Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mussie

Mussie

01-05-2019 om 22:33

Eindexamen 2019

Ik heb er weer een! Een eindexamenkandidaat. Hij is best serieus aan het leren maar het niveau is wat hoog voor hem (HAVO). Hij moet er echt voor werken. Nog een week, dan gaan we beginnen. Hoe is het met de andere kandidaten?


Examenmam....

Dat is absurd laag. 61% geslaagd na tijdvak 1. Ik weet niet welk niveau je zoon deed, maar op het lyceum waar ik lesgeef zijn we niet blij als we op uitslagdag ( dus voor de herren) minder dan 80 % geslaagden gebben, op vwo zien we liefst boven de 85 %. Dit jaar was voor ons benedenmaats met 73 % op de havo en 79 % op vwo. Laagste percentages ooit volgens mij. Voor onze school dan.

( en dan heb ik ook nog een leerlingen in mijn klas die er doorgerold zijn met waanzinnige mazzel. Voorbeeldje....onafgerond - echt waar- een 5,4, een 5,45, een 5,5 en een 5,55. 2 keer een 5 dus, en net genoeg compensatie ( met dank aan een mooi pws) om in 1 keer geslaagd te zijn.....ongelooflijk.

Ingrid

vlinder72

vlinder72

13-06-2019 om 09:23

Examenmam

Mijn zoon wil ook Engels niet herkansen. Hij had een 4 en staat nu een 5 op zijn eindlijst. Dat is zonde. Al zijn andere cijfers zijn zessen en zevens.

Nu is hij ook niet goed in Engels maar proberen kan altijd. Hopelijk kan ik hem vandaag overtuigen.

Ik heb geen goede argumenten. Hij gaat na de zomer toch naar Australië dus met zijn Engels komt het wel goed.

Gewoon omdat het leuker op je eindlijst staat vind ik ook een prima argument. En ook omdat je voor Engels toch niet hard hoeft te leren komend weekend.

herkansen?

Mijn dochter overwoog even om wiskunde te herkansen. Ze had een 6.9 en dacht het nog wel te kunnen opkrikken. Mij leek het een heel slecht idee. Een 7 is prachtig. En voor haar is het heel goed om te realiseren dat het niet altijd beter hoeft.
(los daarvan vind ik het eigenlijk wat raar om te herkansen als je die extra punten niet ergens voor nodig hebt, behalve dat het mooier staat op je lijst. Een cijferlijst die de rest van je leven waarschijnlijk in een la blijft liggen)

skik

Jouw dochter ook gefeliciteerd! Toch fijn om te zien dat het ook op een andere manier recht komt.

Triva

Triva

13-06-2019 om 09:48

Gefeliciteerd

voor wie dat van toepassing is.

Mbt een her doen voor een hoger cijfer: in het jaar, of op de school, van mijn oudste was dat heel normaal. Bijna al zijn vrienden deden het. Mijn zoon was al cum laude geslaagd maar probeerde ook nog ergens een 9 ipv een 8 te halen. Jammer dat dat klimaat niet overal is. Wie niet waagt...

Triva

Mijn dochter zou er erg bij gebaat zijn als ze tevreden zou zijn met een zesje. Echt. Ik ben blij dat het klimaat op haar school niet zo is, dat de lat altijd hoger kan. Voor sommige kinderen is dat echt niet goed.

Ik volg dit draadje gewoon uit interesse...ik heb geen examenkind (nog lang niet).

Maar iedere (bijna) geslaagde: gefeliciteerd!

Diploma ook binnen

En dat lag ook wel in de lijn van de verwachtingen. Het is hier ook geen enerverende periode geweest. Meer een proefwerkweek plus. Ik heb wel aan de pols gehouden maar niet meer dan anders. Geen verwenpakketjes oid. Ik vraag me ook af of je onbedoeld daarmee de druk niet extra opvoert. Maar misschien is dit wel een argument om mijn gebrek aan creativiteit goed te praten.

