbond en wegenwacht vind ik belangrijk om te houden, tv hebben we opgezegd. De kinderen gaan wel naar een dure kapper en bepaalde medicatie krijgen we niet vergoed.
De volgende stap is om de boodschappen uit te splitsen, daar valt nog wel wat winst te behalen.

Aha

'Ja, we halen twee keer per maand eten omdat het werktechnisch (we hebben 1,7 baan) soms allemaal net niet past. Ik vind het leuk om af en toe uit lunchen te gaan met een vriendin/kind of man (2 x per maand), in de meivakantie ben ik met de kids naar de bios geweest, we halen weleens een ijsje, pikken een keer een terrasje mee. Want je moet ook wel een beetje van het leven genieten. Maar uit eten dat doen we zelden omdat we bij een eetcafeetje al gauw 130 euro kwijt zijn.'

Met dat soort dingen zijn wij de afgelopen jaren gestopt. De horeca is duur, dus wij pikken geen terrasjes meer, rijden niet langs de Mac, bellen geen pizza in. Net als Lady hebben wij niet standaard fris, bier of wijn in huis (alleen met feestjes). Bezoekjes aan een pretpark of dierentuin alleen met kortingsbonnen.

Het budget voor vakanties is ook flink omlaag geschroefd, dat werd elk jaar hoger. Met grote uitgaven (bijvoorbeeld nieuwe gordijnen) wordt gewacht tot het vakantiegeld er is. En is dat op, dan komen alle volgende grote wensen weer op het lijstje voor de volgende meevaller (in ons geval de eindejaarsuitkering).
En net als @Emma kan ik heel bewust een of twee dagen per week geen geld uitgeven.

Volgens mij is er bij jullie veel winst te behalen door alle impulsieve inkopen te schrappen. Geen spaargeld terugboeken voor nieuwe meubels, maar wachten tot er extra geld binnenkomt.

Dees

Dees

04-06-2019 om 07:18

Zoveel extra's

Oké die oppas en schoonmaakster vind ik echt duur. Natuurlijk is het een topper maar zoveel geld ik zou dat echt zonde vinden en je hebt pubers die kunnen best wel iets doen in huis. Je zou het in ieder geval 1 of 2 keer minder kunnen doen.

Je besteld regelmatig eten omdat het met het werk zo uitkomt. Mijn collega had een vaste tosti dag lijkt me goedkoper. Wij hadden vroeger altijd een vaste soep dag, op maandag was het soep opwarmen stokbrood afbakken en klaar zijn we.

Verder moet je alle dingen als ijsje terrasje en dergelijken zien als extra's dus ja als je wilt besparen kan het daar ook op.

Triva

Triva

04-06-2019 om 07:36

hulp en oppas

Tja, wat moet je nog met zo iemand voor 15 (!) uur per week? Alleen nog maar huishoudelijk werk dus en bedenk dat iemand die 100% gezond is ook niet zoveel uur in het huishouden stopt. Serieus, ik denk altijd dat mensen die iemand betalen voor het huishouden veel meer tijd (en dus geld) daarin kwijt zijn als mensen die dat niet doen.

Geeft inderdaad de pubers een vaste taak. Kun je een hoop besparen en en de echte terugkomende klussen laat je haar doen voor 4 uur per week.

Flavia

Flavia

04-06-2019 om 07:49

Feestjes

Ik zie ook heel veel feesten achter elkaar. Is dit gewoon een drukke periode of heel gewoon?

Een kado voor vrienden moeten dan bij mij wel heel goede vrienden zijn willen ze €20 krijgen. Bij vrienden geven we al jaren geen kadoos meer. €60 krijgt alleen mijn dochter voor haar verjaardag en dat is dan al boven het budget.

