Relaties Relaties

Relaties

Wat maakt een relatie tot een goede relatie


Tine Winkel

Tine Winkel

25-07-2019 om 11:01

horkerig gedrag

komt vaak voor bij dit soort temperaturen... en vast nog vaker als je daar aanleg voor hebt.

Rode krullenbol

Rode krullenbol

27-07-2019 om 11:36

Ja!

Ik ben weliswaar geen zogeheten 'taalpurist', maar laten we het gebruik van "verwerpelijke, want onnodige Anglicismen" - ik citeer mijn leraar Nederkands - alsjeblieft binnen de perken houden!

@Emma

@Emma

27-07-2019 om 15:20

off- en ontopic

Wat voor een taalpurist verwerpelijk en onnodig is is voor een andere taalgebruiker wel degelijk authentiek en noodzakelijk. Een leraar Nederlands doet ook maar zijn werk: overbrengen wat de norm is. Een taalkundige beschouwt en beschrijft ontwikkelingen in de taal.
Om bij het onderwerp te blijven: een relatie tussen een taalkundige en een leraar Nederlands lijkt me een ingewikkelde zaak 🤣

Rode krullenbol

Rode krullenbol

27-07-2019 om 18:13

Ach ...

De ervaring leert - of beter: mijn ervaring leert (jullie) - dat lieden die zichzelf wensen te laten gelden als 'taalpurist' doorgaans sckrikbarend slecht onderlegd zijn in de Nederlandse taal. Dat is vanzelfsprekend hun goed recht - daar niet van - , maar laat vooral niemand zich erdoor van de wijs brengen!

Rode krullenbol

P.S.

Geen idee of deze opmerking 'on topic' dan wel 'off topic' is.

Waarom?

'maar laten we het gebruik van "verwerpelijke, want onnodige Anglicismen" - ik citeer mijn leraar Nederkands - alsjeblieft binnen de perken houden!'

Altijd als ik dat hoor of lees, vraag ik me af waarom? Taal is niet statisch, het ontwikkelt zich. Oude Romeinen zouden zich rot schrikken van de manier waarop wij hun Latijnse woorden hebben verbasterd en aangepast. Alleen de uitspraak al! De oude Fransen ook. We vragen ons allang niet meer af of olla vogala nestas hagunnan hebban. En toch draait de aarde nog steeds. Over 100 jaar zijn Anglicismen waarschijnlijk 'mainstream'. Dus waarom is het een probleem?

Ad Hombre

Ad Hombre

28-07-2019 om 19:17

Tine Winkel

"komt vaak voor bij dit soort temperaturen..."

Dat kan het wat mij betreft niet wezen, want ik verblijf momenteel ver van het Nederlandse microklimaat.

Volgens mij hadden we het trouwens over relaties. Ik snap niet waarom een simpele taalcorrectie hier altijd tot minstens een dozijn off-topic postjes leidt. 'Get over it' en 'Move on' zou ik zeggen...

juf Ank

juf Ank

28-07-2019 om 20:28

en dat zegt

AD....Nu zakt mijn broek af.

Hoe zat het trouwens met de ideale relatie.

Kun je elkaar daarin feedback geven over taalgebruik?
Mij broer had onlangs een leuke vrouw ontmoet....dacht hij. Vervolgens kregen ze in de chat al gedoe over goddelijke uitroepen van mijn broer; 'Jesus'. Relatie in de kiem gesmoord.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-07-2019 om 20:46

Ank

"Kun je elkaar daarin feedback geven over taalgebruik?"

Goeie vraag. Met mate, zou ik zeggen
Er zijn belangrijkere dingen.

Meike

Meike

28-07-2019 om 22:35

Afknapper juf Ank

Ik vind het vreselijk als mensen niets beters te zeggen hebben en dat soort krachttermen of religieuze termen menen te moeten zeggen. Sterker nog, ze komen zelfs in een chat, waarbij je kunt nadenken voor je op enter klikt niet verder dat dat soort woorden.
Vreselijke afknapper, ik denk dat zij ook blij is.

