Vakantie en uitjes Vakantie en uitjes

Vakantie en uitjes

Tango

Tango

23-09-2019 om 10:05

Tips Londen

Ik ga binnenkort een weekend naar Londen met dochter van 18.
Hebben jullie tips over wat voor kaart handig is om aan te schaffen voor de metro?
We landen op London Luton, heel ver buiten het centrum. Wat is het handigste vervoer naar het centrum? Ik zie meerdere mogelijkheden, maar zoek eigenlijk ervaringen.
En is het handig om van te voren wat Engels Ponden te halen? Of kan je op het vliegveld meteen wat pinnen?
Tips voor leuke bezienswaardigheden zijn natuurlijk ook welkom.

Tamar

Tamar

23-09-2019 om 10:31

Oyster card

Daar kun je van tevoren geld op zetten en dan gewoon in en uitchecken. Maar een weekabonnement is misschien ook handig, dan kun je overal zo instappen en hoef je je geen zorgen te maken over top-ups. Het is maar net hoeveel je reist, en of je in het centrum zit (waarschijnlijk minder OV reizen), en of je ook taxi's wil nemen. In de bus check je trouwens alleen in, niet uit. Website:

https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and-where-to-buy-tickets-and-oyster/travelcards-and-group-tickets?intcmp=54706

Vanuit Luton moet je gewoon een treinkaartje kopen:

https://www.london-luton.co.uk/to-and-from-lla/travelling-from-london-or-the-south

Treinkaartjes kun je in Engeland altijd beter zo ver mogelijk van tevoren kopen, dus als je je vliegdata weet dan kun je die meteen aansluitend regelen.

In Engeland kun je (nog wel) overal pinnen,ongetwijfeld ook op het vliegveld. Ze hebben meer pinautomaten dan wij. Maar je kan ook gewoon in Engelse winkels pinnen, en ook in een automaat van London Underground om je Oyster card op te laden. Een credit card is ook handig als je bijvoorbeeld naar het theater wil. Ze werken daar veel meer met credit cards dan wij.

De bezienswaardigheden hangen natuurlijk af van jullie interesses. De Tower of London is altijd geweldig, wat je interesses ook zijn. Als je musea leuk vindt: National Gallery en National Portrait Gallery, Victoria and Albert Museum, British Museum, en nog een hoop andere musea. Muziek- en toneelvoorstellingen zijn ook van een hoge kwaliteit, o.a. musicals. En natuurlijk shoppen, in Oxford Street/Regent Street voor de dure spullen en in Camden Town voor de markt.

Bennikki

Bennikki

23-09-2019 om 10:52

Bij uitstek geschikt voor meisjes van 18!

Wij (en de meeste mensen van onze vlucht) kochten een retour op het vliegveld voor de trein naar st. Pancras. Ik vond de automaten verwarrend, gelukkig liep er personeel rond met een soort ticketprintrugzak die ons konden helpen. Er zijn ook nog bemande informatiehokjes maar daar stonden enorme rijen.
Je neemt dan buiten de hal de bus naar het station (10 minuten) en vanaf daar de trein naar het centrum van Londen (ongeveer een uur).
Vanuit het station loop je naar de Underground (King’s Cross), waar we bij een automaat metrokaartjes hebben gekocht, in ons geval van die pasjes waar we steeds geld op stortten als we de metro nodig hadden. Dat kan vast handiger en goedkoper?

Je kunt overal pinnen dus wij halen nooit geld vantevoren. Al hadden we dit jaar wel problemen met pinnen in winkels: we hebben heel veel rekeningen en daar bleek om te mogen pinnen minstens 500 euro op te moeten staan- heel raar, misschien was dat alleen bij onze bank zo, ben er verder niet achteraan gegaan.