Boodschappen een budget instellen en dat contant meenemen. Op is op, wat over is is voor een week waarin voorraad dingen gekocht moeten worden (wasmiddel etc) Kijk de aanbiedingen na bij andere winkels. Neem het huismerk van AH of Dirk, dat is regelmatig goedkoper en net zo goed als Lidl. Lidl en Aldi zijn niet meer de goedkoopste. Leer je pubers dat op op is. Fruit staat hier op rantsoen, 6 stuks voor 1 puber was niet te doen. Fris, chips en koek is er in het weekend, op is op. De rest van de week is er water, thee en in beperkte mate melk (we drinken geen koffie, voor gasten is er oploskoffie)

Je woont nu 1,5 jaar in het huis. Wat is er nu nog echt nodig? Maak daar een budget voor.
Plan je maand vooruit qua uitgaven. Doe dat ook voor een jaar, wanneer verwacht je uitgaven voor school, clubjes etc. Reken om tot een bedrag per maand en zet die jaarlijkse bedragen op een reserveringsrekening en als de factuur dan komt betaal je daarvan.
Elke week kijk je hoe je loopt met je planning.
Hoe vaak ga je naar de kapper en wat laat je daar doen? Alles er op en er aan of alleen knippen.

Wat deed je anders toen er ww was? Is de latte factor sinds die tijd omhoog gegaan?

Ga een maand of 2 dagelijks opschrijven wat je koopt, niet alleen je bankrekeningen bekijken maar ook opschrijven wat je gekocht hebt, wat zitten daar voor dingen bij die je toch niet echt nodig had.
Die Franse kaasjes voor de lekker vallen er ook onder. Dat leuke kaartje, boekje etc.

Hoeveel kleding heb je nog nodig, hoeveel draag je van wat er nu in de kast hangt? Ga de andere 80% dragen. Ik geef nu nog zo'n € 100 per jaar voor mezelf aan kleding en schoenen uit. Draag het tot het niet meer hersteld kan worden. En dan heb ik ook nog maar weinig in de kast hangen. Dat scheelde mij €1000+ per jaar.

Kortom ga er eens echt voor zitten en schrijf het tot in detail op.

Theemuts

Theemuts

04-06-2019 om 08:17

Weglekken

Er lekt dus per maand zo’n 2600 euro weg bij jullie, dat wat je overhoudt na de vaste lasten, boodschappen en benzine? Dan kan ik eigenlijk alleen maar aansluiten bij de adviezen hierboven. Breng het in kaart, want dat is een te groot bedrag om ongemerkt te verdwijnen.
Overigens ben ik ook niet Heel financieel verstandig, maar wat ik spaar aan het begin van de maand (350 euro) blijft wel staan. Ook al heb ik dan vaak op het laatst nog maar een paar tientjes tot de nieuwe maand. Ik (alleenstaande ouder, 1 jongvolwassen kind zonder inkomen en een puber) heb aan salaris en kindgebonden budget ca 3300 netto per maand. Mijn hypotheek is wel wat hoger dan die van jullie. Na aftrek van vaste lasten inclusief sparen blijft ongeveer 1200 euro over om alles van te doen (boodschappen, benzine, sport, uitjes). Dat gaat, maar ik kan het niet gedachtenloos over de balk smijten. De kinderbijslag is hier erg nodig om het saldo weer een beetje aan te vullen. Net als ik denk dat ik het niet meer red komt er toch weer dat leuke bedragje. Helaas nog maar voor een kind nu. Dat heb ik wel gemerkt in mijn inkomsten, een kind dat meerderjarig wordt. Je verliest inkomsten, en krijgt er dubbel zoveel kosten voor terug.

Stickertje

Stickertje

04-06-2019 om 08:38

Regeren is vooruitzien, niet alleen financieel ook huishoudelijk

Salaris dat binnenkomt wordt meteen via automatische overboekingen verdeeld over de diverse spaar/betaalrekeningen voor diverse doelen en ook de vaste lasten gaan automatisch . Wat overblijft is in principe te besteden als huishoudgeld maar dat maak ik nooit helemaal op. Ik heb een budget vastgesteld waar ik een week mee moet doen en voor het overzicht neem ik dat contant op. Als er wat overblijft hoef ik volgende week minder te pinnen, heb ik net te kort dan pin ik iets bij.

