Home » Forum » Laag iq toch 6 vwo

Laag IQ toch 6 vwo

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
AnaXel
Laag IQ toch 6 vwo

Hallo,

Mijn 18-jarige dochter is anderhalf jaar geleden getest op haar IQ. Zij zat sinds de eerste klas slecht in haar vel en is uiteindelijk afgestroomd naar een mavo/havo klas. Na haar mavo diploma heeft zij een overstap gemaakt van mavo 4 naar havo 4. Door een opeenvolging van nare gebeurtenissen ging ze steeds verder achteruit (vechtscheiding met mijn ex-man, overlijden binnen haar vriendengroep, etc (privé zaken)) en is zij blijven zitten.

Haar psycholoog vond het een goed idee om een IQ test af te nemen. Hier kwam een score uit van 89. Dit hadden wij (ik, haar vader en zijzelf) totaal niet zien aankomen. Zij presteerde altijd bovenmaats op de basisschool en had daar ook een vwo-advies gekregen. Haar psycholoog zei dat ze beter kon stoppen met de havo. Dit was immers onhaalbaar. Het mbo zou een betere stap zijn.

En zo geschiedde, ze is begonnen op het mbo. Maar mijn dochter werd niet vrolijker, sterker nog, ze verdween helemaal. Ze ging niet meer naar school en had een rapport met alleen maar 9'ens. Als ze ging, kwam ze boos thuis; school gaf immers geen uitdaging meer.

Zij heeft besloten om terug te gaan naar de havo. Door een leugentje om bestwil (niet mijn keus, van mij had ze het mbo mogen afmaken), is zij ingestroomd in een klas waarbij ze havo 4 en 5 in één jaar behandelen. Ze heeft een profielswitch gemaakt (van NT naar EM) en heeft een geweldig diploma met zes 8'en gehaald.
Doordat ze cum laude is geslaagd is zij aangenomen voor 6 vwo.

En nu mijn vraag: Zij heeft op haar 16e een IQ test gemaakt waaruit uitkwam dat de mavo al te hoog gegrepen zou zijn. Uiteindelijk heeft ze 4 en 5 havo in één jaar gedaan en dat met twee vingers in haar neus. Nu slaat ze 5 vwo over en gaat direct naar 6 vwo. Ik ben bang dat ze zichzelf overvraagd. Kan het zijn dat zo'n IQ test er compleet naast zit?

Groetjes,

Xel

V@@s
ja

Je schrijft toch zelf al dat ze die test maakte in een periode dat ze slecht in haar vel zat. Resulaten van een IQ test zijn bovendien maar 2 jaar geldig. Niet meer druk om maken dus. Fijn dat het nu zo goed gaat.

Annabel
Mooie les dus

Je wist toen al dat de uitslag niet echt zou kloppen. Cijfertjes kunnen een waardevolle aanvulling zijn maar laat ze niet in de plaats komen van gezond verstand en je gevoel.

AnneJ
IQ test

Bij de GGZ met zoon is ons indertijd de IQ test afgeraden. Het is een momentopname, en met name bij bijvoorbeeld mensen met autisme kan er een probleem zijn met motivatie of begrip wat er van je gevraagd wordt. De gevolgen kunnen wel consequenties hebben.
Je neemt het vaak als een te harde conclusie terwijl kinderen in de groei zijn en veranderen.
Ik denk dat je je afvraagt of je dit had kunnen voorkomen. Of dat je iemand daarvoor aansprakelijk kunt stellen?
En dat zou ik niet doen. In de GGZ is een diagnose of een constatering bij een kind in de groei, die daar op dat moment niet voor de zweetvoeten is, een werkdiagnose om op dat moment de richting van mogelijke oplossingen te bepalen. En vaak maakt het niet eens uit wat je vaststelt maar is het de aandacht die je het geeft om een kind weer op de rails te krijgen en de goede greep aan het verbeteren van haar leven.
Je analyse en je route stel je bij op het moment dat je analyse niet meer klopt.

Biebel
geen iq test bij andere problemen

Dat was het advies dat wij ooit kregen. Kind had een depressie, en dat kon zijn IQ zomaar heel erg omlaag halen. Plus dat een "lage" uitslag hem mogelijk nog dieper de put in kon drukken.

