Home » Forum » Bijdragen aan studie

Bijdragen aan studie

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

244 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Aagje Helderder
Triva

Hoe zo ‘ver weg gaan wonen’ alsof het een beschuldiging is?

Soms wonen mensen ergens omdat ze er vandaan komen. Of omdat ze er gingen wonen omdat er werk was. En ja, als je die baan hard nodig hebt, is de vraag of je kinderen over 15 jaar naast de deur kunnen studeren misschien nog niet zo aan de orde.

Ik kom uit het oosten. Er was 1 universiteit op reisafstand maar dat was een technische universiteit. Als je een andere dan een technische universitaire studie wilde doen, was de dichtstbijzijnde universiteit toch minstens anderhalf uur reizen verder. HBO’s hadden we wel dichterbij en dat was voor sommigen wel te doen, maar niet alle opleidingen waren daar voorhanden.

Triva
aagje

Als je ver weg van goed OV gaat wonen zijn de kosten voor wonen ook lager, bedenk dat je dat dan blijkbaar moet sparen voor die slimme studentenkinderen die je gaat krijgen.

Maar nogmaals: ik vind het prima als we in deze situatie 250 euro per maand gaan geven voor 4 jaar lang ivm huur kamer deze groep moet dan ook voorrang krijgen bij de huur van kamers.

Kyana
Ja

De basisbeurs was ook zeker niet kostendekkend. Dat hoefde van mij niet afgeschaft te worden maar het is een illusie dat je hier zoveel mee kon betalen, zeker in de laatste jaren van de basisbeurs niet. Thuiswonend was iets van rond de 100 euro in de maand. Prima bedrag maar niet eens genoeg voor collegegeld. Een uitwonende beurs was hoger & je had de aanvullende beurs. Die bestaat nog steeds. Alsnog ontkwam je er niet aan om een deel te lenen/bij te werken/van je ouders te krijgen. Het is nooit kostendekkend geweest. En dat hoeft ook niet. Je kan best van de jongere een eigen bijdrage verwachten aan zijn/haar studie.

Op kamers wonen is soms een noodzaak, soms leuk. Het is ook niet altijd te bepalen. Ik ken studenten die elke dag 2 of 3 uur enkele reis hebben om op college te komen. Door de OV jaarkaart is dit goedkoper dan op kamers te gaan. Ze komen dan ook niet elke dag naar college en studeren veel thuis (en in de trein). Anderen zullen zo'n reis al veel te lang vinden en op kamers wonen als noodzakelijk zien in die situatie. De thuiswoners doen het overigens niet allemaal om de financiën of althans niet uitsluitend. Als argument heb ik ook al gehoord: eigen paard, vriendje/vriendinnetje, leuke bijbaan, niet uit het dorp/stad van herkomst weg willen... Het zijn uiteindelijk individuele keuzes en noodzaak is anders onder elke omstandigheden.

Er zijn ook jongeren die 5 minuten van de universiteit wonen en voor wie op kamers wonen toch een noodzaak is vanwege bijvoorbeeld slechte familie relaties.

Als liberaal ben ik er voorstander van dat mensen hun eigen keuzes kunnen maken. Een ruime leningsmogelijkheid voor de studie is daarvoor een goede oplossing. Dit kan gecombineerd worden met een basisbeurs (ik heb geen enorme mening over afschaffen daarvan) en de aanvullende beurs.

In Nederland kan onder deze omstandigheden gewoon iedereen studeren.

Marie
Sparen

Ik weet niet meer van wie de bijdrage was die zei dat je als ouders al jaren had kunnen sparen voor de studie van de kinderen.
Maar ik denk dat voor veel gezinnen geldt dat dan andere dingen dan niet hadden gekund. Zoals bijvoorbeeld sporten, muziekles, etc.
Of zelf studeren om hogerop te komen.
Wat is daar dan de oplossing voor?

Aagje Helderder
Triva

Dat kosten voor wonen ‘ver weg’ lager zijn, is een mooie algemene waarheid. In de praktijk ligt het toch echter lang niet zo zwart-wit als jij in je hoofd hebt.