Met twee kinderen 17 en 14 moeten we het hier doen met iets meer dan de helft van wat er bij TO binnenkomt. Dat is sinds de BTW verhoging van begin dit jaar (die gelijk viel met het begin van de pubergroeispurt van de jongste) huishoudelijk regelmatig flink krap maar er is nog wat ruimte om het huishoudbudget wat op te hogen. Ben nu op zoek naar hoeveel dat moet worden.
Waar ik september vorig jaar nog uitkwam met €140 zit ik nu op 170. Waarbij op dan echt op is. Dat betekent dat er, behalve met feestjes, geen alcohol houdende dranken in huis zijn en de pubers samen 1 fles frisdrank per weekend hebben. Voor de rest is er thee, water, aanmaak.
Brood mee naar school en bijna niks kopen in de kantine. Wat ze kopen in de kantine moet van het zakgeld.

Twee punten die mij opvielen in de berichten van Annie Anders:

===Oudsten hebben baantjes. Van kleed/zakgeld betalen ze kleding, schoenen kapper, eigen uitjes, kadootjes. Het was 25 euro zakgeld en dat hebben we opgeplust met 80 euro kleed/kappergeld. Wij betalen winterjas, sport en sportspullen (omdat de ene sport veel duurder is dan de andere sport), ondergoed/sokken (geen zin in gedoe over welke onderbroek van wie is) en schoolreizen en excursies.
Kleding: oudsten hebben kleedgeld en geen behoefte aan Gucci of Stone. Voor de jongste kopen we gewoon bij de WE etc. met 1 duurder setje per seizoen.
====

Mijn oudste heeft ook een baantje waar ze flink van spaart om straks rijlessen te kunnen betalen. Van ons krijgt ze al jaren €20 zakgeld en sinds ruim een jaar is daar €45 kleedgeld bijgekomen. We zijn op een punt begonnen dat ze goed in de kleren zat zodat ze een buffer kon opbouwen voor er aan de wintergarderobe begonnen moest worden. Van die bedragen moet ze ook de winterjas betalen, de schoenen en de kapper. Tevens is opwaarderen beltegoed ook voor eigen rekening. Sport en sportkleding betalen wij.

Gewoon bij de WE en 1 duurder setje per seizoen? Waarom? die pubers in de groei dragen dingen regelmatig maar heel kort dan kan het ook met spullen van de New Yorker of winkels van dat kaliber. De WE is best duur. We halen wel eens iets bij de WE maar aangevuld met goedkopere spullen.

Voor mezelf val ik helaas in dure schoenen in verband moeilijke voeten en daarbij heb ik wat mooie degelijke kleding in de kast hangen die jaren mee kan maar ook wat goedkopere dingetjes die wat modieuzer zijn en soms maar 1 seizoen meegaan.

===Ja, we halen twee keer per maand eten omdat het werktechnisch (we hebben 1,7 baan) soms allemaal net niet past.===

Hier is ook nog wel wat winst te halen.
Waarom eten afhalen 2 keer per maand? Ook hier is regeren vooruitzien. Je weet, neem ik aan, al een paar dagen van tevoren wanneer dit is? Als er bij ons zo'n dag in de agenda staat anticipeer ik daar al van tevoren op. Toevallig is morgen zo'n dag. Ik moet met jongste naar revalidatie op een laat tijdstip in de middag, met een beetje geluk zijn we om 18.00 thuis maar waarschijnlijk later. Om 19.30 moet ik op mijn hobbyclub zijn voor de sluiting van het seizoen.
Als ik straks boodschappen ga doen haal ik voor 3 dagen eten en als ik dan eind van de middag begin aan het avondeten voor vandaag maak ik ook gelijk het avondeten voor morgen klaar. Dat is dan een ovenschotel als lasagne, macaroni uit de oven, courgetteschotel met puree enzovoort. Die gaat in de koeling en morgen doet de eerste die thuis is om 17.00 de oven aan en om 17.30 de schotel erin. Dan kunnen we om 18.15 aan tafel.
Afhalen van eten gebeurt hier echt alleen in "noodgevallen"

