Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Jeugdzorg 3


Doenja

Doenja

09-06-2019 om 21:05

Hoe herkenbaar

Ook in de volwassen psychische zorg gebeurt dit. Geen zorg of hulp. Geen kennis. Wachtlijsten waar je nooit vanaf komt en aan het einde veranderen ze de diagnose gewoon zodat je weer op n nieuwe wachtlijst komt. En de schuld bij de patient leggen. Hoe herkenbaar is ook dit verhaal.....

Leen13

Leen13

12-06-2019 om 15:01 Topicstarter

Geweld in de jeugdzorg

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2288728-onderzoekscommissie-veel-geweld-in-jeugdzorg-en-het-is-nog-steeds-niet-voorbij.html

"Onderzoekscommissie: veel geweld in jeugdzorg, en het is nog steeds niet voorbij
Het geweld werd gepleegd door leiders en pleegouders, maar ook door andere kinderen. De kinderen werden onvoldoende beschermd."

Wat 'ouderschap' betreft is de overheid geen winnaar. Zou fijn zijn als 'Veilig Thuis' voorlopig zou veranderen in 'Veilig bij de Overheid'. En dan eerst maar eens

Leen13

Leen13

12-06-2019 om 15:02 Topicstarter

Zaken

uhm... sprong al weg.

En dan eerst maar eens alle zaken melden waar het recht nog steeds krom is. De cold cases als die van Yunus, Khan (nora Yorukseven) en anderen die dringend met hun ouders verengid moeten worden en uit de klauwen weg van de overheid die daar ernstig aan het onderpresteren is geweest.

Leen13

Leen13

13-06-2019 om 00:49 Topicstarter

Hulp nodig?

https://www.logadoptie.nl/artikelen/actueel/50-hulp-nodig.html

Ook de oudervereniging van ouders van gadopteerden heeft ervaring met de schadelijke kanten van de 'hulpverlening'. Ze waarschuwen op hun site:

"U bent de deskundige van uw kind.

Probeer dicht bij uw probleem te blijven. Het gebeurt nogal eens dat u, door tijdsdruk, "hulp van de plank" krijgt i.p.v. de beloofde "hulp op maat". Nadeel van Jeugdhulp van de Gemeente is dat u, als u met hen in conflict raakt, de kans loopt om gedwongen hulp te krijgen (OTS).

Een conflict over de hulp kan snel ontstaan, zeker met mondige ouders die een gelijkwaardige inbreng willen hebben.
Een andere mening hebben is niet zo gek, u kent uw kind immers al lang en bent soms goed op de hoogte van wat er nodig is of wat juist niet nuttig is."

Leen13

Leen13

13-06-2019 om 09:35 Topicstarter

Standpunt.nl over jeugdzorg nu op de radio

https://www.nporadio1.nl/live

Reacties op het rapport van Micha de Winter over de jeugdzorg. Je kunt bellen.

mirreke

mirreke

15-06-2019 om 21:15

GIRFEC de nieuwe hype

GIRFEC = getting it right for every child.

Nederland is van plan dit overnemen:
Lees en huiver:

Een Engelstalig artikel, maar het gaat over de Nederlandse situatie. NB: GIRFEC is lijnrecht overgenomen van Schotland, waar het desastreus uitpakt. Een groep ouders heeft geprocedeerd tot het hooggerechtshof van Engeland (wat geldt voor Schotland) en daardoor is het bestempeld als zijnde onwettig, tegen Mensenrechten, Kinderrechten en recht op privacy.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet gedacht wordt: kom we nemen dit eens fijn over.
In het artikel (er staat daar ook een link naar de Nederlandse vertaling) wordt uitgelegd wat GIRFEC is.

https://www.ukcolumn.org/article/dutch-welfare-minister-have-you-got-named-person-your-sleeve

(In Engeland/Schotland wordt met Named Person een soort staatsvoogd bedoeld. Het is de bedoeling dat ELK KIND een dergelijke named person krijgt. In Schotland hebben deze personen OUDERLIJKE MACHT

mirreke

mirreke

15-06-2019 om 21:26

Nog niet klaar...

gekregen. Dit houdt in dat zo'n persoon beslissingen door ouders genomen op eigen houtje mag terugdraaien maar ook op eigen houtje zelf beslissingen mag nemen, bijvoorbeeld over behandelingen.
In Schotland is daar enorm veel verzet tegen, en er zijn steeds meer ouders die hun kinderen om die reden van school halen (in het VK is thuisonderwijs toegestaan).