Maggiemag

Maggiemag

29-07-2019 om 18:55 Topicstarter

wel jammer

dat t hier nu meer over goed of fout taalgebruik gaat want mijn vraag was wel serieus bedoeld hoor.

juf Ank

juf Ank

03-08-2019 om 12:44

nou maggie mag

ik wilde juist het onderwerp weer naar voren brengen door het onderwerp van mijn broer op taalgebruik-issue binnen de relatie aan de orde te stellen.

Maar weet je nog niet genoeg dan? Heb je nog geen idee hoe jouw ideale relatie er uit ziet?

Emmawee

Emmawee

03-08-2019 om 18:12

"Ik snap niet waarom een simpele taalcorrectie hier altijd tot minstens een dozijn off-topic postjes leidt. 'Get over it' en 'Move on' zou ik zeggen..."

Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat jij je zelden beperkt tot die simpele taalcorrectie.

Ad Hombre

Ad Hombre

03-08-2019 om 18:33

Emmawee

"Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat jij je zelden beperkt tot die simpele taalcorrectie."

Nee hoor, dat maakt weinig uit. Ik sla al 90% van de ellende al over (je kunt wel aan de gang blijven), maar dezelfde elementaire fout (enkelvoud/meervoud? hallo!) doodleuk twee keer maken, daar moet wat van gezegd worden. En als niemand anders de moeite neemt, tja, dan moet ik het maar weer doen

Emmawee

Emmawee

03-08-2019 om 21:57

Ad, je begrijpt me verkeerd.

Laat me het toelichten.
Je had je in #52 kunnen beperken tot:
"Ik wil even een fout corrigeren die je consequent maakt. Je schrijft in de verleden tijd meervoud, dus dan moet je schrijven: 'vrouwen hoorden' en 'mannen hoorden'."

Blijkbaar heb je niet in de gaten dat mensen vooral vallen over (en reageren op) de opmerkingen waarmee jouw 'simpele taalcorrecties' doorgaans gepaard gaan, vaak verwijzend naar een vermeend gebrekkig opleidingsniveau, of zwakke intelligentie van de betreffende foutschrijver.

Mocht je je in het vervolg beperken tot het enkel benoemen van de correctie (zoals in bovenstaande voorbeeld), dan verwacht ik dat je zeker minder dan een dozijn reacties zult krijgen. En misschien krijg je dan zelfs nog wel een bedankje voor je moeite

Emmawee

Emmawee

03-08-2019 om 22:39

En on topic

Gelijke interesses zijn niet zo belangrijk, denk ik. Min of meer gelijke verwachtingen wel. Wat je wilt van een relatie kan nogal uiteenlopen. Je jeugd herleven? Een nieuwe gezinssituatie creëren? Samen oud worden? Samen de wereld ontdekken? Elkaar af en toe eens ontmoeten? Deel uitmaken van elkaars grote vriendenkring? Of juist bij de familie horen?
Daar zou ik vooral iets over zeggen in mijn omschrijving.

Voor de eerste ontmoeting kan het zeker helpend zijn als je enige overeenkomsten hebt. Gewoon omdat dat makkelijke gespreksstof geeft. Maar dat kan van alles zijn.

Een goede relatie heb je niet echt voor het uitkiezen, daar komt ook wel wat geluk bij kijken. Het helpt wel als je eisen niet te hoog zijn en je oprechte interesse voor de ander kunt opbrengen.

Voor mij zou het doorslaggevend zijn dat ik met iemand moet kunnen lachen. Een man zonder enige zelfspot wordt mijn vriend niet, ben ik bang. Overigens is dit geheel hypothetisch in mijn geval. Wij gaan gelukkig nog steeds voor het samen oud worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-08-2019 om 00:58

Samen lachen, Emmawee

Zo is het bij ons ook begonnen. Man was erg grappig en ik moest daarom lachen. Dat hij er ook best leuk uitzag, was kennelijk totaal onbelangrijk voor mij. Daar werd ik later op gewezen door een homo-kennis. "Wat een brok, die vent van jou!" Ik: " oh ja?" 😅

