Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

retro apparaat - maar wat is het?

In de categorie: ik kan het niet uitstaan maar verder is het totaal onbelangrijk, het volgende (en wat jammer dat je hier geen plaatjes kunt posten). Mijn dochter stuurt me vanuit een Balkanland een foto met de vraag: wat is dit?
Mijn eerste indruk was dat het een elektrische eierkoker uit de jaren '70 is. Het is een bak van oranje plastic, met aan de voorkant een timer die gaat van 0 tot 12 en het merk AEG. Op de bak zit een doorzichtig plastic deksel met bovenop een oranje plastic knop waaraan je het deksel van de bak kan tillen. In de bak zitten zes wat eruit ziet als ronde oranje plastic kruidenpotjes, ieder met een deksel. Vandaar dat eierkoker toch niet logisch is. De potjes staan in ronde gaten in de bak en het doorzichtige deksel op de bak gaat er overheen.
Iemand een idee wat dit kan zijn?

Hangkous

Hangkous

17-09-2019 om 14:11

linkje posten kan wel

Kan je zelf iets vinden op internet wat er op lijkt/precies is

Als je pinterest hebt kun je de foto daar zelf toevoegen en daarvan een linkje hier plakken.

Ik heb op basis van deze omschrijving geen idee maar wordt daar wel razend nieuwsgierig van.

Pennetje

Pennetje

17-09-2019 om 14:14 Topicstarter

geen pinterest

Ik heb geen pinterest en ik kan echt totaal niks vinden wat er op lijkt. Ik MOET het nu echt gewoon weten, hahahaha.
Ik zal even kijken of ik de foto door google search kan halen.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-09-2019 om 14:17

IMGUR

Je kunt het plaatje op IMGUR laden en dan de link hier posten. Google image search kan helpen en ik heb ook wel eens succes gehad met een product image search op Ali Express, maar daar is dit ding waarschijnlijk te oud voor.

mijk

mijk

17-09-2019 om 14:23

Ik does even gok

Ik denk dat het een yoghurtmaker is

Hangkous

Hangkous

17-09-2019 om 14:30

Hoop dat de link het doet

javascript:window.location=document.getElementById('pnnext').href;

komt erg overeen met jouw omschrijving.

Mystery solved?

Hangkous

Hangkous

17-09-2019 om 14:31

o ja

ik had andere link van hetzelfde apparaat maar mijn link werkt niet.

Pennetje

Pennetje

17-09-2019 om 14:37 Topicstarter

gelukkig maar

Ken je dat, dat je het MOET weten, ook al is het totaal niet belangrijk? Mijn dag is weer goed.
Ik denk dat mijn dochter nog nooit van een yoghurtmaker heeft gehoord...

mijk

mijk

17-09-2019 om 15:00

Oh leuk

Ik ken dat gevoel en ik vind het uitermate leuk als ik hier op kan lossen...

Mijk

Klaartje

Klaartje

02-10-2019 om 21:19

Zo'n yoghurt maker

Heb ik ooit ook gehad, net als een eierkoker. Totaal nutteloze dingen weet ik nu. Ik laat me tegenwoordig niet meer zo snel verleiden.

Baby-Lon

Baby-Lon

02-10-2019 om 21:39

Geniaal Mijk

Leuk draadje en knap van Mijk.
En ja, we kennen allemaal dat gevoel!

Kaaskopje

Kaaskopje

03-10-2019 om 01:03

Klaartje

Waarom vond je de yoghurtmaker geen succes?

Tango

Tango

03-10-2019 om 14:45

Eierkoker

Even een beetje offtopic, maar een eierkoker is dat nou handig of niet. Dochter hier staat altijd te klungelen met het koken van eieren. Ze zet ze op en haalt ze of te vroeg er weer af of vergeet het zodat ze keihard gekookte eieren heeft. Man zei laatst dat we dan maar zo'n eierkoker voor in de magnetron moesten aanschaffen. Maar ik heb dus geen idee of dat nu een handig ding is.

Biebel

Biebel

03-10-2019 om 15:03

Eierkoker van schoonmoeder - en ik ben er toch blij mee

Ik heb er ooit een van schoonma gekregen, zo'n eierkoker. Niet voor in de magnetron, maar een los apparaat. Heb me echt af zitten vragen wat ik daar nou mee moest. Maar ach, ik had toch plek in de keuken, dus heb het maar aangenomen. En ben het een keer gaan proberen.

