Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emmawee

Emmawee

19-06-2019 om 14:58

Afvalvrij / plasticvrij (in het bijzonder: scheermesjes)


Tijgeroog

Tijgeroog

24-06-2019 om 09:53

Menstruatiecups

Ik heb indertijd een cup gekocht om minder afval te creëeren, maar ik vind ze veel prettiger dan tampons of maandverband (zowel qua gevoel als geurtjes ed), ik wilde dat ik er veel eerder mee begonnen was!

Overigens, Triva, ik begrijp jouw bericht niet helemaal. Je suggereert dat de tamponziekte alleen bij niet meer bestaande tampons voorkomt, maar de link die je plaatst zegt dat het nog steeds, weliswaar zelden, voorkomt, en heeft het zelfs over elke 2 tot 4 uur tampons wisselen. Dan kom je inderdaad de nacht niet door...

Niki73

Niki73

24-06-2019 om 15:32

Kaaskopje

Ik ging met enige schroom aan de menstruatiecup, maar mens, wat een plezier! Ik wil nooit meer anders. Het is alleen niet handig voor vrouwen die bang of vies zijn van zichzelf, je moet jezelf wel aanraken "daar". Maar als je tampons kunt gebruiken, kun je dit ook. Een cupje is nog véél prettiger dan tampons: niet zo droog (je houdt je normale vochtigheid), minder vaak verschonen (niet op mijn werk, behalve op de zwaarste dag), lekt niet door, je zit nooit zonder, echt ik ben helemaal om. Ik raad het aan al mijn vriendinnen aan.

Triva

Triva

24-06-2019 om 19:10

tijgeroog

De zin na dat van die 2-4 uur niet gelezen?

" Laat ze nooit langer dan 8 uur zitten."

Kaaskopje

Kaaskopje

29-06-2019 om 01:21

Niki

Helaas... te laat .

Jasmijn

Jasmijn

29-06-2019 om 09:31

nog niet aan gewend (menstruatiecup)

Ik heb die menstruatiecup ook maar vind het, tot nu toe, niets hoor. Ik heb op mijn wc thuis geen kraantje, het eruit vissen vond ik heel onhandig, maar oefening baart kunst, dus dat zal ik ooit wel leren. Maar hoe spoel je hem om als je geen fonteintje in de wc hebt? Ik heb hem al eens bijna per abuis doorgespoeld (ik dacht, ik trek door en hou hem goed vast en haal hem door het stromende water)
Iemand nog tips of gewoon blijven oefenen?

Vogel

Vogel

29-06-2019 om 11:23

Omspoelen

We zijn inmiddels een beetje offtopic, maar ik ben een enthousiast gebruiker van de menstruatiecup. De eerste keren nam ik een flesje water mee naar het toilet, maar nu vind ik het veel makkelijker om er overheen te plassen. Er zijn ook speciale schoonmaakdoekjes voor, maar dan creëer je weer afval.

Qua verwijderen: verbreek je het vacuüm door de cup samen te knijpen? Dan zou het heel makkelijk moeten gaan.

Jasmijn

Jasmijn

29-06-2019 om 11:56

weet het niet meer

Ik ga het volgende keer weer eens proberen, weet niet meer precies hoe ik het altijd deed.
Ok, plassen erover is ook een optie, vieze handen heb je toch al

Milcham

Milcham

29-06-2019 om 13:37

Jasmijn

Ik doe het 's ochtends in de badkamer in en 's avonds leeg ik hem in de wc in de badkamer. Spoelen, inbrengen en klaar voor de nacht. Het fijne van zo'n cup is dat je niet bij elke toiletgang hoeft te verschonen.
Er uit halen doe je inderdaad door het vacuüm te verbreken. Op zich hoef je niet te spoelen, je kan het ook met een wcpapiertje even afdoen.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-06-2019 om 13:57

Maar maar, inderdaad off topic

Oké, je moet dus een kliederboel accepteren, maar is zo'n cup toereikend voor een héle dag? Hoe groot is dat wel niet?

Wij hebben wel een wastafeltje bij de wc, maar de ruimte om eens flink te spoelen is er niet onder dat kraantje. In de badkamer is geen wc. Dat vind ik jammer, maar het is niet anders. Ik moet echt niet denken aan dat gedoe met zo'n cup in zo'n toiletruimte als wij hebben. Dat wordt een slagveld 😅

Emmawee

Emmawee

29-06-2019 om 15:08

Nee joh!

Dit is hardstikke on topic! Afvalvrij / plasticvrij was het thema, toch? Daar hoort de menstruatiecup zeker bij. Ik heb al ruim 12 jaar geen menstruatie meer door de Mirena, dus kan hier niet over meepraten.

Ik heb nog geen krabber gekocht, trouwens.

