Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
ImF

ImF

06-06-2019 om 20:19

Dwars regels


Flavia

Flavia

07-06-2019 om 08:01

Pubers en schoenen

Heel graag aanhouden.
Als ze ze uit doen komen de buren klagen over stankoverlast en kunnen ze dat niet bij je melden omdat jij bent flauwgevallen van de lucht.
Ik ben erg blij met de uitvinding van schoendeo anders is het bij veel pubers niet te doen die lucht. Gaat wel weer over bij de meesten als die hormonen weer gestabiliseerd zijn maar duurt een paar jaar.

Biebel

Biebel

07-06-2019 om 09:35

hier gingen ze juist uit

Allereerst: Laat.het.los. Als je discussies met je dochter over haar vrienden alleen gaan over haar schoenen, ook als ze 18 wordt, dan mag je een groot feestje vieren. Is het echt de moeite waard om er zo veel discussie over te voeren? Wat ons hielp op die leeftijd is de regels verdelen in wat écht belangrijk is (drank en drugs bijvoorbeeld), wat wenselijk is (opruimen, schoenen uit) en wat we eigenlijk wel zouden willen, maar helaas bijna nooit (denk aan het ideaal beeld van de dochter die eens spontaan thee zet. Dat is maar zelden).
Van die soorten is het eerste je de "oorlog" waard, voer je over de tweede soort af en toe een gesprek en verbijt je jezelf en over het derde soort wensen haal je melancholisch je schouders op. In het Engels, en hier op OOL, heet dat pick your battles, en het scheelt een boel.

Maar goed, stel dat dit voor jou echt de oorlog waard is, dan nog ben ik verbaasd. Allereerst omdat je een schoon tapijt koppelt aan geen schoenen dragen. Maar vooral: alle binnenkomende pubers doen hier standaard de schoenen uit. Ook als ze gaten in de sokken hebben of wat minder fris ruiken. Misschien komt dat wel doordat er geen keurig rekje in de hal staat, maar ze altijd binnenkomen via de bijkeuken waar al een stapel met (hondenuitlaatwandelschoenen, slippersvooralsdehondsneluitmoet en laarzenvooralshetregent) diverse schoenen ligt. Of mogelijk komt het omdat ikzelf altijd op blote voeten door het huis banjer.
Misschien is dat dan een tip waar je wat aan zou kunnen hebben omdat het makkelijker is voor je dochter: en haar vrienden: ma wil schoenen uit, maar laat het 'netjes op een rekje leggen' even los.

Jasmijn

Jasmijn

07-06-2019 om 09:52

alleen boven, beneden niet

Ik heb boven wit tapijt, beneden niet, daar heb ik laminaat. Dus beneden mag iedereen zijn schoenen aan houden, geen probleem. En met regen/sneeuw e.d. dan veegt iedereen trouwens wel goed zijn voeten. Klusjes mannen hoeven zelden naar boven, maar dan zou ik het wel laten, idd. met veiligheid e.d. mogen ze hun schoenen aanlaten. Maar als ik echt een echte klus boven zou hebben, dan dekken klussers vaak de vloer toch wel af, of ik zou er zelf iets van stucloper op leggen. De meterkast is beneden,dus ook geen last van de meter opnemen.
Zo raar is het toch niet, schoenen uit in huis, bij iedere moslim is dat heel normaal en ik ben ook wel een op het woonwagenkamp geweest, daar stonden mijn schoenen ook netjes bij de voordeur van de woning (woonwagen kan je dat niet meer noemen, meer een kleine bungalow )
Ik denk dat dochter van TS gewoon iets zoekt om stom te vinden, dus ik zou zeggen, meid, je mag het stom vinden, zeg dat ook maar tegen je vrienden, dat ik een stomme moeder ben waar dit van moet, maar hier doen we onze schoenen uit, dit doen we al jaren, en dat gaat nu niet ineens veranderen.

