Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Caesar

Caesar

05-08-2019 om 11:39

Boerkaverbod

Zeg, dat “Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding”, vooral bedoeld om boerka’s en nikabs uit het straatbeeld te weren, wat vinden we daar nou van?


Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2019 om 02:17

Adelaide

Hoewel ik ook vermoed dat het Nederlandse dames zijn (je bent in principe Nederlandse als je hier geboren bent), is het niet onmogelijk dat een vrouw met een getinte huid en donker haar een blond kind krijgt omdat haar man blond is, of een blonde vrouw met een donkere man ook gewoon een blond kind krijgt. Het is maar net hoe haar partner er uitziet en welk kleurgen het wint. Dus het zou ook kunnen dat jij denkt dat iemand Marokkaans is, omdat ze een getint kind heeft, terwijl ze zo blond als wat is onder haar burka.

Phryne

Het gaat niet om hoofddoeken. Het gaat om boerka's.

Adelaide

Adelaide

07-08-2019 om 08:19

Nederlands

Nee Kaaskopje, je bent niet in principe Nederlands als je hier geboren bent, in Nederland krijg je bij geboorte altijd de nationaliteit van je vader.
Was getekend Adelaide, moeder Nederlands, vader Australiër, geboorteplaats Amsterdam, paspoort Australisch

Maar Marokkanen van wie de vader en moeder beiden donker zijn krijgen echt geen blonde kinderen. Zo ver reikt mijn kennis van de genetica wel.

Phryne 2

Een hoofddoek belemmert de bewegingsvrijheid niet - probeer maar eens te fietsen of autorijden in zo'n ding. Noch maakt het iemand onherkenbaar.

onzin

Ik ben tegen het boerkaverbod omdat het vrij onzinnig is. Ten eerste het veiligheidsargument. Natuurlijk kun je onder die boerka een bomgordel dragen en jezelf opblazen midden in de Bijenkorf. Dat je dan gezicht dan niet zichtbaar is weinig relevant meer. Je kunt overigens ook prima een bom verstoppen in een kinderwagen of onder een wijde mantel dragen en daarmee een volle winkel binnengaan.
En in tegenstelling tot wat sommige mensen denken hebben we in dit land geen plicht om sociaal gezellig te zijn. Dat is ook niet erg want het overgrote deel van de mensen wil niks anders dan sociaal gezellig zijn en met andere praatje aanknopen. Maar het is toegestaan dat ik in de trein of wachtkamer met een zonnebril op, oortjes in en een boek voor mijn neus mij totaal afzonder van de rest van de mensen.
Wat is het boerkaverbod dan wel? Het is symboolwetgeving voor politieke partijen anders dan FvD en PVV om toch een beetje in die kiezersvijver te vissen.
Is de boerka vrouwonvriendelijk? Ja dat denk ik wel. Gaat het uit van een beeld waarbij de vrouw niet gelijkwaardig is aan de man? Ja dat denk ik wel. Maar of dit de manier is om dat aan te pakken, nee dat denk ik niet. Bovendien hebben we in NL helemaal niet de ambitie om dat aan te pakken getuige het feit dat de SGP een legale politieke partij is in NL. Persoonlijk vind ik het afschaffen van het kiesrecht voor vrouwen een stuk onderdrukkender dan het dragen van een boerka.

Erica

Erica

07-08-2019 om 09:52

@Adelaide

Nederlander is het kind van een Nederlandse vader of moeder. Nederlander is het kind waarvan de vader of moeder hoofdverblijf heeft in Nederland, mits die vader of moeder zelf ook geboren is als kind van een vader of moeder die in Nederland hoofdverblijf had en het kind hoofdverblijf heeft in Nederland.

Caesar

Caesar

07-08-2019 om 10:48

Volgens de overheid

Volgens de overheid gaat het hierom:

“in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen.”

