Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Mamsepams

Mamsepams

05-07-2019 om 21:09

12-jarige die niet eerlijk is...


Floria

Floria

06-07-2019 om 12:42

Ach

Men vindt dat ze haar kind te strak houdt, toch?

Er zijn genoeg kinderen die dingen helemaal niet doen, dus te strak is onzin.

Pirata

Pirata

06-07-2019 om 12:49

Floria

Dat jij denkt dat jouw kind nooit in de supermarkt komt, betekent niet dat TS haar kind niet nogal strak houdt...
Overigens, hoe weet jij zo zeker wat je kind doet?

Zelfdeterminatietheorie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfbeschikkingstheorie

Het denken vanuit een kooi, de 'grenzen', die langzaam steeds verder opgengezet wordt is vragen om grensincidenten. Blijkbaar gaat het in je denken er om dat een kind zich van jou bevrijdt.

Dat wordt een lastige tijd met veel strijd.

Je kunt je beter realiseren dat je kind een echt mens is dat alleen nog veel moet ervaren en leren om zelfstandig zijn weg te gaan, overigens altijd samen met de anderen. En vooral samen met jou.

En heus, als er voldaan wordt aan de basisbehoeften, zie dit artikel, dan zijn de meeste kinderen gewoon heel redelijk, al kunnen ze fouten maken, wie niet. Als je het hen vraagt zijn ze vaak zelfs veel strenger voor zichzelf dan jij.

De kunst is om er meer naast te gaan staan en voor je kind een referentiepunt te zijn, beschikbaar te zijn, en samen tekst te vinden voor nieuwe situaties.

Het zal ook vast met je eigen opvoeding te maken hebben. Maar ga jezelf maar na als puber.

Vraag jezelf, en hen, of ze voldoende weten van de scherpe kantjes van het leven. Daarvoor kun je hopelijk putten uit je eigen geschiedenis. Verhalen vertellen over situaties kan helpen om zaken in beeld te krijgen en elke familie heeft wel verhalen.

Ga uit van je eigen beleving en deel die mee: ik ben je moeder, ik ben bezorgd omdat...... hoe ga je dat aanleggen dat het goed gaat? Wat heb je daarvoor nodig?
Stel je moeder gerust dat je....

En vraag meer dan dat je stelt, dat geeft ze een aanleiding om zelf na te denken.
Denk niet dat een verbod van jou kant voorkomt dat ze niet toch in de problemen kunnen komen. Ze hebben eigen benen, een eigen brein, eigen behoeften, en kunnen zich zo aan je onttrekken. Je hebt liever dat ze zelf eerst nadenken en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag. Jou boosheid en consequenties leiden af van dat proces.

Biebel

Biebel

06-07-2019 om 13:00

Over tattoo - de Obama regel

Dat TO haar kind wat blijer wordt als moeders minder op de nek zit is wel duidelijk. En dat ik inmiddels een hekel heb aan het eufemistische ‘gesprekje’ als term voor een preek die a) niet aankomt en b) alleen maar voor jezelf nuttig is en het kind niet helpt weet ik inmiddels ook.

Daarom over tatoeages. Oudste wilde ook een tattoo. Ik las toen een verhaal over Wat Obama daarover tegen zijn dochters zei en of het waar is of niet, die obama regel hanteren wij hier;
elke tattoo die je laat zetten voor je 21e, zet ik ook. Op dezelfde plek. Goh - geen gezicht, zo’n mislukte poëtische zin of aarsgewei bij een nog geen vijftiger? Dan heb ik nieuws voor je, want dat word jij hopelijk vanzelf ook.

Ik ben zo blij dat die regel niet in de praktijk heb hoeven testen

40er

40er

06-07-2019 om 13:02

Kenfan

Ja, 16 mag. Al vragen ze hier in de buurt wel toestemming van de ouders. En niet op papier, gewoon mee komen. Heb je dat niet, helaas joh!
Maar dat zijn goede, legale shops. Er zitten ook genoeg beunhazen op hun zolderkamer te prutsen, die vragen niks hoor!

Pennestreek

Pennestreek

06-07-2019 om 13:34

Biebel

Ik kwam met 14-jarige dochter in de stad zo’n stoere hippe knul tegen met tatoeages op gezicht, hals en armen, een wenkbrauwpiercing en van die oorbellen die een echt gat in je oorlel maken. Ze was zwaar onder de indruk, en zei dat ze dat zo gaaf vond! Ze wilde zelf ook zo snel mogelijk een tattoo, en een piercing. Ze twijfelde nog tussen wenkbrauw en navel. Ik heb haar even een beeld geschetst van haar vader die er zo bij liep en haar van school kwam halen. Of haar moeder die met tong- en navelpiercing en een mooi aarsgewei op het schoolplein stond. Dat vond ze toch bij nader inzien geen gezicht 🙃. Ze snapte gelukkig dat die dingen misschien soort van leuk zijn als je jong bent, maar niet vanzelf verdwijnen als je een baan en kinderen krijgt, of rimpels. En tot op heden werkt dat beeld hier dus nog steeds als ‘voorbehoedsmiddel’.
Maar die van Obama is zeker ook leuk!

Floria

Floria

06-07-2019 om 13:38

Pirata

"Dat jij denkt dat jouw kind nooit in de supermarkt komt, betekent niet dat TS haar kind niet nogal strak houdt...
Overigens, hoe weet jij zo zeker wat je kind doet?"

Omdat ik hem uit school haal met zijn jongere broertje en hij daarna thuis is tot hij naar de training gaat*, en daarna gaat hij naar bed. Hij heeft er helemaal geen tijd voor.

