Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
ImF

ImF

06-06-2019 om 20:19

Dwars regels


rode krullenbol

rode krullenbol

10-06-2019 om 22:00

De drie R's

Het is met stijgende verbazing dat ik dit draadje heb gevolgd. Ik weet niet beter dan dat de drie R's (rust, reinheid en regelmaat) een optimale basis vormen voor ieders bestaan. Ook het uitdoen van schoenen is voor mij de gewoonste zaak van de wereld, aangezien ik dit altijd heb moeten doen bij het boerengezin waar ik (als kind) kind aan huis was. De dagindeling vind ik eveneens alleszins normaal.

Sinds wanneer is dit alles on-Nederlands?

Rode krullenbol

Koffiekop

Koffiekop

10-06-2019 om 22:08

ImF, dat heet nou puberteit

en is heel normaal gedrag. Elke rechtgeaarde puber zet zich af tegen zijn ouders, is alleen maar met zichzelf bezig, kan niet plannen en ook zeker niet vroeg opstaan. Is allemaal biologisch zo geregeld. Dus al jouw regels zijn gewoon erg lastig om te volgen voor je dochter.
Verdiep je eens in het puberbrein. Er is online genoeg over te vinden. Echt, zoals jij het graag zou willen is een recept voor ruzie en ellende. Je dochters puberteit begint net, ik kan je garanderen dat het alleen maar erger wordt. Dus laat losssss. Hoe fijn jij die regels ook vindt, en hoe normaal jij (en ik) het ook vinden dat ieder zijn/haar deel doet, een puber denkt daar echt heel anders over. Geloof ons nou toch als we hier met zijn allen waarschuwen voor verwijdering tussen jou en je dochter. Je staat echt alleen in je opvatting dat je koste wat het kost jouw regels op moet leggen aan je dochter om haar op het rechte pad te houden (??? Alsof mensen die wel eens uitslapen voor galg en rad opgrowien??). Ga je dan niet eens een beetje nadenken over andere mogelijkheden?
Ik zei het al eerder, dat vind ik echt bijzonder.

Koffiekop

Koffiekop

10-06-2019 om 22:12

De drie R’en zijn een prima leidraad, maar moeten geen evangelie zijn.
Ook Polderen is uitermate Hollands. Zie ik hier hoegenaamd niets van terug.

Trouwens, ik vind leren onderhandelen en daarmee tot een regel of situatie of oplossing komen waarbij iedereen zich prettig voelt zeer belangrijk voor mijn kinderen. Ik had een moeder á la ImF en vind het nog altijd lastig om voor mezelf op te komen. Dat laat ik mijn kinderen dus echt niet gebeuren.

rode krullenbol

rode krullenbol

10-06-2019 om 22:16

Beste Koffiekop

Je schrijft: "Geloof ons nou toch als we hier met zijn allen waarschuwen voor verwijdering tussen jou en je dochter."

Mag ik je erop wijzen, dat ik dat niet heb gedaan? Ik hou er rekening mee, dat juist angst voor zo'n verwijdering ten grondslag ligt aan de openingspost.

Koffiekop

Koffiekop

10-06-2019 om 22:30

RK - ongetwijfeld

heb je gelijk, maar dat wil nog niet zeggen dat de aanpak van ImF dan ook leidt tot het gewenste resultaat, of wel?
Ik neem aan dat jij ook wel weet hoe het puberbrein werkt? En dat rigide regels over het algemeen niet zo goed samengaan met een prettige sfeer in huis?

Nogmaals, ik herken de manier waarop ImF probeert haar dochter op te voeden. Bij ons ging het net zo. Ik kan je vertellen, we hielden ons zo goed en zo kwaad als het ging aan die regels, maar gezellig was het niet. En dat is toch, neem ik aan, waar ImF naar streeft. Dat haar dochter graag thuis is (of komt, als ze straks het huis uit is). Dat gaat op deze manier echt niet lukken.

Pirata

Pirata

10-06-2019 om 22:36

dit is geen opvoeden

Dit is geen opvoeden, dit is proberen een marionet te bespelen.

rode krullenbol

rode krullenbol

10-06-2019 om 22:44

Dit is geen discussie

Dit is de bocht te kort nemen en eruit vliegen. Zo komt het op mij althans over.

