Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

E

E

09-09-2019 om 09:25

Beschuldigingen uit wraak

Hallo,

Misschien zijn mijn Nederlands niet zo goed maar ik probeer het niet in het engels te schrijven.  Ik ben Grieks en had 1 jaar geleden een scheiding met een Nederlandse/russische vrouw met wie ik een angel dochter heb van 4 nu. Mijn ex (nooit getrouwd geweest) was woedend maar uiteindelijk begreep ze dat we ongelukkig waren. Ik wil niet meer zeggen uit respect van mijn ex relatie.

In het begin had ik heel vaak mijn dochter bij me in Amsterdam. Maar sinds ze op school is en blijkt met moeder beter te gaan, ik zie haar alleen maar elke 2de weekend. Ik dacht dat alles goed ging en paar maanden geleden mijn ex was meer "toegankelijk"- ze verscheen wel op de deur en niet maar aalen achter de deur blijven toen ik mijn dochter terug bracht. We hadden zelfs gesprekken gevoerd voor de ogen van ons dochter die heel vaak zei tegen papa als ze niet naar haar zin kreeg:  "ik ga mama vertellen en gaat jou boos kijken" of "je bent slechte papa, je gaat naar gevangenis".  Waar kom ze aan toe met deze uitspraken??

En nu kwam op deze! Mijn ex beschuldigt me van aanranding. Ik was laatste weekend door de politie gebelt en zeiden ze dat er investigatie kom. Ik ben "speechless". Ik ben er gek op mijn dochter en ze is ook op papa. Ooit zei zelfs moeder: "your daughter is crazy about you and even if I wanted I could not keep her away....you bastard". Het lijkt wel dat ze dat nu probeert.

Heeft iemand raad of iets gelijkwaardig mee gemaakt?  Het is zeker geen bewijs en ik weet 110% dat geen enkele onderzoek iets gaat bewijzen dat zo iets vreselijk is gebeurt. Ik weet zelfs niet wat ik van precies beschuldigd word, allen dat ik de genitelia van mijn dochter aanraakte. Maar dat is duidelijk dat ik het doe, ik ben de papa en moet ik in mijn zorg haar wassen/schoonmaken. Ik ben gek op mijn dochter maar ik zou nooit kunnen haar als ....vrouw  kunnen zien. Ze is mijn prinsesje. 

Bedankt. 


Wraak

https://www.stichtingkog.info/
Dit is een hele nare situatie. Jij bent er van overtuigd dat je niets fout hebt gedaan.
Het is nu afwachten wat er gebeurt. Pakt de politie de zaak op of gaat het naar de jeugdbescherming?
De politie houdt zich bezig met bewijs. De jeugdbescherming gaat zich bezighouden met roddelverhalen van andere mensen, school en huisarts, over jou en je relatie met je kind.

Je kunt alvast advies en hulp vragen bij de stichting KOG. Een lidmaatschap kost 20,- euro per jaar.
En voor een advocaat zou ik me per direct melden bij het kantoor van Richard Korver. Hij kan je helpen alvast een dossier op te bouwen.

En verder zou ik zelf zo goed mogelijk proberen het gesprek aan te gaan met je exvrouw en hopelijk haar ervan overtuigen dat het belangrijk is voor je dochter om haar vader te kennen en met jou om te kunnen gaan.

Dit komt veel te vaak voor en is een reden waarom kinderen het contact met hun ouder verliezen.

Een hele moeilijke zaak.

Je bent niet getrouwd geweest, zeg je (als ik het goed begrijp). Heb je je dochter wel erkend? En weet je of je ook gezamenlijk gezag hebt samen met de moeder? Dat maakt voor je juridische positie namelijk nogal uit.

Dat politie-onderzoek zal uiteindelijk wel goed aflopen, maar heel vervelend is dit toch. En het risico op inmenging van de jeugdbescherming is er inderdaad zeker, al is het de vraag wie daar het meeste last van gaat krijgen, jij of je ex. Maar daar heb je weinig aan, helaas.

Groeten,

Temet

E

E

09-09-2019 om 12:15

Bedank ban jullie reacties

@Temet,

Ik ben biologische vader maar ook heb ik mijn dochter erkent en heb ik gezamenlijk gezag over ons dichter met mijn ex. We woonde namelijk samen tot ons dochter 3 werd, zonder getrouwd te zijn of zelfs een samenleving contract te hebben.

Als er aangifte is gedaan tegen de man dan wordt door de politie automatisch een melding gemaakt bij jeugdzorg.
Wees rustig in de communicatie met politie jeugdzorg en ex.
Werk overal vrijwillig aan mee dan kunnen ze nooit zeggen dat jij hebt tegen gewerkt.
Doe veel over de mail zodat er veel op papier staat. Neem alle gesprekken op met jeugdzorg.
Maak verslagen van die gesprekken.

Gezamenlijk gezag ontstaat niet door erkenning en niet door samenwoning. Er moet speciaal iets voor worden geregeld, dat kost niet bijzonder veel moeite, maar het moet wel gebeuren en veel mensen doen dat niet.
Als je niet heel zeker weet dat er iets geregeld is voor het gezamenlijk gezag, heb je het waarschijnlijk niet.
Maar veel belangrijker is de vraag of je je dochter hebt erkend, en dat is dus het geval. Dat betekent dat je ook juridisch de vader van je dochter bent, en dat je in principe recht hebt op een fatsoenlijke omgangsregeling.
Wacht heel even af of de storm gaat liggen en het contact alsnog weer tot stand komt. Gebeurt dat niet binnen een redelijke termijn - ik zou denken een maand of 2,3 - zoek dan hulp. Als je het idee hebt dat de jeugdbescherming, die zich er waarschijnlijk toch al mee gaat bemoeien, iets voor je gaat doen dan kan je dat even afwachten. Als dat niet opschiet, dan zou ik een advocaat in de arm nemen. Die kan namelijk een procedure starten om een omgangsregeling te laten vastleggen. Als moeder niet vrijwillig het contact wil herstellen, is dat eigenlijk de enige manier om voldoende druk uit te oefenen om haar toch zover te krijgen.