Zoon is het type van liever een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven. Spande zich op de strategische momenten voldoende in om ruimschoots over te gaan. En heeft zijn atheneum niet cum laude afgerond ,maar met een lijst waarmee hij best voor de dag kan komen. Al dat geblaat (sorry) over excellentie legt een flinke druk op sommige kinderen. Voor oudste lag de lat ook nooit hoog genoeg. Ik gun elk kind zo'n onbekommerde schooltijd als mijn jongste.

Gelukwensen voor de geslaagden, op naar een mooie toekomst. En succes voor de herkansers.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

13-06-2019 om 12:18

Herkansen

Mijn dochter had twee vakken ‘verpest’ en daardoor zessen op haar eindlijst. Het waren precies geschiedenis en aardrijkskunde, dus voor een her zou ze weer echt moeten leren. Daarom dus niet gedaan. Voor Nederlands of Engels moet je ook een beetje mazzel hebben met de teksten. Je hoeft er ook niets aan te leren, dus dan kost het je alleen die drie uurtjes dat je je examen maakt.

Ook luxe her

Zoon had een hele dikke, vette 8 voor Engels, maar het lijkt hem wel kek om ook een 9 op zijn eindlijst te hebben. Reactie van zijn mentor toen hij gisteren belde : "dat meen je niet", en "weet je dat wel heel zeker" "fair enough, maar alleen als je je er ook echt serieus op voorbereidt"

Tsja, mentor is/was ook zijn docent Engels, die zit ook niet op extra werk te wachten. En eigenlijk vind ik het ook flauwekul om de man daarmee onnodig op te zadelen.

Tijgeroog

Tijgeroog

13-06-2019 om 12:57

Triva en verder

Wat is het voordeel van het ophogen van je cijfer? Het is volgens mij alleen "cosmetisch", staat mooi op je cijferlijst, maar levert je verder geen voordelen op (er wordt toch nooit meer naar die lijst gekeken). Ik geloof niet dat die paar dagen extra leren je op de lange termijn significante extra kennis of vaardigheden in het vak op gaat leveren.

Ik heb dan ook geen argumenten voor de ouders die graag willen dat hun kind een her doet. Ik zou ze lekker van hun uitslag laten genieten.

Tijgeroog

Tijgeroog

13-06-2019 om 12:57

Felicitaties

Gefeliciteerd voor alle geslaagde kinderen en hun ouders! Veel succes voor degenen die voor een her gaan, vooral bij Mussie.

Paddington

Paddington

13-06-2019 om 13:11

Hier ook

een dochter die geslaagd is met allemaal voldoende. Een vriendin stond gisteren ineens voor de deur en was erbij dat ze het nieuws kreeg. Erg leuk!

Examenmam

Examenmam

13-06-2019 om 13:21

Ingridt

Zoon DEED havo en weet natuurlijk niet of het alleen zijn klas is. Toen zoon zijn cijferlijst ophaalde duurde dit allemaal wat langer dan voorzien, omdat ze nog niet klaar waren met de gesprekken met de gezakten. Dat geeft misschien wel aan dat ze meer tijd nodig hadden dan voorgaande jaren. (Gezakten moeten eerder naar school komen voor het plan van aanpak).

Examenmam,

Das waar. Je had het alleen over de klas van je zoon. Hoeft niet helemaal representatief te zijn. Maar 60 % over een hele jaarlaag zou wel echt bedroevend laag zijn..

Ingrid

Voor mussie

Hoi Mussie,
Zit je toevallig in de buurt van Leiden? Mijn zoon geeft examentrainingen economie en dat doet ie goed. Misschien kan hij helpen, hij is al klaar met zijn studiejaar. Heeft alle tijd.
Sowieso veel succes en sterkte nog even!