En sparen voor de studie van je kinderen, het is al eerder gezegd, is mogelijk als je een goed inkomen hebt. Lang niet iedereen komt daar aan toe.
Wij zijn in de gelukkige omstandigheden dat we hebben kunnen sparen. Dat kunnen we doordat we goede inkomens hebben en doorgaans goed met ons geld omgaan. Ik besef echter maar al te goed dat niet iedereen die mogelijkheden heeft. Maar eigenlijk moet je ook nog sparen voor je oude dag en de stijgende kosten in de toekomst.

Knurf
Marie

'Zoals bijvoorbeeld sporten, muziekles, etc.
Of zelf studeren om hogerop te komen.
Wat is daar dan de oplossing voor?'

Wel eens gehoord van prioriteiten stellen?

Wat jij zegt, geldt toch ook voor het huishoudboekje van BV Nederland? Er is geld voor gratis studies, óf voor de zorg, óf voor natuur, óf voor openbaar vervoer. Of denk je dat de regering een geldboom op het Binnenhof heeft staan?

bieb63
Wel eens met Knurf

Ondanks dat ik heel goed begrijp dat het voor sommige gezinnen/studenten nauwelijks te doen is, er is geen NL geldboom. Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Een nóg hoger E/R voor de zorg zitten we ook niet op te wachten. En ja, ook daar zal de 1 meer last van hebben dan de ander, ofwel omdat de ene portemonnee dikker is dan de ander, ofwel dat de 1 gezonder is dan de ander. Als er geen of minder geld wordt gestoken door de Overheid in cultuur lopen we ook te piepen. Dus, ja het is en blijft prioriteiten stellen net als met de huishoudportemonnee, net als het meer dan 1, of 2 kinderen op de wereld zetten.

Karin
Dees en Knurf

Triva: "Wel 3 kinderen krijgen en veraf gaan wonen .... en vervolgens roepen dat drie dure studies uitwonend niet te betalen zijn of dat je de ervaring van op kamers wonen echt nodig hebt, dat die studenten niet kunnen bijverdienen omdat het allemaal zo zwaar is die studie (ook niet in al die vakanties, ook niet in de maanden rond het examen) en dan moet de rest van Nederland maar weer bijleggen."

Mmmm, 17 jaar geleden was er geen leenstelsel. Veraf gaan wonen, hmmm, ik ben 17 jaar geleden niet dichtbij een universiteit gaan wonen, bedoel je?

Volgens mij zegt echt helemaal niemand wat jij hierboven beweert.

Ik vroeg iets heel anders... zowel in beginvraag als in mijn laatste post.

Ik vind dat studenten best beperkt kunnen lenen / erbij werken. Maar de prioriteit ligt bij studeren. De volle mep lenen vind ik heel fors en wil ik mijn kinderen graag besparen.

Knurf: het is maar wat je bekijkt wat wanneer de stufi bedroeg. Het is in ieder geval nog nooit zo weinig geweest als nu. Mijn ouders waren niet rijk, ik kreeg naast basisbeurs een aanvullende beurs. Ik had 700 gulden per maand, had een klein baantje, ging vaak (gratis met OV) naar huis en had hierdoor ook minder kosten. Ik had geen dubbeltje schuld. Zou ik me wel in de schulden moeten steken, dan was ik niet gaan studeren. Dat is de cultuur van een arbeidersgezin.

Nu verdien ik fors en denk ik dat het helemaal niet zo'n groot probleem is om een behapbare schuld te hebben. Bovendien kan en wil ik als ouders best bijdragen, dat kan zeker op het niveau hoeveel ik nu ook bijdraag. Maar de hele mik lenen: nee. Maar de hele mik financieren voor alle kinderen: dat is volgens mij bijna niet mogelijk. Ook niet voor hogere inkomens (want weinig tot geen toeslagen en wel veel inkomenstenbelasting).