Dus ja, de omstandigheden waar je dochter toen in verkeerde hebben de uitslag van de IQ test beïnvloed. Vervelend dat je toen misschien andere keuzes had kunnen maken, maar je dochter heeft als geen ander laten zien dat ze (als ze aan het stuur zit), zelf hele goede keuzes kan maken en het wel kan. Die IQ test mag je vergeten - daar vraagt ook nooit iemand meer naar - geniet van hoe goed je meid het nu doet!

Overigens doet dit soort verhalen me altijd denken aan een bevriende collega. Zij was door de toenmalige heren doktoren voor volkomen gek verklaard en, we spreken over begin jaren 70, naar de openluchtschool gestuurd voor aangepast onderwijs. 2 jaar later is ze aan haar oren geopereerd, kon ze ineens horen en heeft haar onderwijs carrière aan de TU afgesloten. Niets laagbegaafd - gewoon hartstikke doof en erg eigenwijs.

Rosie
Ja, dat kan.

Mijn ene kind had dat ook, een heel lage score tijdens een stressvolle periode. Later is het opnieuw getest en was het een stuk beter, helaas heeft het heel wat inspanning gekost om de slechte score uit de dossiers te krijgen.

Rode krullenbol
Hmm ...

Kennelijk ligt het agehele IQ niet al te hoog? Anders zou men toch wel wat flexibeler omspringen met de uitslagen van bij voorbaat nogal willekeurige testen!

AnaXel
Reactie

@AnneJ, bizar dat het bij jullie GGZ is afgeraden. Bij ons hamerde ze er echt op. Mijn dochter zei later dat ze al 3 maanden een IQ meting wilden doen en bij elke therapie sessie er weer op terug kwamen. Nog niet lang geleden is er een onderzoek gestart naar ADD (heeft ze niet) en ook daar: "Wij willen graag opnieuw een IQ test doen". Dochter in volledige weigering (en terecht).

De IQ test heeft dochterlief geen goed gedaan. Er staat duidelijk op het formulier dat er een betrouwbaarheidsinterval is van 95%. Misschien hoort ze dan toch bij die enkeling waarbij de testuitslagen niet kloppen.
Pff het is lastig allemaal. Want ja, stel het klopt wel. Dan zal ze het vwo nog wel gaan redden maar op de uni alsnog de mist in gaan.
En misschien ben ik nu even een doemdenker, maar ben bang dat ze tegen een hele grote muur aan gaat lopen.

Biebel
Het zal op dát moment geklopt hebben.

Dat klinkt misschien raar, maar dat was dus zoals de psychiater het ons uitlegde. Doordat je dochter toen niet goed in haar vel zat, daalde haar IQ. Dat had een reden kunnen zijn om het niet te doen, maar daar kun je nu niets meer aan veranderen.

Want hoewel er heel veel gedoe over kan worden gemaakt, is het niet meer dan een moment opname geweest. Heb alsjeblieft vertrouwen in je dochter; ze doet het nu hartstikke goed, haalt goede cijfers en heeft blijkbaar een goede werkhouding. En school ziet dat ook, gezien de kansen die ze haar bieden. Probeer echt die momentopname van 5 jaar geleden los te laten; die heeft geen voorspellende waarde en is nu niet meer van toepassing.

Geloof in wat je dochter nu laat zien, daar is ze echt veel meer bij gebaat dan proberen te achterhalen wat er zoveel jaar geleden misging in een test.

En niemand weet hoe makkelijk of moeilijk het wordt op de uni. Dus je daarover nu al druk maken geeft haar niet het gevoel dat je haar steunt.

Annabel
Ik snap wel

dat jullie er een hoop aan ophangen want er werd toen ook (door hv) een hoop eraan opgehangen.

Maar blijf nuchter nadenken, de uitslag paste toen niet en past nog steeds niet.

In jullie geval zou ik eigenlijk gaan voor een nieuwe test. Omdat het zo belangrijk lijkt voor jullie (dochter) Maar dan wel bij een goede tester.

Pien
Een onderzoek

Meet wat er op dát moment in zit! Dat kan door omstandigheden heel goed gedrukt worden.

