Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kaaskopje

Kaaskopje

04-06-2019 om 10:12

Moestuin

Wie heeft er een moestuin?

Ik ben er vorig jaar mee begonnen. Dit jaar heb ik hem ruimer gemaakt en gister heb ik ietwat aan de late kant, de eerste plantjes erin gezet. Maar help... de weersvoorspelling van vandaag belooft niet veel goeds! Hoe kan ik de kleine plantjes beschermen tegen hagel? Geen idee of dat bij ons gaat vallen, maar ook overvloedige regen en windvlagen lijken mij funest. Ik heb (teveel) tomaten, pompoenen, komkommer, paprika, tuinbonen, maïs en een paar potjes waarvan ik niet meer weet wat het is (zat geen kaartje bij). Alles is wel wat ik erin wilde hebben, maar mijn kennis waardoor ik het herken is nog niet groot.

Ik wil nog meer planten, wat zijn jullie successen?

rode krullenbol

rode krullenbol

04-06-2019 om 11:37

Hier geen moestuin, maar ...

Ik kweek kruiden op mijn dakterras om mee te koken en om thee van te zetten. Oregano, basilicum, majoraan, rozemarijn, citroenverbena en meerdere soorten tijm, salie en munt? Het doet het allemaal vrij goed! Vooral de munt en de rozemarijn tiert welig.

Vroeger stond er ook koriander tussen, maar dat koop ik sinds enige tijd bij de Turkse slager, aangezien de productie ervan nooit opwoog tegen de consumptie. Als je het zelf gaat kweken, dan zou ik de – ronduit delicieuze – Thaise variant aanbevelen.

Peterselie zal het in het Nederlandse klimaat ongetwijfeld ook best goed doen, maar dat vind ik dermate onsmakelijk dat het zinloos zou zijn het zelf te kweken. Hetzelfde geldt voor maggieplant (lavas).

Lavendel is misschien ook nog een idee. De bloemetjes geven extra cachet aan een thee en kun je verwerken in geurbuideltjes. Ik heb het niet meer staan, omdat ik de oogst telkens vond tegenvallen en de plantjes de winter vaak niet overleefden.

Voorts zou je nog aan bessenstruiken als aalbes, blauwe bes, braam, framboos en kruisbes kunnen denken. Daar heb je bijna geen omkijken naar en met een beetje geluk leveren ze veel vruchten op.

De wilde aardbei/bosaardbei – niet te verwarren met de schijnaardbei! – is een geval apart. Die kun je in de winkel niet kopen, omdat de vruchtjes zo teer zijn. Maar de smaak is de moeite (zoiets als) duizend keer waard!

Wat dacht je ten slotte van vruchtdragende bomen als appel-, peren- en vijgenbomen? Vanwege de klimaatsverandering zou je misschien zelfs kunnen denken aan een mango- of tamarindeboom!

Rode krullenbol

rode krullenbol

rode krullenbol

04-06-2019 om 12:10

Aduh!

Vergeet ik nog de gember!

Enkele biologische knolletjes kopen, twee dagen laten weken in water en in het voorjaar planten. Er groeit een grasachtige struik uit, die in de herfst afsterft en in het voorjaar weer te voorschijn komt. Ondertussen groeien er onder de grond extra knolletjes.

Hoe langer je wacht met oogsten – enkele jaren bijvoorbeeld – ; des te groter de oogst! Je doet er daarbij goed aan niet alles in één keer uit de grond te halen. Zo kan de gemberplant gewoon doorgroeien en hoef je niet (telkens) opnieuw te beginnen.

Rode krullenbol

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 00:31

Ik heb een perenboom en dit jaar gekocht, een appelboom. Ik zou idd wel een bramenstruik en blauwe bessen willen. Toen ze bij Aldi of Lidl te koop waren, kwam ik steeds te laat. Maar ze staan op mijn to do lijstje.

Bosaarbeitjes ken ik volgens mij van "in het wild", vroeger in Zweden.