ImF heeft misschien gewoon advies gewild over hoe zij de betreffende huisregel redelijkerwijs kan handhaven.

Jo Hanna

Jo Hanna

10-06-2019 om 23:36

Redelijkerwijs

Dat redelijkerwijs handhaven is ook wat ontspoord RK.

Ik vrees dat we hier niet meer tot elkaar gaan komen. Ik wens je veel gezinsgeluk ImF en ik
hoop dat ik me vergis en dat het voor je dochter en jou goed werkt.

Groet,
Jo Hanna

Koosje

Koosje

11-06-2019 om 00:32

Voor mij is de hamvraag

“Een bepaalde structuur is gewoon belangrijk”

Waarom dan?
Ik meen het serieus: waarom is de door jou beschreven mate van structuur belangrijk?

Ik zie het nl echt niet

Kijk, dat bij bv ouderen het moeten verzorgen van een huisdier de nodige doelmatigheid en structuur houvast biedt, dat erken en support ik volledig. Maar hoe heerlijk is het om onverwacht het eerste uur vrij te hebben en je daarom nog lekker even te kunnen omdraaien in bed? Of te gaan hardlopen? Of in bad te gaan liggen? Een mens moet al genoeg in het leven, het hoeft toch niet allemaal zo strict?

Flavia

Flavia

11-06-2019 om 06:47

Na de gruwelsite

Na de gruwelsite verwacht ik ook dat je dochter nog wel een sigaret gast proberen en misschien wel joint of zo.
Hetzelfde met alcohol, dat ze het niet mogen kopen voor hun 18e betekent niet dat een andere ouder het bij een feestje niet aan ze mag schenken of dat ze een ouder persoon vinden die het voor ze koopt.
Net zoals ze te laat of misschien zelfs 's nachts een keer niet thuis gaat komen zonder dit optijd te melden.
Of een vriendje dat je niet aanstaat.

Hoe ga je hier dan mee om? Als je al zo'n heisa om schoenen maakt?

Ik erger me groen en geel aan het niet weggooien van afval door dochter. Ik zeg het, laat het haar bij voorkeur 1 voor 1 opruimen. Wat ze dan ook met rollende ogen en veel gezucht doet (zo zijn pubers nu eenmaal) en als ik een spik en span woonkamer wil omdat er een keer bezoek komt, dan mij ik alles gewoon in haar kamer en doe de deur dicht. Mijn probleem opgelost en zij nog steeds het werk.

Hangkous

Hangkous

11-06-2019 om 08:48

Kleuter of puber?

Ik had dit draadje links laten liggen, omdat ik (altijd via recente inhoud het forum benaderend) dacht dat het ging om een peuter/kleuteronderwerp. Toen ik gisteravond zag hoeveel reacties er waren werd ik toch nieuwsgierig en ben het hele draadje gaan lezen. Het gaat dus om een puber die regels niet wil accepteren/zich er niet aan houdt.
Wat ik mij dan altijd afvraag is het volgende: Sinds wanneer gelden die regels en hoe lang bestaan die regels al? Voor een peuter/kleuter heb je regels die je zelf opstelt en hoe ouder je kind wordt hoe meer de regels gaan veranderen in afspraken. Afspraken waarbij het voor beide partijen duidelijk is wat gewenst is en waarom, en vooral dat ze eenduidig zijn.
Al sinds mijn kinderen klein zijn geldt er een regel/afspraak waar iedereen zich aan houdt. Als je thuiskomt uit school/werk/sport was je je handen voordat je iets anders gaat doen. De pubers melden die afspraak/regel nu ook aan hun vrienden, dat er voordat we aan de thee/fruit/koek/limonade gaan handen gewassen worden. De pubers vinden het zo vanzelfsprekend dat ze hun vrienden zelf meenemen in die gewoonte.
Wat jij nu probeert om je vloerbedekking netjes te houden levert alleen maar meer puberstrijd op. Zeker omdat de opgestelde regels niet voor iedereen gelden, er kunnen uitzonderingen mogelijk zijn en dat brengt je dochter in een lastige situatie, zij moet bij de vriendinnen aangeven wie wel en niet de schoenen aan mag houden. Pubers zijn is een groepsgebeuren, hoe minder je opvalt hoe beter je bij de groep hoort. Allemaal met hoodie (liefst met capuchon op), een spijkerbroek en sneakers dezelfde dingen doen.

