Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Wel of geen fietshelm voor je kind?


Ja en nee

Mijn jongste kinderen dragen wel een helm op de fiets. Mijn oudste kinderen niet meer. Ze droegen een helm tot ze een jaar of 9-10 waren. Daarna wilde met name mijn dochter niet meer en zodra ze uit het zicht was ging de helm af. Dus dan heeft het ook geen zin meer. Ik zou het prettiger vinden als ze wel een helm zouden dragen maar ik schat het risico niet heel hoog in bij gewoon fietsen. Bij skaten en crossfietsen wordt er overigens wel een helm gedragen. Dat heb ik nooit echt op hoeven te dringen en doen ze uit zichzelf.

Anoniem

Anoniem

14-07-2019 om 19:02

Niet

Hier hebben de kinderen en ik nooit een helm gedragen. Eigenlijk ook niet overwogen. Voel me over het algemeen ook niet ongerust als de kinderen ergens heen fietsen in dat opzicht. Tja, ik hoop iedere keer weer dat ze goed uitkijken, maar tegen aanrijdingen zou die helm ook niet afdoende zijn. Voor gewone valpartijen wel, maar hier dus ook vooral aparte fietspaden.

Overigens begon zoon van 15 juist deze week de discussie met mij waarom er eigenlijk niet standaard spiegels op fietsen zaten. Hij was van mening dat het verkeer (fietsen/elektrische fietsen/elektrische scooters/elektrische auto’s) steeds stiller werd en was van mening dat het fijner was als iedereen standaard spiegels op zijn fiets had. Volgens hem ook een goede start voor als hij later ging auto rijden.

Ook dit zou mijn voorkeur niet hebben, maar volgens mij is het goed als mensen zich bewust zijn van risico’s en daarnaar handelen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-07-2019 om 09:01

Helmpjes in bijzondere gevallen

Ook kinderen met epilepsie dragen vaker een helm op straat en dat is dan volledig verklaarbaar. Ik weet nog dat mijn nicht toevallen kreeg door een tumor. Best akelig natuurlijk. Ze had toen een klein kind en ik herinner me verhalen van dat ze ook met kind weleens omgevallen is van en dus met de fiets. Toen droeg men nog geen helm in dit soort situaties, maar nu zou ik niet twijfelen. Natuurlijk zet je dan zowel zelf als je kind een helm op. Mocht er al sprake zijn van instinctmatige handelingen bij een val, dan is dat in zo'n situatie niet aanwezig. Je knalt als een zak aardappels op de grond.

Alleen op de racefiets

Ik heb alleen een helm op als ik op mijn racefiets ga. Misschien irreëel, want ook tijdens mijn woon-werkverkeer kan ik een smakkerd maken.

Wat mij opvalt is dat de electrische fietsers vaak een helm ophebben, maar dat dat ook fietsers zijn die die electrische fiets niet zo goed aankunnen. Op het rechte stuk gaan ze best hard maar dat kunnen ze in bochten en bij onverwachte manoeuvres niet aan, dan gaan ze schutteren. Het lijkt wel of ze met zo'n helm op meer risico durven nemen omdat zo'n ding een veilig gevoel geeft. Misschien moet ik toch op m'n omafiets ook maar een helm gaan dragen voor het geval ik door zo'n malloot van de sokken gereden wordt.

skik

Triva

Triva

15-07-2019 om 10:10

Kaaskopje

In het geval van je nicht zou ik dus nooit op de fiets stappen met een klein kind.

Fietshelm is hoofdzaak

Fietshelm is hoofdzaak

16-07-2019 om 17:16 Topicstarter

Bedankt voor ieders reactie!

Mooi om te zien dat ouders over dit thema nadenken en hun ervaringen willen delen.

Wij van Stichting Fietshelm is hoofdzaak vinden het belangrijk om ouders aan het denken te zetten over het gebruik van fietshelmen bij jonge kinderen in het verkeer. Met name jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van verkeerssituaties, zijn minder zichtbaar op de weg en lopen daardoor extra risico.

Meer weten?
Enkele weken geleden is er op ouders.nl een artikel verschenen dat is geschreven door Neuroloog Lisette Maasland: https://www.ouders.nl/artikelen/draagt-jouw-kind-een-helm-op-de-fiets
Mochten er ouders zijn die over dit thema met ons in contact willen komen, kunnen ons bereiken via [email protected].