Milcham

Milcham

29-06-2019 om 19:50

Inhoud funcup

De blauwe funcup heeft een inhoud van 30 ml, dat is wat een vrouw gemiddeld tijdens haar hele menstruatie verliest.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-06-2019 om 01:27

Ja gemiddelden...

daar zitten ook onder en boven gemiddelden bij.

Milcham

Milcham

30-06-2019 om 01:51

Kaaskopje

Die 30 ml is wat een vrouw gemiddeld tijdens die paar dagen verliest. In totaal, niet per dag. Theoretisch gezien kan je dat ding de hele menstruatie inhouden.
De funcup heeft ook een kleinere variant en er zijn merken die een nog grotere inhoudsmaat leveren.

Vogel

Vogel

30-06-2019 om 13:44

Grote cup

Nou, ik ben in de overgang, ik moet mijn cup op hevige momenten drie keer per uur legen. (Eén stolsel en dat ding is vol.) Maar goed, met tampons moest ik ook drie keer per uur naar het toilet, en voor de normale momenten voldoet-ie wel uitstekend.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2019 om 09:10

Papieren bekers, houten bestek

Hebben jullie tips waar je dat voordelig kunt kopen? Ik stond afgelopen week bij Action te kijken, daar hebben ze nu wel papieren bekers, maar verder is het plastic wat de klok slaat en ja dan ben ik nog 'ijdel' ook, een leuke buitenkant of eventueel neutrale zou ook wel gezellig zijn. Ik heb inmiddels houten vorken en lepels. Maar omdat we twee feestavonden hebben te organiseren, moet ik alles dubbel inkopen, dus zou het fijn zijn als ik niet de hoofdprijs hoef te betalen. Bestek bij de Kringloop vind ik er niet geweldig uitzien, borden zijn daar in overvloed. Papieren bakjes voor soep bijvoorbeeld, zoek ik ook. Verder heb ik wel het een en ander in huis en ook nog een afwasmachine . Ik heb alles wel gezien bij webwinkels, maar dan moet je vaak grotere voorraden bestellen en ook verzendkosten betalen.

Marella

Marella

02-07-2019 om 09:13

Hema

Kaaskopje, hebben vaak wel leuke prullaria.

klimaatdrammer

klimaatdrammer

15-07-2019 om 14:17

cup

Ik gebruik ook de cup, maar krijg mijn dochters (16 en 18) nog niet om. Ik heb ook wasbaar maandverband (als extra bescherming voor mezelf) die gebruikt de jongste wel. Ik menstrueer erg heftig en moet hem de eerste dagen wel iedere 2 uur legen. Maar ik vind het een zegen. Ik begrijp bijna niet dat mensen nog tampons en wegwerpmaandverband willen.

Ik probeer zelf wel zuinig te doen met alles, maar word soms wanhopig van dat iedereen om me heen het niks kan schelen. Ik durf er niks van te zeggen, en durf ook niet te vertellen hoe ik er in sta, maar het valt wel op als je door weer en wind toch komt fietsen (ook met kleine kinderen) dus commentaar krijg ik toch.

Gelukkig merk ik hier en daar wel (zoals hier nu) dat het langzaam tot de mensen doordringt dat we toch echt zuiniger met onze leefomgeving moeten doen. Ik ben zelf bang dat het te laat is.

Ergens heb ik ook spijt dat ik destijds aan mijn kinderwens heb toegegeven...Heel egoïstisch van me.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-07-2019 om 10:45

Klimaatdrammer

Dat je in materieel opzicht dramt vind ik tot daar aan toe, maar dat je je schuldig voelt over de komst van je kinderen vind ik veel te ver gaan. Hopelijk spreek je die twijfel nooit hardop uit.

Ad Hombre

Ad Hombre

16-07-2019 om 11:00

Ik snap het wel

Als je geen kinderen hebt kun je heerlijk onbezorgd consumeren en co2 en andere gassen produceren.

klimaatdrammer

klimaatdrammer

16-07-2019 om 16:11

Kaaskopje

Ik vertel juist dat ik ze zo graag wilde dat ik daarvoor mijn klimaatbezwaren aan de kant heb gezet en daar nog steeds reuzeblij mee ben.

Geen idee of dat pedagogisch verantwoord is. Ze lijken tot nu to behoorlijk gelukkig.

Het zijn wel redelijk milieubewuste pubers. Van hen mogen we niet vaker dan 2x per week vlees eten. En ze zijn soms verbaasd over hoe makkelijk hun vrienden /innen overal gehaald en gebracht worden met de auto. En hoeveel kleding ze kopen.

Ik vind overigens niet als je het ene laat het andere dan onbegrensd mag doen (ad hombre). Dan dweil je helemaal met de kraan open. Deze houding alleen al geeft aan dat met sommigen niet te praten valt over dit onderwerp.

