Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
ImF

ImF

06-06-2019 om 20:19

Dwars regels


Jesse_1

Jesse_1

08-06-2019 om 09:19

"Het is bovendien prettiger om in huis lekker op sokken/blote voeten te gaan. Dat voelt als vrijheid."
Dit is geen feit maar een mening, JIJ voelt het als vrijheid, voor je dochter voelt het juist als dwang.

Koffiekop

Koffiekop

08-06-2019 om 09:20

Nou, daar zit vast een deel van het probleem

In mijn omgeving is bij werkelijk niemand gebruikelijk om schoenen uit te doen. Niet in onze (grote) familie, niet bij buren, niet bij vrienden. Het is echt uitzonderlijk voor mij.
Hier zou ik er niet aan moeten denken. Wij hebben een plavuizen vloer met redelijk diepe voegen, dat loopt al niet lekker op sokken. Bovendien hebben we een hond, de vloer is dus ook zelden echt goed schoon.

Misschien is het bij je dochters vrienden ook niet gebruikelijk. En voelt ze zich daarom opgelaten.
Daarom zou ik met haar in gesprek gaan en kijken waar je elkaar tegemoet kunt komen. Maar je bent duidelijk hoor, je wil alleen tips over hoe jij je wil op kunt leggen. Ik zou zeggen mobiel afpakken als ze niet meewerkt. Of huisarrest, en dan mogen er natuurlijk ook geen vrienden thuis op bezoek komen. Of zalgeld inhouden. Of strafcorvee. Dat werkte vroeger ook, straffen. Dus zal nu ook wel werken, denk je niet. Slaan mag niet meer, daar moet je wel even rekening mee houden.
Succes verder.

zebra

zebra

08-06-2019 om 13:05

geen strijd van maken

maar op een rustig moment nog eens duidelijk uitleggen waarom je graag wil dat de schoenen uit gaan, ook bij vriendinnen die langs komen. Misschien dat ze het dan op den duur toch zal aangeven bij haar vriendinnen dat je graag de schoenen uit wil? En zo niet, dan gewoon laten zijn.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-06-2019 om 13:29

Koffiekop

Herkenbaar.

Ik zit ook in een omgeving waar echt niemand omdat het de regel is de schoenen uitdoet in huis. O nee, nu ik er over nadenk toch 2: mijn man had een tijdje een illegale die bij binnenkomst zijn schoenen naast de deur plantte. En onze hulp van buitenlandse afkomst vroeg de eerste keer dat ze kwam of het de bedoeling was dat ze haar schoenen uit deed. Nu ze weet dat niemand dat doet, doet zij het ook niet.
In sommige situaties deden kinderen als ze boven spelen. Onze kinderen pasten zo h aan aan de regels van het huis waar ze waren.
Als het gaat om hele vieze schoenen ( na boswandeling enz) is het natuurlijk anders.

Ik heb het al in een ander draadje gezegd maar in mijn familie wordt/werd schoenen uit waar anderen bij waren juist gezien als hoogst onfatsoenlijk. Gebrek aan respect als je als gastheer/-vrouw bv gasten ontving op blote voeten of sloffen.

Onze kinderen hebben uit zichzelf de gewoonte aangewend om schoenen uit te doen en dat vind ik hoogst irritant maar het lukt me niet om ze dat af te leren.

ImF

ImF

08-06-2019 om 17:32

gesprek

Ik ben het gesprek gisteravond aangegaan met mijn dochter. Tot mijn verbazing vertelde ze dat er een paar vriendinnen zijn die vaak zweetvoeten hebben en dat ze ook eens over haar een grap hebben gemaakt. Daar wist ik totaal niets van, ze heeft het ook nooit verteld. Ik heb gezegd dat ze eventueel voor die vrienden die het aangeven een uitzondering mag maken. Als het blijkbaar een issue is, dan diegene niet. Dat geldt ook voor als vrienden speciaal aangepaste zooltjes/schoenen dragen. Daarbij heb ik wel aangegeven dat wanneer zij dat niet doet bij degene waar geen reden voor is (dus ook geen uitzondering gemaakt wordt), ze voorlopig geen vriend(inn)en meer hier mag uitnodigen. Ze zegt dat ze voortaan wel naar vriendinnen toe gaat. Dat is haar eigen keuze, want ik heb het haar heel duidelijk uitgelegd wat ik van haar verwacht en het lijkt een goede middenweg voor degene die zich echt geneert voor het uitdoen. Ze vond het een probleem omdat ze dacht dat je dan ziet aan degene die ze aanheeft dat hij/zij zweetvoeten/zooltjes heeft. Volgens mij letten ze daar echt niet op verder, dus hoeft ze zich geen zorgen te maken..