jasmijn

Ik vermoed dat voor jou "schoenen uit" heel belangrijk is, En dat het voor jou in de categorie "gevecht waard" valt. Dat kan. Iedereen moet zelf uitmaken welke battles he picks. Het is alleen niet aan te raden om over alles wat je graag zou willen het gevecht aan te gaan. Dat verpest een hoop en je haalt er weinig mee binnen.
TS zal voor zichzelf te rade moeten gaan of die schoenen zo belangrijk zijn dat ze daar het gevecht over aan zou willen gaan.
En in praktijk gaat het best wel eens mis. Als ik laat uit mijn werk thuis kom, kan ik ook enorm zeuren over borden die niet in de afwasmachine zijn gezet. Ik sacherijnig, kind sacherijnig. Ik boos, kind boos. Tien minuten later denk ik "waarom niet gewoon gelaten"

Jesse_1

Jesse_1

07-06-2019 om 11:34

Volledig eens met Alkes

Wij kunnen hier wel roepen dat ImF zich er allemaal niet zo druk om moet maken, maar blijkbaar is het voor haar een ding.

Ik vind dat hier 2 zijden aan het verhaal zitten: er zijn regels in huis, waar men zich aan moet houden. En omdat het het huis van ImF is, mag zij die regesl ook bepalen. Dus als het belangrijk is dat er binnenshuis geen schoenen worden gedragen, kunnen wij daar van alles van vinden, maar dan zou dat beste een goede regel kunnen zijn.
Maar: of die schoenen dan met een lineaal uitgemeten in een rekje staan, of ergens anders - waar men er niet over struikelt - ach, dat zijn kleine ongemakken toch?
Waar ik wel merkwaardig vind is dat collega's niet hun schoenen uit hoeven doen. Dus zó belangrijk is het binnenshuis niet dragen van schoenen dus ook weer niet. En daar ga je mijns inziens een beetje de mist in.
Wat bijvoorbeeld wel zou kunnen is dat je wilt dat schoenen uit gedaan worden als men naar boven gaat.

Jasmijn

Jasmijn

07-06-2019 om 11:56

gaat goed

Bij ons ging dat schoenen uit gelukkig altijd wel goed, maar het zijn wel pubers geweest en hebben ook veel dingen wel stom gevonden. Hun kamers opruimen bijvoorbeeld, daar heb ik van alles van gevonden maar die battle ben ik niet aangegaan, het is hun slaapkamer, dan gaan ze zelf maar in de troep zitten. Beneden in de woonkamer stelde ik het wél op prijs dat er opgeruimd werd en daar zei ik er wél iets van (je kan toch moeilijk stoppen met opvoeden als je kinderen puber worden)
Gelukkig waren er al heel veel dingen vóór de puberteit duidelijk. Die schoenenrekjes staan hier al vanaf het moment dat ik hier ging wonen, toen was de jongste 1 jaar oud, dus zij wist niet beter dan dat haar schoenen daar moesten staan en haar jas aan de kapstok.
In lagere schooltijd kwamen hier dan wel eens vriendinnetjes, een vriendinnetje woonde in hetzelfde huis als het onze, qua indeling, dus die gooide haar schoenen uit bij de voordeur en jas op de trap (ik denk dat ze dat thuis altijd zo deed) dus haar kon ik op haar 9e jaar prima even zeggen dat haar schoenen daar moesten en jas aan de kapstok) klaar, probleem opgelost eigenlijk wel, vroeg mee beginnen

Plop

Plop

07-06-2019 om 12:47

Maar helaas reageert TS

Alleen op Joe en Jasmijn.

Jo Hanna

Jo Hanna

07-06-2019 om 12:52

Ideale puberbattle

Jij kan het niet van je collega’s vragen maar van dochter is het luiheid dat ze het niet doet! Geweldig! Hiervoor zou ik als puber tot het gaatje zijn gegaan. Bereid je maar voor op een langdurige machtsstrijd en afnemende welwillendheid van dochter!

Ik vind het, net als anderen, heel bijzonder dat je niet in de gaten hebt dat je iets van haar vraagt wat je zelf niet doet, namelijk iets vragen waarmee je voor je eigen gevoel voor schut staat. Jij vindt dat zij over dat gevoel moet heenstappen omdat het haar vrienden zijn. Bij collega’s hoeft dat niet. Waar staat die regel? Waarom zou dat per definitie van invloed zijn op haar gevoel van gene? Deze redenering is niet houdbaar.