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezichtsbedekkende-kleding-in-de-media-boerkaverbod/gezichtsbedekkende-kleding-gedeeltelijk-verbieden

Je mag dus wel in boerka de bijenkorf in. Maar niet het gemeentehuis. En op zich vind ik dat niet heel raar. Ik denk dat je vroeger met integraalhelm op ook niet welkom was in het gemeentehuis. Er was alleen geen wet om dat te regelen. Aan de andere kant blijf ik de wet wel wat willekeurig vinden. In Marokko is de boerka gewoon helemaal verboden. Dat is een stuk consequenter en overzichtelijker

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2019 om 10:49

Adelaide

Door jouw opmerking ging ik weer eens spitten in mijn eigen gegevens. Dat de vader leidend is voor een kind, wist ik niet om eerlijk te zijn. Wat raar! Ik heb ooit een papier van de politie in handen gehad, van een aangifte meen ik, waarop tot mijn verbazing mijn geboorteland-nationaliteit vermeld stond. Ik wist niet dat ik zo geregistreerd stond, omdat ik dat verder nergens was tegengekomen en daarna nog steeds niet. Ik was er ook niet actief naar op zoek, ik ging er zo volledig vanuit dat ik als Nederlands te boek stond. Ik zie nu wel dat vanaf 2014 de andere nationaliteit niet meer getoond wordt, dus moet ik waarschijnlijk een aanvraag doen om te zien hoe het allemaal geregistreerd staat. Of is er een andere manier?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2019 om 10:54

Erica

Ik ga me een beetje blond voelen door je tekst. Vader van Adelaide is niet in Nederland geboren, moeder wel. Betekent jouw tekst dat Adelaide door haar moeder wel degelijk ook de Nederlandse nationaliteit heeft?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

07-08-2019 om 11:11

Adelaide

Sinds 1984 krijgen kinderen de Nederlandse nationaliteit van zowel vader als moeder. Daarvoor was inderdaad alleen de nationaliteit van de vader bepalend. Donkere ouders kunnen blonde kinderen krijgen, andersom niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2019 om 11:14

Phryne

wat zeg jij nou? Kunnen blonde ouders geen donkerharige
kinderen krijgen? Dan ga je neem ik aan van twee gelijkgekleurde ouders?

Pluis

Pluis

07-08-2019 om 11:18

Lijkt mij ook Kaaskopje

Nou heb ik niet heel veel kaas gegeten van de erfelijkheidsleer, maar ik neem toch aan dat ook de genen uit het verleden een rol spelen? Als er een opa of oma met een 'donkere kleur' is, kunnen er volgens mij, ook bij twee 'blanke' ouders, wel degelijk 'donkere' kleinkindertjes komen...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

07-08-2019 om 11:19

Kaaskopje

Oh gut, nu begin ik de twijfelen. Donker is dominant dus een blond persoon heeft twee recessieve genen van zijn ouders. Dan moet er dus minimaal een donkere ouder zijn om dat donkere kind te krijgen, omdat twee blonde ouders alleen maar recessieve genen kunnen doorgeven.
Met blauwe ogen werkt het wat duidelijker, want veel blonde kinderen worden later natuurlijk ook donker.

Flavia

Flavia

07-08-2019 om 11:22

Huidkleur en erfelijkheid

https://erfelijkheid.nl/familie/huidskleur-erfelijkheid

Het valt niet te voorspellen

Ad Hombre

Ad Hombre

07-08-2019 om 11:36

Rosie

""...dom links..."

Einde discussie.

Prettige dag verder."

Ja, je hebt dom en verstandiger links, net zoals je dom en verstandig rechts hebt. Ik beschouw mijzelf als verstandig rechts en met verstandig links kan ik eerlijk gezegd beter praten dan met dom rechts. (Die weten niet eens wie Blackadder is)

Maar met dom links heb ik hetzelfde probleem, daar valt niet echt mee te praten. Blijkbaar identificeer jij je als zodanig. Dan heeft discussie i.d.d. weinig nut. Au revoir!