En op een vrije dag kleedt hij zich niet eens aan...

*Alleen bij de ochtendtraining fietst hij alleen, maar dan is de supermarkt nog niet open.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

06-07-2019 om 13:46

Kenfan

Met 16 zijn jongelui medisch volwassen: ze mogen zelfstandig beslissen over alle medische zaken en ouders hebben geen enkel recht meer op bv zelfs informatie. Ik denk dat die tattoo valt onder medische meerderjarigheid omdat het een beslissing over her lichaam is.
Maar al met al vind ik jouw verbazing terecht, het is bijzonder in relatie tot de rest van de juridische volwassenheid.

Nogmaals Floria

'Omdat ik hem uit school haal met zijn jongere broertje en hij daarna thuis is tot hij naar de training gaat*, en daarna gaat hij naar bed. Hij heeft er helemaal geen tijd voor.'

Wacht maar tot hij op de middelbare zit.

@Emma

@Emma

06-07-2019 om 14:06

Obama

Wat een goeie, die Obamaregel! Ga ik hier ook doen. Wij zijn toevallig fan van Obama, om persoonlijke redenen. Als het van Trump kwam was het geen optie 🤣

Pirata

Pirata

06-07-2019 om 14:11

Floria

Hoe oud is hij dan? Mijn 12-jarige gaat al jaren zelfstandig van en naar school, sport, etc. Ook als het in het dorp naast ons is. Die bepaalt zelf of ie na school naar de super, speeltuin, ijszaak of een vriend gaat. Ik zie zijn klasgenoten ook allemaal zelfstandig rondhobbelen.

Tineke van Gaal

Tineke van Gaal

06-07-2019 om 14:37

OT Tatoeage

Ik moet zo lachen om de berichten over tatoeages en de gevorderde leeftijd. Op mn 49e heb ik een gigantische tatoeage op mn rug laten zetten en ik ben er zo blij mee. Hoe het er over 30 jaar uitziet? Wie weet maar het zal de verpleger die me komt wassen waarschijnlijk wel verrassen

Floria

Floria

06-07-2019 om 14:46

12,5

Wat de meisjes doen, weet ik niet. De jongens van de klas doen ook niet veel, behalve na school op het schoolplein voetballen of in de buurt jachtseizoenen. Het is nogal een kinderlijke klas, denk ik.

Alleen naar de training is niet praktisch, als er meerdere leden van het gezin ook die kant op moeten op hetzelfde moment.

Maar de 12-jarigen in zijn klas, tenminste de jongens, zijn allemaal ongeveer hetzelfde. Niet zo voorlijk. De meesten worden ook nog opgehaald van school, ook zonder jongere kinderen, ook degene die om de hoek wonen

Flavia

Flavia

06-07-2019 om 15:42

Trivia: overboeking

Dat hangt van het type rekening af.
Van de aan de tienerbetaalrekening gekoppelde spaarrekening kan dochter zelf terug boeken.
Van de andere spaarrekening heeft ze idd toestemming nodig.

Triva

Triva

06-07-2019 om 15:46

obamaregel

Ik weet niet of die Obamaregel zo goed werkt.

Ik heb altijd gezegd: neem een tattoo als je al minstens een jaar hetzelfde plaatje wil. Net naar aanleiding van dit draadje met jongste gepraat, eigenlijk nooit met hem meer over gehad de laatste tijd. Het maakt bij mijn kinderen veel meer indruk als je ze duidelijk maakt hoeveel verschillende posters, lievelingsfilms, idols etc ze gehad hebben en die ze nu totaal niet meer interessant vinden. Ze begrijpen dat wat ze nu leuk vinden ze over een paar jaar niks meer aan vinden en dan kun je de poster niet meer weggooien.

Vriend van jongste had een moeder die wilde leren tattoeren en die heeft hem als proefkonijn gebruikt. Het plaatje is echt heel mooi maar hij heeft daar niet langer dan een uurtje over nagedacht en daar nu wel spijt van.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2019 om 16:01

Triva

Dat is echt raar. Welke moeder gebruikt nu haar kind als proefje voor zoiets? Ik heb er hier wel eens een geknipt (haar), maar dat is met een paar weken weer rechtgetrokken.
Mijn oudste had al twee jaar haar ontwerp klaarliggen. Daarna werd de drempel lager. Ik raad het haar wel steeds af, maar uiteindelijk is het haar beslissing.

zebra

zebra

07-07-2019 om 11:20

wellicht verschillend

maar bij onze zoon, toen nog geen 18 jaar, moesten wij toestemming geven voor zijn tattoo, ofwel op papier of door mee te komen. Wij zijn beiden mee gegaan naar die shop.

Verder vind ik ook dat zakgeld leergeld is. Natuurlijk zal er wel eens iets gekocht worden waarvan de puber naderhand spijt heeft maar dat hoort erbij.

Obamaregel

Nee natuurlijk werkt die niet. Regel 1 bij opvoeden is dat je nooit moet dreigen met loze straffen.

ALs er eentje hier thuiskwam met een DouweBobje zou ik wel overwegen te de geldelijke bijdrage aan de opleiding te staken.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

07-07-2019 om 14:03

Zebra

Er zijn ook tatoeëerders die wel hanteren dat er voor 18 jaar toestemming van ouders nodig is. Ik heb begrepen dat dat wettelijk niet hoeft.

Tatoeëerder die mijn dochter uitzocht wilde ook liefst toestemming van ouders. En tatoeëert bij jonge mensen niet op onderarmen, -benen, hals en gezicht. Vind ik ook wel goed.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.