Groet,
Jo Hanna

ImF

ImF

07-06-2019 om 13:45

informeel en zakelijk

Ik zie veel reacties die de hele tijd wijzen op smerige dingen qua voet- en schoenhygiëne. Dat valt écht reuze mee en ik vind dat eerlijkgezegd geen valide argument om dan hierom de regel te laten vervallen. Het is inderdaad beter, zoals Biebel zegt. En natuurlijk @JoHanna staat die regel nergens op papier, het is een afspraak die ik heb gemaakt met de komst van de nieuwe vloer en een keuze met reden die eraan vooraf ging. Dat zij vorig jaar drie keer achter elkaar met stront aan de schoenen fijn binnen zit is geen teken van alert zijn. Als zij ervoor kiest om eerder op de telefoon te kijken, terwijl ze over het gras loopt, is dat haar eigen schuld.
Het is een verschil of pubers, nog kinderen, dit behoren te doen als eenvoudige huiseregel of dat een collega iets komt bespreken. Dan kijk ik naar zakelijk etiquette en dan hoort dat niet bij een collega. Zie je het al voor je, dat je bij iets bespreken allemaal met blote voeten aan tafel zit? Nee. Maar bij informele afspraken -zoals mijn dochter- wil ik dat gewoon. Bovendien lopen pubers in een vrij groene omgeving vaker door rommel, dan volwassenen die alleen op betegelde plekken komen (die ook worden onderhouden)...
Het is zelfs zo dat een van mijn vriendinnen het bij haar thuis ook heeft overgenomen. Er zijn veel meer die dat denken en onderbouwen (zie: https://www.libelle.nl/mensen/actueel/schoenen-uit/ )

ImF

ImF

07-06-2019 om 13:48

Didactisch voordeel

En op andere vlakken blijkt het ook nog eens een enorm voordeel te zijn!


https://www.youtube.com/watch?v=fAV5MXjh8EA

ImF

ImF

07-06-2019 om 13:51

Beter leren

Wilde nog toevoegen: Toen ik zojuist zocht op voordelen en nadelen blijken er zelfs degelijke onderzoeken te zijn. Sommige plekken nemen deze over, omdat het veel voordelen biedt. Hoe meer je eraan leert wennen, hoe meer routine het wordt en helemaal niet zo vreemd. We kunnen daar beter een voorbeeld aan nemen.

Koosje

Koosje

07-06-2019 om 15:16

Ach

Je vroeg advies, hebt er velen gekregen met dezelfde teneur (nl laat losssss) en vindt dat geen passend advies. Helemaal prima natuurlijk. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoe je/het verder gaat. Of je dochter bakzeil haalt

Bennikki

Bennikki

07-06-2019 om 16:48

Gelijk

Je hebt natuurlijk gelijk, schoenen uit is eigenlijk beter. Er zijn heel veel dingen die eigenlijk beter zijn: geen vlees eten, elke dag minstens 200 gram groente eten, je wc dagelijks schoonmaken, met regenwater je tuin besproeien.. maar daar gaat het hier toch eigenlijk niet om.
Ga gewoon met je dochter aan tafel zitten en bespreek het. Dit is voor jou héél belangrijk, je snapt dat zij dat niet vindt en dat geeft niet, maar hoe kunnen jullie er voor zorgen dat het bezoek tóch de schoenen uitdoet. Misschien is een bordje een idee?

Overigens zijn de stinkstokken van pubers (zoals hierboven hilarisch omschreven) zeker een bron van grote schaamte. En zijn er ook mensen, zoals mijn moeder, die haar schoenen niet uit kan doen want dan kan ze niet goed lopen.

Jo Hanna

Jo Hanna

07-06-2019 om 17:12

Dat ziet je dochter dus ook niet voor zich met haar vrienden

Zie je het voor je? Dat je je vrienden van je moeder moet vragen om hun schoenen uit te trekken? Ieuw, awkward!