Een vijgenboompje heb ik ook. Tot groot plezier van mijn moeder. Zij heeft er ook een, maar wel in een passender klimaat. Dus we kunnen vergelijken wat daarvan te merken is. 😊

Ik heb meerdere tijmplanten, ook wintertijm. Verder een aantal lavendelplanten, verschillende ook, krulpeterselie, dille, komkommer, paprika, courgette, pompoen. Ik meen ook lavas, mais, aardappel. Oh ja, ook tuinbonen.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 00:32

Gember

Ik heb de gember proberen te stekken, maar dat ziet er niet goed uit.

Bramen

Bramen kun je heel goed stekken, ik heb bv doornloze braam en dat is wel prettiger plukken. Vraag eens rond in je omgeving. Braam moet nml vaak terug gebracht worden naar wat kleiner formaat en zo kun je een moo struikje krijgen.
Framboos idem. Ik heb 3 jaar geleden een struikje van mijn broer gekregen en nu staan er overal plukjes framboos die ik weer uitdeel.

Blauwe bessen heb ik ook staan,die doen t hier niet zo goed. Wel de rode en de kruisbessen.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 08:52

Lilian

Heb je een idee hoe dat komt van je blauwe bessen? Wij wonen op 'geestgrond' een combinatie van zand en klei.

Tegen frambozen heb ik een raar vooroordeel . Tijdens een vakantie in Zweden hebben we een emmer vol uit de bossen daar geplukt en mijn moeder heeft die schoongemaakt en in een grote pot gestopt. Tot onze schrik zat de volgende dag de pot tot de helft zo'n beetje vol mini-maden, uit de frambozen, jakkes! Sindsdien heb ik er een kijkje op. Daarnaast vind ik ze niet eens zo bijzonder, dus sorry frambozen... Ik weet dat er ook weleens wat in bramen kan zitten (als kind opgegroeid bij de duinen). Dus ik kijk die ook goed na. Bramen vind ik smakelijker. En blauwe bessen eet ik graag in de yoghurt, dus het zou leuk zijn als dat in de tuin lukt. Maar de andere soorten zijn ook leuk, dus ik ga eens kijken of ik wat kan vinden. Als ik volgend jaar nog ergens een gaatje heb voor een boompje wil ik ook nog een pruimenboom. Het lijkt me grappig om een soort voedselbosje in eigen tuin te creëren.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 08:56

De plantjes hebben het overleefd

Ik ben na de regen vannacht nog even met hond en al gaan kijken en ik zag dat het goed was, haha. Ondertussen had ik in huis een bakje met ontkiemde acaciazaadjes kennelijk net iets te lang geen water gegeven. Door de warmte in huis blijkbaar, waardoor het er treurig uitzag. Gelukkig heeft één ervan het overleefd en dat is ook genoeg. Zes van die bomen had toch niet gekund in een tuin als de onze. Dus wel spannend. Een grote boom opkweken uit een zaadje.

koffie

koffie

05-06-2019 om 08:57

Japanse wijnbes

Als we over fruit beginnen: ik heb een japanse wijnbes en die is werkelijk heerlijk. Ziet er uit als een framboos maar vele malen lekkerder. Zoet en fris tegelijk. Lijkt een beetje een kruising tussen een framboos en zeer rijpe braam.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 10:13

Nog even

en ik woon in een fruitbos, haha. Interessant, koffie!

Tine Winkel

Tine Winkel

05-06-2019 om 11:08

groentes

in bovenstaande berichten wordt vooral ingezoomd op kruiden en klein fruit, daar heb ik weinig meer aan toe te voegen (gember gaan we eens proberen)

Maar m.b.t. groentes: je zou nog kunnen beginnen aan sperzie- of snijbonen. Of koolrabi. Kopen wij vaak als plantjes (de rest van de groentes zaaien we zelf). Uit eigen tuin zijn die echt veel lekkerder dan uit de winkel. Verder gingen vorig jaar bij ons de wortels erg goed. De vorm was vaak lachwekkend, de smaak super.

Feambozenkever

Die mini maden zijn larvan van de frambozenkever. Begin mij moet je die vangen voordat ze eitjes leggen. In de ochtend, als het nog fris is. Dan neem je een emmertje water. Je zoekt de kevers op, houdt het emmertje onder de tak en geeft een tik tegen de tak, zodat ze in het emmertje vallen. Er zit niks anders op..
Ze leggen ook eitjes op bramen, helaas...

