Home » Forum » Hoe om te gaan met een moeder die lijdt aan verborgen narcisme

Hoe om te gaan met een moeder die lijdt aan verborgen narcisme

138 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Flanagan
Ongelukkige jeugd

Ik weet alleen dat ze zelf uit een gebroken gezin komt en diverse pleeggezinnen heeft gezeten. Dat heette vroeger kindertehuizen. Een groot gebrek aan aandacht dus.
Haar houding naar mij lijkt te maken te hebben met tekort aan aandacht. Mijn kinderen zijn haar jongste kleinkinderen. Nu ook deze minder vaak langs komen, valt ze in een gat. En ziet ze des te duidelijker hoe leeg haar relatie is. Eens was ze jaloers op mijn ouders omdat die wel met elkaar musea bezochten. Eerder een uiting van doorgeslagen jaloezie en eenzaamheid.

Zo stom van haar, ze heeft een heel aardig iemand een rotschop gegeven. Mijn moeder daarentegen geniet van onze wandelingen en hoe bedreven ik haar voeten en handen masseer.

Nu moet ik wel bevestigen dat zijn broer en zus vroeger vonden dat hun moeder hun broer meer aandacht gaf. Ik dacht dat dat door kinderleukemie kwam; tijdelijke extra zorg. Niets bijzonders. Wel wat man het lievelingetje van zijn opa, haar vader.
Maar dat was toen; ik heb te dealen met nu. Haar frustratie vanwege de leegte in haar leven.

Daya
Beste maria

Wees bewust ervan dat een narcist niet te veranderen is, dat jij slachtoffer bent daarvan. Ik weet precies wat je bedoeld en wat je voelt, ik ben het zwarte schaap van mijn moeder omdat ik diegene ben die het gevoeligst is en in opstand altijd kwam. Ik ben zelf hoog sensitief gevoelig en heb haar altijd door gehad met veel dingen. Ze heeft mijn halve leven verwoest. En maakte mij zwart achter mijn rug om... doet ze nu nog steeds terwijl ik haar volledig negeer. Maar nu zien andere in mijn familie het ook en sta ik niet meer alleen ervoor. Je kunt alleen maar 1 ding doen wat t beste is, er van weg blijven..want zij zullen alleen maar erger worden..nooit beter. mits jij dit zelf stopt. Ik ga zelf nu regressie/reïncarnatie therapie nemen om los te komen van mijn moeder.
Misschien moet je daar even naar Google of het wat voor je kan betekenen.

Veel liefs Daya

Ad Hombre
Daya

"Ik ben zelf hoog sensitief gevoelig en heb haar altijd door gehad met veel dingen."

Mmmm...

"Ik ga zelf nu regressie/reïncarnatie therapie nemen om los te komen van mijn moeder."

Zo te lezen heb je (ook) andere problemen.

Nuffannie
nou Ad

dat is geen opmerkingen die opbouwend is.... laat hem dan achterwege joh.

Angela67
nuffanie

sorry maar overduidelijk zwevend gezwets mag zeker weten bestreden worden, er wordt al veel te makkelijk geroepen dat wetenschap ook maar een mening is.
gr Angela

Mari
Angela

Mwaoh, de wetenschap is er anders nog nauwelijks in geslaagd narcisme te identificeren bij cliënten, maar veelal wel foutief te diagnosticeren. Laat staan dat men afdoende interventies inzake narcisme heeft gegenereerd.

@Emma
Mari

Angela had het over regressie/reïncarnatie therapie en hoogsensitieve gevoeligheid.

Ad Hombre
Narcisme

Dat soort terminologie heeft nmm ook iets manipulerends, dus misschien is er bij Danya ook wel sprake van enig narcistisme o.i.d.

Mari
Emma

Angela schrijft "er wordt al veel te makkelijk geroepen dat wetenschap ook maar een mening is." in een draadje over narcisme

Mari
Emma

Angela schrijft "er wordt al veel te makkelijk geroepen dat wetenschap ook maar een mening is." in een draadje over narcisme

Mari
ad

Ja natuurlijk heeft Danya ook iets narcistisch, ik ook, jij ook. Ik heb het over de narcistische persoonlijkheidsstoornis in #127, zoals het is gedefinieerd in de DSM IV en de DSM V.