Mijn zoon is op 7-jarige leeftijd getest nav grote concentratieproblemen. Totaal IQ was toen 98, geen discrepantie verbaal-performaal.
Een klein jaar later is hij medicatie gaan gebruiken en is zijn concentratie gigantisch verbeterd.
In groep 8 deed hij de NIO, ook een IQ meting, hierop scoorde hij een totaal IQ van 115.

Is mijn kind in 4 jaar tijd 19 punten slimmer geworden? Natuurlijk niet. Alleen komt er sinds het gebruik van medicatie uit wat erin zit.

Dit is bij jouw dochter ook het geval. Ze heeft de test gemaakt onder zwaar belemmerende omstandigheden. Ik zou geen waarde hechten aan die uitslag! Ik vind het fijn voor haar dat ze nu 6 vwo gaat doen, dat kan ze dus gewoon aan en uiteraard hoort daar een bepaald IQ bij. In de prullenbak met die eerdere uitslag.

Pien
Herstel

Eerste totaal IQ van mijn zoon was 96.

Tamar
IQ test kan er helemaal naast zitten

Hier werd een gemiddeld IQ gemeten, dus ongeveer VMBO-T niveau. Maar dochter was moe en bokkig toen de test werd afgenomen. Nu heeft ze VWO gedaan en studeert ze scheikunde.

Zus
IQ test zit er blijkbaar naast

"Uiteindelijk heeft ze 4 en 5 havo in één jaar gedaan en dat met twee vingers in haar neus." "Kan het zijn dat zo'n IQ test er compleet naast zit?"
Ja, dat kan absoluut en jouw dochter is het bewijs ervan gezien haar prestaties.
"Ik ben bang dat ze zichzelf overvraagd".
Niet nodig om op je te baseren op een discutabele IQ test terwijl ze allang bewezen heeft het aan te kunnen. Het is al erg genoeg dat zij hierdoor aan zichzelf twijfelt, doe jij dat dan aub niet. Al die toetsen op havo-niveau heeft ze goed gedaan, dat geeft een veel betrouwbaarder beeld van haar cognitieve vermogen dan een enkele IQ test.

Zus
toevoeging

De titel van je eerste bericht klopt dus ook niet: ze heeft geen laag IQ, maar de uitslag van de test gaf een laag IQ aan. Belangrijk verschil ;-).

Ely
The proof of the pudding

Is in the eating; jouw dochter laat door de jaren heen duidelijk zien dat die test niet representatief is voor haar capaciteiten. Kan verschillende oorzaken hebben
- onder beklemmende omstandigheden afgenomen waardoor ze niet tot haar recht kwam
- waardeloze test afneming, ook dat kan gebeuren
- het type test deed geen recht aan hoe haar ‘hoofd werkt’; intelligentie heb je in vele soorten. Tuurlijk proberen ze dat in die testen te vangen maar t blijft een test, een momentopname die probeert een beeld van de werkelijkheid te geven

Laat ajb die momentopname niet haar leven verder beïnvloeden. Ik denk dat je een pracht kind hebt als ik heg zo lees die haar eigen weg in het leven zal vinden, knap!

Knurf
Precies

'Maar dochter was moe en bokkig toen de test werd afgenomen. '

Dat dus. De dochter van TS zat ook slecht in haar vel toen ze getest werd, dus die uitslag is eerder een worst case dan een representatieve uitslag.

AnaXel
Reactie

Jullie hebben gelijk. Zo'n test is natuurlijk ook maar een momentopname. We moeten er niet te zwaar aan trekken. Bizar dat je overal leest dat zo'n IQ test echt een goed beeld geeft, terwijl ik hier lees dat er veel kinderen/jongeren soortgelijke uitkomsten hadden door stemmingsproblemen (etc.).

Ik zal de testuitslagen weggooien, en meer op mijn intuïtie moeten vertrouwen. Ze doet het nu super, dat het allemaal met een beetje vertraging is maakt niet uit. Het is voor een ouder ook gek om van een psycholoog te horen dat ze het beste een (rustige) mbo opleiding kan gaan doen, om alsnog 2 jaar later bij open dagen van TU en UvA te zitten. Hoewel er toch een paar jaar overheen gaan voelt het alsof we opeens in een sneltrein zijn beland. En stiekem ben ik ook wel trots dat ze een beetje haar weg heeft gevonden.