Plop

Plop

08-06-2019 om 18:00

Kijk

Je hebt de volgende stap gemaakt om haar weg te duwen. En jij zegt dat het nu goed moet zijn omdat jij heel duidelijk bent geweest.
Je chanteert en manipuleert.
Sta jij wel eens op ontvangen i.p.v. zenden?

Jo Hanna

Jo Hanna

08-06-2019 om 18:05

Uit verbinding

De enige manier om deze regel op jouw manier te handhaven is je dochter te bedreigen met iets wat ze heel vervelend vindt. En dan maar hopen dat ze haar hoofd buigt en eieren voor haar geld kiest.

Het merendeel van de reageerders adviseert je je wens op een relationele manier op te lossen, in communicatie, ook luisterend en met respect voor het perspectief van je dochter. Dat hele idee lijkt totaal niet te landen. Er is geen verbinding met de ander, alleen argumenten. Dat roept ook hier weerstand op.

Pick your battles is onder meer belangrijk omdat teveel conflicten of conflicten over relatief onbelangrijke zaken de sfeer in huis verzieken en op den duur de relaties met mensen van wie je houdt kapot maken. Misschien ben je verder heel makkelijk? Dan kun je je vast wel een koppig stokpaard veroorloven. Maar als dit je gewoonte is, loop je risico’s.

Is er een vader in huis? Wat vindt die ervan? En eventuele andere gezinsleden?

Groet,
Jo Hanna

Bennikki

Bennikki

08-06-2019 om 18:21

Tsjonge

Volgens mij heb je een slimme en empathische dochter!
Wel goed dat je het gesprek bent aangegaan. Maar ze heeft gelijk; stel er komt een groepje met 4 vriendinnen waarvan 2 met erkende gecertificeerde zweetvoeten, dan moet ze dat dus gaan benoemen bij haar verzoek de schoenen uit te doen. En dat is best confronterend. Dus zal je dochter waarschijnlijk de gemakkelijkste weg kiezen: ze hebben allemaal opeens zweetvoeten. Waarna jij zult moeten controleren of dat daadwerkelijk het geval is ; )
En echt, het is zó zonde als je dochter alleen hierdoor uit gaat wijken naar haar vriendinnen. Dat is het toch niet waard?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-06-2019 om 18:46

Jasmijn

Wat doe je jezelf en gezin aan met wit tapijt? Ik zou er mal van worden.

@Emma

@Emma

08-06-2019 om 18:50

Vriendinnen uitnodigen

Mag ze dan echt geen vriendinnen meer uitnodigen?
Realiseer je dat er een tijd zal komen dat je hoopt dat ze mensen mee naar huis neemt ipv op straat of in een club of weet ik veel waar.
Hoe kun je dit opbreken omwille van een paar schoenen op een rekje? Ik kan er niet bij.

Koffiekop

Koffiekop

08-06-2019 om 19:13

Gemiste kans

Jammer hoor. Hatstikke goed dat je het gesprek aan bent gegaan. En je werd meteen beloond ook nog; je dochter vertelde je iets over haar beleving en haar vriendinnen. En je reageert er voor de helft goed op, want vrienden die niet willen om een goede reden hoeven hun schoenen niet uit te doen. Maar vervolgens eis je van de rest nog wel dat ze meewerken. Dat zou nog kunnen werken, maar in de volgende zin gooi je meteen de deur dicht. Als ze zich niet aan jouw regels houdt mogen er geen vrienden meer thuis komen. En je dochter reageert op de enige manier die nog open staat, ze gaat dus alleen nog naar vrienden toe. En jij bent geloof ik ook nog trots op wat je hebt bereikt??
Je duwt haar zeer effectief de deur uit. En het lijkt wel of je daar op aanstuurt. Lezen we hier over een paar jaar een draadje van een moeder die maar niet snapt waarom haar dochter haar niet meer wil zien. Nou ja, ik ben hier ook wel klaar. Je komt hier niet vaak mensen tegen die zo weinig doen met de feedback die ze krijgen. Heel bijzonder.

Jan

Jan

08-06-2019 om 19:41

Goed gedaan

Complimenten, je hebt je ware aard getoond aan je dochter. Kan ze in ieder geval haar eigen afweging maken met de juiste informatie, namelijk dat haar moeder een autoritair manipulatief mens is.

Goed gedaan!

ImF

ImF

08-06-2019 om 20:08

stok achter de deur

Het is gewoon dat ik duidelijk de consequentie noem. Als zij zich eraan houdt, geen enkel probleem. De keuze is aan haar, het is nu in elk geval duidelijker.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-06-2019 om 20:18

ImF

Ach, méén je dat nou, heb je het nu zo ver laten komen dat ze niet meer thuis afspreekt vanwege zoiets onbenulligs als schoenen?

