Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Zoon (15) naar feestje. Alcohol?


Goed voorbeeld dus met mate,

Als die afspraken van geen druppel voor een rijbewijs etc. is m.i. een vorm van zwakte en manipulatie. Je hebt als ouders namelijk geen zicht op wat je kind tijdens schoolkamp doet, of tijdens verjaardagsfeesten, of drinkt als ze met vrienden na schooltijd wat chillen. Zo hadden lln tijdens een schoolkamp van 15/16 jarigen in Berlijn, getekend niets te drinken. Kind vertelde met een groep op dag twee ‘s nachts het hotel verlaten te hebben om de KFC tegenover hotel te bezoeken en daar een halve liter bier te nuttigen. Docenten hadden niets gemerkt. Terug in Nederland, heb ik hem niet zien veranderen in een puber dat graag een biertje drinkt of veel uit gaat.

Ik denk dat als je als ouder een voorbeeld geeft dat drank geen limonade is, en wijn of bier alleen met mate dus niet ongeremd gedronken kan worden, in combi met wat etenswaren, dan geef je m.i. een kind iets mee waar het iets mee kan. Dan maak je hen bewust van de ‘spelregels’, van de invloed op je lichaam.

Emmawee

Emmawee

24-08-2019 om 19:05

Mel

"En nog even over de opmerking 'als een feestje alleen leuk is zonder (ik zei vlg.mij: met) alcohol, dan ben je op het verkeerde feestje'. Ook onzin uiteraard. Dat is een verschil tussen twee soorten gezelligheid: de gezellige rondom de salontafel koffie met cake verjaardag of de verjaardag waarop iedereen wat losser is door de drank waardoor leuke gesprekken/ leuke momenten ontstaan. Uiteraard ligt het iets genuanceerder maar als je het tweede nooit hebt meegemaakt dan kun je hier ook nooit een realistisch oordeel over hebben."

Ik heb hier erg om moeten lachen. 'In mijn tijd' (vanaf een jaar of 16) gingen we 's middags na schooltijd met een paar vrienden in het park zitten met stokbrood, Franse kaas en een flesje wijn. Of twee. Of we gingen blowen en een film kijken. Op alle feestjes was drank. Nooit weinig. Altijd was er wel iemand net een beetje té dronken. Dat vonden we afwisselend stom of grappig. Zeker twee vrienden zijn in die tijd bijna verongelukt als gevolg van dronkenschap. Gelukkig liep het bij beiden goed af. En dan heb ik het niet over alle kleinere incidenten.
Een groot deel van deze vrienden drinkt nog steeds, meestal meer dan ze zouden willen en zeker meer dan goed zou zijn voor ze. Vooral in combinatie met de medicatie die een flink aantal van hen slikt ivm depressie en angststoornissen. Nee, ik kan niet aantonen dat daar een oorzakelijk verband zit, maar ik geloof ook niet dat het mijn vrienden uiteindelijk heeft geholpen dat ze zo vroeg al met drinken zijn begonnen.
Zelf heb ik op een zeker moment (ik was 29) de knop om gezet en ben ik gestopt met drinken. Ik denk nu dat een aantal heftige periodes in mijn leven beter voor mij waren verlopen als de drank toen wat minder alomtegenwoordig was geweest.

En dan:
Zoon is net terug van vakantiekamp. Daar wordt flink gefeest, elke dag tot diep in de nacht. Zonder drank. En dat heeft niks te maken met rond de koffietafel zitten met cake, want ze gaan volledig los.

Hij heeft inmiddels echt wel al een paar keer een biertje gedronken, maar het is zeker niet zijn gewoonte. Hij vond de smaak niet lekker, maar het gevoel wel. Lekker ontspannen.
Als wij zouden zeggen dat het ons niet uitmaakt of hij wel of niet drinkt, zou hij zeker meer drinken. Maar hij zegt ook: "ik heb dat niet nodig."

Mel heeft wel een punt

"rustig opbouwen en zorgen dat je kinderen er eerlijk over kunnen zijn (zonder straf/sancties te krijgen) is het allerbelangrijkste"

We zitten in een samenleving waar drank verkrijgbaar, gezelligheid en plezier oplevert en ja, ook de nodige uitwassen kent.
Het is dan ook verstandig om je kinderen weerbaar te maken en niet met straf en sancties maar met redelijkheid en verantwoordelijkheid te leren om met drank om te gaan.
Er zijn geen garanties, niet met verbieden en niet met 'toelaten', maar het kan misschien helpen om je kind bij te staan in het goed omgaan met drank. Het hoeft niet, leven zonder drank is prima, maar met drank kan ook. En het helpt natuurlijk om de valkuilen te benoemen, maar het zwart afschilderen en angst aanjagen lijkt me gewoon minder helpend.

Redelijkheid

Zelf heb ik best wat gedronken in mijn jonge jaren, het was tamelijk gewoon, maar ik heb er mogelijk verder geen aanleg voor en drink nu ook gewoon niet of nauwelijks.
Ik heb een periode buitengewoon veel last gehad van allergie. Maar tegelijk had ik minder klachten als ik daar een glas cognac bij nam. Blijkbaar hielp dat ook tegen allergische klachten.
Dat besprak ik met mijn dokter die in alle redelijkheid mijn voorstel, elke dag drinken, uitdaagde door te stellen dat je dan mogelijk ook het ene probleem aan het inruilen was voor een andere. Een pilletje antihistaminicum is dan handiger.
Geen paniek, gewoon informeren.
En verder hoop ik dat mijn kinderen zich ook matigen zoals gelukkig heel gebruikelijk is in mijn familie. De uitzondering daargelaten zijn er geen mensen in de familie die niet zonder drank kunnen om het gezellig te hebben en die soms een glas drinken, of twee. Als dat uitkomt bij een speciale gelegenheid.

Opbouwen?

Ik snap het 'rustig opbouwen' niet. Moet je minimaal 5 biertjes op een avond kunnen drinken op je 21?

Pennestreek

Pennestreek

25-08-2019 om 19:20

Inderdaad Knurf!

Waarom zou je in hemelsnaam alcoholgebruik ‘op moeten bouwen’?
Ik ben het helemaal eens met de stelling dat je kinderen weerbaar moet maken, maar dat je daarbij alcoholgebruik op moet bouwen zie ik echt niet.
Moeten we dan ook maar sigaretten aan gaan bieden, zodat ze leren nee te zeggen tegen hun vrienden? Of drugs?

Alchohol op moeten bouwen

Dat is wat sterk uitgedruk. Maar als ik nu kijk naar de introductieactiviteiten voor de eerstejaars hier in de stad, en die van mijn zoon in een andere stad, zijn die deels alcoholgerelateerd: pubcrawls, biercantus. Daar kun je iets van vinden, dat vind ik ook, maar misschien is het toch wel handig als je dan een beetje ervaring hebt met wat alcohol met je doen kan voordat je onder moeders vleugels vandaan kruipt. Ik heb in mijn studententijd zelf in de introductiecommissie gezeten, en wij hadden geen activiteiten waarbij het de bedoeling was om het op een zuipen te zetten. Misschien omdat alcohol gewoon was, en niet nieuw of spannend. Het verhaal van Emma herken ik ook niet. Ik ging/ga met mensen om die er niet in spuugden, maar er zich ook niet aan te buiten gingen.

En 16,5 wat Mel noemde, vind ik geen arbitraire grens, die valt ongeveer samen met de leeftijd waarop jongeren beginnen met uitgaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.