Om dit voor mekaar te krijgen worden alle gegevens van alle kinderen fijn bij voorbaat verzameld en toegankelijk gemaakt voor de autoriteiten en deze named persons.

Dit wil men dus in Nederland ook gaan doen.

Ons eigen Nederlandse Jeugdinstituut geeft er al informatie over.

https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Verbinding-onderwijs-en-jeugdhulp/GIRFEC-Getting-it-right-for-every-child

Maar er staat veel meer:
https://www.sterkhuis.nl/jeugdhulp-in-schotland-getting-it-right-for-every-child/

Wat niemand er daar bij zegt, is dat het dus in het VK door de hoogste rechter is VERBODEN! Net als hier jeugdzorg zich evenmin iets gelegen laat leggen door de rechter is dat bij GIRFEC in Engeland ook het geval.

Dit moet tegengehouden worden. Er moet aandacht worden gevraagd bij de politici, die nu nog denken dat het een geweldig systeem is.

Leen13

Leen13

15-06-2019 om 21:42 Topicstarter

O, help

Als ouder kun je maar beter een rechtsbijstandverzekering hebben die voorziet in het soort rechtzaken dat Schotse ouders hebben moeten voeren om ook hier in Nederland door de rechter te laten vaststellen dat zo'n statenanny met ouderlijke macht voor elk kind tegen de rechten van de mens is.

Zo kun je elkaar lekker bezig houden en hulp is het niet!!!!!!!!

Genoeg enge hulpverleners die gaan watertanden bij dit perspectief.
Ik ging ook even over mijn nek bij Een Vandaag vandaag. Zo'n enge kinderarts, kinderredder bij commissie, die vind dat de overheid er voor het kind moet zijn en dat vaccinatie verplicht moet worden.

Genoeg ouders die dan ja ik wil meescanderen, en de volgende stap, die niemand zich realiseert is dat de staat over je kind gaat en dat dat consequenties heeft want de overheid is niet van de liefde.

Lees nog eens het rapport van Micha de Winter over de jeugdzorg.

En toch gaat het maar door? Rare wereld.

mirreke

mirreke

15-06-2019 om 21:55

In het artikel wordt

het vermoeden geopperd dat de Nldse overheid wellicht expres Jeugdzorg in Nederland zo uit de hand hebben laten lopen. iedereen is nu wanhopig, veel kamerleden die kamervragen stellen en zorgen krijgen over Jeugdzorg. En dan is daar GIRFEC (dat volgens het NJI ook nog eens zorgt voor ontschotting tussen zorg en onderwijs), als een soort heilige graal...

Voorheen zou niemand akkoord zijn gegaan met de gedachte dat ALLE gegevens van kinderen verzameld worden.

mirreke

mirreke

15-06-2019 om 21:57

Sorry

ik ben zo boos dat ik allerlei stomme fouten maak...

Leen13

Leen13

16-06-2019 om 22:55 Topicstarter

Heb je al een probleem

https://tinyurl.com/y2nunpek

Leren omgaan met je flippende kind kan betekenen dat anderen voor jou gaan bepalen of het nog wel 'veilig' is. Dat zou toch op zijn minst een gezamenlijke beslissing moeten zijn.

"Geweld gaat volgens Movisie relatief vaak samen met een psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking, verslaving of andere gedragsproblemen bij het kind. Het is volgens het rapport ‘een groot taboe’: ‘Ouders die bang zijn voor hun kind komen daar niet snel mee naar buiten. Zij schamen zich en voelen zich schuldig."