Sterkte ermee

Temet

Maro

Maro

10-09-2019 om 13:22

Temet

"Gezamenlijk gezag ontstaat niet door erkenning en niet door samenwoning."

Mijn ex had ons kind wel erkend maar geen gezag. We waren niet getrouwd overigens. Hoe kan dat dan?

Supervisie

Politie en jeugdzorg zijn gescheiden processen.

Politie doet aan waarheidsvinding, maar dat lukt ze het beste als verdachten zich laten bijstaan door een advocaat. Verdachten die zich niet goed verdedigen (en iedere vorm van doe-het-zelf is niet goed) vergroten de kans op justitiele missers. Als je wordt opgeroepen voor verhoor (dwz opgeroepen om naar het politiebureau te komen), regel dan een advocaat, ook al kost het wat.
https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/justitie/uitnodiging-voor-verhoor/

Als je wordt aangehouden, dan heb je recht op een piketadvocaat. Verdiep je nu alvast in je rechten als je ooit wordt aangehouden. Het is onwaarschijnlijk dat ze je eerst opbellen en daarna nog gaan aanhouden.

Het kan ook zijn dat het hele politietelefoontje nep is. Heb je de naam van de rechercheur en van het politiebureau genoteerd? Ik zou even op internet bellen naar het algemene nummer van het politiebureau, en dan vragen naar de naam van de rechercheur. Gewoon om te vragen of het klopt dat deze persoon jou gebeld heeft.

---

Dan je ex

Stop alle mondelinge communicatie met je ex. Neem de telefoon niet meer op maar laat alles naar voicemail gaan, en reageer per email. Maak een backup van alle sms'jes en app'jes en andere electronische communicatie die je op dit moment hebt.

Je mag gesprekken waar je zelf bij bent opnemen zonder het te melden, maar beter is het om zulke gesprekken gewoon volledig te vermijden.

---

Dan de omgang

Regel per direct in je netwerk/familie iemand die een oogje in het zeil kan houden tijdens jouw bezoek. Mail dat je graag wilt dat de omgang door gaat en dat je XXX hebt geregeld voor supervisie. Neem die persoon ook mee als je op de afgesproken tijd je kind gaat ophalen. Of je ex die supervisie nu wel of niet wil, zorg voor nu even dat er altijd iemand bij is als jij je ex en/of je kind ontmoet.

Hang geen camera's op in je huis om jouw omgang met je kind op te nemen behalve op advies van een advocaat.

---

Dan jeugdzorg.

Jeugdzorg is geen strafrecht, en als je je op zwijgrecht of andere principes uit het strafrecht beroept, wordt dat tegen je gebruikt. Jeugdzorg heeft wel eigen procedures die ze moeten volgen. Verdiep je daarin (via stichting KOG).

Als het goed is, zal de politie eerst hun onderzoek afronden (met eventueel een verhoor van jouw dochter) voordat jeugdzorghulpverleners met hun diverse -peuten en -logen er op los gelaten worden. Dring daar ook op aan. Als jeugdzorg contact wil met je dochter of jullie samen wil observeren, dring erop aan dat eerst het politieonderzoek afgerond wordt zodat je dochter niet beinvloed wordt.

Werk mee aan omgang onder supervisie, dat is beter dan omgang zonder supervisie.

Jeugdzorg kijkt veel breden dan naar de concrete beschuldiging, dus zorg dat je huis schoon, veilig, en voorzien van voedsel is.

Er is een redelijke kans dat een valse beschulding 'backfired' op de beschuldigende ouder. Als Jeugdzorg eenmaal betrokken is, kunnen ze mogelijk ook helpen om de omgang die door moeder geblokkeerd wordt, weer te herstellen. Als Jeugdzorg niet betrokken is, ga ze dan ook niet betrekken, maar gebruik een eigen advocaat.

Maro

Een kind dat wordt geboren als de moeder is getrouwd, heeft de echtgenoot van de moeder tot vader, en de beide ouders hebben automatisch gezamenlijk het gezag.

Wordt een kind geboren en de moeder is niet getrouwd, dan heeft dat kind juridisch gezien in eerste instantie alleen een moeder. Als een man het kind erkent - met toestemming van de moeder - dan heeft het kind ook een vader, en daarmee dus twee ouders (daarbij kan het kind de achternaam van de vader krijgen, maar dat hoeft niet, die keuze maak je bij de erkenning). Erkenning kan na de geboorte, maar ook al tijdens de zwangerschap.

Het gezamenlijk gezag van buiten huwelijk geboren kinderen moet apart worden aangevraagd. Dat kan pas als het kind geboren is. Dit kan met een eenvoudig formulier. Regel je dat niet, dan heeft en houdt moeder alleen het gezag. Ook al heb je erkend, dat gezag moet apart geregeld worden.

Toen mijn partner mijn kind al voor de geboorte erkende, troffen wij een alerte ambtenaar die ons erop wees dat hiermee nog niet het gezamenlijk gezag geregeld was (kind was er ook nog niet, dus dat kon nog niet) en dat wij dat na de geboorte alsnog moesten regelen als we dat wilden. Dat wist ik trouwens toevallig allemaal al, maar veel mensen weten dat niet en niet overal is de voorlichting op orde, heb ik het idee.

Is er wel erkend, maar is er niets apart over het gezag geregeld, dan heeft het kind dus wel twee juridische ouders, maar heeft alleen de moeder het gezag. E lijkt te denken dat er gezamenlijk gezag is omdat hij zijn dochter heeft erkend en met zijn ex heeft samengewoond, maar noch die erkenning noch die samenwoning maken dat dat gezamenlijk gezag er komt. Mijn gok is dus dat hij geen gezamenlijk gezag heeft, want de praktijk leert dat die situatie - wel erkend, geen gezag - bijzonder vaak voorkomt. Zo ook bij jou.

Jij zegt "we waren niet getrouwd overigens". Precies. Waren jullie wel getrouwd geweest, dan had je ex niet hoeven (of kunnen)erkennen, maar was hij automatisch vader geweest, en had hij ook automatisch ouderlijk gezag gehad samen met jou.