Je mist consequent het punt. Het is geen kwestie van argumenten en dat degene met de sterkste argumenten wint. In een persoonlijke relatie heb je allebei een grens en persoonlijke ruimte en daar heb je het samen over.

Er zijn regels waarvan ook ik als ouder zeg: het is mijn huis dus ik beslis. Maar ik wil niet dat mijn kind het gevoel heeft dat ik haar voor schut zet voor haar vrienden. Dus ik zou hierin een andere afweging maken. Het staat je volkomen vrij om je eigen afweging te maken. Daar hoort dan wel bij dat je de consequenties accepteert. Ik hoop voor jou dat je dochter een beetje een meegaand type is.

Groet,
Jo Hanna

Koffiekop

Koffiekop

07-06-2019 om 17:30

Ben jij zelf ooit wel jong geweest?

Je andere draadje gaat ook al over jongeren die zich - in jouw ogen! - niet gedragen. Je bent in het echt vast een aardig mens, maar op mij kom je hier nu wel erg zuur over, rigide in je regels en weinig flexibel naar anderen. Ik denk dat het JOU heel erg zou helpen als jij wat vaker je schouders op kunt halen, in plaats van je zo op te winden als anderen zich niet aan jouw regels houden. Zelfs al is het je eigen dochter in je eigen huis.

In de puberteit maken kinderen zich los van hun ouders, willen ze meer autonomie. Die bevechten ze soms bijna letterlijk. Hoe strakker en bozer jij doet, hoe harder ze zich af zal zetten. Je zit zo in een neerwaartse spiraal. Dat wil je niet. Je wil dat het gezellig is thuis, en dat je dochter als ze straks het huis uit is nog steeds met plezier bij je langskomt. Daar moet JIJ nu in investeren. Zij gedraagt zich gewoon als een puber, helemaal zoals het hoort. Jij bent de volwassene hier, die het systeem doorziet en het kan sturen. Je dochter is nog niet zo ver.

ImF

ImF

07-06-2019 om 19:18

collega

Ik heb sowieso nog nooit aan een collega gevraagd om hakken uit te trekken. Vriendinnen die op visite komen, weten het meestal hoe het hier gaat. Kom ik thuis, zet ik evengoed mijn schoenen netjes in het schoenenrek. Het heeft echt niks te maken met mijn dochter voor schut zetten. Dat is precies wat ik bedoel: zij doet alsof het een 'straf' is, maar waarom?! Het is bovendien prettiger om in huis lekker op sokken/blote voeten te gaan. Dat voelt als vrijheid. Als iedereen dat doet is het juist huiselijk en een teken van gezelligheid, ook dat je bezoek welkom is. Misschien zijn er wel vrienden bij die zelf ook thuis schoenen uitdoen, maar zolang niemand anders het doet, gewoon zelf ook denken: laat ik ze maar aanhouden. Nu is het gewoon, allemaal gelijk. Als ze hier vaker komen mogen ze gewoon slippers meenemen, als ze dat liever hebben. Daar maak ik echt geen punt van als ze maar een vilten zool hebben. Toen mijn zus hier pas kwam met haar eigen dochter (15) hadden die ook totaal geen probleem met schoenen uitdoen. Ik had ook het idee dat mijn zus dat prettiger vond dan de hele avond met schoenen. Dan kan je ook makkelijker met je benen op de bank bij ons.

Jan

Jan

07-06-2019 om 19:43

Och kom op man

Kap met het er bij slepen van allerlei zaken, de overgrote meerderheid geeft een advies in de trant van loslaten. Kun je negeren maar ga niet op deze enigszins trieste wijze je gelijk proberen te halen.

Je dochter vind het kennelijk niet prettiger, dan deed ze het wel. Daarnaast kun je niet uitleggen waarom jou collega het wel mag en vrienden van je dochter niet. Maar ga vooral in de macht zitten, succes de komende 5 jaar!

Jan verlaat nu dit topic.