Triva
prioriteiten

Heel veel mensen stellen inderdaad de (in mijn ogen) verkeerde prioriteiten en ja als er dan 'opeens' gestudeerd moet worden is Leiden in last. Er is nog steeds een ruime aanvullende beurs voor als het inkomen van je ouders laag is.

En dan nog: het kán gewoon, iedereen kán studeren en als je daarbij ook uitwonend moet ja dan zul je moeten lenen of meer vooraf sparen of extra werken of alle drie. Wat is daar in hemelsnaam toch mis mee?

Triva
Karin

"Ik vind dat studenten best beperkt kunnen lenen / erbij werken. Maar de prioriteit ligt bij studeren. De volle mep lenen vind ik heel fors en wil ik mijn kinderen graag besparen."

Niemand zegt dat de volle mep lenen moet, lijkt me ook volstrekt niet nodig. Alleen lenen voor de kamerhuur zou voor iedereen haalbaar moeten zijn.

Verder; waarom laat jij ook weer een stuk weg uit mijn tekst? Je laat precies dit weg: "(algemeen, ik heb niet perse iemand op het oog hiermee)" en verwijt mij dat 'Volgens mij zegt echt helemaal niemand wat jij hierboven beweert. '

Ja gek he, ik bedoelde het ook algemeen. Het wordt al snel een optelsom (ik wil meer kinderen, ik wil lekker ver van de stad wonen, ik wil dat ze gratis kunnen studeren en blablabla... wederom heb ik niet iemand in het bijzonder op het oog maar dat zal wel weer weggeciteerd worden).

Knurf
Karin

'Mmmm, 17 jaar geleden was er geen leenstelsel.'

Hoe bedoel je? In mijn tijd (30 jaar geleden) werd er al geleend voor de studie.

tsjor
Triva

'Wel 3 kinderen krijgen en veraf gaan wonen ...' Je bent je er toch van bewust dat op dit moment de 'vervangingsgraad' negatief is, dat wil zeggen dat er gemiddeld 1,7-1,8, nu zelfs 1,6 kind is er per, vrouw, terwijl de vervangingsgraad op 2,1 ligt. En dat met name in de stad de mensen niet beginnen aan kinderen, of te laat, of onverwacht.
en je bent je wellicht enigszins bewust van de problematiek van de overvolle steden?
Maar je hebt gelijk, die boeren hoeven toch geen dokter te worden......

Tsjor

tsjor
Ik ook

Ik heb ook geleend voor de studie. In mijn tijd deed je vooral vrijwilligerswerk. daarnaast een uitwonende beurs en mijn moeder kreeg nog geruime tijd dubbele kinderbijslag (weet niet precies tot wanneer). Ik had ook een behoorlijke schuld, iets van 20.000 gulden. Maar in die tijd kon je er bijna zeker van zijn dat je salaris omhoog ging (met de inflatie, maar daardoor werd de studieschuld relatief lager) en kon je toch een woning kopen met een tophypotheek.
Uiteindelijk ben ik ervan af gekomen, omdat Ritzen geld nodig had en je de schuld kon afkopen. de lening die ik daarvoor afsloot heb ik uiteindelijk pas afbetaald toen ik 40 was en al kinderen had. Ik heb dus geholpen om het tekort op te lossen.

Tsjor

tsjor
Triva

'Als je ver weg van goed OV gaat wonen zijn de kosten voor wonen ook lager, bedenk dat je dat dan blijkbaar moet sparen voor die slimme studentenkinderen die je gaat krijgen. '
Natuurlijk niet. Als ik in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant of Limburg woon ga ik toch niet opvragen wat de woonkosten zijn in de randstad om dan vervolgens het verschil te gaan sparen? Alsof de randstad de norm is.
Bovendien heb je vaker een auto nodig als je niet midden tussen de busstations woont.

Maar wees gerust, die boeren hebben niet zoveel slimme kindjes, ze hebben geen tijd voor alle stimuleringsmaatregelen die ouders moeten nemen om hun kindje eruit te laten zien als slim, dus het is maar een beperkt probleem.

Tsjor

Karin
Tsjor en Triva

Precies Tsjor, het is zo sneu geschreven dat je er alleen maar om kunt lachen.

