Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Hsp

Hsp

19-04-2018 om 10:43

Lange kinderen

Mijn zoon die net 10 is, is erg lang voor zijn leeftijd namelijk 157cm en 36 kg, en heeft het daar vooral met sporten erg last van.
De lengte zit vooral in zijn benen, waardoor hij nu verkorte spieren heeft en verder heeft hij de ziekte van Sever gekregen (ontsteking van de groeischijven in de hiel) .
Zijn uiteindelijke lengte zal tussen de 198 en 206 worden, dus hij heeft nog een lange weg te gaan.
Omdat hij fysiek zo last heeft van zijn lijf gaat hij nu naar de fysiotherapeut om aan zijn motoriek, kracht en lenigheid te werken en houden ze hem in de gaten.
Het is voor hem heel demotiverend om ruim 1,5 stil te staan qua sportprestaties terwijl de rest van de leeftijdsgenoten hem voorbij rennen.
Wij zeggen altijd :”wat in het vat zit verzuurt niet” en de prestaties komen later wel weer, hij is namelijk wel erg atletisch gebouwd.
Hebben jullie ook van die lange kinderen en wat komen jullie tegen in het dagelijks leven?

mijk

mijk

19-04-2018 om 10:57

Dit

Zoon is 15 en nu 191. Hij is door snelle groei heel lang heel inflexibel geweest. Zijn botten groeide harder dan zijn spieren. Hij roeit en was daar heel gefrustreerd over. Fysio heeft hem ook goed geholpen. Wat ik vooral lastig vond vrkeger was dat hij altijd veel ouder geschat werd en dan ook behoorlijk overvraagd werd... Schoenen kopen was ook lang een probleem... Nu worden zijn voeten eindelijk wat breder maar grote maat en smalle voeten is heel lastig..

Kaaskopje

Kaaskopje

19-04-2018 om 11:22

Cliché-sport

Basketballers zijn altijd erg lang. Ik weet niet welke sport hij doet, maar met basketbal zet hij zijn lengte positief in. Mijn man heeft twee boomlange achterneven waarvan sowieso eentje het ver geschopt heeft op dat gebied. Van de andere weet ik iets minder .

Ik was voor 'mijn tijd' aan de lange kant, maar ik heb daar nooit echt ernstig hinder van ondervonden. Je zou kunnen zeggen dat mijn lengte niet handig was bij mijn verlegen karakter, dus ik vond het weleens vervelend als ik overal bovenuit stak. Vriendinnetjes vonden mijn lengte vooral handig als ze ergens niet bij konden .

Leer je zoon wel om zijn lengte 'trots' te dragen. Dus rug recht, kin omhoog en niet in elkaar gedoken. Als hij op fysiotherapie zit, letten ze daar hoop ik ook op.

Je ziet wel vaker dat jongens door hun lengte wat slungelachtig over komen. Dat lijkt me lastig voor de jongen zelf, omdat dat de hele puberteit duurt, dus juist de periode dat je al je zelfvertrouwen nodig hebt om te 'overleven'. Uiteindelijk komt het goed. Inderdaad, wat in een goed vat zit...

Ik zit ook te denken aan zijn kleding. Ik zou kijken welke kleren de verdeling van lange benen en verhoudingsgewijs korter bovenlijf voordelig doen uitkomen. Zonder daar nou echt heel veel aandacht aan te besteden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan shirts die wat langer zijn, strepen in de lengte, niet al te skinny broekspijpen.