ImF

ImF

07-06-2019 om 20:04

houding dochter ergerlijk

Ik vind niet dat ik verantwoording moet afleggen over collega's buiten wat ik zei over zakelijk (mijn visite) v informeel (mijn dochter). Tijdens een serieuze bespreking ga je niet allemaal blootsvoets/met panty aan tafel zitten met z'n allen. Die vraag je dat gewoon niet.
Voor de rest is het heus niet zo dat ik precies voorschrijf wat ze moet doen. Als je het vorige las, vond ik het ook niet fijn om erachter te komen dat een moeilijke dwarsligger met smerige schoenen door het huis liep. Ik was degene die daar achter moest en haar erop wijzen -ze had het niet eens door. Ieder ander zou het al zelf gemerkt hebben en er iets aan gedaan. Het gaat eerder over tips mbt handhaven dan welke regels ik wel/niet in mijn eigen huis vaststel.

cora

cora

07-06-2019 om 20:25

hier ook

ImF, ik vind je reactie juist heel normaal! Blijkbaar als 1 van de weinige gaan ook hier de schoenen uit. Dit hebben wij dochter zo geleerd en zij liet al haar vriendinnen hun schoenen uit doen, wat zij trouwens ook bijna altijd bij anderen moest.
Ik vind het ronduit smerig om schoenen boven aan te hebben en ze daarmee bv op bed zitten...
Volwassen visite die hier komt, komt niet boven en mag de schoenen aanhouden, maar de meeste doen het zelf uit, doe ik ook automatisch bij anderen.
En dan nog iets, weet je wat vriendinnen ook nog moesten als ze binnen kwamen? Hun handen wassen, erg he!

ImF

ImF

07-06-2019 om 20:33

Cora

Nou, blij dat ik niet de enige ben. Blijkbaar zijn er veel mensen met kennissen die op bezoek komen en chronisch zweetvoeten hebben, als je enkele reacties zo leest -of zelf negatieve associatie ermee hebben. En klopt, ik doe ze zeker uit als ik bij een ander binnenkom. Nee hoor, prima van dat handen wassen en zeker voor het eten is dat beter. Ik geloof dat sommig bezoek van anderen beter de voeten mee kunnen wassen! haha

ImF

ImF

07-06-2019 om 20:37

Cora, visite

Kijk je soms ook op van het feit dat mensen soms zelfs zeggen als je je schoenen netjes uittrekt op visite 'o, dat hoeft niet hoor!' en 'ben je gek, joh, dat hoeft niet!' ? Zeg dan altijd: ben dat gewend en geen moeite.

Bennikki

Bennikki

07-06-2019 om 20:39

Haha

Das een heel grappig onderonsje, Cora en ImF.
Ik denk dat verreweg de meeste forumleden ook thuis hun schoenen uitdoen en hun handen wassen voor het eten. Er is ook niemand die zegt dat dat niet goed is, sterker nog: het is juist helemaal prima. Beter voor alles en iedereen.
Maar dat is niet het punt! Punt is, dat je dochter en haar vriendinnen hun schoenen niet uitdoen en dat je daar een constructieve oplossing voor moet vinden.

Brr

'Het is bovendien prettiger om in huis lekker op sokken/blote voeten te gaan. Dat voelt als vrijheid.'

Als het verplicht is, voelt het niet als vrijheid.
Ik kan niets met jouw starre levenshouding. Wees maar blij dat ik je dochter niet ben, ik zou de 'vrijheid' hebben genomen om met mijn modderlaarzen de hele bovenverdieping te doorkruisen.

Ik doe als Jan, ik verlaat dit draadje.

ImF

ImF

07-06-2019 om 20:56

respectloos idee

Wat vind ik dat een respectloos idee zeg. Dan mocht je het ook onder toeziend oog opruimen!

joe

joe

08-06-2019 om 01:54

ImF

Het is precies wat Jan al aangaf dat het merendeel hier vindt dat je de '' teugels moet laten vieren'' Maar het enige wat jij doet is drammen om anderen te overtuigen van jouw zienswijze, je gaat maar door. Jouw rigide opstelling ten aanzien van dit '' probleem'' zegt mij genoeg en je lijkt mij een OCD-er. Doe daar wat aan anders kun je een goede verhouding met je dochter wel vergeten.
Heb je niet genoeg aan alle reacties tot nu toe, kun je daar niets mee?
Als je ook zo een drammer bent in het dagelijks leven dan moet je nog veel leren, en heb ik te doen met jouw dochter.
Je kletst maar door over je '' schoenenrekje ''
En zoals al eerder hier iemand al aangaf, als ik jouw dochter zou zijn dan zou ik uit frustratie het hele huis door banjeren met vuile laarzen!
Ik vind je star en rigide, sorry hoor. Arme dochter.
Ook ik verlaat dit draadje.