Gelijke interesses kunnen wel prettig zijn. Iemand die altijd op het strand wil liggen met iemand die lopend heel Nederland wil doorkruisen, is een ongelukkige combinatie. Ergens bewonder ik relaties waarin anders over politiek en opvattingen wordt gedacht en dit merendeels voor lief wordt genomen. Ik vind het heel knap, een geweldig staaltje leven en laten leven. Maar ik heb er zelf moeite mee.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-08-2019 om 20:30

Taal

Ik vind correct taalgebruik wel belangrijk, maar de Zuid-Hollandse ‘taalfouten’ van mijn vriend juist wel charmant. Verder hecht ik waarde aan zelfstandigheid, intelligentie (zo slim mogelijk maar er niet prat op gaan zoals Ad), eerlijkheid en zelfvertrouwen. Maar bovenal dat hij lief is en mij het gevoel geeft dat ik voor hem de liefste ben. En dat dan ook andersom natuurlijk, dan is het compleet.
Ik denk dat bij ons ook een pre is dat we uit een zelfde soort (arbeiders-) gezin komen, OSM zeg maar, maar dan niet op de manier waarop die term gewoonlijk gehanteerd wordt

Ad Hombre

Ad Hombre

05-08-2019 om 09:39

Phryne

Ik vind het toch wel lief dat jullie je ideale man aan mij spiegelen.

(ik denk dat mijn meisje ook niet op Ad zou vallen, maar gelukkig wel op mij)

Kaaskopje

Kaaskopje

05-08-2019 om 10:07

Ik vind je laatste reactie buitengewoon eerlijk, maar tegelijkertijd ook wat teleurstellend. Ben jij echt zo iemand die zich online anders voordoet als offline?

Ik ben hier op het forum soms wat meer recht door zee dan irl, omdat ik meer "durf". Ik ben wat onzekerder in het echt en ik laat niet altijd het achterste van mijn tong zien voor de goede vrede. Maar ik ben hier op OO dezelfde als normaal.

Liever anoniem

Liever anoniem

05-08-2019 om 10:24

Een goede relatie

Wat maakt een relatie tot een goeie… tja. Ik heb zelf veel gedate en gemerkt dat je extra let of datgene waar je in een vorige relatie tegenaan liep, bij deze goed zit. In mijn geval ging het van het ene naar het andere uiterste. Ik ging van een gesloten man met binnenwereld naar een enorme extravert. Van iemand met kinderen (en ex en bijbehorende problemen) naar iemand die nog nooit rekening had gehouden met een ander. Van iemand die stiekem drankverslaafd was naar iemand die obsessief met gezondheid bezig was. De een-na-laatste was met een claimend persoon en dus zat ik daar de volgende date bovenop. Met als gevolg dat ik nu met iemand ben die zijn eigen koers vaart. Misschien herinneren jullie je het draadje nog dat hier begin van het jaar liep, over de partner die op ski-vakantie ging. Die topicstarter was ik. Ik ben net terug van een weekje weg met het gezin. Meer lukte niet (voor hem). Dat vind ik heel lastig, maar ik realiseer me dat het overal wel wat is. En eerlijk gezegd is dit by far de beste relatie (die ik heb gehad)… en dat komt omdat ik me geliefd voel. En natuurlijk, je kunt zeggen dat hij dan wel wat meer tijd voor me had gemaakt, maar dat is het punt… dat had hij als het erop aan komt, maar ik laat het er niet op aan komen. Andersom stelt hij dat hij al veel laat schieten, en dat is ook nog eens zo. En misschien is dat wel het geheim. Ik zie het meer in het respectvol omgaan met die verschillen… Dat je ondanks verschillende karakters wel zoveel begrip hebt voor elkaar. Tijdens het daten kom je daar niet zomaar achter, dus… ik zou gaan koffiedrinken met iedereen met wie je een leuk gesprek kunt voeren. En dan maar zien wat zich aandient.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-08-2019 om 12:32

Jij doet me erg aan mijn eerste echtgenoot denken. Ik heb wel eens gedacht dat je het ook echt bent, maar de incidentele berichten over je kinderen en gezin zijn (gelukkig) heel anders dan die van mijn ex. Mijn ex heeft veel talenten en goede eigenschappen, maar die worden (voor mij) allemaal teniet gedaan door zijn aparte kijk op de wereld en superioriteitsgevoel.
Dus ja, ik spiegel wel eens iets aan jou, wanneer dat mij op een negatieve manier raakt omdat ik niet helemaal ongeschonden uit de relatie ben gekomen (en sowieso een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen heb).