Ik heb wel heel lang nagedacht over mijn keuze, en heel erg getwijfeld. Wel wilde ik er niet meer dan twee, eigenlijk wilde ik maar 1 kind (mijn man wilde er eigenlijk minstens 3), maar werd onbedoeld snel weer zwanger. Omdat we het kind wel graag wilden vond ik een abortus om milieu redenen te ver gaan.

Ik ben er ook van overtuigd dat individuele acties niet heel veel zullen uitmaken, zolang de hele mentaliteit niet verandert, dus vooral ook de politiek en het bedrijfsleven. En ook mondiaal. Helaas wil geen enkel land hierin voorop lopen (want de economie!)
Wat dat betreft ben ik wel somber.

En er zijn landen (Hongarije bijv) waar ze juist meer kinderen willen en de gezinnen dikke premies krijgen als ze er 4 krijgen. Dan kan ik wel braaf kinderloos zijn (met mijn rammelende eierstokken) maar dat schiet gewoon niet erg op.

Ik merk ook hier dat er (in mijn omgeving) langzaam verandering komt in de houding naar ons milieu toe. Te langzaam.

Intussen ga ik maar door met mijn druppel op de gloeiende plaat.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

16-07-2019 om 16:26

pfoe Klimaatdrammer

- kies een andere nick joh -

Je kinderwens zien uitkomen en dat later om milieuredenen enigszins betreuren - dat gaat wel ver zeg!!! Helemaal eens met Kaaskopje, zeg dat alsjeblieft nooit tegen hen. Ook niet dat een van hen een 'ongelukje' is. Maak er dan een verrassing van.

Ik weet het, zure types communiceren dat de beste aanwinst voor het milieu is om geen kinderen meer te krijgen. Ja, laten we en masse het leven verlaten, dan kan de aarde bloeien als nooit tevoren - ja??

Er is nog heel veel mogelijk om wijs om te gaan met wat er is. Het gloeiende plaat gevoel draagt daaraan niet bij helaas. Wel de almacht van economische belangen.

Ach

'Helaas wil geen enkel land hierin voorop lopen (want de economie!)
Wat dat betreft ben ik wel somber.'

De economie is geen entiteit die zelfstandig door het leven gaat. Als burgers iets anders willen, hoeven ze alleen maar op andere partijen te stemmen. Wij burgers kiezen hier (in meerderheid) zelf voor, het overkomt ons niet hoor.

Klimaatdrammer

Klimaatdrammer

16-07-2019 om 21:48

Nick juist gepast

Want zo staan mensen heden ten dagen toch tegenover elkaar? Of je bent zo' n links deugmens een politiek correcte klimaatdrammer. Of je bent gewoon normaal.
Dus ik vind het reuze toepasselijk.

Overigens laat ik irl iedereen in zijn waarde hoor. Ik kijk wel uit dat ik überhaupt iets ergens over zeg (ik durf het niet meer zeker vandaag niet). Ik krijg zo al genoeg commentaar. Alsof mensen last hebben van mijn levensstijl.

En heel gek om het milieu mee te nemen als je overweegt een kind op de wereld te zetten is het toch niet? Blijkbaar ben ik nu een harteloos mens. Ik vind het zelf eerder erg dat we deze problemen aan de volgende generaties durven doorgeven.

Het is ook maar net hoe je het interpreteert.

Lynna

Lynna

16-07-2019 om 22:46

Sodastream

Heeft iemand van jullie een Sodastream? Mijn vriend is zo'n beetje verslaafd aan spa rood en nu hoeven we nooit meer plastic flessen te halen. We hebben wel de luxere variant van de sodastream met de glazen fles.

Lijkt wel een reclamepraatje maar het scheelt ons echt 20 spa flessen per maand.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 01:31

Ik kort het even af.

Welnee, je bent niet harteloos! Gooi dat idee snel aan de kant. Ik snapte alleen niet hoe je op dit moment kunt zeggen dat je je schuldig voelt over de keus die je gemaakt hebt. Je kinderen zijn er nu, je bent blij met ze, kwel je dus niet met gedachten over dat ze er niet hadden moeten zijn vanwege het milieu.

Ik ben heel erg 'aards' op dit gebied. We hoeven ons niet mooier voor te doen dan we zijn. We zijn niet anders dan de rest van de dieren. Ons instinct is dat we ons moeten voortplanten. Ik vind het bizar om daarvan af te zien voor het belang van het grote geheel, hoe nobel dat ook kan zijn. Ik ben kennelijk te egoïstisch om zo'n grootmoedig offer te brengen en van mij mag iedereen zo egoïstisch zijn. Uiteraard is iedereen vrij om die keus te maken, maar als dat tot een ongelukkig leven zou leiden, dan zou je wel mal zijn.

