Home » Forum » Problemen met duo

problemen met DUO

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

34 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Juul
problemen met DUO

Hebben wij dit weer. Vlak voor de vakantie problemen met DUO. Vandaag kreeg zoonlief ineens mail van DUO dat hij een heel jaar lang onterecht studiefinanciering en een reisproduct heeft gehad.
Zoon heeft het afgelopen jaar een MBO4 opleiding gedaan. Was daar niet gelukkig en start per 1 september op een HBO. Wij dachten dus in juni alles keurig netjes geregeld te hebben. Uitschrijving op zijn mbo per einde schooljaar, inschrijving op zijn hbo voor het nieuwe schooljaar en alles wat gevuld moest worden bij DUO gedaan.

Bij de gegevens bij mijn DUO is nu ineens zijn hele MBO jaar verdwenen. DUO verwijst nu naar school. Zij kunnen niets voor mijn zoon doen zeggen ze. School valt onder regio zuid en is dus al dicht.

Ik vind het eerlijk gezegd onbegrijpelijk en verontrustend dat er kennelijk zo maar gegevens uit de systemen van DUO kunnen verdwijnen. Vorig jaar is zijn inschrijving verwerkt door DUO, DUO heeft een rekening gestuurd voor het schoolgeld en nu is dat opleidingsjaar gewoon gewist en is het ons probleem. Kan toch niet waar zijn

Duo geeft aan dat zijn MBO school maar opnieuw een inschrijving voor het oude schooljaar moet gaan doorgeven. Pas daarna kan er een regeling (?) getroffen worden voor de nu opgelegde boetes.

Maandag ga ik verder met bellen. Wie heeft er tips. Hoe ga ik dit aanpakken ? Waar moet ik aan denken?

Zeetakje
Juul

Geen tips, maar probeer maandag school nog even te bellen. Onze ervaring is dat in de eerste vakantieweek op de scholen nog wel, zeker bij de administratie, doorgewerkt wordt.

M Lavell
Het hele jaar?

Juul "Zoon heeft het afgelopen jaar een MBO4 opleiding gedaan. Was daar niet gelukkig en start per 1 september op een HBO."
Heeft hij het hele jaar gevolgd, of is hij al na een paar maanden gestopt?

Juul "Vorig jaar is zijn inschrijving verwerkt door DUO, DUO heeft een rekening gestuurd voor het schoolgeld en nu is dat opleidingsjaar gewoon gewist en is het ons probleem. "
Jullie hebben die rekening toch nog?

Juul
aanvulling en reakties

@zeetakje, maandagochtend hang ik daar inderdaad direct aan de telefoon. Ben heel erg bang voor een kastje naar de muur gedoe.

@M Lavell. Hij heeft het hele jaar gewoon gevolgd. Ik ben al allerlei papieren aan het bij elkaar zoeken waaruit blijkt dat hij gewoon daar een heel jaar op school heeft gezeten.

Ga maandag ook weer met Duo bellen. Wat ik echt heel raar vindt is dat zijn MBO opleiding een heel jaar gewoon tussen zijn opleidingsgegevens heeft gestaan en nu gewoon foetsie is. Ik moet ook achter de boete aan die hij nu direct moet betalen voor dat reisproduct. Ik vermoed dat ik hangende het bezwaar " gewoon" moet gaan betalen. Volgend de site van duo had hij gewoon het reisproduct kunnen houden tussen deze twee opleidingen. Nu moet hij het denk ik zijn reisprodukt alsnog maar stopzetten omdat hij anders niet in aanmerking komt voor een betaalregeling. ( de boete is echt een enorm bedrag )

Melleke75
Opleiding niet afgemaakt.

Als je een MBO4 (en ook MBO3) opleiding niet af maakt, moet je de studiefinanciering terug betalen. Alleen bij het behalen van een diploma is het een gift. Kan het zijn dat het hierdoor komt?

bieb63
Precies Melleke

Zo werkt dat. Helaas. Die studiefin. wordt pas een gift als je je diploma MBO4 behaalt. Dus als je ermee stopt, dan moet je het schoolgeld plus de OV terugbetalen. Weet er alles van......
M.a.w. hij is weer uitgeschreven en heeft, volgens de 'geweldige' regels, ten onrechte stufi en OV ontvangen. Dus terugbetalen ofwel een schuld bij DUO.

Triva
maar

terugbetalen is toch pas na 10 jaar?

bieb63
Nee

Je moet binnen 10 jaar je diploma hebben (en max 5 jaar lessen volgen geloof ik), maar als je er mee stopt, dan is er op dat moment de schuld. En als je HBO gaat doen, dan is er dus geen reden meer om aan te nemen dat je ooit nog het MBO4 of 3 diploma gaat doen.

Veer
Ah, ik snap er niets meer van

Er is toch helemaal geen basisbeurs meer? Er is toch geen sprake meer van een gift voor het MBO behalve het studentenreisprodukt en de aanvullende beurs voor kinderen van ouders met een laag inkomen? Iedereen (behalve misschien MBO 1?) moet toch alle overige financiering terug betalen?

