Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Soline

Soline

11-08-2019 om 20:02

Geen "normale" vwo klassen

Mijn kinderen (zoon en dochter allebei net 11) hebben voor de vakantie in groep 7 beiden een vwo-advies gekregen. Ze hebben beiden al langer begeleiding buiten de school (zoon dyslexie dochter adhd) en zowel vanuit de begeleiding die ze krijgen als vanuit school luidt het advies: een zuivere vwo-klas zonder extra's als TTO, gymnasium etc.
Advies is dus eigenlijk een zuiver atheneum, ook wel zoals de kinderen het noemen "normaal vwo".

Nu zijn mijn kinderen al weken enthousiast aan het kijken naar de scholen hier en lijkt het alsof er geen enkele school voor ze geschikt is.
- Op de meeste scholen beginnen de kinderen in een havo/vwo klas wat dus afgeraden wordt
- Veel scholen hebben daarnaast wel een gymnasiumklas, die meestal tweetalig is. Maar ook gymnasium wordt afgeraden.
- Er is een school waar een atheneum/gymnasium brugklas is. Op die school wordt geen Frans gegeven maar in plaats daarvan Spaans. Dit zou nog de meest veilige optie zijn.

Mijn kinderen zijn slim zat voor het vwo maar de adviezen om er vooral geen extra TTO/gymnasium bij te volgen zijn er niet voor niets.
Uitgaande van dat de school met Spaans de enige geschikte optie is, valt er voor mijn kinderen dus niets te kiezen.
Duidelijke vwo-leerlingen worden hier gedwongen om of vwo met extra's te volgen of het eerste jaar onder hun niveau te werken.
Ik heb er al met andere ouders over gepraat, die hier in de omgeving helaas toch erg gemund zijn op status en het dan hebben over dat mijn kinderen ook aan hun CV moeten denken

Ik weet niet zo goed wat ik kan doen. Stel dat de komende maanden blijkt dat de laatste school ook geen optie is (hopelijk komt het niet zover), is er dan een mogelijkheid om af te dwingen dat mijn kinderen een zuiver atheneum in de omgeving kunnen volgen?

Nou

'of het eerste jaar onder hun niveau te werken.'

Dat hoeft niet. Op de school van mijn dochter wordt in de dakpanklassen les gegeven op het hoogste niveau, dat kan bij jullie ook zo zijn.

'is er dan een mogelijkheid om af te dwingen dat mijn kinderen een zuiver atheneum in de omgeving kunnen volgen?'

Hoe zie je dat voor je? Een aparte klas met alleen jouw 2 kinderen?

Triva

Triva

11-08-2019 om 20:39

Havo/VWO

Vraag eerst eens hoe die Havo/VWOklas werkt. Vaak wordt er gewoon op VWO niveau les gegeven maar zijn de cijfers bijv op Havo niveau (om de Havisten niet te ontmoedigen met allerlei onvoldoendes) of met twee cijfers of nog anders. Waar wordt afgeraden om een Havo/VWOklas te doen?

Verder: met Spaans is niets mis, misschien nog wel beter voor de dyslect.

Alleen maar tweetalige gymnasia? Geloof ik niks van.

Kijk toch ook eens of er een technasium is, daar is ook niks mis mee (tenzij je een hekel hebt aan presentaties geven en samenwerken).

Jesse_1

Jesse_1

11-08-2019 om 21:04

Het meest simpele...

... hier in de buurt was het meest simpele, in de zin van zonder toeters en bellen, juist het categoriaal gymnasium.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

11-08-2019 om 22:04

Dakpan

In een dakpanklas wordt meestal gewoon op vwo-niveau lesgegeven. Dus dat zou ik even nagaan.
Verder spaans ipv frans, wow! Dat had ik mijn dochter ook gegund. Spaans is makkelijker en je hebt er veel meer aan. Mijn dochter heeft het in de bovenbouw als extra vak genomen en doet er aankomend jaar schoolexamen in. Is die mogelijkheid op die school er ook? Zal haast wel.

Vraag naar doorstroomcijfers

Vraag niet naar 'op welk niveau wordt er les gegeven', maar heel concreet: hoeveel kinderen van die havo/vwo klas komen op het vwo terecht?
Kijk naar de doorstroomcijfers van die havo/vwo klas. Gaan er genoeg kinderen naar het vwo?

'Op welk niveau wordt er lesgegeven' kun je zelf wel uitvinden door naar de boekenlijst te kijken. En dat te vergelijken met die van gymnasium. Waarschijnlijk is er weinig verschil in boeken, maar heeft gymnasium voor een aantal kernvakken minder uren per week om hetzelfde boek te behandelen.

Waarom

Waarom wordt een dakpanklas afgeraden? Met die gedachte in het achterhoofd zou ik de scholen benaderen van hoe ze passend onderwijs kunnen geven voor kinderen met dit advies. De ene havo/vwo-klas zal de ander niet zijn. Dus hoe wordt er les gegeven, hoe moeten de cijfers geïnterpreteerd worden, wat bieden ze aan begeleiding, hoe voorkomen ze dat kinderen gaan leunen en dus onderpresteren. Dat er trouwens tto of technusium is, wil niet zeggen dat dat voor alle klassen geldt. Dus daar zou ik ook naar informeren of er ook klassen zonder opsmuk zijn.