Groeten,

Temet

Maro

Maro

13-09-2019 om 02:24

Temet

Dank voor je lange antwoord. Het geeft veel duidelijkheid

E

E

13-09-2019 om 16:29

Verdere Ontwikkelingen

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Even voor de duidelijkheid: Ik heb gezamenlijk gezag van mijn dochter. We hadden dat inderdaad na de geboorte geregeld (en vreemd genoeg, was ze niet cooperative toen in het sense: "ze is toch jouw kind en heeft je achternaam...". Tijdens zwangerschap had ik haar al erkend). 
Nu terug aan het zure nachtmerrie die ze laat me en ons dochter "gegeven", want nu niet alleen maar mist ze haar papa maar wordt ze ook door de een verhoor en alle ellende van een onderzoek door politie en jeugdzorg. 

Tot nu toe, terwijl ik meerdere keer gebelt heb naar Politie Den Haag en sinds gisterochtend een melding staat (zei de telefoniste) dat ze me terug gaan bellen, heb ik niets gehoord. Inmiddels, mijn ex neemt de telefoon niet op en weet ik niet hoe met mijn dochter gaat. Ik ben gisteren op haar school en hoorde ik dat het goed gaat. Er was een informatie avond. Maar ik mis haar, mijn dochter. 

Ik ben bij een advocaat geweest voor een oriëntatiegesprek en hij zei dat er nu een melding is gedaan en meest waarschijnlijk gaan ze mijn ex vragen on een aangifte te doen. Maar toch aangifte of niet de beslissing om navolgen is nij Justitie. Ik weet dat alle onderzoek gaat niets tegen me leveren want simpelweg er is niet waar behalve in de hoofd van mijn zieke ex. 

En trouwens, tijdens zomervakantie ik en vooral mijn die mensen dat met ons op vakantie waren, waren ze verbaast dat als mijn dochtertje van 4 een tantrum kreeg.... ze zei "je bent schlecht papa, je gaat naar gevangenis" en "mama gaat je boos kijken" en "je mag niet naar mijn feestje komen". En na een uur was ze weer mijn lieve meisje, diegene die "gek op papa is". 

Mijn ex schreef maanden geleden in een whatsapp (dat was de enige communicatie mode want ze verscheen zelfs niet aan de deur toen ik ons dochter ging halen of terugbrengen), "Your daughter is crazy about you and even if I want to I cannot stop her". (Mijn Tschechen ex spreekt nauwelijks Nederlands). Maar nu probeert ze toch ons dochter weg van papa te nemen. En inmiddels heeft ze aan haar dochter geleerd dat "papa is slecht en gaat naar gevangenis". 
Wat een nachtmerrie !!!! 

Wanneer alles achter de rug is, want er is niets waar van haar "melding" aan de politie....ik ga deze valse melding/aangifte gebruiken om haar gezag te onttrekken als het kan. En omdat een kind niet zonder moeder moet groeien ik ga eisen dat ze ons dochter kan nemen alleen maar als je naar een psycholoog (ja; ik ben niet voor niets uit deze relatie gestapt en had ik haar voor de zoveelste keer gevraagd om naar therapie te gaan voor ik weg ging) . 

Nogmaals Bedankt voor jullie advies en bijstand. Na jullie advies, ik belde niet meer Veilig Thuis, want ik begreep dat beter is om de politie haar professionele werk te laten doen (dank Syboor). Trouwens, tot Donderdag er was geen melding gedaan van de politie naar instanties als Veilig Verder Team van de gemeente Den Haag. 

Groeten,

E.

Gedraag je zo kalm mogelijk

"Wanneer alles achter de rug is, want er is niets waar van haar "melding" aan de politie....ik ga deze valse melding/aangifte gebruiken om haar gezag te onttrekken als het kan. En omdat een kind niet zonder moeder moet groeien ik ga eisen dat ze ons dochter kan nemen alleen maar als je naar een psycholoog (ja; ik ben niet voor niets uit deze relatie gestapt en had ik haar voor de zoveelste keer gevraagd om naar therapie te gaan voor ik weg ging)"

Je woede en frustratie blijkt overduidelijk uit je posting. En dat is begrijpelijk. Maar doe vooral zo kalm mogelijk. Van binnen mag je kwaad zijn en je ex naar de hel wensen, maar doe vooral zoveel mogelijk rustig en rationeel. Ga geen idiote acties van haar meteen beantwoorden met tegenacties als het eisen van eenhoofdig gezag. Ga vooral niet roepen dat ze gek is en moet worden nagekeken door een psychiater ofzo. Ik heb in de rechtshulp gewerkt, ook in het familierecht, en wij riepen wel eens sarcastisch "zij zegt dat hìj met zijn vingers aan het kind gezeten heeft en hij zegt dat zìj gek is". En dat is dus omdat we dat iets te vaak zagen. En als rechtshulpverleners dat vaak zien, dan rechters ook. Geloof me, het levert je geen punten op in de rechtszaal.

Natuurlijk moet je ook niet emotieloos doen. Je kan best zeggen dat je je dochter erg mist - het zou gek zijn als het niet zo was - maar ga niet om je heen slaan. Wees zo kalm, bedachtzaam en rustig mogelijk en wacht af of zij met rare verhalen en gedrag bij Jeugdzorg en de rechter haar eigen graf graaft.

En blaas af en toe flink stoom af tegenover vrienden ofzo, want een mens moet af en toe ook even gewoon kwaad kunnen zijn. Als je dat in het contact met je ex en in de rechtszaak maar niet doet.

