Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Spraak- taalachterstand peuter 20 maanden


_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

24-09-2019 om 20:44 Topicstarter

Lang geleden, maar weer een beetje nieuws...

Daarstraks naar een geneticus geweest. Veel uitleg gekregen... Ze heeft al veel kinderen met ASS gezien en is momenteel ook bezig met een grootschalig onderzoek naar ASS.
Ze zei dat ze wel verwacht dat hik zijn diagnose ASS gaat krijgen, MAAR dat hij duidelijk ook veel goede dingen laat zien. Hij is ondernemend, sociaal betrokken en heeft duidelijk ook geen cognitieve achterstand. Ze zegt dat zijn prognose gunstig is, maar dat we ook wel wat rekening gaan moeten houden met het feit dat taal zoiets moeilijk is voor hem dat dat zoveel energie gaat vergen dat het mogelijk is dat hij op andere domeinen wat achterstand gaat kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om hem zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Ze verwacht ook dat hij gaat spreken 😊
Verder denkt ze dat hij waarschijnlijk een genetisch foutje gaat hebben dat de ASS veroorzaakt. Dus dat de oorzaak een foutje is in de ontwikkeling is, en dus niks erfelijk. Als dat zo is dan is de kans op een tweede kleine met ASS maar 1% of minder. Maar om dat uit te zoeken moeten we dus die genetische testen laten doen en hebben we dus vandaag alle 3 bloed laten trekken. Uitslag is er over een jaar 😅 Dus die wens voor een tweede bergen we even op. Wie weet voor een jaar, wie weet voor altijd. We zullen zien 😊 Maar ik voel me eigenlijk wel goed... We gaan ons nu even heel hard focussen op mijn zoontje en hem geven wat hij nodig heeft.

Pennestreek

Pennestreek

24-09-2019 om 23:36

Uitslag over een jaar?

Serieus? Dat kan gewoonweg niet waar zijn. En de afwijking is iets genetisch *dus* niet erfelijk bepaald, lijkt mij ook kant noch wal raken.
En ook als leek weet ik dag ondersteuning bieden altijd belangrijk is, en zeker bij een achterstand op welk vlak dan ook. Hoef ik geen geneticus voor te zijn.
Ik weet niet wat je bij die geneticus zoekt, maar het lijkt me sterk dat je het daar gaat vinden. Geld kwijtraken, dat zal best lukken daar...

Pennestreek

Pennestreek

24-09-2019 om 23:41

Bovendien

Zou ASS in een (blijkbaar) milde vorm (want hij is wel sociaal betrokken) werkelijk zo erg dat je er de keuze voor een tweede van af laat hangen? Als mijn tweede net zo’n exemplaar als de oudste was geweest, waren wij ook heel erg blij met hem/haar geweest. Oudste is echt een fantastisch, geweldig, bijzonder kind en de paar extra zorgen hebben wij daar heel graag voor over.

Mijntje

Mijntje

25-09-2019 om 07:46

Pennestreek

Autisme binnen de familie kan er wel heel anders uitzien, dus een tweede kind of neefje/zoon/dochter kan 'anders autisme' hebben en ook een stuk meer of minder 'bewerkelijk in de mogelijkheden.'. Dus ik snap Wiesje wel, alhoewel je nooit een garantie krijgt op gezond kind. Vaak zit het een foutje bij het kind zelf en niet erfelijk (niet bij de ouders), dat kan ook nog.

Kaplablokje

Kaplablokje

25-09-2019 om 08:30

Het

kan wel dat er iets mis is gegaan bij de celdeling, dus dat er wat genetisch materiaal mist of juist dubbel is in een bepaald chromosoom. Dan is het in die zin niet erfelijk dat de kans dat een eventueel tweede kindje het ook heeft heel klein is. De kans dat je kind het doorgeeft is dan wel heel groot. Wij hebben ook genetische testen laten doen, maar dat was een kwestie van weken voor de uitslag er was.

Fransien

Fransien

25-09-2019 om 09:16

Onderzoek en tunnelvisie

Blijf je eigen koers varen en slik niet alles voor zoete koek. Deze onderzoeker is dag en nacht bezig met autisme en ziet het overal, en zelfs zij merkt op dat je kind sociaal is en contact maakt. Er is bij logopedie in de praktijk geen onderscheid in de behandeling van primaire en secundaire taalontwikkelstoornissen, dus ga alsjeblieft zo snel mogelijk beginnen zodat je kind meer mogelijkheden heeft om zich te uiten.
Pin je nu nog niet vast op een diagnose, dat is niet in het belang van je kind, het kan nog alle kanten op op deze leeftijd.