Mila

Mila

17-07-2019 om 02:10

Klimaatdrammer

Klimaatdrammer, het doel om goed voor het klimaat te zorgen, is o.a. dat de wereld voor/door mensen goed leefbaar blijft (en hopelijk zelfs beter/fijner wordt).
Stoppen met kinderen krijgen is daarom onlogisch.
Bovendien zouden die kinderen er ook voor kunnen zorgen dat milieuproblemen worden opgelost.
Wel is het belangrijk om niet al te veel kinderen te krijgen.

Ervan uitgaande dat kinderen sterk door hun ouders worden beïnvloed:
als alle mensen met een warm hart voor het milieu geen kinderen meer krijgen, dan krijgen alleen milieu-onverschilligen kinderen, en die zullen hun kinderen geen milieubewustzijn bijbrengen. Met als gevolg dat de populatie steeds milieu-onvriendelijker/milieu-onverschilliger wordt.
Als je denkt dat jouw ideeën en jouw manier van leven goed zijn, dan moet je juist kinderen krijgen om dit door te geven.

Verder is het in het belang van ons allemaal, en ik denk ook in het belang van de aarde, dat de mensheid zich evenwichtig ontwikkelt.

Als opeens niemand meer kinderen krijgt, is het snel afgelopen met de mensheid.
En dat is toch niet de bedoeling van de meeste mensen die zich bezorgd maken over het milieu....

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 09:35

Mila

Ik had me nog even niet aan de inhoud van jouw reactie gewaagd, omdat mensen daar ook verschillend op reageren, maar ik ben het volledig met je eens.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 09:44

Mila 2

Ik heb trouwens ook gemerkt dat opvattingen van vader en moeder of vader of moeder geen garantie geven op dat het door de kinderen wordt overgenomen. Ik ben niet regelrecht wat je noemt een klimaatdrammer, maar ik merk wel dat gezinsleden het gevoel hebben dat ik die kant op ga en dat niet prettig vinden. Iedereen snapt de noodzaak van dat we het een en ander moeten veranderen, maar... je kunt ook overdrijven, zo is de teneur. Ook op een ander vlak, stellen gezinsleden zich iets anders op dan ik en verlangen dat ze net zo denken als ik zou alleen maar averechts werken. Dat is het ingewikkelde, klimaatdrammers of over iets anders-drammers, hebben eigen vaak ontzettend gelijk, maar dat drammen jaagt mensen tegen zich in het harnas.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 09:55

Lynna, Sodastream

Ik zie het er wel van komen dat we er een gaan aanschaffen. Man heeft tijden geen cola gekocht, maar opeens is dat weer je van het. Prima natuurlijk, maar daarmee groeit het plastic wat we gebruiken ook weer. Man vond de Sodastream eigenlijk maar niks, maar toen hij hoorde dat er ook cola-smaak te koop was, werd het opeens interessanter. Ik vind smaken of juist niet-smaak bij vlagen lekker. Er heeft lang een fles Spa rood eigen merk in de koelkast deur gestaan die half leeg was, ik heb hem in het weekend maar leeggekieperd. Als de mussen van het dak hadden gevallen, was die fles wellicht wel leeggeraakt. Ik drink meestal gewoon wat water bij de kraan, of koffie en thee en vergeet dan gewoon dat er ook nog zo'n fles in de koelkast staat. Daarom koop ik liever ook van iets anders maar niets, na twee glazen is de lol er weer af. Blikjes kopen doe ik liever niet. Met zo'n apparaat kun je (meen ik) ook een kleinere fles vullen, dus dat voldoet dan meer aan mijn gebruik.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-07-2019 om 10:51

Klimaatdrammer

"Ik vind overigens niet als je het ene laat het andere dan onbegrensd mag doen (ad hombre). Dan dweil je helemaal met de kraan open. Deze houding alleen al geeft aan dat met sommigen niet te praten valt over dit onderwerp."

Satire is aan de meeste drammers niet besteed.

"Klimaatdrammer, het doel om goed voor het klimaat te zorgen, is o.a. dat de wereld voor/door mensen goed leefbaar blijft (en hopelijk zelfs beter/fijner wordt).
Stoppen met kinderen krijgen is daarom onlogisch.
Bovendien zouden die kinderen er ook voor kunnen zorgen dat milieuproblemen worden opgelost."

Precies. Wat is het nut van een prachtge natuur als er niemand is om van te genieten?

Een echte natuurdrammer zal dat waarschijnlijk een absurde vraag vinden.

De natuur zelf interesseert het geen bal wat het klimaat is, die past zich gewoon aan aan de nieuwe zeespiegelstand. De mensen, daarentegen, die zouden wel eens in de problemen kunnen komen als ze zich onvoldoende kunnen aanpassen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.