Met mijn dochter van 18 ga ik voornamelijk shoppen en eten. De musea zijn prachtig maar gruwelijk druk ( want gratis). Misschien is dat niet zo buiten de vakanties.
Als het een beetje rustig is raad ik het Natural History Museum aan- alleen al het gebouw is de moeite waard, de collectie wordt een beetje sleets.
The National Gallery heeft fenomenale schilderijen van Caravaggio, Rembrandt, Turner en is enorm.
Dochter en ik waren zeer aangenaam verrast door het Victoria and Albert Museum. Gigantisch groot, schitterend gebouw, interessante collectie met oa een zaal over mode. Dit museum was nooit druk.
Zijn jullie natuurliefhebbers dan is Kew Gardens een must, en ik vond Hampton Court zeer interessant. Deze 2 zijn wel ver van het centrum.

Ook geweest

met zoon van 16. Ik had van tevoren via visitbritainshop.com al het vervoer geregeld (bustransfer met National Express, gaat elke 15 minuten). Wij vlogen weliswaar op Stansted, maar ik zie dat ze ook vervoer vanaf Luton aanbieden.

Voor het vervoer in Londen zelf had ik via dezelfde website daytickets gekocht, die ik per post thuis kreeg. Geen idee of dit echt de goedkoopste optie was, maar je kunt met die tickets de hele dag in bus, metro en trein binnen bepaalde zones van Londen (kijk even in welke zone je hotel ligt). Ter plekke dus geen gedoe meer met automaten.

Ik had nog 13 pond thuis liggen, dat is ook het enige contante geld wat wij hebben gebruikt. Verder alles met pin gedaan (contactloos), zelfs in de pub.

Wij hebben op de eerste dag alle 'highlights' gedaan (tower bridge, picadilly circus, Travalger Square, Big Ben (die nu in de steigers staat), etc). Hierdoor waren we de tweede dag zo moe dat we bovenin voorin in een willekeurige dubbeldekker zijn gaan zitten en ons een uurtje rond hebben laten rijden door de stad. Was ook erg leuk, je ziet zo heel veel.

Greenwich was ook leuk, het panorama over de stad vanaf het observatorium is prachtig.

Veel plezier!

Paddington

Paddington

23-09-2019 om 11:50

Oystercard

werkt heel goed, een beetje zoals onze OV-chipkaart. Bus is goedkoper dan de metro.

Wat wij heel leuk vonden (opa, oma, ik, mijn vriend en dochter van 17) was de kabelbaan. Deze kun je gewoon met de OysterCard in. De bus over het water vonden we ook erg leuk.

The Londen Eye hadden we ook gedaan, maar vonden wij achteraf zonde van het geld. Wat wij wel erg leuk vonden was het Jack the Ripper museum. Erg educatief, vooral ook over hoe het in die tijd was voor alleenstaande vrouwen.

Ik denk je zelf even moet kijken of een dayticket goedkoper is. Het ligt er namelijk aan hoeveel je reist. Doe je veel met de bus, dan is een oystercard een stuk goedkoper. Er zit namelijk een maximum aan per dag. Dus als het maximum voor een bus 5 pond is (in bepaalde zones), dan betaal je maar 5 pond en kun je hele dag gebruik maken van de bus, maar als je maar een beetje reist, dan betaal je dus ook minder.

Heel veel plezier in London, wij hebben echt een heerlijke week gehad.

Londen is leuk! Mijn tips...

Ook wij zijn er dit jaar weer geweest met het hele gezin (20+ kinderen) en we hebben dit jaar veel lol gehad bij het Postal museum:
https://www.postalmuseum.org/discover/attractions/mail-rail-ride/
en the Tower Bridge met z'n glazen vloer was ook leuk (zie YouTube Tower Bridge Glass Floor).

mijk

mijk

24-09-2019 om 09:53

Mijn handigste londonhack

Was toen ik eens kort ging en vroeg landen. Mijn cartoon afgeven bij de garderobe van het V&A museum in en eind van de dag ophalen. Mijn hotel zat om de hoek en zo kon ik zonder bagage de hele dag door London sjouwen..

mijk

mijk

24-09-2019 om 09:54

Oh en trein naar stad is handiger dan bus

Vooral terug toen liep ik va s t in de spits en had ik bijna vliegtuig gemist..