_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

25-09-2019 om 14:14 Topicstarter

Wow, veel reacties 😅

@pennestreek: sorry, ik vind je reactie wat bot. We hebben ondertussen al heel wat dokters gezien en zij gaf me een heel goed gevoel. Heel veel uitleg gekregen... En wat ik bij die geneticus wil vinden? Gewoon, meer inzicht. We zijn al bezig met thuisbegeleiding, volgen een cursus om hem te kunnen stimuleren in zijn communicatie dus ik wil zeker ook een medisch parcours volgen.
En mijn keuze voor een tweede ligt echt niet zo voor de hand. Ik weet het echt nog niet! Ik ben ondertussen uit een diep dal gekropen want ik heb me heel slecht gevoeld. Moeilijke zwangerschap, postnatale depressie en mijn zoontje dat zich niet “normaal” ontwikkelt... Dus de keuze is echter niet zwart/wit hoor.
En mijn zoontje is ook een heerlijk kind, maar er zijn wel extra zorgen. En ik wil voor het moment mij vooral op hem focussen, op zijn ontwikkeling. Dus ik neem de extra zorgen er ook graag bij. Maar mijn kinderwens is mede daardoor voor het moment nog toekomstmuziek.

@kaplablokje: Wat jij zegt klopt inderdaad!
Ik denk, maar ben niet zeker dat ze het WES-onderzoek gaan doen. Is heel uitgebreid dus. Maar we maken nu dus ook deel uit van het grootschalig onderzoek naar ASS van de prof. Het maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit dat ik zo lang moet wachten. Ik kan voor het moment mijn kinderwens even los laten en me focussen op mijn zoontje. En dat geeft me ergens wel gemoedsrust.

@fransien: Ik wil me zeker niet vastpinnen op een diagnose, maar het feit blijft dat je een diagnose nodig hebt voor aangepaste hulp. Helaas. We zijn trouwens bezig met een oudercursus waarin we leren hoe we onze kindje kunnen stimuleren in spraak, taal en spel. Dit in dagdagelijkse situaties. Daarnaast hebben de ook al thuisbegeleiding. Logopedie willen ze pas opstarten als hij naar het schooltje gaat, dat is in januari al (in België gaan kindjes al vanaf 2,5 jaar naar school, wat eigenlijk ronduit geschift is).

Fransien

Fransien

25-09-2019 om 15:18

Wiesje

Zoek echt een logopedist met kennis van zaken, dit is namelijk echt anders dan de gemiddelde logopedie-problemen. Een goede logopedist kan een effectieve behandeling bieden, een logopedist die het wiel nog moet uitvinden is niet fijn en vaak helemaal niet effectief.

Lottedekort

Lottedekort

05-10-2019 om 21:50

@wiesje

Fijn om weer eens een update van jou te horen. Zo te lezen heb je veel moeten verwerken en ik vind dat heel knap hoe je daarmee omgaat. Ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid hebben over jullie zoontje en wat er evt scheelt? Snap dat jullie door alles wat gebeurt is de kinderwens even in de koelkast parkeren. Je kunt niet meer doen dan je zoontje zoveel mogelijk stimuleren en helpen in z'n ontwikkeling. Ik heb geen enkele twijfel dat jullie daar alles aan doen! En onthoud bovenal dat je zoontje goed en perfect is zoals hij is!

Hier ook weer wat ups en downs gehad het laatste halfjaar. Maar de laatste weken gaat het eigenlijk heel goed. Vorige week zijn we weer naar consultatie bureau geweest omdat mijn dochter 2 jaar en 3 mnd is nu. Ze vonden haar erg vooruit gegaan in 3 maanden tijd. Wat ik zelf ook merk eigenlijk. Ze maakt steeds meer 2 woord zinnetjes. "papa boven", "ijsje eten", mama openmaken " en van de week zei ze zelfs" mama, bejenouw "(mama waar ben je nou?) dus dat is top. De uitspraak is nog wel slecht. Ze maakt veel klanken in dr keel. M'n moeder noemt het een Drenths accent ha ha. Dus ze zegt au-o ipv auto. Etc. Daarom toch eens informeren bij een logopedist wat we hiermee kunnen /moeten. Heb alleen nog korte intake gehad dus hier kan ik nog weinig van zeggen.