Blauwe bessen hebben zure grond nodig.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 12:59

Tine

Ik ben duidelijk nog een beginner en ondanks dat ik allerlei schema's kan vinden, sla ik toch een beetje dicht door de hoeveelheid informatie, merk ik. Ben ik nog niet te laat? Want er is nog ruimte over. Als het straks een beetje te doen is met de regen, ga ik bij een tuinvereniging langs. Ze blijken dagelijks geopend te zijn met hun winkeltje. Ik ben benieuwd wat ze hebben.

Door wat Maarten 't Hart over bloemkool vertelde, durf ik me daar nog niet aan te wagen. Te gevoelig voor ongedierte meen ik. Ik heb nu aan een kant gaas gezet, ik moet dat nog even afmaken voor de rest van het moestuinvak. Daar kan dus zeker iets tegenaan groeien.

Kaaskopje

je moet gewoon lekker gaan proberen. Een jaar aanzien wat lukt is investeren in de komende jaren. Een mengsel van zand en klei is volgens mij heel geschikte grond, daar bof je dan al mee.

Kaaskopje

Geen frambozen meer voor jou hahahha.
wij hebben hier klapzand zoals we t altijd noemen, supersnel droog en dan helemaal geen structuur er meer in.Moeten veel mesten etc. Geen idee waarom hij t niet doet, vorig jaar had ik 4 bessen
De druiven deden t wel heel goed maar die waren me iets te zuur dus die heb ik weggehaald. En daarvoor in de plaats rode besjes en kruisbessen gezet. Vooral de laatste groeit erg goed.
Spercieboontjes gingen hier ook erg goed, die heb ik omhoog geleid via een stokken contrstuctie.Was wel een gedoe en t zag er niet uit maar ze waren wel heel lekker. Het staat allemaal achter ons tuinhuis, wij hebben een wat raar perceel. Helemaal schuin uitlopend dus er bleef een soort driehoek achter over. Tegen het stenen huisje aan doet t fruit het super want t is in de zon en uit de wind. Courgette ging ook makkelijk. Wat ik t leukste vond was raketsla etc in een bak, elke dag verse sla. Even naar achteren lopen en plukken maar. We hebben ook 3 kleinere appelbomen, helaas zat daar bacertievuur in dus de grote heb ik gerooid. Ik kreeg toen 2 boompjes van mijn broer die ze af wilde voeren naar de compost...dat kan ik dan niet he. Dus maar bij ons gezet en hopen dat ze geen bacterievuur krijgen. We hebben ook 2 kersenminiboompjes. Die willen nog niet zo. De notenboom wel die is als een tierelier gegroeid.

beschermen

Als je t wil beschermen tegen flinke hagelbuien zou je vogelgaas kunnen spannen tussen 4 stokken. Niet te ver erboven. Dan kunnen de grote hagelstenen niet ineens op je plantje storten. daarna rol je het weer terug naar de zijkant tot de evt volgende bui( wel hogere stokken dan)

Tine Winkel

Tine Winkel

05-06-2019 om 17:18

Zaaikalender

Is online te vinden, bv bij een bekende producent van plantenvoeding. Heel veel dingen kun je deze maand nog zaaien.
Een eerste jaar is altijd uitproberen. Op de grond hier lukken kolen (wit, rood, groen) niet zo goed, spruitjes wel - zijn we ondertussen achter. En dan nog, soms heb je pech: om een of andere reden zijn 4 van onze 6 koolrabi kapot gegaan dit jaar terwijl dit afgelopen 2 jaar nooit is gebeurd. Jammer, gelukkig is t een hobby tuin en zijn we niet echt van de opbrengst afhankelijk.

Emmawee

Emmawee

05-06-2019 om 20:04

Makkelijke Moestuin

Die was hier op OO toch zo populair? Ik heb een bak en het lukt me allemaal maar matig. Maar de app helpt enorm. Ik oogst in elk geval al heel veel heerlijke peultjes.