Sterkte ermee

Temet

Heel erg eens met Temet

'Wees zo kalm, bedachtzaam en rustig mogelijk en wacht af of zij met rare verhalen en gedrag bij Jeugdzorg en de rechter haar eigen graf graaft.'
Mijn ervaring is dat politie volgens een goed ontwikkeld protocol te werk gaat en mocht je opgeroepen worden, dat ze dan ook heel feitelijke vragen stellen waar je duidelijke antwoorden op kunt geven. Ik hoop dat dat overal zo is.
Jeugdzorg is echt een heel ander verhaal, maar je kunt volhouden dat waarheidsvinding niet alleen in jouw belang is, maar ook in hun belang (mochten ze zich ermee willen bemoeien).
En je ex is jouw zorg niet meer. Ja, ze is de moeder van je dochter en ze kan daardoor ook een nare invloed hebben, maar dat ligt helaas |(of gelukkig) niet meer binnen de cirkel waarop je invloed kunt uitoefenen.
Het is een nachtmerrie, maar die kom je het beste door als je zelf rustig, sterk en vol vertrouwen blijft. Als je je laat leiden door woede kan het zijn dat je veel kapot maakt.

Tsjor

E

E

01-11-2019 om 16:45

VOTS

Hallo, 

Ik wilde even een update melden erover want heel veel mensen hier hebben me goed advies gegeven. 

Ik ben nog niet uitgenodigd door de politie na de aangifte dat mijn ex deed over ontucht. Blijkbaar de politie ziet er niks van waar om snel actie te nemen. En terecht. 

Mijn ex, heeft een contactverbod in een kort geding gevraagd maar niet gekregen van de rechter. Wat ik vreemd vond is dat een vrouw van de Raad Kinderbescherming ook aanwezig was in de zitting en de rechter moest haar aanvragen wie had haar uitgenodigd. Ze kon de naam niet vinden. 

Gelukkig kon de rechter zien dat iets niet klopte in de houding van mijn ex en haar verhaal. Hij vroeg dus voor een VOTS op ons dochter en een verplicht contact met vader elke donderdag na school. VOTS moet dat faciliteren. Ik kan mijn dochter dus zien en samen eten in de aanwezigheid van een vriend me- de naam geef ik elke keer aan de gezinscoach. 

Maar wat is eigenlijk VOTS en wat betekent dat inhoudelijk voor ons dochter en mezelf en moeder? 

Moeder inmiddels blijft aan mijn dochter zeggen dat ze mag niet "papa bellen" of papa mag haar niet ophalen van school. Dat zegt mijn dochter aan me. 
Ik ga trouwens vanaf Amsterdam naar haar school in Den Haag 2 keer per week s ochtends om haar te zien tijdens het brengen naar school. En dat voor ik naar werk ga in Middenmeer. Ons dochter ziet uit als ze is in grotte verwarring met dat gedrag van moeder. Toch, ze blijft met me omhelzen en lief doen elke ochtend dat ik bij school verschijn. 

Wat een situatie !!! 

Goede Weekend.

VOTS

Een VOTS is een voorlopige ondertoezichtstelling. Dat 'voorlopige' zit hem erin, dat de rechter niet over voldoende informatie beschikt om een goed oordeel te geven van de situatie. Een VOTS duurt 3 maanden. In die tijd moet jeugdzorg een rapport maken, op basis waarvan dan meestal een OTS wordt uitgesproken.
Een VOTS en OTS is verder hetzelfde: de gezinscoach is eigenlijk een gezinsvoogd. Die moet de rapporten, paln van aanpak etc. maken. Die kan maatregelen voorstellen aan de rechter als hi/zij dat nodig denkt te hebben. De meest vergaande maatregelen is een UHP, uithuisplaatsing. Maar de voogd kan ok een aanwijzing geven over het gedrag van ouders en eventueel naar d erechter stappen vor vergaande maatregelen als die ouder zich daar niet aan houdt. De gezinsvoogd kan ingrijpen als het gaat om keuzes die ouders maken voor het kind, keuzes waarvan de gezinsvoogd denkt dat die nadelig zijn voor het kind. Denk aan wel of geen toestemming geven voor behandelingen.
Het is inderdaad verbazingwekkend dat er al een iemand van de Raad voor kinderbescherming in de rechtszaal zat, nog voordat de rechter zich over de zaak gebogen had. En nog merkwaardiger dat zij zelf niet wist wie haar had uitgenodigd.
Mijn advies: blijf vriendelijk en co-operatief, maar let goed op in de gesprekken wat je wel en niet vertelt. Persoonlijke informatie kan tegen je gebruikt worden. Zaken komen vast te liggen in rapporten en dat kan je jarenlang achtervolgen.
Zo kan de beschuldiging van je ex in rapporten vast komen te liggen en jeugdzorg maakt het daarna niets uit of iets wel of niet waar is. Ze doen niet aan waarheidsvinding. De politie wel.
Ik zou drie vragen opschrijven en bij elk gesprek met de gezinsvoogd bij d ehand houden:
- wat heb je tot nu toe begrepen van de situatie, hoe zie jij de situatie;
- wat ga je in je rapport zetten en kan ik daar een kopie van krijgen
- wat ga je bespreken in je team.
Het lastige is wel, dat de gezinsvoogd niets mag zeggen tegen jou over je vrouw. Het zullen dus neutrale worden zijn, maar als je goed luistert kun je ondertussen wel volgen hoe zij de problematiek inschat. Het maakt nogal verschil of ze een manipulerende moeder ziet of een schennisplegende en ontkennende vader.
Bij alles zal de afweging zijn of de situatie risico's voor het kind meebrengt. Maar dat is ook tricky, want de vraag is dan: hoe ga je daarmee om? Bijvoorbeeld: jij kunt vertellen dat je dochter eruit ziet alsof ze in grote verwarring is. Jij kunt aangeven dat dat komt door moeder. Maar het kan ook zijn dat het komt omdat jijzelf steeds voor de schoolpoort staat. Het kan dus ook zijnj ndat de voogd de verwarring van je kind als belangrijk signaal ziet: het gaat neit goed met het kind. Maar dat de oorzaken gelegd worden in de complicaties van de problemen tussen de ouders. En dat het daarom beter is als het kind uit de situatie wordt gehaald.
Dat de politie je nog niet opgeroepen heeft kan komen omdat je ex wel een melding heeft gedaan, maar geen aangifte. Bovendien heeft de politie het druk en ze bereiden zo'n oproep meestal goed voor, wat ik gezien heb. Het is niet een eenvoudig gesprekje aan de keukentafel. Ze hebben vooraf goed nagedacht over de procedure en de vragen die ze gaan stellen. Je bent dan geen getuige, maar een verdachte. Het is geen eenvoudige kwestie en er is op dit moment ook geen urgentie.
Stel dat de raad ingeschakeld is door de politie (hoe komt de raad anders in de rechtszaal?), dan zou je het ook met de gezinsvoogd kunnen bespreken: de melding hangt als een zwaard van Damocles boven je hoofd en je wil graag dat de politie onderzoek doet naar de waarheid, zodat je ervan af bent. Maar wat als er geen aangifte volgt, hoe moet je daar dan mee omgaan?
Wat is overigens de reden dat de bezoeken van je dochter aan jou onder toezicht (van een vriend) moeten plaatsvinden? Wat gaat de gezinsvoogd daarmee doen? Op welke punten wordt dan gelet? Wat is er nodig om het toezicht te beëindigen, zodat je dochter gewoon kan komen?
Het kan zijn da tje de komende 3 maanden niet zoveel merkt van de gezinsvoogd, maar over 3 maanden ligt er een rapport bij de rechter en daarin staan dan de voorgestelde verdere maatregelen. als het goed is krijg je het conceptrapport tijdig te lezen, zodat je commentaar kunt geven en verweer kunt voeren als dat nodig is. Maar het gebeurt te vaak dat je het pas op het laatste moment te lezen krijgt. Het heeft zeker zin om nu goed 'on speaking terms' te zijn en in gesprekken met de gezinsvoogd zoveel mogelijk informatie te achterhalen over hoe zij tegen de situatie aankijkt, zodat je haar waar mogelijk op een vriendelijke maar besliste manier kunt 'helpen' om aspecten die zij over het hoofd ziet aan te vullen. en ondertussen samen na te denken over wat het beste is voor je dochter en de vraag op welke wijze jij op een zinvolle manier in haar leven aanwezig kunt zijn als vader.