Nog even twee dingen waar ik op wil reageren.
===Maar los hiervan is het goed om regels te leren en dat geldt ook voor bijvoorbeeld het dagritme: zo is het hier 6.30 opstaan, 6.45 douchen, uiterlijk 7.30 klaar met ontbijt; als je thuis bent om 10.30 thee en 12.15 lunchen, 17.30 avondeten, rond 18.30 de vaatwasser inruimen. Verder ook een beetje de handen uit de mouwen steken, zoals op vrijdagmiddag glaswerk wegbrengen en op zondag kleine klusjes als schoenen poetsen, ramen doen, stofzuigen of de auto even met een emmer afnemen. Vele handen maken licht werk en zo leer je verantwoordelijkheid bij. Ik vraag mij echt af of zij op het goede pad blijft. De computerfilter gaf aan dat zij probeerde een website te bezoeken die niet voor haar leeftijd bestemd is. Zij was die middag alleen, maar ik vind dat werkelijk onbehoorlijk. Het lijkt stiekem gedrag en ik vind het afschuwelijk dat zij nu al een poging heeft gedaan om zo'n gruwelsite te bezoeken. Ik vraag mij af waar dat heen moet.===
Dit dagritme, ook al ligt het niet op de minuut vast zoals je later aangaf, vind ik best behoorlijk strak. De dag begint bij ons ook zo vroeg, ivm werk en school maar als de ene of andere puber later begint wegens eerste uur vrij volgens rooster of door uitval staat de ontbijtboel hier gerust tot na negenen op tafel. Wie klaar is zet zijn bord in de keuken/vaatwasser als die uitgeruimd is en de laatste ruimt ook het zoete beleg af. De koele waren gaan tussendoor wel steeds terug in de koelkast.
Kleine klusjes voor de zondag/zaterdag voor de pubers zijn bij ons een keer thee maken voor iedereen, de was met sportkleding van de zaterdag ophangen en hun eigen kamer opruimen. Ramen lappen of de auto een keer doen is hier geen klein klusje.
Gruwelsite bezocht toen jij niet thuis was? Controleer je haar zoekgeschiedenis dan op regelmatige basis? Hier worden gesprekken gevoerd over wat je wel en niet doet op internet en that's it. Overigens had mijn zoon op zijn vierde al de eerste gruwelsite te pakken. Hij kon al heel jong zelf een kleuter spelletjessite intypen in de zoekbalk. Op een ochtend in een vakantie mocht hij van mij op de computer, dan zou ik even het sanitair soppen. Binnen 2 minuten nadat we allebei aan de slag waren gegaan begon hij te gillen, door een typefout (3 keer n in plaats van 2 keer) was hij op een pornosite terecht gekomen.
Dus hoe kun je zeggen dat je dochter dat expres gedaan heeft?

===Het andere is dat zij gewoon een normaal aandeel in het huishouden kan leveren, net als ik alles doe wat betreft koken, wassen en taxi spelen op allerlei momenten. Het gaat mij ook deels erom dat het van twee kanten moet komen. ====
Een normaal aandeel in het huishouden verwachten van een puber is iets dat in mijn ogen eigenlijk niet kan. In de ogen van de puber draait het hele leven om de puber daarin in geen tijd voor opgedragen klussen. In het kader van het los maakproces moet ieder klusje bevochten worden. Jouw idee dat het van twee kanten moet komen is heel idealistisch maar dat gaat niet gebeuren, de puber die thuis niks mag maar vanalles moet zoekt een ander adres om haar vrije tijd ontspannen door te brengen. Het komt namelijk niet van twee kanten, het is jouw idee van hoe het zou moeten gaan, je dochter heeft daar voor zover ik het lees niks in te zeggen.

Hyacinth Bucket

Ze bestaan hoor, Hyachinth Bucket-achtige vrouwen. Een moeder van mijn dochter's vriendinnetje was ook zo. Op donderdagmiddag mochten haar kinderen niet afspreken want dan moesten ze hun kamer stoffen. Als ze klaar waren liep zij het nog een keer na en daarna werd er gestofzuigd. Die kamers waren trouwens door moeder ingericht naar haar smaak (namelijk exact zo als zij het vroeger had, alles met schotse ruit en antiek). Die arme meisjes haatten hun kamers.