Bo

Bo

24-09-2019 om 10:45

Pinpas!

Oyster card is niet meer nodig, je kan gewoon in- en uitchecken met je pinpas. Werkt super en je betaalt daar net als bij de Oyster card een gelimiteerd bedrag.

Ik snap niet waarom dat ons in Nederland niet lukt.

Vanuit Luton kun je het beste de trein nemen, maar als je bijv met z'n vieren bent dan loont het om een Uber te bestellen.

Neem een dag een hop on hop off bus, dan zie je veel in korte tijd. Verder zijn bekende highlights natuurlijk Big Ben, St Paul's Cathedral, London Eye, Tower Bridge, Trafalgar Square, Picadilly Circus, Covent Garden, Buckingham Palace, Notting Hill, Hyde Park, Grewenwich, Harrod's, Hamley's, etc, etc. Ik vind zelf de straat achter Regent Street (Carnaby Street) erg leuk.

Veel plezier, Londen is één van mijn favoriete steden!

Angela67

Angela67

24-09-2019 om 10:51

fietsen

de Santander fietsen kun je handig gebruiken om van specifieke plek A naar specifieke plek B te gaan. Startbedrag 2 pond voor 24 uur en als je ritjes maakt van maximaal 30 minuten dan blijft het bij die 2 pond. Als je boven die 30 minuten komt kost het nog eens 2 pond voor een half uur. Truck is bijv. dat je naar een inleverpunt fiets, daar even de fiets 'inlevert' en 'm meteen daarna weer huurt.

https://tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles.

Ga niet met de app aan de gang trouwens, je kunt gewoon ter plekke met pinpas betalen.
Vooral handig als er een Santander punt bij je hotel in de buurt zit, dan kun je bijv een deel fietsen en een deel metro doen.

gr Angela

Tango

Tango

24-09-2019 om 23:31

Oyster card

Bo, weet jij dat zeker van die pinpas? Dan zouden we dus geen Oyster card hoeven aan te schaffen. Ik las het inderdaad ook ergens. En kan dat reizen met pinpas dan ook als je de bus vanaf het vliegveld neemt (Luton dus)?
Verder vind ik het wel zoeken hoor. We zitten in het Ibis Hotel Wembley. Ik heb gezocht op de beste en snelste manier van reizen en dat is met de bus en metro. Maar ik zie niet goed in welke bus we nu moeten stappen bij het vliegveld. En vanaf het metrostation is het dan nog 13 minuten lopen. Ook niet heel handig.
Terug vliegen we via London City Airport, heb aparte tickets geboekt zodat we nog wat langer konden blijven. Dat is veel beter aan te reizen zo te zien.
We gaan in ieder geval naar de Harry Potter Studio's, dat zit bij de reis in. Moet ik ook nog even naar kijken hoe we daar komen, maar is pas de tweede dag. Ik hoop dan aan de metro gewend te zijn Ging in Parijs ook snel vond ik.
Dochter houdt niet erg van musea, dus denk dat we er misschien eentje doen nog. En verder inderdaad Tower Bridge etc. Shoppen wil ze ook graag. Ik roep steeds dat dit heel duur is, maar is dat ook daadwerkelijk zo? En waar kan je leuk shoppen?

mijk

mijk

25-09-2019 om 06:22

Ik vind markten idd leuk.

Covent Garden en Camden Market. Beiden zijn ook leuke plekken voor lunch. Ik vind Liberty warenhuis ook echt een aanrader. Te duur om te shoppen maar zo tof en zo ouderwets Brits. Qua kleren kun je ook gewoon best redelijk goedkoop terecht. Musea zijn dus gratis en hebben ook prachtige gebouwen....