Aardbeien heb ik gekocht bij aardbeiplantje.nl.

40er

40er

05-06-2019 om 20:27

Euh

Bietjes en courgette. Sla in diverse soorten.
Peultjes, boontjes, aardappel.
Nu ook nog rabarber. (We oogsten tot 21 juni, langer niet ivm ???)
Ik ben opgegroeid in een fervent moestuinierders gezin.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 22:00

Klinkt leuk Lilian!

Zo blijf je wel zoet, boompje erui en er weer in. Ik doe het in onze tuin. Vorig jaar was ik al begonnen op een stuk van 2 x 2, dat was eerder het vak van een konijnenren. Nu meer tegels eruit gehaald, dus een meter in de lengte extra sowieso. Dat was een hoop werk, omdat de (dikke) wortels van een boom dwars onder onze tuin door lopen.

Wat het gaas betreft, is dat een goede tip 😊

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2019 om 22:04

40'er

Waarom is dat dan tot 21 juni?

40er

40er

05-06-2019 om 22:18

Kaaskopje

Dat weet ik dus niet meer!
Bij asperges is het ook, maar waarom?

Miep Kraak

Miep Kraak

06-06-2019 om 01:00

Google

Ik heb geen groene vingers, maar google helpt goed
https://www.buitenlevengevoel.nl/rabarber-oogsten-na-21-juni/

Het wordt te zuur, de kans op oxaalzuur is groter en dat is schadelijk voor de mens.

40er

40er

06-06-2019 om 07:50

Ja Miep

Dat was het!!!
Ik had het vandaag aan mijn vader willen vragen, maar dat is niet meer nodig dus!

rode krullenbol

rode krullenbol

09-06-2019 om 17:29

Over het kweken van kolen, het conserveren van Loquat en zo meer

Over het kweken van kolen, het conserveren van Loquat en zo meer

De grootste bedreiging voor kolen vormt meestal een nogal venijnige schimmel
die knolvoet heet. Is de grond met deze schimmel besmet, dan groeit er op die
plaats geen kool meer als kool. Voorkómen ervan is dan ook meer dan
wenselijk, want de schimmel laat zich ook nog eens heel lastig bestrijden.
Daar is dan veel tijd en geld mee gemoeid.

Telkens een ander soort gewas (dan kool) kweken op de plek waar kolen hebben
gegroeid, helpt een handje bij het voorkómen van knolvoet. Een aanvullende
remedie – naast deze wisselteelt – bestaat uit het aanplanten van louter
knolvoetbestendige koolrassen. Ja ja, “de techniek staat voor niets!”;
ook binnen de landbouw!

Gezien de ernst van het probleem 'knolvoet' lijkt het mij best wel het sop
van de kool waard om die duurzame soort(en) aan te schaffen, indien je voor
kolen gaat. En daar valt veel voor te zeggen! De meeste kolen hebben niet
alleen een uitstekende voedingswaarde, maar naar verluidt ook nog eens tal
van medicinale eigenschappen. Eeuwenoude volkse wijsheden en gebruiken,
alsook moderne wetenschappelijke onderzoeken lijken dit althans aan te tonen.
Mijn persoonlijke ervaringen met kool bekrachtigen dit positieve beeld
overigens eveneens.

Of kool helpt tegen de "oestrogeendominantie" van Guppy? Geen idee! Ik waag
me dan ook aan geen enkele uitspraak hierover. Er rekening mee houdend dat
Yvan nog altijd meeleest – of iemand anders die aanzienlijk beter (dan ik)
is onderlegd in filosofie, heb ik evenmin het hart om binnen deze context de
welbekende stelling van de oude Ludwig Wittgenstein aan te halen: "Wovon man
nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen." (In het Nederlands:
“Waarover men niet kan spreken, daarover moet men zwijgen.”) Ik hou het
graag bij die ene keer dat iemand me – al of niet met recht –
terechtwees, toen ik de grote Jean Paul Sartre citeerde.