Dus je schrijft hier alleen om te rellen en te stoken?

Ad Hombre

Ad Hombre

05-08-2019 om 17:19

Phryne/Knurf

Nee hoor. Ik schrijf hier om te leren, maar ik neem geen blad voor de mond. Ik leer hier over mezelf, andere mannen, relaties en vooral ook over vrouwen. Soms ook wat over kinderen (daar kwam ik ooit voor) maar daar gaat het (helaas?) steeds minder over.

Dat net niet weg dat ik hier anders ben dan irl. Minder gepolijst.

Ik zit bovendien nog steeds in mijn eerste serieuze relatie, wat ook wel wat zegt natuurlijk. In ieder geval dat er minimaal een persoon op deze wereld het best met mij uit kan houden.

Amsterdamse

Amsterdamse

05-08-2019 om 18:36

heb een hele waslijst

Ik heb een hele lijst, waaraan mijn partner idealiter moet voldoen:
Goed en gezond lichaam
Aantrekkelijk
Lekker ruikend
Verzorgd
Zeer intelligent en snel denkend
Humor
Creatief
Optimistisch
Energiek en ondernemend
Lief en met aandacht voor mensen in omgeving
Sterke persoonlijkheid
Eigenlijk precies zoals ik ben

Ik ben inmiddels 20 jaar samen met man, en hij voldoet niet helemaal aan alle wensen, hahaha, en ik niet aan de zijne.
We hebben het wel fijn samen, zijn graag in elkaars gezelschap en ook regelmatig alleen. We hebben interesse in elkaar en elkaars bezigheden. Dat hangt zeer zeker samen met veel gedeelde interesses. Zoiets stompzinnigs als voetbal deelt ie overigens met zijn vrienden.

Hij accepteert mijn ongeduld met slome en stomme mensen, mijn kritische blik en betweterigheid. Ik accepteer zijn zorgelijke inborst, passiviteit, en de optredende gezondheidsklachten door leeftijd en de daarbij horende zeurtjes. En we waarderen ook vanalles in elkaar.

Adje toch

'wat ook wel wat zegt natuurlijk. In ieder geval dat er minimaal een persoon op deze wereld het best met mij uit kan houden'

Zei Adolf over Eva.

Ad Hombre

Ad Hombre

05-08-2019 om 18:42

Knurf

"Zei Adolf over Eva."

Gaat het wel goed met jou, Knurf?

Paasei

Paasei

05-08-2019 om 19:52

Ik snap m

Eva Braun wist t uit te houden met Adolf Hitler. Hoe? Beats me. Maar ze zeggen dat macht erotiseert..

Ik heb het overigens met mijn 'Adolf' 22 jaar vol gehouden. Niet dat die zo'n macht had. Alleen over mij. En ik heb zo lang nodig gehad om me daaraan te ontfutselen. Dus lange relaties.. ach.. tis geen garantie voor geluk.

Precies paasei

Het simpele feit dat iemand het lang met Ad volhoudt, zegt niets over zijn geschiktheid op welk gebied dan ook. Dutroux, Manson, zelfs Rasputin was jarenlang met dezelfde vrouw getrouwd. Net als Mandela, maar zo veel goedheid zie ik nuet in Ad terug ☺

Kaaskopje

Kaaskopje

05-08-2019 om 22:59

Knurf

Je kunt ook te ver gaan.

humor en zelfspot

Het is al vaak gezegd maar humor en zelfspot zijn wel essentieel in een relatie. Ik vroeg gewoon bij een eerste date of hij Blackadder ook briljant geestig vond. Als er dan glazig werd gekeken, dacht ik hmmmmm.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.