Ik vraag me dan af waar die observatie vandaan komt dat ouders zich schamen en schuldig voelen? Dat is toch helemaal niet aan de orde? Ja, de buitenwereld heeft onbegrip en laat dat zien en daarmee kom je soms in een moeilijk parket terecht, maar schamen en schuldig voelen is totaal misplaatst. En ik verdenk hulpverleners ervan dat ze dat etiketje er maar opplakken terwijl ze niet kunnen zien noch bevestigen dat ouders hier in de knel komen vanwege reacties in de buitenwereld en DAAROM zich niet makkelijk uiten over de situaties in hun gezin. En dan kunnen hulpverleners ook weer voor ouders niet helpend reageren.

"In het Lorentzhuis in Haarlem geeft hij de cursus Geweldloos Verzet, een methode voor ouders die geweld van kinderen ervaren. ‘Ouders van een kind met een beperking of een diagnose zeggen meestal: maar hij kan er niks aan doen. Dat is in onze cursus de twist die we proberen te maken. Welke handicap of stoornis je ook hebt, het is geen excuus om iemands schenen blauw te mogen schoppen. Je kunt dat gedrag niet accepteren. Dan kom je op een hellend vlak waar je niet meer uitkomt. "

"De methode Geweldloos Verzet gaat er aan de ene kant om heel duidelijk te maken dat je het ongewenste gedrag niet accepteert en grenzen trekt"

Dan gaan hulpverleners jou als ouder leren hoe je dan 'grenzen' moet stellen. Ik heb er niet echt een 'veilig' gevoel bij helaas.

mirreke

mirreke

17-06-2019 om 01:08

doe mij maar Lives in the balance

De kunst is om uit te vinden waar het gedrag door veroorzaakt wordt, want gedrag is altijd een reactie vanuit frustratie, angst, boosheid enz. en dat heeft een reden. Vind die reden, dan voorkom je het gedrag.

Leen13

Leen13

17-06-2019 om 17:19 Topicstarter

Ook op NPO1

https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/504866-wat-als-je-verstandelijk-gehandicapte-kind-agressief-is

Hetzelfde onderwerp. Hier hoor je dat CDA kamerlid Rene Peters snapt waar de schoen wringt: hebben we de keten wel zo ingericht dat mensen goede hulp krijgen en niet te lang te lichte hulp, te snel te zware hulp en het risico dat je al direct in aanraking komt met organisaties als Veilig Thuis waar je hulpvraag gelijk omgetoverd wordt tot iets alsof je je kind ik weet niet wat aandoet.

Er zijn ook adekwate hulpverleners maar de kans dat je zo iemand treft is een tombola.

Leen13

Leen13

20-06-2019 om 13:43 Topicstarter

GIRFEC de Engelse rechtzaak

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-36903513

"Judges at the UK's highest court have ruled against the Scottish government's Named Person scheme.

Opponents of the scheme appealed to the Supreme Court in London after their case was dismissed by the Court of Session in Edinburgh last year.

The system would appoint a named person - usually a teacher or health visitor - to ensure the wellbeing of every child.

Judges say some proposals breach rights to privacy and a family life under the European Convention on Human Rights."

Je ziet gewoon voor je hoe zoiets gaat gebeuren. Je gaat met je kind naar het consultatiebureau en gezien je deelname gaat men uit van voortgezette toestemming bij de verregaande bevoegdheden van een daar voorgestelde contactpersoon.

Je weet van niets, van de vergaande gevolgen, en als je problemen krijgt moet je naar de rechter.

En het gaat allemaal weer een hoop geld kosten ten koste van echte voorzieningen en echte deskundige hulp. Je hebt er een ruziezoeker bij in je zoektocht naar fatsoenlijk leven voor je kind.

Leen13

Leen13

20-06-2019 om 14:38 Topicstarter

Named Person in 2019

https://www.care.org.uk/news/latest-news/fresh-blow-named-person-scheme

"CARE’s spokesperson James Mildred said: “Surely it’s time the Scottish Government admitted that the writing’s on the wall as far as this scheme is concerned.

How much more tax payers money do they want to spend trying to make it work?

