Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-06-2019 om 10:48

Vmbo-t vlees noch vis?

Er lopen momenteel twee kletsdraadjes voor ouders van resp vmbo-b en -k leerlingen, en havo/vwo leerlingen. Waarom worden ouders van vmbo-t kinderen buitengesloten? Hoor je dan nergens bij? Ik dacht vroeger dat de havo altijd een beetje vleesch noch visch was, maar dat wordt tegenwoordig in een adem genoemd met het vwo. En mavo bungelt daar dus een beetje bij, maar is ook niet praktijkgericht dus geen ‘echt’ vmbo.
Overigens is dit vooral een ludiek bedoeld postje, het viel me gewoon op, en ik hoef niet echt een kletsdraadje

Pirata

Pirata

30-06-2019 om 10:56

Nee

Het viel mij ook op. Maar oudste is net geslaagd voor TL en jongste moet nog beginnen. En ik weet ook ff niet waar ik dan over moet kletsen 😊

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-06-2019 om 11:17

Haha

Het was hier ook niet zo’n spannend schooljaar. Jongste heeft het zesjesjagen tot in de finesses onder de knie. Nog drie weken te gaan, een proefwerkweek voor de boeg, en tot nu toe een onvoldoende bij haar gemiddelden (5,3 voor Frans). Best knap als je bedenkt dat ze dit jaar rond de 30 onvoldoendes heeft gehaald.

Maike

Maike

30-06-2019 om 11:46

Kletsdraadjes?

Ik begrijp sowieso niet waarom er een havo/vwo draadje is gestart. Drie kwart van alle discussies gaan over deze groep en volgens mij valt ook minstens drie kwart van de reagerende ouders hieronder. Je zou denken dat je alleen als minderheidsgroep een eigen draadje nodig hebt.

Overigens, hoe zit het nu met mavo en vmbot? Laatst hoorde ik weer dat dat toch echt twee hele verschillende dingen zijn?

Vmbo-t

Ten eerste: Officieel bestaat Mavo niet meer en heet het Vmbo-t. De reden waarom toch steeds meer scholen het Mavo noemen is omdat het Vmbo een slechte naam heeft (en bedankt, ik vraag me af of mensen zich weleens realiseren wie er timmerman, loodgieter, vuilnisman, schilder, verzorgende, kapper en al die andere onmisbare beroepen gaan doen).
Ten tweede kun je beter overal een apart draadje van maken. Vmbo-T is geen Vmbo-B en Havo is geen Vwo. Verder zijn het allemaal kinderen die ruwweg dezelfde ontwikkeling doormaken. Maar mensen voelen zich nou eenmaal graag verbonden met anderen in hetzelfde schuitje.

@Emma

@Emma

30-06-2019 om 13:20

Vroegaah

...deed je mavo op c of d-niveau. Ik geloof zelfs dat je kon variëren tussen losse vakken. Vmbo-t is alleen het hoogste niveau (d dus).
De mavo bestaat niet meer. Er zijn wel vmbo-t varianten helemaal gericht op doorstromen naar havo. Verder vinden veel mensen vmbo een eng woord dus een mavo klinkt beter.
Verder is er de variant vmbo-g(gemengd). Met één beroepsvak, en verder vmbo-t niveau.
Dat vind ik een goede zaak. Voor elk wat wils. Zouden ze op havo-niveau ook moeten doen.

Tango

Tango

01-07-2019 om 22:56

Het staat je vrij

Om zelf een draadje te starten over VMBO-t, Phryne Fisher. Ik begrijp ook niet zo goed waarom je dit nu in puberteit post, want het hoort naar mijn idee bij school.
Verder ben ik destijds het draadje over VMBO-basis/kader gestart omdat ik merkte dat ik heel veel reacties kreeg op een eerder draadje over mijn zoon die toen naar basis kreeg. Het is een heel fijn draadje geworden, juist omdat basis/kader hier op het forum vaak een minderheidsgroep is. Een draadje met veel herkenning over en weer.
Ik was ook een beetje verbaasd over het draadje HAVO/VWO, ik vind dat eigenlijk 2 aparte groepen, maar dat geldt misschien voor basis/kader ook hoor.
In ieder geval was mijn draadje absoluut niet bedoeld als buitensluiten. Het HAVO/VWO draadje denk ik ook niet.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