Caesar

Caesar

07-08-2019 om 11:42

Heerlijk

Heerlijk altijd de draadjes op dit forum. Met het grootste gemak binnen notime van de wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding naar de genetica wetten van Mendel

Pluis

Pluis

07-08-2019 om 11:44

Caesar

Het zijn net echte gesprekken

Adelaide

Adelaide

07-08-2019 om 12:33

Kaaskopje

En Erica. Ik wist niet dat de wet in 1984 gewijzigd was. Maar ik vermoed dat Kaaskopje en ik allebei in de jaren zestig geboren zijn - van mij weet ik dat trouwens wel zeker - en toen gold nog dat je als Nederlander de nationaliteit van je vader kreeg, ook al werd je in Zuid-Afrika geboren, en dat je de nationaliteit van je buitenlandse vader kreeg als je in Nederland werd geboren.
Maar als je als kind van Nederlandse ouders in het buitenland wordt geboren, dan gelden natuurlijk ook de wetten van dat land. Zoals in Amerika. Iedereen die daar wordt geboren heeft de Amerikaanse nationaliteit. Maar dat is in Nederland dus nog steeds niet. Twee Fransen die hier een kind krijgen, krijgen een Frans kind.

bijzonder.

Omdat ik het niet eens ben met de toon van bepaalde uitspraken, zou ik dus automatisch binnen een bepaalde groep vallen?

Erica

Erica

07-08-2019 om 13:16

@Adelaide

Ik realiseerde me dat in ieder geval ten tijde van Kaaskopjes geboorte andere wetgeving gold,
maar ik wilde voorkomen dat lezers van dit forum van onjuiste informatie uitgaan. In dat verband:

Of je, als je als kind van een buitenlandse vader in Nederland geboren wordt, de nationaliteit van je vader krijgt, hangt natuurlijk af van het recht van dat buitenland.

Het kind van de Fransen in jouw voorbeeld kan onder omstandigheden wel Nederlander zijn.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-08-2019 om 13:55

Rosie

Je hebt er ongetwijfeld geen bezwaar tegen als ik het heb over dom-rechts (doe ik ook regelmatig) waarom dan wel tegen dom-links. Dacht je dat dat type mens niet bestond?

Mensen die denken dat het 'boerkaverbod' de ergste schending van de mensenrechten is noem ik dom-links (dat dat ook anders kan zie je bij die femmes for freedom). Mensen die de koran willen verbieden noem ik dom-rechts.

Dus eigenlijk neem ik gewoon een ietwat rechts van het middenpositie in.

Maar zelfs daar kunnen veel linkse medeburgers niet tegen. 't Is toch wat...

bieb63

bieb63

07-08-2019 om 13:56

Naief

Ik vind de discussie ín de zin van 'burka's verbieden, want is vrouwenonderdrukking'' bij voorbaat al zeer naief. Er worden massaal vrouwen onderdrukt, al dan niet vrijwillig. Dus waarom die burka in die zin dan zo'n issue moet zijn, gaat echt nergens over. Het is zichtbaar, 'duidelijk' (alhoewel....: vaak vrijwillig), maar daar is alles mee gezegd en verandert niets aan de vrouwenonderdrukking (en weer: vaak ook vrijwillig) in zíjn algemeenheid. Het argument dat het gezicht niet zichtbaar is, dus beangstigend: tja, het kan enigszins oncomfortabel aanvoelen, maar ook daar is alles mee gezegd. Alle blootshoofds rondlopende idioten, met of zonder bomgordel, waar je het volle gelaat van ziet, maar geen idee wat ze van plan zijn, zijn vele malen bedreigender, alleen je bent je er niet van bewust. Dus ik persoonlijk vind het een absolute non-issue.

Libera

Libera

07-08-2019 om 14:47

Nou Bieb

Ik denk dat het ook niet over onderdrukking gaat. Ik denk dat het vooral om dat ongemakkelijke gevoel gaat dat mensen erbij krijgen.
(hetgeen is heus wel herken)
Wegkijken is dan opeens niet meer zo makkelijk.

Zonnebloem

Zonnebloem

07-08-2019 om 16:19

dat dus

"Ik denk dat het ook niet over onderdrukking gaat. Ik denk dat het vooral om dat ongemakkelijke gevoel gaat dat mensen erbij krijgen"

Dat is dus wat ik bedoel. Er is helemaal geen gedeeld beeld over het probleem van de burka. Er is inmiddels wel een oplossing bedacht. Maar voor welk probleem? En is wetgeving daarvoor wel de beste oplossing? Er zijn massa's problemen in de maatschappij (groot en klein) waarvoor we geen wetten maken. Want wetgeving is vaak helemaal niet de oplossing. Wetgeving vraagt bovendien om handhaving. Willen we echt dat onze politie en rechtelijke macht (met al te weinig capaciteit) zich hiermee bezig gaan houden?