It’s time Mr Swinney accepted the inevitable and instead of wasting more time trying to make this flawed scheme work, invested time and energy in other initiatives to help protect vulnerable children across Scotland.”

Als ik de NJI pagina goed lees dan denk ik dat men nu bezig is om ouders te 'verleiden' tot samenwerking met onderwijs en zorg en daarmee zelf het hoofd in de strop te steken.

"Op verschillende plekken in Nederland gaan jongeren, ouders en professionals met de kansencirkel aan de slag. "

Leen13

Leen13

20-06-2019 om 14:51 Topicstarter

Waarschuwing voor gemeenteambtenaren

Je hoopt natuurlijk dat de gemeente daar niet intrapt. Een waarschuwing aan gemeenteambtenaren: 'Kansencirkel' 'GIRFEC' 'Named Person' 'Schotland', doe snel de gemeentelijke portemonnee dicht want het geld loopt weg waar je bijstaat.

"GIRFEC in Schotland werd een drama
Maar was GIRFEC met haar Named Persons en Wellbeing Wheels dan zo'n doorslaand succes in Schotland? Integendeel. Het werd een drama. Want zodra ouders de zware hand van de staat zagen, stapten ze gezamenlijk naar de rechter en uiteindelijk in hoger beroep naar het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk, dat ook (voor civiele zaken) over Schotland gaat. De uitspraak van de hoge rechters was niet mals:
Een totalitair regime zal altijd eerst proberen om voor de kinderen te gaan, om afstand te scheppen van de subversieve en gevarieerde invloed van het gezin, en om ze te indoctrineren in een machtshebbersvisie van de wereld. (blz. 33)

Het was de nekslag voor GIRFEC: hun hondsbrutale inmengingen in gezinnen en de daarmee gepaard gaande ongebreidelde data opslag is door de hoge rechter onrechtmatig en ongeoorloofd verklaard, maar desondanks worden deze praktijken nog steeds voortgezet op Schots gemeentelijk niveau.

Gaan we deze wanpraktijken nu ook in Nederland beleven?"

mirreke

mirreke

23-06-2019 om 14:47

Ondertussen:

Ruim driekwart van de jongeren die de afgelopen decennia in de jeugdzorg of in pleeggezinnen terechtkwamen, werden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Pedagogisch medewerker Astrid van de Griek zag dit soort misstanden in De Vliethoeve, een instelling voor jongeren met zware gedragsproblemen van jeugdzorgorganisatie Juzt.

Lees en huiver:

https://www.bndestem.nl/breda/astrid-zag-kinderen-onterecht-de-isoleercel-ingaan-je-hoorde-ze-gillen~a70d29d1/?referrer=https://t.co/McTV2CWx2h

mirreke

mirreke

23-06-2019 om 21:53

Bizar

School als verlengstuk van Jeugdzorg, goed idee of niet?
Hans Koppies stelt deze vraag aan een pedagoog, een neuropsycholoog en een ontwikkelingspsycholoog... en ja hoor, de heren (want allemaal mannen) vinden het natuurlijk een prima idee.
https://hkoppies.wordpress.com/2019/06/20/jeugdhulp-in-school-geen-goed-idee/

Leen13

Leen13

23-06-2019 om 23:26 Topicstarter

Gedragswetenschapper

Het is een pleidooi voor een gedragswetenschapper in school. Weer een advizeur met meldplicht. Wat heb je er aan? Niets. Kost alleen maar geld.

Mijn kinderen hadden bescherming nodig tegen pesten. Iemand die ze serieus nam als ze aangaven een vraag te hebben. Iemand die in school kon helpen om een rustige plek te vinden als ze overprikkeld waren. Iemand die zag dat mijn dochter dicht bij het bord moet zitten omdat ze geen diepte ziet en iemand die begrijpt dat een kind gestresst kan raken zonder dat je het aan de buitenkant ziet. Je merkt het als je mijn kinderen kent en ze waren steeds beter in staat om dat aan te geven. Ja, bij een vertrouwd iemand.
Iemand die kinderen kan doorgronden en niet verwacht dat ze zelf het initiatief nemen voor wat dan ook dat ze nog niet begrijpen of beheersen, ook al hebben ze een tien voor rekenen.
Iemand die ze hielp om tekst te vinden voor van alles dat ze niet begrepen.