Hoe wil je controleren wie wat voor regels thuis heeft en wie wat voor kwaal aan de voeten? Ik heb voeten waar ik me wat voor geneer. Heel dom eigenlijk, maar zo is het nu eenmaal. Ammenooitniet dat ik op blote voeten zou gaan lopen bij jou en slofjes voor algemeen gebruik zou aantrekken, zoals ik als tip las. Ik vind dat zo'n onsmakelijk idee! Ik heb het weleens gedaan, maar achteraf ieuw. Ik snap best dat iedereen zijn huis naar eigen smaak inrichten en eigen opvattingen kan hebben over schoon en vies, maar als je kinderen en/of huisdieren hebt, is het praktischer om je daar op in te stellen, vind ik. Wij hebben bijvoorbeeld geen vloerkleden in de huiskamer.

Jo Hanna

Jo Hanna

08-06-2019 om 22:16

Absurdistisch en triest

Ik weet niet hoe het komt maar ik had voordat ik mijn vorige reactie schreef de slotaflevering van dit drama nog niet gelezen.

Ik vind het erg sneu voor je dochter en het is voor mij onbegrijpelijk dat jij hier zelf tevreden over kunt zijn. Een middenweg? Denk jij dat echt? Word eens wakker!

Groet,
Jo Hanna

@Emma

@Emma

08-06-2019 om 22:30

ImF

"Het is gewoon dat ik duidelijk de consequentie noem. Als zij zich eraan houdt, geen enkel probleem. "

Je klinkt als een schooljuf die elke dag minimaal 6x30 ongeïnteresseerde pubers in toom moet houden.
Kom op zeg, je bent haar moeder, zij is volwassen aan het worden. Jullie zijn op weg naar een relatie als huisgenoten, niet meer als ouder en kind.
Misschien een flauwe vraag: heb je niks beters te doen? Ik wel geloof ik, dat ga ik dan ook maar doen

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-06-2019 om 22:46

????? #65

‘Illegale’ moest zijn ‘collega’: stomme autocorrect en stom dat ik dat niet gezien heb.

On topic: ts ik vind je eigenlijk te rigide in je opvattingen en te controlerend. Je uitzonderingsbeleid is te ingewikkeld en vraagt te veel van het afleggen van verantwoording van de vriendinnen van je dochter. Alsof die willen dat ze aan jou moeten vertellen wat de staat van hun voeten is.

Voorwaardelijke liefde

Brrr

Sappie

Sappie

09-06-2019 om 08:03

Ohh wat erg

Nou ik hoop dat je dochter de kans heeft om op haar 18e verjaardag het huis uit te gaan.
Als je al zo moeilijk doet over iets simpels als schoenen, dan zal je bij echt belangrijke zaken ook niet de prettigste persoon zijn.

Wat een onzin dit, alsof iedereen met stront aan zijn schoenen binnen komt. Blote voeten, een gevoel van vrijheid?? Lekker die zweet/schimmel/wrat/bacterie voeten of je vloer en bank...ieuwwwwe.

Fijn dat dochter voortaan bij vriendinnen afspreekt, zou ik ook doen als ik haar was.

Helder inderdaad

Wel fijn dat je dochter nu weet dat het tapijt voor jou belangrijker is dan haar welbevinden 😈

Elise

Elise

09-06-2019 om 09:17

ImF

Ik ben het helemaal eens met Knurf in # 81.

Wat vind je er zelf van als je haar analyse zo leest?

Lou

Lou

09-06-2019 om 10:48

Helder ja

Je tapijt is belangrijker dan hoe je dochter zich voelt. Ik herhaal het nog maar even. Dit is de boodschap die je je dochter nu geeft namelijk.

Ze zal nu vaker bij vriendinnen thuis afspreken. Dat is kennelijk wat JIJ wilt. Niet wat zij wil. Jij zal zeggen: nee hoor, ze hoeft zich alleen maar aan mijn regel te houden. Maar zo is het niet. Jij duwt haar weg omdat je een regel instelt waar zij moeite mee heeft.

Heel pijnlijk dit.

zebra

zebra

09-06-2019 om 13:02

erg jammer

dit allemaal. Ik verlang zelf nooit dat vrienden of vriendinnen van onze zoon hun schoenen uitdoen. Als ze dit zelf fijn vinden, is het prima maar ik kan me goed voorstellen dat ze dat niet doen als ze alleen even binnen komen omdat ze 10 minuten erna samen met onze zoon ergens heen gaan.
Mijn man en ik hebben thuis meestal crocs aan of sloffen, onze zoon loopt liever op sokken of blote voeten, het is allemaal prima.

Zelf vind ik het belangrijk dat iedereen het fijn vindt bij ons thuis te komen en zich hier welkom voelt.