Bo

Bo

25-09-2019 om 12:00

Tango

Ja mits je bankpas of creditcard voorzien zijn van een chip (zie symbool) voor contactloos betalen. Je hoeft dus geen Oyster Card meer te kopen of deze op te laden en de tarieven zijn gelijk. Ik ben in augustus nog geweest en toen werkte het prima.

Hier staat e.e.a. goed uitgelegd:
https://explorista.nl/zo-werkt-openbaar-vervoer-in-londen/

Wembley is niet echt een handig plek, ligt behoorlijk buiten het centrum. Je zal dus veel heen en weer reizen. Ik zoek ook altijd een hotel op loopafstand (max 5 min) van de metro, in het centrum, want je loopt al zo veel in zo'n stad. Ik zie trouwens wel dat er een designer outlet vlakbij zit, dat vind je dochter misschien heel leuk. Via Google maps kan je zien wat de handigste route is. Misschien kan je ter plekke kijken wat een Uber kost en daarvoor kiezen.

Shoppen kan zo duur en goedkoop als je zelf wilt. Op Oxford Street zitten Top Shop, River Island, Primark.. al die grote ketens die tienermeisjes leuk vinden. Op Regent Street zit trouwens een mooie winkel van The Sting.

Bo

Bo

25-09-2019 om 12:04

Luton

Ik ben niet bekend met Luton, vlieg zelf altijd op City maar hier staan de vervoersopties vanaf Luton naar het centrum: https://vliegveldlonden.nl/londen-luton/

Geen idee of je hier ook met je pinpas kan betalen hoor. Bij de underground en DLR (trein van/naar City) werkt het wel.

Tamar

Tamar

25-09-2019 om 13:53

leuke winkels die je hier niet hebt:

Next, Gap, Topshop, Forever 21 (is hier wel, maar alleen in Rotterdam). En een hoop winkels van Uniqlo (hier alleen in Amsterdam).

Op of rond Oxford Street hebben de meeste wel een flagship store. Marks & Spencers is meestal te oubollig voor een jongere, maar kan voor jou zelf misschien wat zijn en is goed in basics en in lekkere sandwiches. Topshop en Forever 21 zijn heel modieus, ongeveer zoals H&M (ook wat betreft kwaliteit), maar iets meer uitgesproken. Next en Gap zijn wat rustiger, ook wat duurder en met betere kwaliteit. Gap is vooral sportief, bij Next vind je ook feest- en werkkleding. Voor sjieke feestjurken die nog wel te betalen zijn heb je Monsoon.

Tamar

Tamar

25-09-2019 om 14:25

Monsoon

Ik heb even gekeken, maar tenzij het pond echt dramatisch gezakt is vind ik het nu nogal duur...jammer.

Paddington

Paddington

25-09-2019 om 14:34

Harry Potter

Zou ik even goed op de site kijken. Er is een pendelbus die vertrekt vanaf een station (echt ernaast, sorry ik weet de naam van het station niet meer). Wel contact betalen, maar uit mijn hooft is het 2,5 pond per persoon voor heen en terug.

Neem de tijd voor de Harry Potter Experience, zeker als je ook interesse hebt in hoe de films zijn gemaakt.

Misdreavus

Misdreavus

25-09-2019 om 18:03

westfield stratford

Het is wel een eindje bij je hotel uit de buurt, maar wij hebben ons prima vermaakt in Westfield Stratford mall. Zeker als het een dag echt slecht weer is, want het is volledig overdekt.
Camden market vinden wij ook leuk, mijn dochter heeft daar in recordtijd gigantisch veel geld uitgegeven, maar ze had toen ook echt wel leuke spullen.

Bo

Bo

25-09-2019 om 21:55

Jaaaaa

Westfield Stratford is geweldig, maar helemaal aan de andere kant van de stad. Er is er nog eentje in Sheperd's Bush, die is meer in de buurt maar daar ben ik nooit geweest. Weet niet hoe goed die is.

Volgend jaar opent Westfield Mall of the Netherlands en die wordt echt prachtig (deel is al klaar).