Gaat een gedragswetenschapper niet doen.

Leen13

Leen13

27-06-2019 om 16:22 Topicstarter

Jeugdhulp in de Balie - 7 juni j.l.

http://tinyurl.com/Baliejeugdhulp

Helaas is de wethouder Simone Kukenheim er niet bij. Maar wel met oa. Jason Bhugwandass en Robert Vermeiren.

Jason Bhugwandass vertelt zijn verhaal over gesloten jeugdzorg, een gevangenis zonder behandeling, niemand komt er beter uit.
Nou hebben we wel de jeugd die zorg nodig heeft gescheiden van gestrafte jeugd, maar het is nog steeds een gevangenis en niet van de liefde.
Hij pleit er voor dat gemeente en instellingen stoppen met naar elkaar te wijzen, maar zelf hun werk goed gaan doen. En uiteraard stoppen met isoleercellen en opsluiten.

Leen13

Leen13

18-07-2019 om 01:31 Topicstarter

MBP - is de promovenda weer actief?

https://tinyurl.com/munchbypr

Krantje met artikelen, oa van de BVIKZ, over Munchausen By Proxy. In Zuid-Gelderland een toename van beschuldigingen bij een tiental ouders. Terwijl het voorkomen een zeldzaamheid zou zijn.

"De Gelderlander sprak gedupeerde ouders in de regio Gelderland Zuid"

"Vertrouwensartsen die je onterecht beschuldigen van mishandeling van je kind.
Dat is een tiental ouderparen in deze regio overkomen,zegt de Belangenvereniging voor Intensieve Kindzorg.
Deze organisatie wil de doorgeslagen melddrift in Nederland aan de kaak stellen.
De Gelderlander heeft gesproken met meerdere ouders/ouderparen die door Veilig Thuis Gelderland-Zuid onderzocht werden wegens verdenking van Münchhausen by proxy. Bij dit syndroom maken de ouders, meestal de moeder, al dan niet door een psychiatrische stoornis, hun kind bewust ziek of verzinnen een bepaald ziektebeeld. In dat geval kan sprake zijn van kindermishandeling. De beschuldigden hebben het onderzoek ervaren als een heksenjacht.
,,Gezinnen worden onverantwoord onder druk gezet door te dreigen met uithuisplaatsingen van kinderen”, aldus woordvoerster Vera Hooglugt van de Belangenvereniging voor Intensieve Kindzorg (Bvikz). ................................
......Hooglugt wijst op meerdere dossiers die inmiddels zijn gesloten zonder dat Veilig Thuis en rechters tastbare bewijzen hebben gevonden voor kindermishandeling.

Een Nijmeegse vertrouwensarts van Veilig Thuis zou een hoofdrol spelen bij wat volgens Hooglugt te vaak onterechte beschuldigingen blijken te zijn. ,,Het is opvallend met welke gedrevenheid deze vertrouwensarts onderzoeken doet met als uitkomst Münchhausen by proxy.

Zij is bezig met een wetenschappelijk onderzoek."

Leen13

Leen13

20-07-2019 om 21:22 Topicstarter

De juridische werkelijkheid

School, leerplicht en jeugdarts/GGD zijn je vrienden niet en ook niet je bondgenoten samen voor je kind. Het is een juridische partij waar je rekening mee moet houden.

https://twitter.com/mammeloe22/status/1152648146507448321

"BVIKZ
19 jul.
En dan is daar een school die de handtekening van ouders vervalst onder een opp. Ouders doen hier melding van. Resultaat een schaamteloze wraakmelding bij VT. Met droge ogen. Wat een bizarre vertoning. Dit went nooit voor ons."

"@HansCas2

Als je een ziek kind hebt waarbij niet (meteen) de juiste diagnose gesteld kan worden dan heb je het al vreselijk zwaar met deze zoektocht.
Dat je daarnaast leerplicht op je nek krijgt maakt de situatie bijna ondraaglijk en werkt traumatiserend voor hele gezin.
Juist steun nodig."