En ik vínd het toch een geweldig ding... Toen hij na 15 jaar trouwe dienst stuk ging, geloof ik dat heel Coolblue werd opgeschrikt omdat ze een eierkoker moesten vinden in het magazijn

Wat er fijn aan is? Niet nadenken, water volgens de hoeveelheid op het bijgeleverde bekertje, prikkertje zit erbij, en als hij klaar is maakt hij zoveel lawaai dat meteen ook de aanwezige pubers wakker zijn. Geen gedoe met pannetjes en leeglopende eieren en wekkers en hoeveel water en hoelang enz. En de eieren zijn altijd precies de juiste sterkte.

Maar goed. De airfryer, senseo en slagroomspuit gebruikte ik dan weer nooit en heb ik daarom doorgegeven. Terwijl er vast hordes mensen zijn die dat weer geweldige uitvinden vinden.

In de magnetron ?

Nee joh, gewoon zo'n ding met een stekkertje eraan voor op het aanrecht. Wel een ronde, want in een rechthoekige garen ze niet gelijkmatig is de ervaring hier. Die mag weer terug naar de kringloop waar hij vandaan kwam, ondanks zijn fancy rvs uiterlijk . Zijn goedkope ronde voorganger was door het vele gebruik zo onooglijk geworden dat zoon hem mee naar zijn studentenhuis heeft meegenomen. Schoonmaken is daar niet de hoogste prioriteit, dus daar misstaat ie niet. Dus ja, het is echt handig.

Yoghurtmaker en eierkoker

Ik heb een yoghurtmaker gehad, maar de ene keer had ik wel goede yoghurt en de volgende keer bleef het vloeibaar. Jammer want het was op zich wel lekker. Nooit geweten wat ik fout heb gedaan, maar na de zoveelste mislukking was de lol er wel af.

Ik heb ook een eierkoker. Ooit in een kerstpakket gehad. Ik dacht eerst dat het onzin was, maar ik ben zelf net zo'n eierkoker als de dochter van Tango en al gauw was ik er ontzettend blij mee! Ik ken verschillende mensen die dat niet snappen: je kunt toch gewoon een eierwekker zetten of een alarmpje op je telefoon? Ja. Dat kan. Werkt bij mij niet. En ik ben verder echt geen beroerde kok, maar eieren precies goed koken, nee.

Toen hij uiteindelijk letterlijk uit elkaar viel na meer dan 10 jaar, heb ik heel snel een nieuwe besteld. Gewoon een goedkope simpele met een maatbekertje voor de juiste hoeveelheid water en een prikkertje erop.

Triva

Triva

04-10-2019 om 00:03

Eierkoker

Wel gehad, allang niet meer, de exacte tijd haal ik wel van internet maar het gaat mis omdat we soms maat M hebben en soms XL. Hoe doe je dat in de eierkoker? En 1 of 7 eieren maakt echt niet uit? De maatbeker klopt? Die hebben we nog: ideaal die eierprikker!

Biebel

Biebel

04-10-2019 om 07:43

Dat ik nog ooit een eierkoker zou verdedigen

Het maatbekertje dat erbij zit, heeft heel veel streepjes. 1, 2,....,7 eieren en dan zacht -middel of hard gekookt. Als het water is drooggekookt zijn de eieren klaar, ongeacht hun grootte. Wellicht heeft dat te maken dat met grotere eieren het water er ook langer over doet om te koken? Of maakt de grootte van het ei niet zo veel verschil bij de bereiding?

Zoveel vragen ineens. Het is dat kind iets met economie en wiskunde wil doen voor haar PWS, anders had ik spontaan een onderwerp gevonden

Tango

Tango

07-10-2019 om 12:25

Ga dan toch maar eens zoeken

Naar zo'n eierkoker, niet voor in de magnetron. Lijkt me handig. Dochter kookt nogal vaak eieren (lees: ze zet het ei op en wij moeten het dan in de gaten houden) dus het is best een zinvolle investering.

Klaartje

Klaartje

16-10-2019 om 22:40

Kaaskopje

Zulke dingen gebruik ik even en dan staat het in de kast te verstoffen. Eierkoker had ik toen ik bijna 37 jaar geleden trouwde ook. Ook zoiets. IK ben geen mens voor allerlei apparaten. Tegenwoordig ben ik niet meer zo makkelijk te verleiden, verstand komt met de jaren.