Het is dat TO's dochter 13 is en de meiden van de Hyachinth ouder zijn anders zou ik geloven dat zij het was die hier schreef. Volkomen doof voor de signalen van haar kinderen en echt alleen maar krampachtig bezig aan haar eigen regeltjes vast te houden. En daar ook heel tevreden over zijnd.

skik

Biebel

Biebel

11-06-2019 om 09:10

je Krijgt echt geen gelijk

Weet je, als je op deze site komt en om hulp/steun/tips vraagt, krijg je die genoeg. En soms kun je er niets mee, soms is het een bevestiging van wat je zelf dacht en in een aantal gevallen, zoals jij nu, krijg je de hele goegemeente over je heen. Dat is niet om te pesten, maar omdat de meesten van ons ervaring hebben (als ouder of misschien zelfs ook al als kind) dat jouw gedachtengang voor jezelf misschien heel logisch klinkt, maar toch echt niet productief of handig of effectief is.

Omdat je op onze nuchtere uitleg niet lijkt te reageren maar juist blijft volhouden dat wat je doet goed is, zelfs voorbeelden noemt die dat versterken gaan mensen sarcasme en humor proberen. Of botte stelling nemen. Waardoor jij je niet begrepen voelt want je hebt toch gelijk.
Maar nee, dat ga je niet krijgen. En ik hoop echt dat je kunt inzien dat je momenteel praat als een sergeant en niet als een moeder. Terwijl meiden (en jongens ook) van die leeftijd juist steeds meer moeders en minder drillers nodig hebben.
Dus probeer het eens. Kom vandaag eens van die troon af en kijk eens wat er gebeurt als je een regeltje wat loslaat. Bv door met je dochter te praten over wat voor sites er zijn terwijl je het filter en de oudercontrole eraf haalt. Heus, de wereld zal niet vergaan.

sw4, bord

"In dit huis doen wij onze schoenen uit, kennen een rigide dagplanning en doet iedereen klusjes",
Is weer eens een andere invulling van een Xenos bord"

Hilarisch!

Het zou me trouwens niks verbazen als in huize ImF zo'n Xenos bord met kleffe tekst over liefde en respect aan de muur hangt en de ironie totaal aan haar voorbij gaat.

skik

@Emma

@Emma

11-06-2019 om 09:26

Pubers

Pubers confronteren je met jezelf. Dat kan behoorlijk heftig zijn. Het is verstandig daar aandacht aan te besteden. Praat erover met een professional, je huisarts bijvoorbeeld.
En hier is nog een liedje voor de ouderen onder ons


https://youtu.be/2vnYKRacKQc

Jasmijn

Jasmijn

11-06-2019 om 09:34

Kaaskopje/wit tapijt

Wat ik mezelf aandoe met wit tapijt? Ja, uiteraard moesten we er wel even over nadenken, maar we hadden eerst kobaltblauw en dat was zo oud en lelijk geworden, dat moest weg. De kleur sprak ons allemaal meteen aan en toen het er lag; wauw, zó mooi en licht en zacht. We hebben toen met zijn allen (ook de kinderen) die waren toen 8 en 11 ongeveer, afgesproken dat we ons er nog strenger aan zouden houden om boven geen schoenen te dragen. De route van bijvoorbeeld de badkamer naar mijn slaapkamer is de hele overloop over, nou ik vind dat echt onfris als daar dagelijks met schoenen op gelopen wordt en ik loop op mijn blote voeten van de badkamer naar mijn slaapkamer daar weer doorheen.
Nou en ik heb niet het probleem van TS,want hier gaat het goed, heel, heel soms is iemand al beneden en staat op het punt om weg te gaan en moet nog iets van zijn kamer pakken; als het dan schoenen zijn die niet makkelijk uit en aan gaan (met veters) dat wil er nog wel eens iemand even snel met schoenen lopen, maar dat zijn echt uitzonderingen. We hebben hier geen last van onwillige pubers, dus dat scheelt.
Om het nog erger te maken, ik heb ook een witte bank (met wasbare hoezen, dat wel) ook geen spijt van, ik wil gewoon niet mijn hele leven in een soort vuilbestendig huis wonen dan maar wat voorzichtiger aan een een vlekje voor lief nemen (lukt ons best aardig trouwens)