Afgelopen lang weekend waren we een paar dagen met de vouwwagen op pad geweest en op de terugweg reden we van file in file. Het plan was dat we rond 17.00 thuis zouden zijn, dan zou ik nog even door de super hollen en zelf iets koken als man en kinderen de auto en vouwwagen leeghaalden. Helaas werd het dik na 18.00 en was de super al dicht. Toen werd het afhalen maar dan weten de pubers wat ze mogen kiezen, geen hamburgermenu in luxe doos maar frites met een snack. Mayo en ketchup pakken we uit de koelkast.

Uit eten gaan doen we hier 1 keer in het weekend rond onze trouwdag en tijdens de kampeervakantie meestal 2 keer. Dan spreken we (als we de kaart hebben gezien) af dat het hoofdgerecht + toetje wordt of voor en hoofdgerecht. Daarbij dan maximaal 2 drankjes en voor de rest water.

Irene

Irene

04-06-2019 om 10:07

onze uitgaven:

Ik ben zzp-er, dus geen vast inkomen per maand. (maar het is geen vetpot)
Vaste lasten: huur 480 euro (ik heb 200 huur subsidie, dus er blijft over 280 euro)
Ik krijg zorgtoeslag 99 euro (verzekering is ook dat bedrag)
Gas/elektriciteit 200 euro (oud huis), gemeentelijke belasting 50 euro, verzekeringen diversen 58 euro, ziggo 70 euro, clubjes kinderen (geen), hulp/oppas (geen), krant (blendle 10 euro per jaar), kapperskosten 30 per jaar (2x thuiskapper, we hebben lang haar) geen glazenwasser (doe ik zelf, maar echt maar 2x per jaar, vind het wel best)
Boodschappen/benzine/drogist/uitjes gemiddeld 450 euro per maand, (ik tel dit maandelijks op, al een hele lange tijd, en heb het nu gedeeld door het aantal maanden dat ik heb opgeteld)

Ik doe altijd boodschappen bij de Lidl, als ik echt alleen het bedrag van de supermarkt optel van heel veel maanden en dit deel kom ik uit op 215 euro per maand. (1 ouder, 2-3 pubers, vriend van dochter eet helft van de tijd mee) (dus iets van 50 euro per week)
Benzine zit al bij het gemiddelde van de boodschappen, ik rij 120 km per week en tank 1x in de maand. (zuinige auto)
Ik ga maar 1x in de week boodschappen doen (scheelt tijd en geld, het is wel even wennen, ik deed altijd dagelijks boodschappen) en ik koop echt wel voldoende, maar niet hele dure dingen. Veel groente, 3 volkoren broden per week, weinig vlees (2-3 x per week) alleen Lidl frisdrank, 3 flessen per week, fruit (1 zak appels) en zo’n 3 liter pak wijn (niet per week ) maar daar kan ik lang mee doen omdat het vacuum is, zeker wel een maand of 4 voordat ie leeg is.
School; mijn zoon doet hbo en krijgt een aanvullende beurs. Hij woont thuis en betaalt hier alles zelf van (autorijles, kapper, kleding) Dochter heeft een klein baantje, net klaar met studeren, gaat binnenkort het huis uit.