Maar als ik zoek op basisbeurs lijkt het of mijn dochter die dit jaar MBO gaat doen wél recht heeft op een basisbeurs. Bij DUO staat tenminste niet dat dat alleen voor ouderenjaars is. Wij verdienen meer dan modaal overigens.

Wie weet hoe het zit?

Ginny Twijfelvuur
Ja Veer

Vanaf 18 jaar geloof ik.
Hier zelfde situatie dus ik was van plan om het nog eens helemaal uit te zoeken.

Onntopic: en hbo-diploma vervangt mbo 4 niet?

bieb63
Mbo

Mbo 1 en 2 is gratis. Mbo 3 en 4 krijg je stufi voor en als je binnen 10 jaar je diploma 3 of 4 haalt, hoef je dat niet terug te betalen. Als je stopt of iets anders gaat doen moet je alles terugbetalen. Staat los van inkomen ouders. En, nee hbo heeft er niets mee te maken, want geen stufi. Maw: je stufi voor mbo 3 en 4 hoef je alleen niet terug te betalen als je DAT diploma haalt.

Veer
Maar

Wij kunnen de studie zelf betalen en wilden (dus) geen studiefinanciering aanvragen. Maar dan zijn we een dief van onze eigen portemonnee begrijp ik?

Je kunt dus maximaal lenen en het hele bedrag wordt een gift als.je binnen 10 jaar je diploma haalt?

Dees
Nee

Nee alleen de basisbeurs wordt een gift.

Veer
En die ontvangt elke mbo'er

Ja sorry hoor, ik kan zelf ook googelen, maar is was er van overtuigd dat er alleen een lening bestond.

Ik dacht dat ik op DUO verouderde informatie las.

Moet je die basisbeurs aanvragen of krijg je die automatisch?

bieb63
Veer

Die moet het kind zelf aanvragen, want 18 wanneer de stufi in gaat. Indien nog geen 18, dan krijg je geen rekening voor het schoolgeld en geldt eea ook niet voor de terugbetalingsregeling.

Veer
Bedankt!

Mooie meevaller voor ons!

Veer
Gevonden
Phryne Fisher
Jee

Dus het kind van Juul heeft dus gewoon pech en moet die mbo stufi terugbetalen, nu al omdat hij geen nieuwe mbo-opleiding start? En ondanks dat hij wellicht binnen de termijn nog een hbo-opleiding zal afronden?

Ginny Twijfelvuur
Ja raar hè
wil40
NTI.

Voor een mbo opleiding krijg je een prestatiebeurs, je beurs wordt omgezet in een gift als je minimaal niveau 3 hebt behaald. Voor Hbo moet/kan je lenen en terugbetalen.

NTI voldoet niet aan de volwaardige, 5 dagen in de week naar school eis, dus dat is geen oplossing. Je moet naar een reguliere opleiding.

Het kind van Juul heeft geen pech, hij heeft gewoon de opleiding niet afgemaakt en geen diploma behaald. Ik vind het gewoon redelijk, anders begint iedere puber maar lukraak aan diverse opleidingen zonder gewenst resultaat.

Ginny Twijfelvuur
Ik niet Wil

Kind heeft mbo geprobeerd en komt erachter dat hbo in potentie mogelijk zou moeten zijn. In plaats van de volledige mbo af te maken en daarna hbo te doen (met alle bijbehorende hogere maatschappelijke kosten) besluit kind direct over te stappen.

En als beloning krijgt kind de rekening.

Ik vind dat krom.

wil40
Ginny.

Het ene is een gift, het ander een lening.

Wat ik niet vind kloppen is dat er dan een boete bijkomt omdat er gegevens verdwenen zijn. Vaak hoef je niet eens het complete bedrag terug te betalen. In dit geval is er gewoon een schooljaar onvindbaar. Duo zegt eigenlijk dat kind nooit naar Mbo is gegaan en onterecht geld heeft ontvangen. Daardoor is het bedrag nu zo hoog.
De boete is behoorlijk als je "onterecht" een gratis reisproduct hebt. In dit geval was het niet onterecht. Ook raar dat school "niets kan doen". Ze hebben toch een administratie?

Ook schrijft Juul:".Nu moet hij het denk ik zijn reisprodukt alsnog maar stopzetten omdat hij anders niet in aanmerking komt voor een betaalregeling. ( de boete is echt een enorm bedrag )"

Dat zou ik direct gedaan hebben toen haar zoon stopte met Mbo. Tenslotte zal de Hbo opleiding niet nu beginnen. In de vakantie kan je niet gratis reizen.Je regelt een reisprodukt bij inwonenden voor 5 schooldagen en voor uitwonenden voor de weekenden.
Je krijgt daarover ook mail, "vergeet bij het stoppen van je opleiding niet om je reisprodukt stop te zetten".
Het OV kost iets van 200€ per maand, ja dan gaat het hard met de bedragen die je moet terugbetalen.