Tsjor

E

E

05-11-2019 om 13:29

VOTS

Bedankt Tsjor voor je informatie en advies. Ik vindt het opmerkelijk dat ik een officiële record zal blijven dat ik ontucht aan mijn eigen dochter heeft gepleegd. Er moet een manier zijn dat deze na de waarheidsvinding van de politie weg te halen.  Toch? Mijn gekke ziek ex vriendin gaat mijn leven blijven lastig vallen dus?
 
Ik had namelijk nooit gedacht dat de politie zou misschien de Raad uitgenodigd hebben naar de korte geding.

In de produkties dat samen met de dagvaarding hangen van mijn ex, staat wel dat de moeder aangifte heeft gedaan van ontucht in de periode 2015 tot met 2019 ! Dus ook tijdens de tijd dat we samen wonden in Den Haag en sinds de geboorte van mijn dochter ! Opmerkelijk toch?

Mvg,

Vangelis

Twee sporen

'Ik vindt het opmerkelijk dat ik een officiële record zal blijven dat ik ontucht aan mijn eigen dochter heeft gepleegd.'
Ik denk dat je even twee sporen moet volgen.
Het ene is het spoor naar de politie toe. Zoals je hebt beschreven is er een melding gedaan, maar dat is nog geen aangifte. Je hebt al diverse keren naar de politie gebeld, weet jij of er een officiële aangifte tegen je ligt? En waarom er dan nog geen onderzoek is gedaan (dus dat je moet komen naar de politie om een verklaring af te leggen, je wordt dan wel behandeld als verdachte, geen pretje dus, maar als het professioneel gaat wordt dan wel duidelijk wat er (niet) aan de hand is.
Het andere spoor is naar de raad voor kinderbescherming toe. Daarvoor moet je vooral inage vragen in je dossier, kijken wat daarin staat en vragen hoe ze dat wegen,w at ze daarmee doen.
Het is gelukkig nog niet zo dt als iemand eits roept, dat het dan ook officieel zomaar vastgelegde wordt.

Tsjor

3 maanden

Binnen drie maanden na het uitspreken van de VOTS zal er opnieuw een rechtszaak komen met de vraag of er een OTS moet komen. Probeer je in die tussentijd zo goed mogelijk te informeren.

Tsjor

E

E

07-11-2019 om 17:10

VOTS

Bedankt Tsjor,

Er is inderdaad een aangifte gedaan op 17 Sept bij de zedenpolitie.
En toch, ben ik niet uitgeroepen voor gehoor.

Mijn ex had een korte geding aangespannen met de vraag een contactverbod op te legen aan me tijdens het politie onderzoek. Dus de politie vroeg niet een contactverbod maar mijn ex.

De rechter zei in de zaal dat hij opmerkelijk vind dat bijna 2 manden later de politie heeft geen contact met me genomen.

En zei tegen de kant van mijn ex en haar advocaat:
"Als het waar is, is dat vreselijk ! Maar als het onwaar is, is het ook vreselijk voor uw dochter en haar vader".

Ik heb het gevoel dat de aangifte heeft "korte benen" (op lucht gebasserd) en de politie neemt het niet serious genoeg. Inmiddels, is mijn dochter diegene die last heeft elke dag en continu vanaf moeder wordt gezegt "niet papa praten" "papa is slecht" etc. Ik zie mijn dochter voor de school, en ik merk dat ze de laatste keer iets meer afstandelijk en keek naar beneden toen ze met me pratte. In het begin elke keer dat ze me zag voor school, "papa" roepte vanaf de fiets al en rende naar me toe. Ze wordt gemanipuleerd, vooral nu dat de rechter besloot om elke donderdag een voorlopige omgang met papa- zelf als het in openbare ruimtes is maar. Plus de VOTS die moet nog beginnen.

E.

E.

E.

E

E

15-01-2020 om 10:41

Advies

Hallo,

Ik ben er weer. Ik heb eigenlijk een vraag over "hoe verder".

Volgende week hebben ik een hoorzitting waar Raad vd Kinderbescherming gaat een advies geven een een OTS vragen van de huidige VOTS.