Hsp

Hsp

19-04-2018 om 11:34 Topicstarter

Reactie Mijk

Mijk@ Het ouder schatten is soms wel een probleem, gelukkig heeft hij een klas kunnen overslaan en zit daar op zijn plek.
Emotioneel is hij nog wel gewoon jonger, gelijkwaardig met kinderen uit 2008 en dat geeft soms een scheef beeld.
Op school, met sporten etc, omdat ze denken dat hij ruim 11 of 12 is.
Zijn voeten staan gelukkig even stil qua groei (maat 39/40) , maar de smalle lange voeten herken ik.
Ook broeken kopen is soms lastig, met die lange dunne benen.
Ik heb een keer tijdens een wedstrijd bijna zijn paspoort uit mijn tas gepakt als bewijs, omdat een moeder hardop riep dat hij niet in de juiste categorie zat omdat hij zo lang was en dat was oneerlijk .
Diezelfde moeder ging bij een volgende wedstrijd mijn kind uithoren over zijn lengte en in welke groep hij zat, vlak voor de start!

Hsp

Hsp

19-04-2018 om 11:47 Topicstarter

Reactie kaaskopje

Dank je voor je input.
Wij zijn zelf ook lang en hebben op hoog niveau gesport dus wij zien ook de voordelen.
Trouwens ook buiten het sporten om heeft het zo zijn voordelen.

Hij doet aan atletiek (nu 1pw ivm verminderde belastbaarheid) en sinds kort aan volleybal waar hij 2xpw voor traint.
Basketbal leek hem eigenlijk leuker, maar dat mag niet ivm de ziekte van Sever.
En met kleding letten we wel op, maar die lange benen zijn ook gewoon mooi😉.
Hij is echt mooi atletisch gebouwt en mag daar gewoon trots op zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-04-2018 om 12:30

Hsp

Ja, ik vermoedde al dat jullie ook lang zijn. Man en ik zijn niet extreem lang, 1.82 en 1.83 toen we uitgegroeid waren. In ons geval heeft dat niet tot langere kinderen geleid. Daar ben ik stiekem wel blij om. De oudste is rond de 1.80, de jongste heeft de lengte van haar oma geërfd, 1.70. De kans is groot dat mijn dochter mij nog wel inhaalt of gelijk komt. Ik krimp haar tegemoet .

Groeit hij over de ziekte van Sever heen op den duur? Ik kende het nog niet.

Yaron

Yaron

19-04-2018 om 13:44

Ook lange zoon

Onze zoon is 13,5 jaar en 184 cm lang, tussen z'n twaalfde en dertiende stond z'n groei even stil, maar in het afgelopen half jaar ouds hij 15 cm gegroeid. Gelukkig heeft dit bij hem niet voor lichamelijke problemen gezorgd, hij heeft zelfs geen groeipijn gehad. Wel had hij eerst een mooie bouw, gewicht was gemiddeld voor z'n lengte, maar nu heeft hij behoorlijk ondergewicht, het is een lange slungel geworden. Zijn uiteindelijke lengte is ook boven de twee meter geschat. Hij gaat naar Mensendieck therapie voor zijn houding, hij loopt wat gebogen en is onhandig met zijn lange benen en armen.

Het probleem met ouder ingeschat worden is heel herkenbaar, al vanaf dat hij een jaar is. Tot vorige jaar zat hij op voetbal en daar is menig keer gezegd dat hij in een te laag team zat. Nu zit hij op, hoe cliché, op basketbal en daar komt zijn lengte eindelijk een keer goed uit.

Geen tips dus, maar wel herkenning.

lang

Dochter was met haar 10 jaar 170 cm,stak boven iedereen uit op school. Nu is ze bijna 21 en 180. Ze werd idd altijd ouder geschat ( sinterklaas bv voor een 7 jarige die dr met kop en schouders bovenuit steekt)
Maar toen ze ging zwemmen was haar lengte weer een voordeel, niet zo belastend voor haar spieren dus het kon gewoon.
Zoon was iets later lang, was wel groter maar pas in de pubertijd schoot hij door naar 197.
Broeken voor hem pakte ik van Cars(spijkerbroekmerk he, niet t kinderautootje merk ) omdat die dus lange pijpen hadden. Een poos is het erg moeilijk geweest maar nu heeft hij 32 aan en die is er wel in hele lange maten. Hij heeft lang gelopen met hoge schoenen, was geen broek te vinden voor die spijker.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.