Jo Hanna

Jo Hanna

27-10-2019 om 23:23

Dankzij dit draadje

heb ik gisteren bij de kringloopwinkel een eierkoker gescoord (€1,50!). Geweldige halfzachte eieren gegeten vandaag! Bedankt voor de tip.

Wat ik niet zo goed snap: waarom moet er minder water in voor meer eieren?

Groet,
Jo Hanna

rode krullenbol

rode krullenbol

28-10-2019 om 08:10

Dat houdt ongetijfeld verband met volume

Hoe meer eieren, hoe meer volume de eieren innemen. Dat volume hoeft dan niet met water te worden gevuld. Hoe minder eieren, hoe meer water nodig om ze voldoende in contact te laten komen met het water.

Jo Hanna

Jo Hanna

28-10-2019 om 21:06

Toch anders

Die vlieger gaat niet op. De eieren hangen namelijk boven het water. Volgens mij worden ze eigenlijk gestoomd i.p.v. gekookt. Als al het water verdampt is, gaat er een zoemer en zijn ze klaar.

Ik heb het maar even gegoogeld, Wikipedia: “Interessant hierbij is dat voor het koken van vijf eieren minder water is benodigd dan voor het koken van een enkel ei met dezelfde hardheid. Het water condenseert namelijk op de koude eieren en wordt daarna opnieuw tot kooktemperatuur verhit. De oppervlakte waarop het water condenseert neemt toe met het aantal te koken eieren in het apparaat.”

Weer wat wijzer geworden!
Groet,
Jo Hanna

rode krullenbol

rode krullenbol

29-10-2019 om 09:21

Natuurkunde!

Wat is het toch leuk.

margaretha

margaretha

29-10-2019 om 10:01

en pellen?

pellen de eieren uit de eierkoker goed? Daar gaat het hier vaak mis, dat de schaal er niet af wil en dan krijg je ei met gaten wat niet mooi lijkt in de sla. Mijn moeder kon geen harde eieren koken en ik geen zachte. (en mij kookei is kapot en die hielp al goed om tenminste geen blauwe eieren te krijgen)

Biebel

Biebel

29-10-2019 om 10:14

Pellen ligt toch aan de versheid

In mijn beleving heeft hoe je je ei klaar maakt (koker of pannetje) niets te maken met of je m kunt pellen. Wel de versheid van de eieren; verse eieren pellen heel slecht. (In elk geval volgens de internetbron die ik raadpleeg. Ik dacht nl dat het andersom was). Wat helpt is ze goed laten schrikken; echt afkoelen onder koud water.

En bedankt Jo Hanna voor het opzoeken. Ik dacht ook dat het aan de massa van de eieren lag, maar condensatie is een veel logischere verklaring. Weer wat geleerd

Jasmijn

Jasmijn

29-10-2019 om 11:21

rood plastic eitje

Ik eet bijna nooit eieren en heb zelf zo'n rood plastic eitje wat je met de eieren mee kookt, dat eitje verkleurt en dan kan je zien hoe lang ze nog ongeveer moeten. Meestal check ik online ook nog even de tijd en zet de timer een minuutje vroeger, daarna blijf het maar een beetje checken m.b.v. dat rode eitje. Werkt redelijk.
Bij het pellen (ik laat ze echt wel schrikken in koud water, maar dat lijkt inderdaad niet altijd goed te werken) maak ik de hele schil rondom eerst stuk, daarna kan je vaak wel wat makkelijker de schil loskrijgen, ik hou ze dan ook een beetje half onder water in het pannetje waar ze uit komen, beetje water onder de schil helpt ook een beetje met het pellen.
Ik kook zo weinig eieren dat het voor mij een beetje onzin is om een echte eierkoker te kopen, maar hij klinkt wel ideaal.

Taalnerd

Taalnerd

29-10-2019 om 15:28

Schaal

De "schil" van een ei heet schaal of eierschaal.
Weer wat geleerd?

Laten schrikken helpt om het pellen te vergemakkelijken, maar als je echt verse eieren hebt, lukt het gewoonweg minder goed. Misschien maar iets oudere eieren in de sla doen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.