Fietsen repareren we zelf, ik vond de fietsenmaker wel erg prijzig worden (met een youtube filmpje uitgevogeld hoe je banden plakt en een ketting spant) nog leuk ook als het lukt
Kinderbijslag (krijg ik nu niet meer) ging gewoon naar de betaalrekening. Geen ruimte om voor de kinderen te sparen.
Kleding: kinderen kopen dit van hun zelfverdiende geld, en toen ze nog niets verdienden kregen ze kleedgeld (maar dat is al weer een tijd geleden en dat was geen heel groot bedrag) Zelf koop ik niet zo heel vaak kleding, doe best lang met mijn kleding en vind wat ik heb nog steeds leuk.
Meubels in huis, ik heb eigenlijk al tijden een nieuwe bank nodig, maar vind ‘m oude (16 jaar oud) nog zo lekker zitten en ook nog steeds leuk.
Vakanties, we gaan zo nu en dan een weekendje weg en eens in de paar jaar een stedentrip/strandvakantie.
Ik ga toch wel 1-2 keer per maand een wijntje drinken op een terrasje met een vriendin, 6x per jaar uit eten (meestal met 1 van de kinderen of vriend/vriendin, dus etentjes van 2 personen, waar we de rekening splitten) (behalve als ik met mijn kinderen ga uit eten, dan trakteer ik)

Ik denk dat er voor jullie op de boodschappen nog wel wat te bezuinigen valt, als je dat niet al doet, ga dan in het vervolg 1x per week en op is op. En check eens of je die boodschappen ook werkelijk allemaal nodig hebt?
Laat de kinderen zelf hun fietsen repareren (of het zelf betalen van hun zakgeld) want ik denk dat het ten eerste heel leerzaam is als je een fiets leert repareren en ik denk ook dat ze zuiniger ermee om zullen springen in de toekomst.
De spullen voor de tuin, daar zul je toch binnenkort wel klaar mee zijn, dat is meer iets omdat je nu verhuisd bent. Ik koop zelden/nooit spullen voor de tuin, de gereedschappen heb ik al jaren, dus wat moet ik nog kopen, een keer een nieuwe plant misschien.

Wat ik hierboven al schreef, en ook anderen opperden het al. Bewaar eens een aantal maanden lang (of missschien wel een jaar) alle bonnetjes. Schrijf ze in een kasboekje en kijk hoeveel het nu eigenlijk is per maand. Waar gaat het heen?

Triva

Triva

04-06-2019 om 10:20

Ipv afhalen:

Kook 1x per maand een dubbele portie pastasaus en 1x dubbele portie nasi. Invriezen, ontdooien en bij die pastasaus even de waterkoker aan en pasta koken. 15 min later ben je klaar en een boel geld bespaard.

Noodgevallen

'Afhalen van eten gebeurt hier echt alleen in "noodgevallen"'

Veel supermarkten zijn tegenwoordig doordeweeks tot 20 uur open. Daar kun je veel goedkoper wat snelle happen halen dan via de afhaalchinees. Desnoods magentronmaaltijden (6 euro pp in plaats van 12 voor een pizza).

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-06-2019 om 10:46

Die losse dingen

Daar zit het m in.

Hier een vergelijkbaar inkomen, en kinderen in een vergelijkbare leeftijd. Maar toch zijn wij minder kwijt aan “alles”. Er vallen mij inderdaad een aantal zaken op:
- Boodschappen: wij gaan nooit naar de Lidl en toch ben ik geen 200 euro per week kwijt aan boodschappen. Dat vind ik erg hoog, zeker aangezien je ook nog 2x per week eten afhaalt.
- Kleedgeld. 80 euro en dan toch nog de grote dingen betalen? Dat doe ik niet. Hier krijgen ze 80 euro voor alles.
- Onderschat de impact van de terrasjes, ijsjes, en tussendoortjes niet. Dat zijn steeds kleine bedragen maar al met al kan dat best hoog oplopen.