01-07-2019 om 23:16

Tango

Ik gebruik de rubrieken eigenlijk niet meer als ik lees, alleen recente inhoud, dus ik heb gemist dat de andere draadjes in de schoolrubriek stonden. Het was ook als grapje, want ik wil best kletsen over schoolse zaken, maar een topic naar schoolniveau trekt me dan weer niet zo. Mijn kinderen hebben een verschillend schooltype gedaan, maar in grote lijnen verschilt het niet zoveel. Dat komt misschien veel later pas als de vmbo’ers de bolides van de vwo’ers mogen repareren (want die mensen hebben we ook nodig). Die laatste zin als misplaatst grapje omdat het cliché over de ziekenverzorgers al een keer is genoemd

Dees

Dees

02-07-2019 om 07:03

Vmbo

Je hebt daar natuurlijk ook een verscheidenheid in. Er zijn daar zoveel verschillende keuzes in, vmbo-t vergelijkbaar met havo alleen een niveau lager, en dan de basis en beroeps, dat zijn weer 2 hele andere takken van sport.

Ik heb het Havo/Vwo draadje gestart

Ik heb het Havo/Vwo draadje gestart, wil er ook best VMBO-t aan toe voegen hoor . Het ging mij voornamelijk om een kletsgroepje over schoolse zaken. Ipv iedere keer weer een nieuw onderwerp te starten. Om dan met 2 kinderen op VWO mee te 'kletsen' met het Basis/kader groepje, leek me ook niet helemaal de bedoeling. Ik ben ook pas net lid hier, sorry als ik iets heb gedaan wat niet de bedoeling is.

Pirata

Pirata

02-07-2019 om 16:01

Geen verwijt

Volgens mij verwijt niemand iemand iets hoor... Het B/K draadje snap ik beter. Goed om die groep ook eens apart te belichten. De andere opleidingen komen al vaak aan bod.
Van mij graag geen TL bij havo/VWO. 't Is toch wat anders.

Ali

Ali

02-07-2019 om 17:46

Vmbo- t en havo

Het is ook logisch om een vmbo-t en havo combinatie te maken, tenslotte zijn dat vooropleidingen voor beroepsonderwijs.

Vwo is de vooropleiding voor wetenschappelijk onderwijs, dat is toch heel wat anders.

apart draadje

Als er een type onderwijs is dat een apart draadje verdient dan is het wel de Havo

"De positie van de havo in het voortgezet onderwijs verdient bijzondere aandacht. Op tal van aspecten doen de prestaties onder voor andere onderwijssoorten. Zo stromen havoleerlingen vaker af, minder vaak op en blijven ze vaker zitten. Hoe dit komt is al jaren onderwerp van onderzoek en discussie."

https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/staat-van-het-onderwijs/trends-in-het-onderwijs/voortgezet-onderwijs/achterblijvende-resultaten-havo-verdienen-extra-aandacht

Triva

Triva

04-07-2019 om 00:31

Alkes

Interessante link, dank je.

"In de eerste plaats de heterogene samenstelling van de leerjaren 4 en 5. In deze klassen zit vaak een bont gezelschap van reguliere havoleerlingen, vwo-afstromers, vmbo-gediplomeerde opstromers en relatief veel zittenblijvers. Voor de docenten is het een hele opgave om aan alle verschillende praktische en theoretische onderwijsbehoeften tegemoet te komen. De tweede mogelijke verklaring is het vermeende gebrek aan motivatie van havoleerlingen. Docenten geven aan dat er sprake is van weinig discipline en motivatie. Leerlingen zouden gericht zijn op minimale prestaties en op praktisch nut."

Ga er maar aan staan.....

Verder denk ik dat in de brugklas havo procentueel de meeste kinderen zitten die eigenlijk lager zouden moeten zitten. Een school probeert die groep toch binnenboord te houden. Ik denk ook dat je niet alleen in 4 en 5 op- en afstromers hebt maar ook in 2 en 3 relatief veel.

@Emma

@Emma

04-07-2019 om 08:23

Alkes

De vpro had rond 1980 al de tv-documentaire "4 havo" waarin je de problematiek zag die jij beschrijft. Ik heb het onthouden omdat ik toen zelf in de havo-bovenbouw zat. Die 4e klas uit de documentaire had mijn klas kunnen zijn. Helemaal waar: op- en afstromers, zittenblijvers, te oud, te jong, juist erg gedreven of totaal ongemotiveerd. Ik was in 3 havo al afgestroomd van het vwo. Ik vond het fijner op de havo. Het was levenig, er gebeurde van alles, de havo-leerlingen vond ik minder afstandelijk en berekenend.