Beetje o.t.; mijn moeder wilde graag tapijt in de woonkamer, maar eerst woonden wij er als kind, toen hadden ze parket met wat kleden hier en daar. En toen wij het huis uitgingen toen wilden ze tapijt, maar toen kwamen er kleinkinderen en kon het (volgens mijn moeder) nóg niet, want die klein kinderen knoeiden ook weer met ranja en koek e.d.. Dus ja, dat tapijt kwam er pas toen de kleinkinderen jaren ouder waren, en ze al die tijd met 'makkelijk' parket zat, ja prima schoon te houden. Nou ik wilde dat niet, wij wilden graag kiezen wat we echt mooi vonden en dat hebben we dus gedaan en geen spijt van (maar echt wel hier en daar een vlekje hoor, maar ja, het is niet anders, er wordt wel geleefd)

Hangkous

Hangkous

11-06-2019 om 10:42

Hyacinth Bucket anekdote

Hoever gaan deze moeders in het drillen van hun kinderen?

Heel ver! Heb ik ruim 25 jaar geleden ervaren.
Ik had een collega die (ruim 20 jaar oud) nog thuis woonde, net als ik. Allebei deden we een "normaal aandeel" van de huishoudelijke klussen tussen onze onregelmatige roosters door (ziekenhuis werk).
Alleen wat een normaal aandeel was daarover verschilden we (vooral de ouders) nogal van mening.

Waar ik hielp met de was en strijk, mijn eigen kamer bijhield en boodschappen deed en als het rooster technisch paste een keer kookte was mijn collega bijna de inwonende werkster. Mijn ouders verwachtten van mij dat ik ongeveer 1 keer in de week kookte maar als ik een rooster had waarbij het niet paste dan kookte mijn moeder. Als ik had toegezegd dat ik op mijn vrije dag mijn moeder zou helpen met het verschonen van hun lits-jumeaux dan stond mijn moeder niet om 7.30 op mijn kamer om me uit bed te jagen.
Collega moest iedere 14 dagen op haar vrije maandag de hele keuken soppen, binnen en buitenkant van de kastjes en koelkast. Waar ze wel een paar uur zoet mee was en dan ook nog door moeder om 7.30 uit bed gejaagd, want dan was het voor de middag maar klaar.
Zo waren er nog veel meer taken die moesten gebeuren op de tijd die moeder wilde of het nou paste in het werkrooster of niet, een keer wat langer slapen was er niet bij.

Met de hele afdeling hebben we collega aangespoord om op zichzelf te gaan wonen en 2 jaar later had ze dat voor elkaar. Maar de zo gewenste rust en zelf kunnen bepalen hoe ze wat deed kwam niet.
Op een ochtend was collega behoorlijk nerveus, toen wij 's middags samen pauze hielden kwam het hoge woord eruit. Ze moest eerder naar huis, of ik langer kon blijven?
Ik wilde best langer blijven maar dan moest ze wel een goede reden hebben om naar huis te moeten. Voor echte noodgevallen wilde ik wel langer werken maar koffiedrinken met de buurvrouw kan ook nog in de avond, dat hoeft niet perse om 16.00 uur.
Toen kwam het hoge woord eruit, door het drukke rooster met allemaal late diensten had ze nog niet gestoft en gezogen, er hingen in de keuken ongestreken hand/theedoeken en er lag een ongestreken dekbedhoes op haar bed en haar ouders kwamen 's avonds een kopje koffie drinken en voor die tijd moest ze nog stoffen en zuigen, hand/theedoeken strijken en een gestreken dekbedhoes op haar bed leggen.
Haar ouders kwamen dus iedere koffiedrinken en moeder controleerde dan of het huishouden niet "verslonsde".
Ik viel bijna van mijn stoel en heb collega het advies gegeven om moeder te verbieden in de keuken en slaapkamer te komen. Dat zij in haar eigen flat de baas was en dat ze dat zelf moest weten of ze handdoeken ongestreken gebruikte, dat haar moeder daar niks meer over te zeggen had.

Deze 20 jarige had nooit de kans gehad te puberen, zich los te maken van de ouders en deed (ook in haar eigen flat) nog steeds wat moeder wilde.