Liever haak ik in op de uitspraak “Nog even en ik woon in een fruitbos”
in/uit bijdrage #10 van dit draadje. Het toeval wil namelijk dat ik onlangs
stuitte op een verse video van de nieuwerwetse kluizenaar Chad Zuber, aan wie
ik hier op dit forum reeds eerder wat woorden wijdde
(https://www.ouders.nl/comment/6955506#comment-6955506). In de betreffende
video graaft hij geen saponines houdende knollen op om te demonstreren hoe je
je daarmee kunt wassen, maar plukt hij Eriobotrya japonica (Loquat) en kookt
hij ze tot moes:


https://youtu.be/dsWivOnG4i0.

Het biedt mij een uitgelezen kans de wijsneus uit te hangen op een terrein
waar ik mij wat meer thuis voel: de bereiding van voedsel onder primitieve
omstandigheden; d.w.z. zonder gebruikmaking van moderne keukenapparatuur. In
dat opzicht kan ik rustig de – standaard? – ongewassen handen van de
‘heer’ Zuber schudden, ofschoon ik er niet aan moet dénken om in zijn
voetsporen te treden.

Als we de verhalen moeten geloven, komt een mens in die contreien immers nog
wel eens oog in oog te staan met de legendarische Bigfoot; onder de kenners
ook wel bekend onder de Indiaanse benaming Sasquatch – hetgeen zoveel
betekent als ‘wildeman’. Let wel! Het gaat hier om werkelijk een joekel
van een rijkelijk behaarde primaatsoort, waarvan wetenschappers nog altijd
niet hebben kunnen bewijzen dat deze niet bestaat. Vooral de blik uit zijn
gele, zwarte, blauwe, groene, bruine of rode ogen doet zijn verschijning
angstaanjagend zijn en laat gegarandeerd een onuitwisbare herinnering bij je
achter, aldus getuigenissen. Die blik zou dermate doordringend zijn, dat de
veelbesproken ‘male gaze’ er slechts bleekjes tegen afsteekt.

Nu ben ik beslist geen angsthaas ten voeten uit, maar op dit punt zie ik het
nut van preventie wel. Slechts voor mijn eigen gewicht in goud of – beter
nog – dat van een volwassen mannetjes Sasquatch, ben ik bereid af te reizen
naar de bossen van Zuid-Californië, alwaar Chad Zuber zijn solitaire bestaan
slijt. Anders blijf ik bij mijn standpunt, dat de Veluwe voorlopig al ver en
spannend genoeg is.

Maar ik geef het grif toe, hoor: het door hemzelf eigenhandig uit klei
opgetrokken openluchtfornuis maakt mij, een nogal romantische ziel, wél een
beetje jaloers. Om maar niet te spreken van zijn lichaamssamenstelling! Daar
staat tegenover dat in de rechter broekspijp van zijn bermuda met militaire
uitstraling een gat zit dat zo groot is, dat zijn been er – zo te zien –
al even zongebrand heeft kunnen kleuren als bij de kuiten! Daarmee vertoont
het ding inmiddels ernstiger tekenen van slijtage dan mijn ‘camou’
yogabroek.

Amai! Het is al even ‘ripped’ eruit komen te zien als zijn lijf! Het zal
toch niet zo zijn, dat deze man van weinig woorden hoogstpersoonlijk een
‘gesprek’ onder vier ogen heeft gehad met Bigfoot? Dat zou in zekere zin
wel een héél curieus licht werpen op het (op minuut 7:43 verschijnende)
bijschrift in de video: “Loquat preserves are delicious on pancakes as well
as many meat dishes” ...

Jaagt de heremiet in kwestie zijn proteïnes bij elkaar? Of zijn die bossen
nu ook weer niet zó afgelegen, dat tussentijdse bezoekjes aan supermarkten
tot de onmogelijkheden behoren? Hoe compleet en waarheidsgetrouw is eigenlijk
het portret dat hij van zichzelf geeft met zijn video’s op YouTube? Staat
er bijvoorbeeld achter de lemen hut misschien een SUV wagen verscholen?