Jackie

Jackie

08-06-2019 om 07:30

Knurf/Jan/joe

Wat een kinderachtig gedoe dit zeg. TS vraagt niet om advies over de regel zelf, maar hoe ze het kan aanpakken bij dochter als die vriend(inn)en er bij zijn. Ze mag helemaal zelf bepalen wat er in _haar_ huis gebeurt en wat niet, al moet iedereen bij binnenkomst een grote paarse hoed op (maar collega's niet), dat gaat ons toch niets aan en daar gaat het toch ook niet om? Waarom drammen júllie door over het loslaten van die regel? Ik snap die verontwaardiging (omdat iemand jullie ongevraagde mening niet accepteert) niet.

ImF

"Het is een afspraak die ik heb gemaakt met de komst van de nieuwe vloer " misschien wat terzijde. Maar afspraken maak je met twee of meer en dan bepaal je samen wat je gaat doen. En dan kan het antwoord op je voorstel ook wel eens nee zijn.
Wat jij hebt gedaan is een regel invoeren. Dat mag, maar het is geen afspraak. En dat is wel een relevant verschil

Flavia

Flavia

08-06-2019 om 07:43

Jackie

Volgens mij is het vrij eensluidende advies meer loslaten om het aan te pakken met dochter en de regel te herzien.

Jesse_1

Jesse_1

08-06-2019 om 09:09

Volgens mij...

Wat is gangbaar? En dan kijk ik even in mijn omgeving hoor, maar bij ons thuis doet wij de schoenen allemaal uit. Bezoek nooit. Spelende vriendjes en vriendinnetjes deden als vanzelf altijd gelijk met onze eigen kinderen de schoenen uit. Ook nu nog (pubers) - afspreken is vaak online maar als er vrienden hier komen gaan ze vaak naar boven en dan is het 'logisch' dat de schoenen ook uit gaan. Als ik ergens anders kom, doe ik nooit de schoenen uit (mocht het gevraagd worden, doe ik het trouwens zonder problemen). Als onze pubers met ons ergens anders komen doen ze niet altijd meteen hun schoenen uit, tenzij ze naar boven gaan. Ik vermoed dat ze bij vrienden gewoon hetzelfde doen als degene bij wie ze langs gaan.

Komen er ook wel eens andere mensen dan collega's op bezoek ImF? Ik neem aan dat je die ook niet vraagt om de schoenen uit te doen? En kan het zijn dat je dochter nu voelt dat ze de overgang naar volwassenheid aan het maken is en dus het idee heeft dat ze daarmee dus ook haar bezoek niet meer hoeft te vragen om de schoenen uit te doen?
Daarbij is het klaarblijkelijk niet altijd een regel geweest bij jullie in huis, waardoor het minder gewoon voor je dochter is, dan als ze het altijd al van jongs af aan heeft gedaan.

Jesse_1

Jesse_1

08-06-2019 om 09:17

Jackie

Je slaat de spijker op zijn kop hoor. TS vraag hoe ze het kan aanpakken en het advies is om de regel flexibeler te laten zijn, omdat het niet noodzakelijk is om een paarse hoed te dragen bij binnenkomst. Sterker nog, omdat blijkbaar niet iedereen een paarse hoed hoeft te dragen wil al zeggen dat de noodzaak ontbreekt.
Het advies is dus; laat los, pick your battles.
TS vindt het toch een battle waard, dan wordt gezegd, ga in gesprek en overleg waarom het zo belangrijk is. Als je dat niet duidelijk kunt maken, dan IS er blijkbaar een punt toch?

Als je bang bent voor moddersporen zou je kunnen afspreken dat ze na ieder bezoek stofzuigt of zo.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.