Kaaskopje

Kaaskopje

16-07-2019 om 17:55

Triva

Het waren andere tijden. Achteraf was het inderdaad niet verstandig. Kind in kwestie moet zijn moeder alweer 38 jaar missen. Niet door een val, maar door de tumor.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-07-2019 om 13:47

Snorfietsen

Het is jullie misschien nooit opgevallen maar er rijden tegenwoordig nogal wat snorfietsen/scooters. Die dingen (blauwe nummerplaat) kunnen 25 km/u (net als een e-bike) en danken hun populariteit aan het feit dat je geen helm ophoeft. Jep, nagenoeg niemand op een snorfiets draagt een helm!

Maar daarnaast zijn ze natuurlijk gewoon op te voeren dus minstens de helft van die snorfiets(scooters) rijdt minstens even hard als een echte brommer, zo'n 50 of 60 km/u.

Er scheuren dus massa's jongeren (en wat ouderen) met 50 km/u over de weg, zonder helm. En geen haan of stichting die er naar kraait!

PS: Erg interactief is die stichting niet, he?

Ad hombre

'PS: Erg interactief is die stichting niet, he?'

Ik snap het nut van dit draadje al helemaal niet. Is er ook maar 1 persoon van mening veranderd door deze 'discussie'? Iemand die nu ineens wél fietshelmpjes gaat kopen voor het hele gezin waar dat eerst niet in de planning zat?

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 16:24

Ad Hombre

Volgens mij moet je in Amsterdam nu een helm op.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-07-2019 om 16:47

Kaaskopje

Als er iets ongewenst is zijn het wel die lokale regels. Ga je op reis, moet je eerst de lokale wetgeving raadplegen of je met de betreffende verbrandingsmotor/helm/bouwjaar wel de hele route af mag leggen.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-07-2019 om 16:51

Tja, ja...

dat snap ik, maar ik denk dat Amsterdam het ongewenst vond dat ze steeds iemand van de weg moesten halen met hoofdletsel.

Hoofdletsel?

https://www.amsterdam.nl/snorfiets-rijbaan/

"Het wordt steeds drukker op de smalle Amsterdamse fietspaden. Het aantal fietspadgebruikers blijft maar stijgen. Dat levert gevaarlijke situaties op, voor fietsers en snorfietsers. De gemeente neemt maatregelen om de bereikbaarheid en de veiligheid in de stad te vergroten. Eén van die maat­regelen is het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan met helmplicht. De gemeente verwacht dat daardoor de doorstroming op de fietspaden verbetert en de verkeersveiligheid toeneemt."

Overigens alleen binnen de ring.

Autovrij Amsterdam?

https://www.npostart.nl/2doc/07-11-2017/KN_1694089

Beter nog dan een fietshelmpje.

Leuk altijd die fietsfilmpjes ik kan er echt van genieten.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-07-2019 om 18:35

Kaaskopje

Dat is het. Niet gelezen? Ze hebben de snorfietsers verbannen naar de rijbaan en daarbij hoort - vinden ze - een helm. Ik voorzie een grote daling van de snorfietspopulariteit in de socialistische republiek van Amsterdam.

On Nederlands

Sorry, beetje off topic, maar dit brengt allerlei herinneringen terug....5 jaar geleden, Zwitserland, zoon van 14 had zijn BMX mee naar t bos terwijl we met het hele gezin een wandelingetje maakten. Geen helm. Slipt even weg tijdens een stukje downhill. Klapt tegen een boom. Dat waren 13 hechtingen in zijn voorhoofd en een nachtje ziekenhuis ivm mogelijke hersenschudding. Wat hebben we een vreselijke blikken naar ons hoofd gehad. Ontaarde ouders die hun kind zo lieten fietsen. In Zwitserland fietst IEDEREEN met helm. ALTIJD.

Dat hij net dezelfde ochtend was ontslagen uit het kinderziekenhuis in Zürich waar hij chemotherapie kreeg en zich de ochtend na dat nachtje buurtziekenhuis met al die hechtingen en bult op zijn hoofd moest melden bij het Zwitserse instituut waar hij 6 weken lang dagelijks protonenbestraling onderging maakte het nog bizarrer ( is dat een woord?). 3 ziekenhuizen in 3 dagen. En de behandelende artsen verbijsterd. Paste niet helemaal in het beeld van een doodziek kind. Ze hebben de weken daarna elk weekend besmuikt grinnikend gevraagd of er nog abgeseild zou worden. Of gekart. Of parachute gesprongen of zo.