Zus

Zus

13-06-2019 om 17:20

argumenten

Voor kinderen die al de lat voor zichzelf erg hoog leggen, zou ik ook voorzichtig zijn met adviseren een hoger cijfer te halen met een herexamen. Echter, voor de meesten geldt dit niet. Doorsnee puber is liever lui dan moe, denk ik . Voor mijn dochter zijn er meerdere redenen om natuurkunde te herkansen: ze heeft er hard voor gewerkt (was een extra vak) en stond een 7. Ze heeft niet het cijfer gehaald wat ze volgens haar zou kunnen halen vanwege vermoeidheid op het moment zelf (tweede examen die dag) en vindt dat het cijfer op haar eindlijst niet weerspiegelt wat zij kan. Daarnaast daagde de mentor haar uit het te herkansen om die reden trouwens ook. Ten slotte hoeft ze er niet meer voor te leren, dat had ze al gedaan en bij natuurkunde is het toch minder een kwestie van stampwerk op het vwo. Nu gewoon frisser en uitgeruster het examen gaan doen.

Volgens mij is haar hele klas geslaagd trouwens. Voor de statistieken

Mussie

Mussie

13-06-2019 om 18:43

Jutta ea

Wat ontzettend aardig dat je zo meedenkt. En ja, Leiden zou zeer goed uitkomen (toevallig zeg!) maar ik heb hem al opgegeven voor een examentraining in Leiden. Ik ken wel iemand anders met een economie herkansing op vwo niveau, zal je opmerking doorgeven. Wie weet!
De ergste schok is al achter de rug en we zien het eigenlijk best wel positief in. Hij hoeft maar 3/10 hoger te halen. Volgens zn docent is dat echt te doen en hij zei ook dat hij verbaasd was over het lage cijfer. Zoon kan veel beter en laat dat meestal ook zien. We hebben vertrouwen en anders doet hij gewoon een jaartje over. Zn profielwerkstuk hoeft hij dan niet over te doen en dat scheelt al heel veel stress.
Voor alle geslaagden: van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat iedereen lekker aan het feesten is en zich verheugt op het komende jaar met alle nieuwe bezigheden. Vandaag op mn werk merkte ik dat ouders van geslaagden het wat lastig vonden om blij te zijn in mijn buurt. Heel attent maar ik ben echt wel blij voor al die gelukkige geslaagden.

Anna

Anna

13-06-2019 om 19:16

Hier

Op school van zoon:

Basis/kb= 100%
Mavo= 96%
Havo 94%
Vwo 100%

Kan de school (&de leerlingen) zeker trots op zijn! Zoon is geslaagd voor het vwo

Tihama

Tihama

13-06-2019 om 19:52

Examentraining

Ik herinner me nog eerdere draadjes over het nut of noodzaak van examentraining. Ik wilde het daarom even terugmelden.

Mijn dochter had een examentraining van Lyceo gedaan voor wiskunde. Mijn man vroeg nog: heeft ze dat echt nodig? Ik zei:Het alternatief is dat ik 4 weken lang zeur over werken aan je wiskunde. Dat vond dochter ook erg grappig.

2 dagen naar training. Verder heeft ze er niets meer aan gedaan.
Wiskunde was altijd haar zwakste vak. Ze stond een 6,3 voor haar SO.

Vandaag belde ze me gierend op: haar cijferlijst was binnen. Een 8,6 voor het CSE Wiskunde!

Dus, Mussie: bij ons heeft het gewerkt.

examentraining (ot)

Voorbeeld van Tihama laat wel zien dat scholen zelf schijnbaar onvoldoende in staat zijn om leerlingen nodige bij te brengen. Prima dat die trainingen er zijn. Maar het kost wel geld. En dus niet voor iedereen mogelijk.

Alkes

Club van 30 of clubje van 3 maakt nogal wat uit voor het rendement. En heel bizar, maar als het grof geld kost en/ of het moment suprême nog maar een paar dagen weg is is er soms opeens een stuk meer focus. Ik heb afscheid genomen van mijn examenleerlingen op lsd, iets van 18 april. De examens begonnen rond 10 mei. Voor zeker de helft van mijn Havo 5 klas leek dat echt nog zo ver weg dat er van enige ‘sense of urgency’ nog geen sprake was. Misschien moeten we de meivakantie maar afschaffen en recht voor de examens nog een week verplicht vol aan de bak.