Ideetje

Hang boven je nette schoenenrek een even keurig hakenrekje op waaraan je vrolijk gekleurde kettingen hangt. Elke vriendin van je dochter die na het afleggen van verantwoording aan jou waarom ze haar schoenen aan wil houden (zweetvoeten, knobbelteken, religieuze gronden) dispensatie van jou krijgt, doet zo' n ketting om. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en loop jij niet het risico zomaar iedereen geschoeid door je huis gaat banjeren. Je eigen collega' s (vriendinnen zal je misschien niet hebben?) hoeven zo' n ketting natuurlijk niet om, da' s kinderachtig en stigmatiserend.

skik

ImF

ImF

09-06-2019 om 16:44

sloffen/slippers prima

Het lijkt alsof mijn gesprek niet echt gewaardeerd wordt. Ik snap niet dat een heleboel zich scharen achter mijn dochter wat betreft de negatieve opmerking dat ze voortaan wel afspreekt bij vriendinnen. Zoals sommigen hier schreven dat ik overdreven bepaal waar schoenen precies moeten, daar let ik niet op. Het is alleen dat het meer geordend is als ze die in het rek zetten, waar altijd meer dan genoeg plaats is!! Zoals ik zei mogen vrienden gewoon slippers meenemen. Als ze hier vaker komen, snap ik niet waarom ze dat niet uit zichzelf doen als ze hier al langere tijd komen en dat prettiger vinden. Geen enkel probleem!
En aangezien ze hier vaker meekomen, denk ik niet dat het die vrienden nu zoveel kan schelen.

Jesse_1

Jesse_1

09-06-2019 om 16:51

Oké, even helemaal anders

Doet jouw dochter wel haar schoenen uit als ze zonder vrienden/vriendinnen is?

Dan zou ik voortaan gewoon als ze binnenkomen hen allen erop aanspreken dat het de regel is (ivm hygiene) dat in huis de schoenen uit zijn. En dat bezoekers sloffers of slippers mee mogen nemen als ze daar dan de voorkeur aan geven. Het lijkt me sterk dat de gasten niet naar jou luisteren toch? En dochter zal er dan ook wel in meegaan en niet als enige haar schoenen aanhouden.

Consequentie hiervan kan wel zijn dat men dan inderdaad liever niet meer bij jullie thuis komt, maar je hebt wel je gewenste resultaat.

Koosje

Koosje

09-06-2019 om 16:52

Hahaha

Je hebt een bijzonder gevoel voor humor. Ik moest er ff aan wennen maar moet nu wel lachen

Sappie

Sappie

09-06-2019 om 17:32

Dus als ik het goed begrijp

Dus als ik het goed begrijp, verwacht jij dat mensen die op visite komen, slippers/sloffen in hun handtas doen om bij jou te dragen.

En vriendinnen van je dochter ook in hun schooltas er mee gaan zeulen als ze smiddags bij haar huiswerk komen maken.

Doen mensen dat niet dan eis jij dat ze op hun (zweet) sokken/blote voeten gaan lopen omdat jij in de beleving bent dat het hygienischer is. Mits ze eerlijk bekennen aan zweetvoeten oid te lijden ( ga je dat ook checken?).

Ik hoop dat je dit een paar keer leest en dat je het dan eindelijk snapt: je dochter is niet dwars, jij bent gewoon onbeschoft naar gasten toe.
Bij een extreme regenbui wanneer men doorweekt binnenkomt heb je een punt maar dat zal niet vaak gebeuren.

Ook wonderlijk dat je man dit blijkbaar ook normaal vindt.
Als je dit al dwars gedrag noemt van dochter ga je de pubertijd niet overleven.

Normaal

Hier thuis is het ook normaal dat je je schoenen uitdoet bij de voordeur. We hebben slippers voor gasten en ook slippers voor op het balkon. De meeste gasten vragen dan ook beleefd of ze ook hun schoenen uit moeten doen? De puberinvasies van een aantal jaar geleden deden dan ook braaf vanzelf hun schoenen uit. Servicemensen, ah of incidentele bezoekers doen dat niet, maar die brengen over het algemeen niet veel vuil mee het huis in. Dat hebben ze er onderweg naar het appartement wel afgelopen. En we hebben een grote mat bij de voordeur. Het is een 'Hollands' dingetje om geen schoenen uit te doen en dat ergerlijk te vinden als een ander dat verwacht.

Sappie

Sappie

09-06-2019 om 19:15

Hollands dingetje

Ja wie weet heb je gelijk, niet en dan nog...we wonen toch in Nederland dus niks mis mee, ieder land heeft zo zijn gebruiken. Juist goor als je bij mensen op visite komt en gedwongen wordt om slippers of sloffen te dragen waar al 20 andere met hun stink voeten ingezeten hebben; jij voetschimmel maar hee als hun vloertje maar schoon blijft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.