Nou ja. Hij fietst en skateboard inmiddels nog steeds zonder helm.....met een
prachtig litteken op zijn voorhoofd....

Kaaskopje

Kaaskopje

18-07-2019 om 00:04

Ad Hombre

Ik moet iets opbiechten... Ik dacht aanvankelijk dat die helm overal moest. Dus kwam ik ietwat verbaasd thuis met de melding dat mensen zich niet aan de nieuwe regels hielden. Waarop ik werd bijgepraat door man 😅. Dat het niet om stukke schedels gaat, maar o.a. om overbelaste fietspaden, heb ik ongetwijfeld gehoord, maar het onderwerp heeft me op dat moment kennelijk dusdanig weinig geboeid, omdat ik er niet mee te maken heb, ja sorry, dat ik het halfbakken onthouden heb.Toch zijn de stukken schedels wel een zorg van artsen, https://nos.nl/l/2262881. Die willen overal een helm als je op een snorscooter rijdt. Daarom dacht ik kennelijk dat dit ook ging gebeuren.

Donna

Donna

23-07-2019 om 16:40

Prisoners dilemma

Voor het individuele kind is het beter om het, in een omgeving zonder helmen, een helm op te zetten. Zodra meerdere kinderen een helm opkrijgen, wordt het al snel voor iedereen minder veilig. Verkeersdeelnemers handelen namelijk anders als fietsers massaal helmen dragen. Een verplichting brengt nog meer gevaar met zich mee: minder mensen gaan fietsen, waardoor a) het verkeer voor fietsers gevaarlijker wordt en b) mensen / kinderen gezondheidsraden ondervinden door minder lichaamsbeweging. Ik ben tegen helmpjes op de fiets.

Donna

Donna

23-07-2019 om 16:49

Dat staat er niet goed:

“Ik ben tegen helmpjes op de fiets”

Moet je als ouder natuurlijk helemaal zelf weten. Ik zou mijn kind op een gewone fiets nooit een helm opzetten. Ik vind dat we als samenleving compleet doorslaan in het creëeren van allerlei (schijn)veiligheid. Maar goed, dat is direct weer een bredere discussie.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-07-2019 om 14:32

Donna

Mijn eerste ingeving is dat je gelijk hebt, maar zo kort door de bocht kun je het ook weer niet zeggen. Mijn gevoel is wel dat gewoontes in de VS door tv-programma's, internet e.d. een fase later voet aan de grond krijgen bij ons. Dus ook de gewoonte om door te slaan met alle risico's uit te sluiten. Dus ook risico's die er eigenlijk niet serieus zijn. Gooi daar een snufje slimme marketing overheen en tadaa ook hier is een markt voor "angst'-producten. Een schoonmaakmiddel wat elke bacterie uitgroeit, bijvoorbeeld. In Amerika is de sfeer rond "risico's" zo verziekt dat iedereen zich tegen alles indekt. Voor je het weet heb je een schadeclaim aan je broek hangen van een paar tot zes nullen groot.

Dit gezegd hebbende... een helm kan wel enorm leed voorkomen of verminderen. Echt onzin is het dus niet. Toch zou ik hem voor een rondje door de polder of naar de stad niet op willen zetten.

Mijn kids van 3 en 6 dragen beiden een helm nu ze in de fase zitten van leren fietsen. Hier is dat gebruikelijk, alle jonge kinderen fietsen met een helm.

Niet

Hier heeft mijn dcd-kind geen helm. Hoe motorisch ze ook achterloopt, fietsen kan ze. We wonen landelijk en het is bijna een rechte weg naar school en iets verder door naar het jeugdhonk waar ze vaak hangen. De enige mensen met helm die ik zie fietsen zijn wielrenners, Duitse bejaarden en Duitse kinderen. Ik maak me meer druk over de snelheidsverschillen op het fietspad tussen wielrenners, e-bikers, kinderen en gewone fietsers.

Dees

Dees

27-07-2019 om 12:32

AnnaNiem

Goed dat je je er druk om maakt en beseft dat het niet zo veilig is. Voor mij is dat dus mede de reden dat ik de conclusie heb getrokken dat de helm wat meer veiligheid biedt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.