Ad Hombre
Mari

Ik ben er wel eens van beschuldigd. ;-)

Jessa
Narcisme uitbannen uit je leven

Eens met Daya dat narcisme niet te veranderen is. Contact verbreken, waar mogelijk. Niet meer ingaan op pogingen van die zijde. Het gemanipuleer blijft doorgaan. Het is niet oprecht en goed bedoeld. Heb het zelf ook meegemaakt.

Ik denk altijd maar zo: iemand die zijn/haar kinderen) lief heeft, er echt van houdt, geeft zijn/haar kind(eren) geen schuldgevoel, die manipuleert zijn/haar kind(eren) niet via de kleinkinderen. Dat deed bij mij de spreekwoordelijke deur dicht en die is na jaren nog altijd potdicht!

Jessa
Maria

Maria

“Contact verbreken zou ik waarschijnlijk niet trekken, vanwege dat schuldgevoel naar mijn kinderen toe en, heel eerlijk, ook naar mijn moeder. Wel wil ik wat meer afstand. Maar ja, daar voel ik me ook schuldig over.”

Ten eerste is het je moeder die jou en je zus dat schuldgevoel geeft. Dat is heel handig voor iemand met een NPS, want je kunt zo de ander makkelijk manipuleren. Door dat schuldgevoel krijgt ze altijd wat ze wil. Ze haalt daar haar narcistische voeding uit.

Ik vind het zorgwekkend dat je je kinderen überhaupt bij je moeder in de buurt laat. Natuurlijk lijkt ze als Oma grappig naar je jongste. Maar zoals je zelf al zegt, merk je dat ze tegelijkertijd je oudste negeert. langzamer zeker gaat je oudste voelen dat hij/zij iets niet goed doet.....lees ,gaat zich schuldig voelen,. Dat spel van oma gaat gewoon door. Is dat wat je voor je kinderen wilt? Want denk maar niet dat je moeder opeens heel anders is naar je kinderen hoor. De geschiedenis herhaalt zich gewoon.

Dat was voor mij ook het punt om definitief niet meer naar die oma te gaan.

Je wilt het allerbeste voor je kind toch? Geloof me, dat is geen contact met een oma die aan NPS lijdt. Dit soort mensen spaart niemand. Denken alleen aan zichzelf en voelen geen empathie; kleinkind of niet.

Jessa
Maria1611

“Hoe ga jij om met het schuldgevoel of de eeuwige twijfel bij al dan niet "ff bellen" of langsgaan? Is een appje ok of ben ik dan terecht te onverschillig? Die eeuwige afweging, onzekerheid en angst om het fout te doen. Ik wil daar van af...”

Ten eerste geniet iemand met een NPS hiervan. Dit is precies wat diegene wil....dat jij je schuldig voelt en ‘gek’ wordt van al die gedachten, die angsten.....Daar halen ze hun narcistische voeding juist uit!

Wil je daarvan af? zeker aan te raden omdat je zegt kinderen te hebben....
Alle contacten verbreken! Echt, dat is de enige manier om uitvezel ellende te komen en je kinderen vooral te beschermen, want als dit door blijft gaaf zijn zij het volgende slachtoffer.

Mari
Jessa

De vraag is of Maria hier nog leest. Ik weet ook niet of haar moeder wel een diagnose heeft. Heb je dat ergens gelezen? Had jouw moeder een diagnose?

Ik denk niet dat je door meer berichtjes te plaatsen ts meer overtuigt trouwens. Hoewel je best gelijk kan hebben, is ieders situatie anders en is het aan henzelf daarin te kiezen. Er is inmiddels genoeg over narcisme bekend om voor een ieder haar pad hierin te kiezen gebaseerd op afgewogen keuzes.

Jessa
Mari

Nee, niet mijn moeder. Ik las dit topic en herken zo ontzettend veel. Ook veel nieuwe zeer herkenbare dingen gelezen waar ik nog niet eens de link had gelegd met NPS maar die ik zeker wel herken.
Het was aan de ene kant zo triest en frustrerend om te lezen hoe anderen er zo verstrikt en verstikt in een dergelijke toxische relatie raakten. Misschien leest Marie1611 het nog, hoewel ik denk van niet. Ik moest het gewoon even kwijt.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.