Denkt u dat ik moet geen verweer op een jaar lang OTS moet tonen? Is dat goed voor me en mijn dochter?

Inmiddels de zaak over ontucht is strafrechtelijk gesloten en de dossier ligt al sinds eind december bij de OM. Ik denk dat ze moeten uitspraak maken binnen 60 dagen of het rechtelijk vervolgt wordt. Klopt dat?

In ieder geval het blijkt dat de aangifte ongegrond is en zelfs op de woorden van de verbalisant na mijn verhoor lijkt dat het zo verklaart gaat worden. Verbalisant zei namelijk: "De OM is bekend met beschuldigingen die gemaakt zijn bij een vechtscheiding". denk ik dat dat een aanwijzing is over hoe de zaak gaat verder lopen. Inmiddels, heb ik geen enkele seconden in voorarrest gezeten en na mijn verhoor vrijgelaten. terwijl ik hoorde van de hulpofficier dat er sprake is zelfs van een tenaamstelling (+3 dagen) na het gebruikelijke voorarrest van 9 uren.

Nu dat alles lijkt aan een goede eind te gaan, wat kan ik dat ik de moeder voor laster aanklacht. Het hele verhaal heeft me stress, energie en veel geld gekost aan advocaten en bovenop schade aan mijn naam. Buren van moeder (mijn ex buren) en zelfs op school andere moeders werden verteld dat ik een sexuelle "preditor" ben en dat..... heb ik aan mijn dochter gedaan. Ik werd zelfs door een moeder aangesproken dat ik niet op school moet komen.

Kan ik mijn ex voor laster en schadevergoeding aanklagen?

Bedankt voor jullie advies/reactie,

E.

Naar je advocaat

Beste E,

Het is best lastig om goede informatie en advies te geven omdat we niet alle omstandigheden kennen. Het gaat niet alleen om vragen als "kan ik ex voor laster aanklagen"", maar ook: hoe zou ik dat dan moeten doen (aangifte doen of een civielrechtelijke procedure), en wat is verstandig om te doen, en dat hangt allemaal van de omstandigheden af,

Ik heb maar éen advies - zie ook de titel: ga naar je advocaat, want ik neem aan dat je die hebt. En als je die toch niet hebt, zoek die dan (eventueel met een doorverwijzing via het Juridisch Loket). Met een advocaat kan je de hele zaak doorspreken en die kan je dan uiteindelijk een passend advies en passende informatie geven.

Wat betreft een van je vragen, ik weet niet of het zo is dat het OM binnen 60 dagen moet besluiten of de zaak voor de rechter komt of niet. Ik betwijfel dat ernstig, want ik weet uit de praktijk dat er best veel tijd kan zitten tussen het aanmaken van een parketnummer en duidelijkheid voor de betrokkene. Maar ik ben geen strafrechtjurist .

Groeten,

Temet

aleid

aleid

15-01-2020 om 11:13

En dan

Denk heel goed na wat je ermee wint als je je ex gaat aanklagen. Genoegdoening willen voor het onrecht wat jou is aangedaan, is voorstelbaar, maar ben bang dat je daarmee de verhoudingen nog meer op scherp zet (als dat al kan) en je ex nog meer munitie geeft om via je dochter op jou te schieten. Een hele zure appel, dit.

Niet

Ik weet niet eens of je een officeel bewijs krijgt dat een zaak geseponeerd is. Je kunt er in elk geval naar vragen: hoe gaat het verder? Wordt het geseponeerd of komt er een rechtszaak? Wanneer krijg ik dat te horen.
Je ex aanklagen voor laster, als je daar je energie aan wilt verspillen.... Ik zou het niet doen. Je kunt zelf wel even hard gaan rondroepen dat het een valse aanklacht was. Wellicht is het verstandiger om slachtofferhulp in te schakelen en te kijken wat zij voor je kunnen betekenen. Het moet ook allemaal even bezinken en weer recht gezet worden.
En je eigen advocaat kun je natuurlijk vragen.

Wat betreft de OTS, het is lastig om een VOTS niet omgezet te krijgen in een OTS. Maar een OTS betekent ook een boel rompslomp erbij, vaak verergert de tussenkomst van een voogd de strijd alleen maar, omdat beide ouders proberen de voogd aan de eigen kant te krijgen, terwijl de voogd de kant van het kind kiest.

Denk even goed na, wat wil je bereiken, waar wil je naartoe, wat moet er verbeterd worden (zonder dat het paradijs op aarde losbarst), welke konkrete punten heb je daarbij. Heb je daarvoor een voogd nodig? Heeft het kind een voogd nodig om het kind te beschermen tegen jullie vechtscheiding? Zie je een andere uitweg?
Er zijn advocaten die gespecialiseerd zijn in familierecht, dus wellicht kun je via het juridisch loket een advocaat zoeken. Ik weet niet of je alles zelf moet betalen, dan wordt dat een duur grapje.

Tsjor

E

E

16-01-2020 om 11:06

Advies

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb inderdaad al een advocaat vanaf de tijd dat mijn ex een contactverbod vroeg in een kort geding. Natuurlijk, heeft dat contactverbod niet kunnen krijgen. Maar de kosten zijn inderdaad groot en ben ik net niet goed voor juridische bijstand.
Die advocaat heeft al contact genomen met het OM met de vraag om iets sneller de beslissing te nemen aangezien dat een minderjarige betrokken is en haar omgang is zwaar beïnvloed door de deze zaak bij de OM. Ik weet niet of dat gaat helpen, maar HOOP ik niet nog veel lang te duren.

Ik krijg morgen inzicht in de advies van de Raad van de Kinderbescherming, en zoals ik zei op 24 jan vraagt de RvdK een voortzetting van de huidige VOTS naar een OTS.

Over de aanklagt en civiele procedure tegen mijn ex, ga ik met mijn advocaat bespreken. Maar na wat ik en mijn dochter doorgemaakt hebben moeten gaan, in geen enkele geval accepteer dat weer in het oude situatie belanden met omgand om de week en soort: "ok, niks aan de hand" situatie.