Ooit las ik op dringend aanraden van mijn moeder de roman ‘Het leven en de
wonderlijke avonturen van Robinson Crusoe’ (1719) van Daniel Defoe. Zoals
iedere lezer van dit boek zal weten, doet de fictieve personage daarin
uitentreuren verslag van de succesvolle overlevingsstrategieën die hij op
het onbewoonde eiland bewandelt bij het trotseren van alle tegenslagen die
zijn pad maar kruisen. Mijn onderzoekende geest heeft het uiteraard niet
kunnen nalaten om de kwaliteit van het doen en laten van Chad Zuber te
toetsen aan de hand van de uitgebreide en grondige kennis van zaken die ik zo
heb opgedaan.

Naar aanleiding van de vraag hoe efficiënt de ‘survivalist’ met zijn
energie omspringt, is het me opgevallen dat hij allerlei overbodige
handelingen verricht in het filmpje. Vooral dat schillen van de Loquat! Ik
vind dat zó omslachtig! Met die scherp gebeitelde steen zou het toch zeker
wel de minste moeite hebben gekost de vrucht met schil en al fijn te krijgen?
Wat een verspilling ook van fruitsap en – zowel oplosbare als onoplosbare
– vezels! En geen kool op het dagelijkse menu om dat verlies aan
voedingskracht te compenseren ...

Dan dat onnodige roeren in het prutje, er nog even aan ruiken en weer het
dekseltje op het potje doen! Dat had toch zeker allemaal wel kunnen wachten
tot het tijd werd om de pannenkoek te besmeren? En waarom slechts kleine
takjes gebruikt en geen grotere stukken hout? Betreft dit alles
‘overacting’ teneinde te onderstrepen hoe arbeidsintensief een primitief
bestaan is?

Ik zou het hem in mijn beste Engels natuurlijk kunnen vragen, ware het niet
dat het niet zonder risico is om de overbezorgde moeder uit te hangen. Straks
gaat het nog als met de goedbedoelde adviezen van het Consultatiebureau hier
in de bewoonde wereld en slaat zo’n actie hem uit het lood!

Laten we wél wezen; tussen ondervoeding en geen grammetje vet te veel zit
weliswaar een wezenlijk verschil, maar het betreft een precaire balans. De
hoeveelheid voedsel die je consumeert tegenover en de moeite die je ervoor
moet doen om het te kunnen verorberen? Het komt nauw. Al helemaal als je op
jezelf teruggeworpen bent in de wilde natuur.

Enfin; mede blijkens je openingspost kán het gewoonweg niet anders dan dat
jij heel wat doelmatiger met je energie omspringt, Kaaskopje.

Rode krullenbol

Rode krullebol

Toen je begon over de bedreigingen van de koolsoorten hoopte ik dat je ook nog iets wist te vertellen over de witte vlieg. Is daar wat tegen te doen? Ik heb er veel last van en lust de kool niet meer als er eitjes aan de onderkant van het blad zitten.

Pirata

Pirata

09-06-2019 om 17:49

Rode peper

Ik heb de pitjes van mijn rode pepers in een bloempot gedaan. En het komt nu op! Gratis pepertjes hoop ik. 🌶🌶🌶

rode krullenbol

rode krullenbol

09-06-2019 om 17:50

Beste Thera,

Daar kan ik kort over zijn. Zie: http://www.moestuintips.nl/ziekten_en_plagen/koolwittevlieg.php.

Met name de tip van Iwan Visser is wat mij betreft goud waard.

Groetjes,

Rode krullenbol

Kaaskopje

Kaaskopje

09-06-2019 om 23:49

Mijn doelmatigheid hapert vaak. Zo was ik vanmiddag met gaas en stokken bezig, na het eten wil ik dat afmaken, maar ik loop langs de klimop dat tegen het huis aan groeit. Dat moet weg, dus begin ik spontaan te plukken en trekken en weg te gooien. Tot man me naar binnen roept voor wat lekkers. Morgen weer bij het gaas proberen te komen 😅

Niny

Niny

12-06-2019 om 09:25

Snijbiet!

Ik heb een Makkelijke Moestuin en een verrassende en lekkere groente is snijbiet. Ook nog eens heel mooi om te zien. Ook lekker: winterpostelein en Nieuw-Zeelandspinazie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.