Ik hoop voor ImF dat ze op tijd het licht gaat zien. Door onze verhalen en de weerstand die dochter nu bied.
Puberteit is ergens goed voor, moeilijk maar goed.
Mijn pubers vallen heel erg mee, ze zijn niet zo moeilijk. Ik denk, omdat ze ruimte krijgen om zich los te maken en niet gedrild worden. We geen regels hanteren maar afspraken hebben die we samen hebben gemaakt.

rode krullenbol

rode krullenbol

11-06-2019 om 11:02

Hmm ...

Een karikatuur is natuurlijk makkelijk aan te vallen. Wat zegt het over de "goegemeente"?
Loopt die over van respect en tolerantie?

Hangkous

Hangkous

11-06-2019 om 11:11

Karikatuur

De Hyacinth Buckets zijn niet alleen een karikatuur, ze bestaan echt!
Ik denk dat iedereen in zijn of haar omgeving wel een Hyacinth kent. De een een wat softere versie van Hyacinth en de ander een persoon waar Hyacinth maar een slap aftreksel van is.

Als iemand zijn huishouden wil runnen als een soort Hyacinth dan moet diegene dat zelf weten maar besef wel wat dat met de kinderen kan doen.

Bennikki

Bennikki

11-06-2019 om 11:14

Rode Krullebol

“Het is met stijgende verbazing dat ik dit draadje heb gevolgd. Ik weet niet beter dan dat de drie R's (rust, reinheid en regelmaat) een optimale basis vormen voor ieders bestaan. Ook het uitdoen van schoenen is voor mij de gewoonste zaak van de wereld, aangezien ik dit altijd heb moeten doen bij het boerengezin waar ik (als kind) kind aan huis was. De dagindeling vind ik eveneens alleszins normaal.

Sinds wanneer is dit alles on-Nederlands?“

Er is helemaal niets mis met rust, reinheid en regelmaat. Onderzoek wijst uit dat regelmaat essentieel is voor een goede nachtrust, bijvoorbeeld.

Maar een ánder je zelfbedachte vorm van rust, reinheid en regelmaat opleggen, dat is waar het om gaat in dit draadje.

Koffiekop

Koffiekop

11-06-2019 om 11:34

Het gaat niet om de regels an sich

maar om de manier waarop ImF ze probeert op te leggen aan haar dochter. Haar wil is wet, er zijn geen opties voor overleg. Ik hoopte eerst nog dat de schoenen het enige punt waren, maar kon me dat haast niet voorstellen. Dan was de dochter van ImF er vast wel in mee gegaan. Maar haar hele leven wordt bepaald door haar moeder. Ze voelt nu ze in de puberteit komt de behoefte om zich af te zetten. Zoals het ook hoort. En heeft blijkbaar gekozen over de schoenen in gevecht te gaan.

Ik zeg het nog maar een keer, door je kind(eren) zo strak op te voeden geef je ze geen goede basis mee in het leven. Misschien dat je in China als kind later voordeel hebt van zo'n opvoeding waarbij je vooral leert knikken en slikken, maar het is niet helpend voor een leven hier in Nederland, waar overleg de basis van alles is.

mirreke

mirreke

01-07-2019 om 11:03

Ik kan het bijna niet geloven

en denk gewoon dat IMF een trol is die bij het lezen van de reacties gierend van het lachen over de grond rolt.

En anders heb ik ongelooflijk veel medelijden met de dochter.

Het kan ook nog zijn dat IMF bijvoorbeeld autistisch is en zelf enorme behoefte heeft aan een dagindeling. Je ziet dan idd vaak problemen ontstaan als de kinderen groter worden, de druk gaan voelen en zich hieraan willen ontworstelen. Het wordt dan voor de ouder ook steeds moeilijker om hiermee om te gaan.

Dat is normale fase in de opvoeding, IMF, hoort erbij. Hoe strakker de teugels van het ouderlijk huis, hoe heftiger de puber zich zal proberen te verzetten tegen die teugels.

Jesse_1

Jesse_1

01-07-2019 om 16:12

Mirreke

Als je denkt dat ImF een trol is, wil je dat dan melden bij forumbeheer en niet in het draadje zelf?
Het is namelijk òf buitengewoon beledigend om iemand hiervan te beschuldigen als het niet waar is òf extra leuk voor een trol om te zien dat er over het al-dan-niet troll zijn gediscusseerd wordt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.