Ik wil de thousanden euros en energie dat ik moest geven (als zzp-er, ben ik ook inkomens kwijt want ik dagen niet gefactureerd kunnen krijgen want ik moest naar meetings/ rechtszaken etc). En wil ik ook een co-ouderschap. Dat is niet wraak aan mijn ex, maar gerechtigheid en genoegdoening.

Nogmaals bedankt voor jullie bijstand en ideeën.

E.

Gerechtigheid

"En wil ik ook een co-ouderschap. Dat is niet wraak aan mijn ex, maar gerechtigheid en genoegdoening. " Misschien bedoel je het niet zo, maar dit kun je zo niet zeggen. Je wil co ouderschap omdat een kind beide ouders nodig heeft en jij kunt ook voor haar zorgen. En je wilt graag voor haar zorgen. Niet voor gerechtigheid of genoegdoening. Dat maakt een hele wraakzuchtige indruk. En heeft niets met een kind te maken, dan zelfs een slechte zaak, want een argument in een vechtscheiding.
Het gaat niet om gerechtigheid voor de ouders in zo'n zaak, het gaat om een goede leefsituatie voor een kind. Niet om jou recht als vader op een kind, maar het recht van een kind op haar vader.

Ik wens je heel veel sterket.

Hoe gaat het met de omgang?

Hoe gaat het nu met de omgang? En welke rol heeft de gezinsvoogd daarin gespeeld? Heb je de indruk dat de VOTS de situatie qua omgang verbeterd of verslechterd heeft?

Argumenten om geen OTS te willen:
- Zonder OTS is de civiele procedure tegen je ex veel helderder. Je hebt dan "zwart-op-wit" staan dat er geen zorgen zijn over je dochter, geen bedreigingen in haar ontwikkelingen. Het opheffen van de OTS geeft hetzelfde signaal af als seponeren/vrijspraak van die beschuldiging aan jouw adres.
- Als de rechter je ex iets oplegt, dan moet je ex dat ook gewoon doen. Er is niet nog iemand anders (een voogd) die het daar wel of niets mee eens kan zijn.
- Als je een voogd hebt die een bepaald omgangsregeling verzorgt, en je begint een civiele rechtszaak om een andere omgangsregeling te krijgen, dan kan die voogd dat vervelend vinden en minder aan jouw kant gaan staan. En omdat die voogd best een hoop te zeggen heeft, kan dat nadelig zijn voor jouw omgang of voor rapporten die de RvK over jullie schrijft.

Argumenten om wel een OTS te willen:
- De voogd heeft het tot nu toe best netjes gedaan. Heeft heel snel het wekelijks contact hersteld.
- Door mee te werken met de voogd kun je het contact misschien uitbreiden (bijvoorbeeld de helft van de weekenden erbij).
- Zonder OTS kun je weer in de situatie komen dat er helemaal geen omgang is, en het kan maanden (rechtsgang) duren voor je daar verandering in kunt brengen.

Jij kunt zelf misschien het beste inschatten in hoeverre die voogd de omgang wil uitbreiden, in hoeverre hij de lieve vrede wil bewaren, en in hoeverre hij problemen wil ontdekken die er niet zijn. Het rapport van de RvK met de redenen voor de OTS kan daar ook nog meer inzicht in geven.

En ga alsjeblief niet het woord 'vechtscheiding' overnemen. Reageer daarop met: Mijn ex heeft een valse beschuldiging gedaan, en daartegen heb ik mij verdedigd. Ik heb nooit teruggevochten. Ik zie bij onze dochter helaas nog steeds signalen dat de band met mij hierdoor verstoord is geraakt. Ik wil een evenwichtige omgangsregeling om die band te herstellen.

Voorkomen of accepteren

'- Zonder OTS is de civiele procedure tegen je ex veel helderder. Je hebt dan "zwart-op-wit" staan dat er geen zorgen zijn over je dochter, geen bedreigingen in haar ontwikkelingen. Het opheffen van de OTS geeft hetzelfde signaal af als seponeren/vrijspraak van die beschuldiging aan jouw adres.'

Een OTS is niet hetzelfde als een beschuldiging aan een van de ouders. Een OTS is gebaseerd op de inschatting dat het kind niet onbelemmerd op kan groeien, bijvoorbeeld doordat beide ouders niet goed met elkaar overweg kunnen.
Aangezien er nog steeds een stevig verschil van mening is tussen beide ouders over de plek waar het kind kan opgroeien schat ik de kans dat er geen OTS komt vrij klein. Je moet dan eigenlijk kunnen aantonen dat beide ouders goedwerkbare afspraken hebben kunnen maken over wat het beste voor dochter is. Het aanspannen van een civiele procedure wijst per definitie op het tegendeel: ouders vechten nog.

'- Als de rechter je ex iets oplegt, dan moet je ex dat ook gewoon doen. Er is niet nog iemand anders (een voogd) die het daar wel of niets mee eens kan zijn.'
Het zou goed zijn om eens een onderzoek te doen naar de vraag hoe vaak gezinsvoogden zich niet aan rechterlijke uitspraken houden. Gezinsvoogden hebben in hun hoofd dat ze werken 'voor het belang van het kind'. En dat gaat boven alles. ook boven rechterlijke uitspraken als zij menen dat die niet in het belang van het kind zijn.

Als je het rapport van de raad voor de kinderbescherming hebt en als je wil voorkomen dat er een OTS komt moet je de zorgen die in dat rapport staan serieus nemen en aantonen dat die zorgen niet meer relevant zijn, omdat je de genoemde problemen hebt opgelost of afspraken hebt gemaakt over een goede oplossing. Je kunt je reactie schriftelijk toevoegen voor de rechtbank. Denk eraan dat de rechters heel weinig tijd hebben om te lezen en geneigd zijn om mee te gaan met de raad. Het zou dus een kort, helder verhaal moeten zijn, waarin je je ex niet zwart maakt, maar alleen spreekt over de zorgen die er zijn rond je kind.