Je hebt een vrij hoog inkomen, maar ook best een aardige “Latte-factor”. Daar is op zich ook niks mis mee. Niet iedereen wordt blij van op vakantie met de vouwwagen en dan bij thuiskomst nog even snel door de supermarkt rennen (ik in ieder geval niet, sorry Stickertje).
Jullie werken ook redelijk veel. Je kunt dit ook zien als een fase in je leven. Jullie hebben gespaard en de kinderen zitten nu in de dure fase. Dat gaat weer ook over. Hou er echter wel rekening mee dat het nog wel wat erger wordt als ze 18 worden. Dan valt de kinderbijslag weg en komt er zorgverzekering bij.

Als je echt wil bezuinigen zou je volgens prima uit de voeten kunnen met de kaasschaaf-methode. Overal 10% vanaf en je komt al een aardig eind.
Of je maakt een exceloverzicht van al jullie inkomsten en uitgaven, plan je uitgaven en maakt budgetten. Ik zou eens beginnen met een budget voor uitstapjes en ijsjes. Je gaat je verbazen, denk ik.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-06-2019 om 10:50

Hier

Ik heb niet alles gelezen, dus misschien ben ik wel spuit 11. Maar ik vind 220 euro aan zak/kleed/kappergeld erg veel. Die van 17 en 15 zullen toch wel een baantje hebben?
Onze 16-jarige krijgt 40 euro per maand en de rest verdient ze zelf bij.
Mijn man verdiend iets bovenmodaal, ik heb geen inkomen. Onze vaste lasten wb huis zijn ong gelijk aan die van jullie. Toch komen wij prima uit.

Volgens mij gaat het echt om een manier van leven. Ik zie enorme bedragen voor clubjes, benzinekosten etc. Een dik inkomen wat jullie ook dik uitgeven.
En waarom gebruik je de kinderbijslag niet gewoon? Hier is het voor bedoeld.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-06-2019 om 10:53

Aanvulling

Iedereen roept maar steeds over naar de Lidl gaan,maar ik ben goedkoper uit bij Appie. Ik vind de Lidl helemaal geen goedkope winkel

Flavia

Flavia

04-06-2019 om 10:59

Dendy: kinderbijslag

'En waarom gebruik je de kinderbijslag niet gewoon? Hier is het voor bedoeld.'

Dat doen ze ook, ze reserveren het voor de komende studiekosten.

Rixt

Rixt

04-06-2019 om 11:01

Hier

Hier ook vergelijkbaar inkomen en kinderen in dezelfde leeftijd en één jonger kind, wij sparen per maand 2000 euro, dat gaat zodra het loon binnen is op de spaarrekening. Hiervan betalen we ook onze vakanties, grote apparatuur die vervangen moet worden en de garagekosten. We bezuinigen niet op boodschappen, dat is ongeveer 250 euro per maand, ik weet dat het veel goedkoper kan en dat heb ik ook gedaan toen het nodig was, maar het verschil in smaak van de goedkope pasta van de Lidl en de dure De Cecco is zo groot, dat ik toch voor de dure ga. Van andere dingen, zoals frisdrank, toiletpapier en ijsjes koop ik dan weer wel het huismerk. Verdere grote uitgaven zijn de sport en muzieklessen van de kinderen. Eten afhalen doen we heel af en toe, zelf friet en snacks frituren is veel goedkoper en lekkerder, zo ook met zelf pizza's maken.

margaretha

margaretha

04-06-2019 om 11:10

ipv afhalen

eten uit de diepvries. Diepvries pizza's zijn een stuk goedkoper dan afhalen, veel keuze en ook verse zijn in te vriezen. Voor nood gebruik ik een enkele keer ook kant en klare zakken bami/ nasi/ aziatisch/ paella. Friet en snacks bakken wij zelf. Tijdwinst zit er dan bv in dat je niet hoeft te wachten op het gebrachte eten. Aardappelblokjes/ schijfjes oid, iets vlees of vis (kabeljauwburgers bv) en doperwten staan ook snel op tafel, zo uit de diepvries en snel klaar.
Het zal allemaal wel niet verantwoord zijn want te weinig zelf klaargemaakt en dus te dit of dat, maar van afhaalmaaltijden weet je dat ook niet.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-06-2019 om 11:15

Flavia

Imo is de kinderbijslag bedoeld voor de huidige kosten. Daarom gaat het op verschillende leeftijden ook omhoog. Een puber is duurder dan een peuter.
Ze hebben het nu nodig, dus dan zou ik het ook gewoon gebruiken.