Ingrid

Tihama

Tihama

14-06-2019 om 20:30

Focus

Klopt: dit past ook bij het andere draadje over de scheidslijn in kansen.

Ik denk overigens dat Ingrid ook een punt heeft: de maand voor de examens is een periode van rust. Bedoeld om hard te studeren, maar ik gok dat er nogal wat leerlingen zijn die deze discipline niet kunnen opbrengen. Dan helpt zo'n verplichte training wel. Het zou mooi zijn als de scholen dat op grotere schaal kunnen aanbieden, zodat het niet alleen voor de happy few is.

Ingridt

Mijn verwijt aan scholen is absoluut niet gericht aan de docenten. Maar wel hoe systeem is ingericht. Waarom zorgen we er niet voor dat wie het nodig heeft in kleiner verband bijles of examentraining krijgt. Waarom is dat nu alleen voor degenen die dat kunnen betalen?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-06-2019 om 22:47

Hier

Op de school van mijn oudste konden leerlingen inschrijven voor maximaal drie vakken examentraining op school, gegeven door leerkrachten. Het slagingspercentage is volgens mij ook wel hoog op die school (kun je dat ergens inzien?).

Mussie

Mussie

15-06-2019 om 07:50

Ligt niet aan school denk ik

Op de school van mijn kinderen kunnen ze zich inschrijven voor trainingen voor elk vak. Als ik zie met wat voor prachtige mapjes met oefeningen en samenvattingen en tips hij terug kwam, dan heeft het daar niet aan gelegen. Het ligt echt aan hemzelf. Niet op tijd beginnen, niet hard genoeg leren en zeker niet opletten in de klas. Je haren rijzen te berge als je zn schriften ziet. Er staan alleen veel tekeningen in en af en toe een enkel woord. En dat is dan de oogst van een heel schooljaar. Dus we hopen maar dat de training hier ook gaat helpen!

Pirata

Pirata

15-06-2019 om 07:55

Kon hier

Er was hier 3 dagen examentraining op school voor alle vakken. Maar mijn zoon lag liever in zijn bed.
Ik wilde hem naar Lyceo sturen voor zijn zwakste vak, nou dat vertikte hij.
Gelukkig mocht ik alle examenbundels voor hem aanschaffen. Daar heeft hij uit geleerd in de vakantie vooraf, zowaar elke dag.
Voor alle vakken heeft hij hoger gescoord dan voor de schoolonderzoeken. Meestal een punt hoger. Alleen voor wiskunde had hij geen bundel, want dat was "belachelijk gemakkelijk". Dus daar heeft hij maar een dikke 8 gehaald waar hij rekende op een dikke 9. Dus hier waren de bundels het tovermiddel.

Mia9

Mia9

15-06-2019 om 08:09

Phryne Fischer OT

"Het slagingspercentage is volgens mij ook wel hoog op die school (kun je dat ergens inzien?)."

Ja, op scholen op de kaart punt nl kan je dat allemaal zien, ook bvb welke profielen gekozen worden in mooie grafiekjes enz.

Bloempot

Bloempot

15-06-2019 om 09:31

Cijferlijst

Zoon had een prachtige cijferlijst, alles boven een 7. Eigenlijk is er hier helemaal niet gesproken over het maken van een her, vinden we ook helemaal niet nodig. Ondertussen heeft hij zelf vorige week ook nog een baantje geregeld . Dus we zijn trots op hem. Na het moeizame jaar in 3 VWO met veel ergernissen en spanningen hebben we het helemaal los gelaten in 4 HAVO en heeft hij dit op eigen kracht gedaan.

Examentraining

Hulp van Lyceo sluipt wel steeds verder de school binnen. Zoon (19, eerstejaars student-geen economie!) vertelde gisteren dat hij nu via Lyceo les moest gaan geven aan 4 leerlingen van 5 VWO die ruzie hebben met hun docent. Mag hij de economielessen verzorgen tot de zomervakantie. Ik blijf me verbazen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.