Dat was niet de bedoeling van mijn vraag. Ik heb drie kinderen en ik woon niet in een gebied met veel uni's. En dan wil ik er wel bijzetten dat je het algemeen bedoelt en niemand in het bijzonder. Je bedoelt dus iedereen met meerdere kinderen en niet in de randstand wonend?

Nogmaals, het is niet mijn vraag of ik het wel of niet bij elkaar had kunnen sparen etc.

Groeten, Karin (3 kinderen, geboren en getogen en nu ook wonend buiten de Randstad, niet helderziend. Shame on me!)

Triva
Tsjor

Erg flauw dat je over boeren begint en alles buiten de Randstad. Nogmaals: ik wil dat studenten die aantoonbaar minimaal 1,5 uur enkele reis moeten naar de dichtsbijzijnde mogelijkheid in hun studie een extra vergoeding krijgen van 250€ met voorrang voor kamer. Dat zou eerlijk zijn.

tsjor
Ik zou denken

Ik vind eigenlijk dat levensonderhoud moet worden voorzien, net als alle andere mensen. Hoe hoog dat bedrag moet zijn weet ik niet. Dat kan het minimale budget vor eten en drinken van 40 euro zijn, of het bedrag waarmee iemand in de bijstand wordt gekort als kind 21 wordt (300 euro, dat schijn je dan zelf bij te moeten dragen). Maakt mij niet zoveel uit.
Voor uitwonende studenten kun je dat dan verhogen met het gemiddelde aan kamerhuur.
De kosten van studie zou je dan zelf moeten betalen met werk, of je ouders, of lenen (voor de andere problemen moeten andere oplossingen komen).
Maar het punt dat studenten de enige groep zijn die moeten lenen voor hun levensonderhoud, dat vind ik een principieel punt.

Tsjor

tsjor
De geldboom van de overheid

Ik weet niet waar die staat, maar op dit moment geeft de overheid negatieve rente op de staatsleningen. dus als je 1000 euro aan de overheid leent krijg je 999,97 terug (zoiets, in elk geval minder). Met andere woorden: als de overheid geld leent verdient ze geld. Dat lijkt mij een aardig geldboompje. Blijkbaar heeft de overheid geen geld nodig.

Tsjor

Erica
Nee

hun ouders moeten in hun levensonderhoud voorzien.

tsjor
En dan

Vanaf 18 jaar krijgen ouders daar geen voorziening meer voor (kinderbijslag, kindgebonden budget) en vanaf 21 jaar worden ze gekort als ze een bijstandsuitkering hebben.

Tsjor

Dees
Tja

Ja euhm misschien dan toch maar zoeken naar werk? Tegenwoordig is er gewoon heel veel werk, zeker als je woont in gebieden met veel werkgelegenheid, wellicht bij langdurige werkloosheid verhuizen naar een gebied met veel werkgelegenheid, kans is groot dat je kind dan ook niet op kamers hoeft om te kunnen studeren.

Knurf
Ik niet

'Ik vind eigenlijk dat levensonderhoud moet worden voorzien, net als alle andere mensen. '

Ik niet. Bijstand gaat samen met een sollicitatieplicht, en studenten zijn niet beschikbaar voor werk.

Alkes
Dees

In de tijd van de basisbeurs liep de staatsschuld fors op? Nou als dat zo is, dan is nu de tijd om een riant basisbeursstelsel in te voeren. De langetermijn rentes op staatsobligaties zijn negatief. Dat wil zeggen dat overheid er geld bij krijgt als ze schulden maken. De meeste economen zien deze lage rentesituatie niet snel veranderen. Er is dus momenteel geen enkele reden waarom de overheid de staatsschuld niet zou laten oplopen.

Knurf
Duh

De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd en in 2015 afgeschaft. Natuurlijk liep de staatsschuld (ergens) in die periode op. En weer af. Het gaat om een periode van 30 jaar!

tsjor
Niet beschikbaar voor werk

'Ik niet. Bijstand gaat samen met een sollicitatieplicht, en studenten zijn niet beschikbaar voor werk.'
Maar ze doen wel iets anders nuttigs: studeren.
Of geldt hier: wie niet werkt zal niet eten (tenzij je moeder je wat toeschuift).