Pirata

Pirata

04-07-2019 om 08:43

interessant...

Interessant hoe het VMBO-T topic nu al een havo-topic wordt.
Dus kennelijk is VMBO-T inderdaad vleesch noch visch.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-07-2019 om 15:21

Inhoudelijk

Ik moet bekennen dat ik me soms verbaas over het niveau van de stof in 2 vmbo-t. Gisteren hebben dochter en ik zitten ploeteren op natuurkunde en energie. Nu ben ik geen beta, dus dat werkt niet mee, maar vooral de sommen dreven me tot wanhoop. Je zou denken dat het simpel omrekenen is, maar van J naar KJ, MJ en GJ kostte erg veel moeite. En toen moesten we nog de som van de slak die in 3 minuut 41 sec 33 cm aflegt, hoeveel km/h is dat? Dat kostte me een kwartier, tijdens welke dochter al stampvoetend was vertrokken omdat ik boos praatte Ze had daar natuurlijk ook eerder aan moeten beginnen dan 21.00 uur voorafgaand aan de dag dat een werkboekje van 10 pagina`s ingeleverd moest worden.
Nou ja, nog even volhouden, over twee weken vakantie.

Pirata

Pirata

04-07-2019 om 15:29

Wat mij verbaasde

Wat mij vaak verbaasde, was dat je geacht werd alle stof te snappen terwijl de uitleg en onderbouwingen in de theorieboeken vaak baggerslecht waren.
Kennelijk moet je sommige dingen als TL-klant voor zoete koek aannemen, maar snappen waarom was vaak niet nodig. Dat werd dan dus weer wikipedia en youtube erbij pakken.

vlinder72

vlinder72

04-07-2019 om 16:49

ja, pirata

HOewel ook dat niet alleen een VMBO T probleem is. Scholen, leraren maar ook boeken gaan ervan uit dat kinderen zomaar dingen begrijpen en kunnen. Met computerprogramma's kunnen werken zonder enige uitleg.

Opdrachten kunnen maken, werkstukken op een bepaalde manier en dan alles zonder een voorbeeld of toelichting.

Lang leve de filmpjes op You tube. Zonder die filmpjes was mijn zoon nooit geslaagd.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-07-2019 om 17:01

Pirata

Klopt. Er staat soms ook gewoon geen uitleg, of op zo’n rare manier met een gek tekeningetje dat ik er ook geen wijs uit word. Volgens dochter leggen de meeste docenten ook niets uit. Zelf vinden ze van wel natuurlijk, maar het komt niet altijd aan.
Ik weet niet hoe dat op het vwo is. Mijn oudste ging altijd zelf op zoek naar antwoorden, of het stond wel goed in het boek. Daar deelde ze nooit zoveel over.

Triva

Triva

04-07-2019 om 17:37

Phryne

Moet je dan niet gewoon iets met 3600 doet als truc? Sorry mijn vmbo basis/MBO2 zoon zit in Walibi

Pirata

Pirata

04-07-2019 om 17:43

En daarom phryne en vlinder

Daarom denk ik dat mijn zoon 1,5 punt hoger scoorde op zijn CSE, Want de examenbundels gaven wèl correcte uitleg (en hij heeft uitsluitend daaruit geleerd op het laatst). Eindelijk klopte het geheel voor hem.

verschil in niveau binnen vmbo T

Ik ben nieuw hier.. Ik heb een dochter van 14 die vorig jaar is opgestroomd van vmbo kader naar vmbo T. Ze zit nu in de tweede.Ik kan wel zeggen dat het verschil wel groot is. Ze moet er best wat voor doen, maar staat alles(ruim) voldoende, dus ik ga ervan uit dat ze naar de 3e gaat. (hoort ze volgende week) Wat me opvalt is dat sommige vmbo t scholen kader/tl boeken hebben en andere (die van dochter) mavo/havo boeken. Ze krijgt ook altijd een stukje havo huiswerk mee, terwijl het geen plusklas is. Er wordt ook erg gestimuleerd om de havo erachteraan te toen viel me op de info avond op. Zou daar verschil in zitten? Ik dacht dat dat landelijk toch overal hetzelfde was. Welke boeken hebben jullie kinderen op TL?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-07-2019 om 22:10

Verschillend

Ze hebben hier vmbo-t/havo boeken voor de meeste vakken, Engels en Frans is vmbo kgt. Ruim 30% van de vmbo-t leerlingen stroomt door naar de havo, dat is dus een serieuze optie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.