Bieb

"Er worden massaal vrouwen onderdrukt, al dan niet vrijwillig. '

Ik probeer me voor te stellen hoe je onvrijwillig iemand kunt onderdrukken ... Maar ik kom er niet uit.

Libera

Nu weet ik niet waar jij woont, maar ik heb in die 20 jaar dat ik in Rotterdam en Den Haag heb gewoond misschien 4 keer een vrouw in een niqab gezien. En dat was twee keer in de Schilderswijk waar ik alleen doorheen fiets op weg naar werk.
De niqab staat mij tegen omdat het voor mij een gevoel van zedigheid, van niet zichtbaar in openbare leven mogen zijn, uitstraalt en dat is iets waar ik niks mee heb. Ik heb graag dat vrouwen hun plek voluit innemen in de maatschappij. Maar ik kan niet zeggen dat ik geplaagd word door een ongemakkelijk gevoel vanwege niqabs. Ik krijg ook een ongemakkelijk gevoel van een fervent ADO supporter die zichtbaar in zijn nek 100% anti 020 heeft getatoeëerd. Maar ik begrijp dat het niet ok is om deze mensen te verbieden het OV te gebruiken of in de wachtkamer van een ziekenhuis te zitten.

vanuit werk

heb een paar van de reacties gelezen en zou graag mijn inzicht willen geven vanuit mijn werk als beveiliger. ik heb oa als horeca portier en evenementen beveiliger gewerkt en werk tegenwoordig als beveiliger voor de overheid.

persoonlijk zou het mij, grof gezegd, een worst wezen of men het lichaam bedekt of niet.

maar vanuit mijn functie als beveiliger wil ik niemand in het pand hebben die zijn of haar gezicht heeft bedekt en dus niet herkenbaar is. hierbij maakt het niet uit of het nou om een boerka of een valhelm gaat. deze nieuwe wet geeft mij de middelen om te handelen, mocht een persoon mijn verzoek tot het verwijderen van zijn of haar boerka negeren. dit kon voorheen niet wat natuurlijk voor problemen zorgde als iemand anders wel zijn valhelm af moest doen.

Bloem

Bloem

31-12-2019 om 23:02

Typisch Nederland weer

Belgie en Frankrijk hebben al jaren een totaal boerkaverbod en vele andere landen (Duitsland, Bulgarije etc.) (deels) ook.

Alleen in Nederland zou het een probleem zijn om de burka in te voeren??? Waar zijn we mee bezig???

Een burka heeft daarnaast ook niets met veiligheid te maken, alleen onveiligheid. Een ieder kan zomaar op een school in burka zich voorstellen als de burka-dragende ouder van pietje en een kind ontvoeren. Of als veroordeeld zedendeliquent toch de speeltuin in. Nee, helemaal terecht dat die dingen verboden zijn evenals bivakmutsen.
Het is toch ook te gek voor worden als men met bivakmuts in Monkey Town kan zitten of als iemand met een stationsverbod toch de trein in kan???

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2020 om 12:14

Bloem

Vind je dat het onderwerp nog te weinig aandacht had gekregen?

Wat ontvoeren betreft kan ik met zonnebril en een pruik vast ook mijn slag slaan op een schoolplein. Dat gevoel van onveiligheid herken ik niet. Ik vind het vooral niet prettig dat ik de emoties niet kan aflezen van een bedekt gezicht en bedekte ogen. Barry Hay met zijn eeuwige zonnebril irriteert me dus ook. Zonder komt hij zachter over ook. Maar gezien het aantal boerka draagsters in ons land zou ik een onderwerp kiezen om je over op te winden die zinvoller is.

Zo, Bloem

Jij denkt op oudjaarsavond zo rond 11 uur 's avonds: goh, laat ik eens een oud, weggezakt onderwerp boven halen. Terwijl op dat moment half Nederland letterlijk zijn schoenen niet meer kon zien wegens extreem dichte vuurwerkdampen?

Bijzonder...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.