Juul
Wat de oorzaak lijkt te zijn

Na gister een dagje puzzelen en zoeken lijkt de oorzaak van het hele probleem te zijn dat zijn MBO school hem helemaal met terugwerkende kracht heeft afgemeld. Dus alsof ie nooit een jaar school heeft gevolgd daar. Duo zegt dus nu: nooit ingeschreven en ten onrechte reisproduct en stufi ontvangen. Terugbetalen en enorme boete.

Morgen dus proberen contact met mbo school te krijgen want dit is volgens mij niet juist. Dat hij nu na 1 jaar stopt kan toch niet betekenen dat afmelding met terugwerkende kracht gaat?

Stel hij zou over een aantal jaren een hbo diploma halen dan is het toch heel krom dat hij toch het jaar stufi MBO moet terugbetalen? En nu al direct? Het zou zelfs zo kunnen zijn dat hij binnen de termijn weer teruggaat naar een mbo 4. Dat niveau, is nu al gebleken, kan hij met twee vingers in zijn neus. Dus een mbo4 diploma halen ergens in die termijn is volgens mij altijd nog een mogelijkheid en zal hij zeker doen als blijkt dat HBO toch te hoog gegrepen is.

Juul
Ginny en stoppen OV

Zoon heeft het schooljaar gewoon afgemaakt. We hebben op de site van duo uitgezocht of we zijn reisproduct moesten stopzetten. Omdat hij binnen vier maanden aan een nieuwe opleiding begint hoeft dat niet volgens de informatie op de site van duo. In de vakantieperiode kunnen studenten overigens sws niet reizen op hun studie ov kaart. Die mail over " vergeet niet je reisproduct stop te zetten" is hier nooit ontvangen. Lijkt me ook niet raar want toen we hem inschreven voor de hbo opleiding en de gegevens van zijn mbo opleiding nog gewoon bij duo in het systeem stonden viel hij dus duidelijk in de overgangsregeling.

Wat ik eigenlijk heel kwalijk vind is dat een externe partij (in dit geval mbo school) er voor kan zorgen dat gegevens bij duo volledig verdwijnen. Doorgevoerde wijzingen zouden toch gewoon zichtbaar moeten zijn. Nu is hele jaar kennelijk gewoon niet meer terug te vinden/zien.

wil40
Juul.

Dat dat jaar Mbo weg is uit het systeem is niet akkoord. En ook is het zo dat je idd niet direct alles hoeft terug te betalen, laat staan met een boete. OV schuld moet overigens wel direct terug, maar ook dat klopt niet in jullie geval.

Het Mbo had idd een wijziging moeten invoeren, "beëindiging opleiding", maar niet het schooljaar verwijderen uit het systeem.

Ginny Twijfelvuur
Juul

Ik denk dat je Wil bedoelt.

Ginny Twijfelvuur
Wil

Wat is een gift en wat is een lening?

Ik vind dat je je wat onduidelijk uitdrukt.

Persoonlijk zou ik er echt niet in mee gaan dat op deze wijze een heel jaar OV terug betaald moet worden.

We zijn hier vooralsnog goed weggekomen, want kind blijft voorlopig op het mbo. Dan maar de lange weg....

Ginny Twijfelvuur
Juul

Ik heb het idee dat dit een standaardpraktijk is. Scholen lijken nogal snel naar “uitschrijven” te grijpen. Vraag me af wat ze dan doen bij een N-BSA, wat afgelopen jaar ook mbo is ingevoerd. Zou wat zijn: van de opleiding afgegooid worden en ook nog een flinke schuld op de koop toe...

wil40
Ginny.

Een gift:: niets terugbetalen na het behalen van je diploma (mbo 3/4) Noemen ze een prestatiebeurs.
Lening: het woord zegt het al, terugbetalen.

wil40
Ginny.

Nee, dat is geen standaardpraktijk, scholen schrijven je niet zomaar uit. Zoon van TS is zelf gestopt. Het enige wat verkeerd is gegaan is dat ze hem met terugwerkende kracht hebben uitgeschreven.
Uitschrijven zijn ze verplicht als je bijvoorbeeld niet komt opdagen. Er zijn duidelijke aanwezigheidsregels waar je aan moet voldoen. Maar goed ook, inschrijven, niet aanwezig zijn en toch SF ontvangen lijkt me geen goed idee.

De opleidingen die niet afgerond zijn blijven gewoon in je gegevens bij DUO staan, inclusief de daar opgebouwde schuld. Dàt is nu niet gebeurd.

En dan nog:"Persoonlijk zou ik er echt niet in mee gaan dat op deze wijze een heel jaar OV terug betaald moet worden."
Je kan altijd in bezwaar gaan, maar ook het reisprodukt is pas een gift als het diploma is behaald.

Triva
Juul

Je kunt in de vakantie wel je studentenreisproduct gebruiken, je krijgt korting en met een weekendkaart is het hetzelfde als de rest van het jaar.

https://www.studentenreisproduct.nl/detail/wanneer-reis-je-gratis-en-wan...

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.