Tsjor

Ad Hombre
Ontmoedigen

Volgens mij is de logica simpel. Er zijn gewoon teveel studenten en de aantallen nemen te hard toe dus de overheid wil studeren ontmoedigen. Dat zeggen ze natuurlijk liever niet, want daat staat zo rottig in je verkiezingsprogramma, dus dan doen ze het gewoon zo.

https://vsnu.nl/studentengroei.html

Alkes
dom beleid

Als de overheid het studeren daadwerkelijk zou willen ontmoedigen dan is dit wel een domme manier. Selecteer dan op capaciteiten en motivatie, nie.t op financiële draagkracht. Dat levert bepaald niet de beste academici op

bieb63
inderdaad

De vraag is of al die universitaire studies nou wel zo nodig zijn....... Uiteraard een heleboel wel, maar m.i. zijn er ook een heleboel studies waarbij ik m'n vraagtekens zet. Zoals al die bedrijfskundigachtige studies. Volgens mij zijn bedrijven in de regel beter af met managers en CEO's die een niet-universitaire, meer praktische studie hebben gedaan én veel praktijkervaring hebben opgedaan.

Phryne Fisher
Eens

Ik ben wel voor een zo hoog mogelijke opleiding, maar veel academici gaan daarna gewoon in normale niet-wetenschappelijke banen werken. Ik kom regelmatig studenten tegen die bepaald geen intellectuele hoogvliegers zijn, en die met gewoon een beetje opletten hun studie halen. Op hbo-niveau is dat nog duidelijker. Toen ik hbo deed was het al geen enorme uitdaging, maar tegenwoordig is het vakinhoudelijk nog veel magerder. Bedrijfskunde vind ik dan juist wel een goede studie. Ik denk meer aan hbo of wo psychologie, rechten, en allerlei spannend klinkende ‘international management’ richtingen. Mijn eigen opleiding had ook het woord ‘management’ in de naam, maar als je een ding niet uit boeken kunt leren is het wel om manager te worden. Dat moet je gewoon kunnen en leuk vinden.
Desondanks vind ik wel dat studenten gewoon door ons allen onderhouden moeten worden, en niet alleen door hun ouders. Met name voor ouders met een net iets bovenmodaal inkomen is het niet te doen om hun kind zonder lening door de studie te krijgen. Je wilt ze ook niet tot 23 thuis hebben wonen, maar dat is tegenwoordig bijna noodzaak.

Karin
Terug naar topic: Hoe doen jullie dat?

Even terug naar de oorspronkelijke vraag:

"Wat betaal je mee aan de studie en andere kosten?
Welke kosten wel en welke niet?
Hoe draag je bij (per maand, bepaalde kosten voor je rekening nemen, achteraf kwijtschelden studie)?"

Zelf spaar ik nu sec voor collegegeld en boeken. Leek me het meest logisch omdat dat straks echt een pluspost is. Maar dat is eigenlijk het meest gerelateerd aan hun latere baan. Een investering waar je graag voor wil terugbetalen. Moet ik juist dat deel laten lenen? En juist voorzien in een 'bijstandsuitkering' voor mijn kind?

En ik kan me ook nog steeds voorstellen dat ik kinderen wel laat lenen (doet met wel zeer/gaat heel erg in tegen mijn principes) en dat ik een spaarpotje opbouw waarmee ze later kunnen kiezen: studieschuld versneld aflossen OF eigen bijdrage woning OF ... ? .

En ik kan me ook nog voorstellen dat ik 10.000 / 12.000 (rekening houden met max schenking) euro per kind overmaak op een rekening voor kind als ze 18 worden. het bespaart mij belasting. En het brengt ook een stuk verantwoordelijkheid met zich mee. Met 10.000 euro kun je ongeveer 4 jaar collegegeld betalen.

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.