Leen13

Leen13

24-07-2019 om 23:01 Topicstarter

Girfec in Nieuw Zeeland verlaten

https://www.express.co.uk/news/uk/697358/New-Zealand-abandoned-Girfec-like-scheme-Scotland-useless

"The Girfec scheme under John Swinney was branded ‘absurd’"

"Officials pulled the plug on the predictive risk modelling plans when experts said it did nothing to address the causes of child abuse but gave authorities an excuse for inaction.

The country’s Ministry for Social Development abandoned a pilot to trial the model, created using multi-agency shared data based on 132 variables from socio-economic status to the background of the carers, amid concerns the method was ethically questionable and breached privacy.

Even UNICEF expressed concerns over the plans to rate every newborn child with a risk score to predict future abuse for officials to keep an eye on."

"But following a careful study of the automatic tool aimed at improving child protection and assist child welfare workers, ministers decided there were too many opportunities to misinterpret and use data in isolation."

"As a result of the flawed policy, referrals to social services rocketed, and the island’s parliament scrapped the scheme and is currently conducting an inquiry into the disastrous move.

Ms Gallagher said: “We also know that a similar scheme in New Zealand never got off the ground because of various issues. There were concerns over data sharing, victimisation, bureaucracy - you name it. So we now have two examples of this system not working.

"Surely that should be enough guidance for the Scottish Government to dump the policy for once and for all."

Nu Nederland nog. Gemeenten zijn gewaarschuwd. Het kost alleen maar geld en hulp is het niet.

Leen13

Leen13

17-08-2019 om 00:42 Topicstarter

Gelijke monniken in Amsterdam

https://www.hpdetijd.nl/2019-08-14/halsema-heeft-als-moeder-plicht-haar-kind-te-beschermen/

Los van het feit dat het uitzinnig is dat dit het nieuws heeft bereikt, wie dit op zijn geweten heeft, wie hier gelekt heeft, heeft wat uit te leggen.

"waarschijnlijk loopt er op dit moment al een onderzoek van de Kinderbescherming of Jeugdzorg naar zijn leefomstandigheden -de fouten van zijn ouders dus! AdJ- en heeft de kwestie al veel impact op zijn jonge leven. "

Het dossier kan aangelegd, om te beginnen, met de roddels uit de Telegraaf. Er zijn vast ook nog wel een paar politieke tegenstanders te vinden op de school of de sportclub van de zoon, die deze gelegenheid te baat kunnen nemen.

Hopelijk heeft Femke Halsema een goede advocaat en anders kunnen we haar nog de stichting KOG aanraden.

Leen13

Leen13

17-08-2019 om 01:29 Topicstarter

Nog een kandidaat

https://www.story.nl/artikel/showbizz/minister-hugo-de-jonge-trouwt-met-jeugdliefde

Je gunt het niemand maar het is een intrigerende gedachte dat ook de zoon van Hugo de Jonge betrapt kan worden op het illegaal afsteken van een rotje en dat dat dan hetzelfde circus te wachten staat.

Leen13

Leen13

17-08-2019 om 18:13 Topicstarter

De zoon 'bijpraten'

Mooie reactie op twitter. In alle mediageweld, en instantiegeweld, niet vergeten je kind bij te praten en gerust te stellen.

janny van der molen
@jannyvdmolen
Zeg, zoon van #Halsema, dit waait over, hoor. Jij mag fouten maken, net als ieder ander. Diep ademhalen, rug recht. Het kómt goed. Geef je moeder een knuffel en hou je taai.

Leen13

Leen13

17-08-2019 om 22:00 Topicstarter

Jeugdbescherming staat boven de wet, geen verweer mogelijk

http://svensnijer-essays.blogspot.com/2019/08/de-ontvoering-van-pascal.html?m=1

"Toetsingskader voor rechters

Samen met andere liefhebbende, zorgzame en verantwoordelijke ouders, die onterecht uit het leven van hun kind(eren) zijn gestoten door instanties die niet voldoende worden gecontroleerd en gesanctioneerd, kan ik beamen wat advocaat Huib Struycken zei in een interview van 22 februari 2017 ”Het horen van ouders is weggeregeld in dit systeem.” Via deze brief vraag ik uw aandacht voor mijn zaak en die van talloze ouders die te maken hebben met de vreselijke misstanden die al jaren in de jeugdzorg en het jeugd- en familierecht gaande zijn."