Ginny Twijfelvuur
Dat hoeft niet stiekem

;-)

Knurf
Mwah

'Er kan alleen bij benadering worden vastgesteld hoe goed bepaalde functies van de intelligentie bij een mens of dier zijn ontwikkeld. Met toenemende leeftijd groeien kinderen niet alleen in lengte en gewicht, maar ook hun intelligentie neemt toe. Bepaalde facetten van de intelligentie veranderen sterker met de leeftijd dan ander'

Van wiki. Zo goed is die test dus niet.

Lilian1
jongen uit t dorp hier

is recent via de VMBO-HAVO-VWO route door de selectie van geneeskunde gekomen. Dus je kunt je later echt prima ontwikkelen, ook al zou een test iets anders zeggen.

Moemie
Totaal geen vertrouwen in IQ tests, uit eigen ervaringen

Ik had ook al een berichtje hierover geschreven bij zorgenkinderen toen een moeder iets dergelijks vroeg. Ik heb tweelingdochters (geboren na slechts 26 wkn zwangerschap). Mijn ene dochter ging in groep 5 naar een cluster 3 school voor langdurig zieke kinderen. In eerste instantie was er sprake van praktijkschool. Haar IQ was toen getest door Edux en enige jaren later door de Hans Berger Kliniek op 76. Dit was een jaar voordat ze schooladvies kreeg. Het advies luidde uiteindelijk vmbo basis. Na een gesprek mocht ze toch VMBO kader met LWOO (leerwegondersteunend onderwijs) starten. Ze heeft in 4 jaar haar VMBO kader gehaald, zonder problemen. Daarna wilde ze naar een MBO4 opleiding. Ze kreeg een kans na veel praten. Na het eerste jaar kreeg ze aangeboden om te versnellen ! dat heeft ze niet gedaan. Ze zit nu in de 3e van het MBO4 en doet volgend jaar examen. En wat nog mooier is: ze heeft de toelating tot de door haar zo gewenste HBO opleiding al op zak !
Haar tweelingzus heeft ook de nodige leerproblematiek ondervonden, eveneens IQ 76 getest bij Edux en Hans Berger Kliniek en net als haar zus ook bij de opleidingen zelf. Ze heeft net haar MBO4 afgerond. beide dochter hebben dus 3x een IQ test gehad. Ditjaar start dochter 2 met haar HBO-V opleiding.
Je snapt wel dat wij totAal geen vertrouwen hebben in IQ tests....

Rode krullenbol
"Ineffiënte leerpaden!"

Zo kenschetste voormalig Minister van Onderwijs en Wetenschappen Jo Ritzen van het stapelen van diploma's. En nam subiet maatregelen waarmee dit aanzienlijk lastiger werd gemaakt. Of hij er enig idee van had, dat nu juist de achterban van zijn partij, de PvdA, het vaak moest hebben van zijn "inefficiënte leerpaden"? Daar heb ik dan op mijn beurt niet het flauwste benul van. - Ik heb de man nooit gesproken. Had hij het dienen te weten? Ik vind van wel.

De neoliberale wind die ons land jarenlang heeft geteisterd, is inmiddels gelukkig enigszins geluwd. Het onderwijs krijgt weer meer en meer de rol toebedeeld die het behoort te spelen: het bieden van gelijke kansen voor iedereen.

De weg van gedegen onderwijs is weliswaar niet de enige route richting optimale zelfontplooiing; maar wél een heel efficiënte!

Rode krullenbol

Fransien
IQ testen...

Ik weet het niet met IQ testen, ik ben zelf ooit eens getest en daar kwam (waarschijnlijk door foute afname) een iq lager dan 65 uit, ik heb zonder vertraging het vwo gehaald en zonder noemenswaardige vertraging de universiteit.

Het enige wat ik kan zeggen is dat een iq test hout snijdt als het met alle andere waarnemingen overeen komt, zo niet geloof dan vooral je ogen en niet het stuk papier.