Mama

Mama

13-08-2019 om 00:23

Nou ja

Vind dat je wel een beetje zeurt.
Je hebt een heleboel keus. Vwo en gym in soorten en maten. Nooit perfect voor jou kind, maar dat bestaat niet.
Mijn vwo kinderen hadden keus uit 1, half uurtje fietsen.
Rest was op minstens uur reizen met fiets en ov, wat dan elke maand 110 euro zou kosten.
Je kinderen zullen zich wel redden.

belangrijk?

"et dan hebben over dat mijn kinderen ook aan hun CV moeten denken"
Nou, het lijkt mij vooral belangrijk dat ze hun diploma halen. Liefst in 6 jaar. Dat staat sowieso goed op je CV.

Hella

Hella

13-08-2019 om 15:41

Waarom geen gymnasium?

Ik weet niet precies hoe het zit met dyslexie, maar Latijn is een 'minder talige' taal, soms beter te behappen dan een andere vreemde taal voor minder talige kinderen.

Triva

Triva

13-08-2019 om 16:09

Hella

Ja maar al die andere vreemde talen moeten dan ook nog gewoon daarnaast he? Soms zelfs met minder contacturen.

Begeleiding

@Soline, was je van plan door te gaan met de begeleiding wanneer ze op het VO zitten?
Je kinderen krijgen nu beide externe begeleiding welke gepaard gaat met opdrachten. Zo zijn ze gewend aan huiswerk. Maar straks zal de dyslect mogelijk te maken krijgen met het automatiseren in combi met het huiswerk van meerdere uiteenlopende vakken. Bij de keuze voor een vwo zal de begeleiding m.i. van invloed zijn voor hun succes.
Op OOL is ook regelmatig te lezen hoe kinderen moeite kunnen hebben met plannen en juist noteren van taken. Je keuze kan niet alleen afhangen van cathegoraal vwo, maar ook van de flexibiliteit naar iadh-lln. ( iah= iets aan de hand).

Heb je ook overwogen om naar scholengemeenschappen te kijken, mocht de hoeveelheid huiswerk voor één van beiden toch te veel te zijn?

Hier koos dyslect voor een vrijeschool vanwege de dagelijkse blokken periodelessen; drie weken elke ochtend één item vb stofwisseling en afsluitend met een toets. Zo had kind minder vakken tegelijk. Les op niveau maar wel minder vakken tegelijk want na dit item kwam bv item Nederlandse geschiedenis etc.

Zelf wilde ik in eerste instantie dat ze voor een andere school had gekozen. Één met veel audioondersteuning en ervaring met dyslexie. Nu stond die school ook bekend vanwege de groet afname van toetsen. Kind koos daarentegen voor de vrije school vanwege de rust in de lokalen wat haar zou helpen met luisteren en concentreren.

De wensen van de kinderen tellen mee in de keus. De aspecten begeleiding en werkdruk mis ik in je zoektocht. Vandaar de vraag of je ook een scholengemeenschap hebt bezocht. Het niveau op een vwo in een scholengemeenschap is gelijkwaardig aan het niveau van een cathegoraal vwo.
Gelukkig heb je nog een jaar rond te kijken,

Hella

Hella

13-08-2019 om 23:12

Triva

In onderbouw wel.
Maar in bovenbouw kan Latijn (of Grieks) als 2e vreemde taal gekozen worden.

V@@s

V@@s

14-08-2019 om 08:39

Met dyslexie

Heb je gewoon recht op vrijstelling voor die tweede vreemde taal. (maar niet op vrijstelling voor Latijn of Grieks)

Geen dyslexiespecialist

Maar het lijkt me niet handig om iemand die daarmee behept is lastig te vallen met nog een alfabet. Al kijk ik zelf weer uit naar de lange winteravonden waarmee ik me in mijn luie stoel voor de open haard kan nestelen met drie lijvige delen Herodotus in version originale.

Triva

Triva

14-08-2019 om 22:10

Ja hella

Dat snap ik maar drie/vier jaar lang een éxtra taal om het wellicht iets makkelijker te hebben met het examen? Onzin, daar zijn vrijstellingen voor!

Enna M.

Enna M.

19-08-2019 om 13:37

herkenbaar hoor

Hier in de omgeving is het ook zoeken naar een vwo school zonder extra's. De ene heeft tweetalig vwo, de ander een of ander speciaal type gymnasium, weer een ander heeft technasium en een ander een vwo+ programma met cambridge Engels. Als je de extra's niet wil moet je naar de havo/vwo klas. We hebben hier ook een slimmerik die de extra's op zijn school nu eigenlijk niet meer zo ziet zitten.

Of de scholen profileren zich heel duidelijk om zoveel mogelijk leerlingen bij de concurrent vandaan te halen of dat gaat om cv-building, geen idee. Wat mij heel erg opvalt dat die extra's alleen op het vwo te vinden zijn.

"'is er dan een mogelijkheid om af te dwingen dat mijn kinderen een zuiver atheneum in de omgeving kunnen volgen?"
Ik zou met scholen in gesprek gaan hoe zij omgaan met dyslexie. Op de school van mijn zoon ken ik via via een leerling die al in 2vwo alle vreemde talen behalve engels heeft mogen laten vallen ivm ernstige dyslectie. Misschien kun je zoiets afspreken?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.