Tsjor

Ots

TS heeft maar beperkt invloed op het al dan niet uitspreken van de ots. Als het idee is dat dochter " in haar ontwikkeling wordt bedreigd" en vrijwillige hulp niet wordt geaccepteerd, kan die ots er komen. Als vader reuze meewerkend is, maar moeder staat nergens voor open, kan het best zijn dat die ots er toch komt.

Groeten,

Temet

E

E

14-02-2020 om 22:38

Moederschapsideologie heerst

Beste ouders,

Over mijn zaak:

De RvdK heeft adviseert dat dochter mag nog een dagdeel per week met haar vader in een begeleidende omgang tot het bodemzaak besloten wordt. In dezelfde Rapport van de RvdK staat dat mijn dochter "mist papa" en "wil papa meer zien".

In dezelfde rapport van RvK staat dat Politie concludeerde dat er geen aanwijzingen zijn die duidt op seksuele misbruik van de dochter.

OM seponeert de aangifte van moeder tegen vader over ontucht.

En toch volgens Jongberscherming West in Den Haag en ons jongberschermer Sanne moet ik nog steeds mijn dochter met de begeleiding van een vriend blijven zien tot moeder voelt dat mijn dochter met papa veilig is. Dat gaat heel lang duren. En elke keer moet een vriend van me vanaf Amsterdam meekomen om ons te begeleiden tijdens omgang.

Ik heb geen woorden te beschrijven hoe deze system moeder-blind is een kinderen bloot laat in een "zware geestelijke kindermishandeling" (volgens De Kinderombudsman 2014) die herkend word in kinderpsychologie als Parental Alienation Syndrome (ouderverstoting).

Dat moeder gebruikt haar dochter om de "gehate ex" te straffen en haar dochter voelt de pijn ervan is niet van belang hier. En als je iets niet wil in ogen zien, bestaat niet.

Mijn dochter vroeg me gisteren, "papa waarom kom je me niet halen" ? Ik zeg "ik mag niet andere dagen komen".

Dochter: "Maar ik hou van je, waarom niet komen".

Wat moet ik haar zeggen.... "wacht tot je me zelf gaat me stoten om je levens omgeving waar je opgroeit wil beschermen. En met een bewezen psychische syndroom gaat groeien zonder de liefde van een lief papa"?

Ik heb geen woorden.

E.

Tel even je zegeningen

De aangifte is geseponeerd. Dat was je eerste grote zorg en dat is goed afgelopen.
Je kunt je kind in elk geval 1 dag per week zien. Met iemand erbij, helaas en stom, maar de voorwaarde, daarvan zeg je eerst dat het is ' tot het bodemzaak besloten wordt' en later zeg je ' tot moeder voelt dat dochter veilig is bij papa' . Dat is volgens mij niet hetzelfde.
Wat is de bodemzaak waarover je het hebt?
Ik deel wel met je dat de maatregel van de jeugdbescherming zeer frustrerend is. Er is geen zaak tegen je, dus mogen ze ook niet handelen alsof dat wel zo is. Ze moeten zich eerder afvragen of het kind wel veilig is bij een moeder die haar dochter in zo'n situatie betrekt.
Toch, om eruit te komen kun je een keer je frustratie daarover uiten om daarna serieus te bespreken wat er nodig is om het recht om zelf ook voor je kind te zorgen mogelijk te maken. Wat moet daarvoor gebeuren? Rapportages? Van wie? Hoe lang? Wanneer houdt deze maatregel op? Wie beslist dat, jeugdzorg, moeder of rechter?
Ondertussen zorg je voor een zo ontspannen mogelijke omgang met je kind. Mag je ook met kind naar Amsterdam? Dan kun je de last met je vriend delen. Betaalt jeugdbescherming reiskosten en tijd van je vriend? Liever wel, want dan hebben ze er belang bij dat het snel stopt.

De eerste slag, daar ben je gelukkig doorheen gekomen. Je kunt nu beginnen aan het op- en uitbouwen door te zorgen dat je vertrouwen opbouwt. Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand.

Tsjor

E

E

17-02-2020 om 09:46

Bedankt/ Notulen meetings?

Ik moet wel zeggen dat ik vind steun en comfort en goed advies in al jullie commentaar. Ik ben dankbaar voor ! Bedankt

Ik kreeg "toen die ene dagdeel van een rechter als voorlopige omgangsregeling tot de zaak over de aangifte van moeder (ontucht) besloten wordt. En dat is dus nu gebeurt met het seponeren van de ontuchtzaak van de OM.

Nu dat de Jeugdbescherming bemiddeld (OTS) zeggen ze dat de begeleidende omgang moet in ieder geval blijven tot de moeder een veiliger gevoel krijgt wanneer de dochter met papa is. En dat gaat lang duren want moeder blijft gek gedragen en roept nog steeds alle beschuldigingen rechts en links. Dus ik ga terug naar een rechter om de voorlopige omgangsregeling tot een vaste omgangregeling te zetten.

De jeugdbeschermer wil niet zien de waarheid. Zelfs de RvdK rapport geeft aan dat er geen aanwijzingen op een onveilige situatie tijdens omgang met vader zijn geconstateerd, en adviseert uitbreiding van omgang maar toch met begeleiding (want de ontucht zaak nog niet besloten was op het moment dat de RvdK rapport uit kwam, neem ik aan).

“Er is geen zaak tegen je, dus mogen ze ook niet handelen alsof dat wel zo is. Ze moeten zich eerder afvragen of het kind wel veilig is bij een moeder die haar dochter in zo'n situatie betrekt”
En dat is wat gebeurt in elke meeting met ons jongbeschermer, Tsjor.

Een vraag: Kan ik notulen vragen van ons meetings met moeder en de jeugdbeschermer. Ik kan de notulen zelf maken en sturen ter accordering aan beide partijen (moeder- jeugdbeschermer). Er zijn dingen die tijdens de meeting gezegd worden dat absurd zijn volgens me. En zo kan ik ook de jeugdbeschermer verantwoording laten voelen over een of andere roepingen die ze maakt.

Mvg,

E.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.