Uit eten

Natuurlijk kan je het zo duur maken als je wilt, maar in Londen waren we in restaurants regelmatig positief verrast door de rekening. Ik weet niet of het komt dat ik in een redelijk toeristische stad woon, maar hier betalen we regelmatig meer voor eem kop koffie, laat staan het prijsverschil van thee per liter. Die afgemeten kopjes thee vind ik altijd zo'n domper als ik in Nederland terug ben.

Angela67

Angela67

25-09-2019 om 22:13

mall

ik herkende veel winkels die ook in Nederland waren
dus nee, het is mooi maar niet bijzonder.
gr Angela

Tango

Tango

29-09-2019 om 13:29

Pinpas

Het reizen met ov met pinpas klinkt heel handig, maar vind ik ook wel een risico. Als je je pas kwijtraakt heb je niets meer. Ik overweeg dus toch nog maar ter plekke 2 oystercards aan te schaffen. Vind het alleen lastig hoeveel geld je erop moet zetten. We beginnen maar met 20 pond per persoon denk ik. En dan zien we wel hoe snel het op gaat.
Voor het reizen vanaf Luton heb ik gevonden dat je met de Easybus kan reizen tot Brent Cross en dan met een gewone bus naar het hotel. Lijkt de gunstigste mogelijkheid. Kaartjes voor de Easybus ga ik van tevoren kopen. Voor de Oysterpas kijken we op Luton zelf en anders bij Brent Cross. We hebben geen haast, we zijn vroeg in Londen en kunnen pas vanaf 14.00 u. in de hotelkamer terecht. Heel veel bagage nemen we niet mee dus kunnen onderweg nog best even ergens rondkijken.

Ik heb Camden Market in de planning gezet voor de laatste dag. De eerste dag willen we het stukje pakken met o.a. de Tower Bridge, Big Ben etc. Beetje de toeristische attracties. Dochter wil heel graag op de foto bij zo'n rode telefooncel. Die staat daar vast ook wel ergens. Verder wilde ze graag in de Londen Eye, maar ik vind dat wel heel prijzig moet ik zeggen. Meer dan 20 euro voor een ritje in een reuzenrad. Moet er nog even over nadenken.

De tweede dag doen we dan de Harry Potter Studio's. Verder plan ik dan nog niets, zodat we daar alle tijd hebben.

Derde dag dus een beetje shoppen in Camden Market.

Mijn schoonmoeder zei gisteren nog Piccadilly Circus, maar ik zie eerlijk gezegd nog niet goed wat daar zo leuk aan is. Verder als we tijd hebben nog Buckingham Palace.

Agatha Cristie's The Mousetrap


https://www.youtube.com/watch?v=BeSvF614iwk

Een must bij mijn eerste bezoek aan Londen. Als Agatha Christie fan heel leuk. Ik weet niet of het nu nog 'leeft' maar het wordt nog steeds opgevoerd

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Mousetrap

En natuurlijk The Speakerscorner


https://www.youtube.com/watch?v=dqlXbJOpYiI

Dit is er een uit het Thatchertijdperk. Zou mij benoemen of ze het nu over Boris Johnson en de Brexit hebben. Of het uberhaupt nog wel leeft?

Maar goed. Ik voel me langzamerhand van de 'vorige eeuw'.

Bo

Bo

29-09-2019 om 14:45

tips

Houd er rekening mee dat je soms heel lang in de rij moet staan voor de London Eye. Best zonde van je tijd (vind ik).

Picadilly Circus is net als Times Square in NY, gewoon iets wat je gezien moet hebben, meer niet. Het is leuk om van Covent Garden via Leicester Square en Picadilly Circus naar Regent Street te lopen. Of andersom.

Tango

Tango

07-10-2019 om 12:17

Nogmaals bedankt voor de tips!