De kruistocht van Sergeant-Majoor Hendrik-Jan Oussoren. Beschreven staat het hele proces waarin jeugdbescherming de wet negeert en zelfs politie en marechaussee met leugens en het negeren van de rechten van ouder en kind, weet voor hun karretje te spannen.

Nog 14 jaar wachten, dan is zijn zoon ook 18 en kan de sergeant eindelijk in traumatherapie.

mirreke

mirreke

31-08-2019 om 16:08

Over GIRFEC en de staatsvoogd voor ieder kind.

de kansencirkel, en nog zo wat...

girfec is het nieuwe paradepaardje van jeugdzorg. Het is een Engels acroniem en staat voor Getting It Right For Every Child.

Het begint met het een voogd voor ieder kind, een staatsvoogd. Pardon? Ja, u leest het goed, een staatsvoogd voor IEDER kind!

Dat houdt in dat je zelf als ouder niet meer de eindverantwoordelijkheid hebt, maar dat je die minimaal (als je geluk hebt) moet delen en misschien wel ( als je pech hebt) helemaal uit handen moet geven.

Girfec, denk je? Wat is dat voor iets absurds?
Nou, het NJI ziet het wel zitten...

https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Verbinding-onderwijs-en-jeugdhulp/GIRFEC-Getting-it-right-for-every-child

En Fontys hogescholen ook:


https://www.youtube.com/watch?v=AEsnH_Zl53o&feature=youtu.be

En schoolbesturen:
Gert van Tol, inmiddels directeur van PCBO Dantumadiel, is de importeur van Girfec, zoals hij zelf stelt op LinkedIn.
Hij heeft Girfec vertaald:
http://www.emfusio.nl/wp-content/uploads/170102-GIRFEC-als-EJAVIK-in-Nederland-manuscript-voor-boek.pdf

Het verhaal: om kindermishandeling te voorkomen en te zorgen dat elk kind op de beste manier wordt opgevoed en zich compleet kan ontwikkelen,moet er een welzijnsplan komen voor IEDER kind...

De werkelijkheid: het is de bedoeling dat ieder kind van de wieg tot zijn 18e (en misschien nog wel langer) door een staatsvoogd wordt gevolgd/gecontroleerd. Dit houdt in dat er iemand is die zomaar in je opvoeding kan ingrijpen en die jouw beslissingen ongedaan kan maken.

Het stamt uit Schotland, alwaar het net zo eng uitpakt als je al zou vermoeden. Ouders zijn in opstand, en zijn naar de rechter gestapt. Uiteindelijk heeft het hooggerechtshof in Engeland dit verboden, om twee redenen. Zowel de Named Person (de staatsvoogd dus) als het ongebreidelde datavergaren wat voor dit plan nodig is, is onwettig.

Want de bedoeling is dat ALLES van je kind in een dossier komt: cb, school, sport, arts hulp, ziektes enz enz. En dat is dan inzichtelijk voor de Named Person en voor iedereen met wie die staatsvoogd het maar wil delen.

In Nieuw Zeeland wilde men er niet aan, in Zweden ook niet, in Schotland zijn er grote problemen mee, want de Schotse overheid houdt zich niet aan de wet, en Nederland lijkt nu ook overstag.

Er zijn wel wat wetswijzigingen nodig, zoals die op de privacy... enz. enz...

Het lijkt een nachtmerrie, maar het begrijp girfec blijkt al vrij ingeburgerd bij hulpverleners.

mirreke

mirreke

31-08-2019 om 16:30

Een hulpmiddel voor ouders

Juridisch portaal: het ouderlijk gezag

https://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/privaatrecht/burgerlijk-wetboek-1/14-ouderlijk-gezag.htm

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.