Rode krullenbol
Correctie op #23

Eén 'van' te veel in de eerste zin: "van het stapelen" moet zijn "het stapelen".

Met excuses voor het ongemak,

Rode krullenbol

bicyclette
het grote probleem

Het grote probleem van IQ-testen is dat ze veel te serieus genomen worden.

Terwijl je alleen maar meet hoe iemand de IQ-test heeft gemaakt, niet meer en niet minder.

Als je op een weegschaal gaat staan, dan weet je dat dat een betrouwbaar cijfer oplevert. Het maakt niet uit of je moe bent, achterstevoren staat (of op een been), ook maakt het niet uit of je je medicijnen wel/niet hebt genomen, of er vogeltjes fluiten of wat dan ook maar. Het cijfer wordt ook niet beïnvloed door de aanwezigheid van anderen.

Zo anders is dat bij een IQ-test. Ook al wordt een IQ-test geacht 'betrouwbaar' te zijn, dat is hij natuurlijk nooit. Een kind is namelijk geen robot, maar een gewoon levend wezen. En we weten allemaal van ons zelf dat we niet altijd 'optimaal' zijn. De ene dag kun je je beter concentreren dan de andere dag, we laten ons beïnvloeden door de mensen in onze omgeving, je hebt honger/dorst/behoefte aan koffie/moet naar de WC, hebt soms te weinig geslapen, hebt hoofdpijn of gewoon je dag niet. Je hebt misschien net ruzie met je partner gehad waardoor je er niet helemaal bij bent. Je maakt je zorgen over een zieke collega. Je gaat morgen op vakantie en moet nog zoveel doen. Etc. etc.

Rode krullenbol
Hmm ...

Sterker! Wordt misschien niet het hele begrip 'IQ' veel te serieus genomen?

Knurf
Precies bicyclette

En dan meet een IQ-test ook nog eens een beperkt deel van je 'intelligentie', namelijk alleen je analytisch vermogen. Terwijl er zo veel meer is dan dat.

AnaXel: goed dat jullie niet hebben vastgehouden aan de mening van 'deskundigen', maar hebben gekeken naar wat je kind zelf kan en wil!

Biebel
Het is een raar ding, zo'n iq test

Het maffe van de IQtest: als de score hoger is, dan is het een wondermiddel. Want dan moet het schooladvies aangepast worden, moeten kinderen toch op Vwo/HAVO/wat dan ook blijven want "De IQ test zei het". Wanneer we dan hier op OO daar een kritische kanttekening bij zetten, onderschatten we de waarde van de IQ test en geven het kind te weinig credits.

Toch zie je in deze discussie precies wat de iQ test is: een momentopname, afhankelijk van omstandigheden bij diegene die het afneemt (verschijnselen van depressie is zo al -20, geen zin, bokkig of niet kunnen poepen is ook al -5). Plus de omstandigheden van diegene die hem afneemt (kan die overweg met de handleiding van de geteste: +5, is er veel geluid/afleiding: -10). Vandaar dat we de topic starter met zijn allen geruststellen: want wat je dochter nu laat zien op HAVO en VWO is veel waardevaster dan die IQ test.

En dat meen ik ook. Laten we die test zijn wat het is: een middel om te meten wat het vermogen van het kind om bepaalde opgaven te maken is - maar alleen op dat moment in die situatie. Dus geen voorspeller van de hele intellectuele toekomst van het kind in kwestie.

Ofwel: good bezig Anaxel, door te kijken naar wat je kind wil!

Ely
Ik zie het zo:

Als ik een testrapport van mijn auto krijg waarop staat dat hij niet in staat is harder te rijden dan 100 km/u en ik rij er al jaren (probleemloos) 120 km/u mee dan geloof ik dat mijn auto 120 kan en niet 100.
Als ik altijd 100 rij en vervolgens een test rapport krijg waarin staat dat auto 120 moet kunnen zal ik dat zeker gaan uitproberen 😊

Basje
Zegt niet zo veel

Zo'n iq test zegt niet zo veel, behalve wat iemand minimaal kan..
Ik zit in een forum voor ouders van begaafde kinderen en daar zin voorbeelden van kids die de ene x 80 scoren op een iq test en de andere x 145..

Pagina's

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.