We hebben genoten!
De eerste dag Tower Bridge gedaan. Ook de Experience waarbij je bovenlangs kan lopen en door de glazen vloer omlaag kan kijken. Dochter vond het hilarisch, er gingen mensen op de glazen vloer liggen om selfies te maken. Wat zij dan vervolgens weer ging filmen Daarna nog bij London Eye geweest. Dochter wilde er niet in, ging veel te langzaam. Toen gelopen naar de Big Ben, die helaas in de steigers stond en daarna langs tig rode telefooncellen, die natuurlijk ook gefotografeerd moesten worden, door een park naar Buckingham Palace. Een kleine wisseling van de wacht gezien, geheel bij toeval.
's Avonds weer bij de Tower Bridge gegeten omdat we hem graag ook in het donker wilden zien.
De volgende dag meer dan 3 uur in de Harry Potter Studio's geweest. Echt geweldig en indrukwekkend! Na een uurtje rust in het hotel 's avonds richting Piccadilly Circus en Soho om te eten. Was een verkeerde keuze. Veel te druk en met moeite een eettentje gevonden dat niet eens echt naar onze zin was.
De laatste dag naar Camden Market voor souvenirs. Leuk maar ook superdruk. Dochter wilde heel graag nog mooie foto's in de zon dus nog even naar London Eye en de telefooncellen. Dat laatste (die telefooncellen) durfde ik uiteindelijk niet meer aan want we moesten ook naar het vliegveld en het reizen duurde tot dan toe veel langer dan verwacht, paar keer verdwaald ook doordat we ergens op een heel andere plek het station uit kwamen dan eerder.
Was dus een beetje gehaast en uiteindelijk waren we nog veel te vroeg bij het vliegveld. Maar verder was het absoluut een geslaagd weekend.

Het reizen met de Oyster kaart ging prima. We vonden alleen de metro wat minder overzichtelijk dan in Parijs. En het was lastig inschatten hoeveel tijd je kwijt was met reizen. Sommige metro's waren ook bloedheet

Dochter had nog wel veel meer willen zien. Madame Tussauds en London Dungeon. Dat laatste hadden we niet gedaan omdat ik het te duur vond en zij het ook niet wilde betalen. Ach, je moet een reden hebben om nog een keer terug te gaan.....

Tamar

Tamar

07-10-2019 om 15:01

Leuk!

Ja, Londen in één weekend is gewoon niet te doen. Maar het leukste vind ik toch altijd de sfeer. En inderdaad moet er ook iets overblijven voor een volgende keer!

Flavia

Flavia

07-10-2019 om 15:26

weken

ik ben nu een aantal weken (in totaal) in Londen geweest en ik denk dat ik nog niet e helft gezien heb van wat ik zou willen zien.
Ben een paar jaar geleden speciaal een weekend heen geweest alleen voor het V&A.

ik ga meestal met de boot, omdat ik dat zo leuk vind, maar als het goed is kan ik straks met 1x overstappen ook met de trein.

Angela67

Angela67

07-10-2019 om 16:17

Flavia / trein

De trein is harstikke goed te doen! Heb het vorig jaar en dit jaar gedaan.
8:00 de trein uit mijn woonplaats, 12:00 Engelse tijd op St Pancras.
Als ik me jouw woonplaats goed herinner is het voor jou nog later vertrekken.

V
08:58
Rotterdam Centraal
A
10:08
Bruxelles Midi

Overstap incl. lopen: 45 min (bagagecontrole en paspoortcontrole)

V
10:56
Brux.Midi/Bruss.Zuid Eurostar

A
11:57
London St. Pancras International

------------
Terug was nog beter:
V
17:19
London St. Pancras International
A
21:32
Rotterdam Centraal

gr Angela

Bo

Bo

07-10-2019 om 16:47

Tango

Leuk om te horen hoe het geweest is! Londen is echt een stad om elke paar jaar weer terug naar te gaan.

Ik heb er een half jaar gewoond tijdens mijn stage (lang geleden!) maar het blijft leuk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.