Als je nu nog een inhaalslag moet maken om studiekosten te financieren, dan zou ik eerder een paar vakanties laten schieten.

Stickertje

Stickertje

04-06-2019 om 11:22

Knurf "Noodgevallen"

Ons plan was goed, op tijd thuis zijn om op zondag nog even langs de super te kunnen om iets te halen wat zelf te bereiden was geweest. Door fileleed liep het anders en ik had niet voor vertrek e.e.a in de vriezer gelegd aan noodvoer.

De kroketten en frites liggen hier niet standaard in de vriezer namelijk. Ook zo'n maatregel om de kosten binnen de perken te houden.

Afhalen was dus even de enige optie.

Zo komt er wel eens vaker een noodgeval voorbij. In principe heb ik in de vouwwagen voldoende eten en drinken bij mij voor de eerste reisdag als we drie weken naar Frankrijk gaan. We stoppen om te tanken, gaan dan gelijk allemaal even naar het toilet en eten/drinken bij de vouwwagen onze boterhammen en koffie en thee. Drie jaar geleden had ik keurig thermosflessen met gekookt water in het keukentje staan, maar op de een of andere manier was het doosje met de eerst te gebruiken theezakjes/oploskoffie/suiker en melkstaafjes niet in de vouwwagen terecht gekomen. Ergens onderin de vouwwagen had ik wel een pak koffie en doos thee ingepakt dat wist ik zeker. Het regende, was koud en we hadden allemaal behoefte aan warme thee/koffie. Dat is dan ook een "noodgeval" dan halen we koffie en thee bij het tankstation, omdat open klappen van de vouwwagen geen optie was.

Theemuts

Theemuts

04-06-2019 om 11:24

Rixt

Jij doet voor 250 euro een maand boodschappen voor zes personen? Dat kan niet. Ik weet wel dat ik niet erg zuinig ben (500 euro voor drie personen, altijd frisdrank en lekkers in huis), maar zelfs het Nibud zit hoger dan jouw bedrag.

Flavia

Flavia

04-06-2019 om 11:29

Theemuts

Het Nibud bedrag is best hoog, ook ik zit er met 2 personen altijd ruim onder.

Rixt

Rixt

04-06-2019 om 11:32

Theemuts

Dat klopt inderdaad niet, ik bedoel per week.

Irene

Irene

04-06-2019 om 11:32

Dendy

Ik heb het inderdaad ook nagekeken Dendy, ik bewaar altijd de bonnetjes van de Lidl en heb ze vergeleken met die van de AH. Toevallig zijn de dingen die ík altijd koop net iets goedkoper bij de Lidl, of de verpakkingen zijn groter. Cola is bij AH 1,5 liter en bij Lidl 2 liter bijv. En dan kost de cola bij AH € 0,92 cent en bij Lidl (waar je dus meer krijgt) € 0,89
En ik merk regelmatig dat fruit/groente ook net iets goedkoper bij Lidl zijn (kastanje champignons; Lidl € 1,02 AH € 1,39. Lente-ui; Lidl € 0,69 AH € 0,99.
Maar inderdaad, ook heel veel dingen zijn hetzelfde geprijsd bij de AH.
Als ik nog goedkoper uit wil zijn, dan zou ik naar de Dirk moeten, maar dat is voor mij niet in de buurt en daar moet je parkeergeld betalen (ik ga maar 1x in de week, dus dat krijg ik niet mee op de fiets) dus dat schiet niet op.
Het loont wel de moeite om inderdaad zo nu en dan eens prijzen te vergelijken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.