Ze zegt nu sinds een week of 3 ja en nee. Dat is ook echt nieuw. Niet altijd gericht. Nee wel haha... Ze heeft wel een sterk eigen willetje en ik weet niet altijd wat ik daarmee aan moet wb opvoeden. Misschien onderschat ik haar vaak... En ben dan te makkelijk als ze driftbui krijgt ofzo. Omdat ik dan geneigd ben te denken dat ze het toch niet zal begrijpen en geef makkelijk toe. Eigenlijk niet goed. Dus hier wil ik wel graag advies in. Heb bij het consultatiebureau gevraagd of dat kan. Is mogelijk dus moet nog afspraak plannen.

Ze is ook veel aanhankelijker geworden wb kusjes geven en knuffelen. Heel fijn is dit.
Ik blijf gewoon onzeker merk ik. Dat gaat niet zomaar weg.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-10-2019 om 12:14

Genetisch

Ik begrijp dat stukje niet helemaal. Als er iets genetisch is, is dat toch juist erfelijk? Of is er sprake van een gendefect?
Ik ken overigens meerdere gezinnen met meerdere kinderen met autisme en (bijna vanzelfsprekend) een ouder met autisme. De problematiek is divers, en het is zeker niet zo dat met die diagnose de hele toekomst een groot probleem wordt. Vroege diagnose is wat dat betreft zeker een voordeel.

Pennestreek

Pennestreek

06-10-2019 om 13:10

Dank Phryne

Dacht al dat ik een paar lessen biologie gemist had of zo.
@Wiesje, sorry dat je mijn reactie bot vindt, maar ik hoop dat je wel zelf blijft nadenken en niet alles wat iemand die alleen maar met autisme bezig is ziet of zegt voor zoete koek slikt. Genetisch betekent volgens mij juist wel degelijk dat iets erfelijk is. Als het dat niet is, lijkt me dat je het krijgen van een tweede dus daar niet van moet laten afhangen. En daarnaast is, ook bij een erfelijke variant, iedere autist anders. Zoals ik al zei, van mijn zoon zou ik er wel 3 willen hebben, ondanks de problemen die er zeker ook zijn. Ik vond daarom jou en die geneticus juist bot en veroordelend klinken.

Maar ik snap best dat je je erg veel zorgen maakt over je kindje. Ik zou in jouw plaats zeker het advies van Fransien opvolgen. Soms is een oorzaak vinden niet het belangrijkste maar het vinden van een oplossing.

Fransien

Fransien

06-10-2019 om 14:06

TOS is ook erfelijk

Het werd alleen vroeger niet vaak herkend.

Kaplablokje

Kaplablokje

06-10-2019 om 14:58

Het

is net als bij Downsyndroom. Dat is meestal nieuw ontstaan bij een kind. In dat geval is er geen reden te veronderstellen dat een broer of zus ook downsyndroom zal hebben. In die zin is het niet erfelijk. Wel is de kans dat een kind van dit kind downsyndroom krijgt groot. In die zin is het wel erfelijk.

Erfelijk

Een spontane mutatie lijkt niet waarschijnlijk. Dan zouden er in bepaalde families vaker spontane mutaties voorkomen dan in andere.
Het is nog niet mogelijk om autisme met bloedonderzoek en genetisch onderzoek aan te tonen. Er zijn wel erfelijke ziekten die gepaard gaan met autisme, zoals het Fragile X syndroom. Maar dat is dan hetgeen je kunt aantonen in het bloed, niet het autisme.

https://www.webmd.com/brain/autism/news/20190717/autism-largely-caused-by-genetics-not-environment-study#1

"Although families are often most concerned about environmental risk factors for autism, the reality is that genetic factors play a much larger role overall," Adesman said.......................And he noted that despite the new data, "we are not yet able to identify a specific genetic cause for autism in many children." The next step, according to Adesman, is for researchers "to identify more of the different specific genetic differences or abnormalities that lead to autism in an individual child or family."

Fransien

Fransien

06-10-2019 om 16:52

En dan nog

Ieder mens heeft mutaties die tot problemen kunnen leiden. Sommige zullen nooit tot uiting komen in bepaalde situaties (mijn dochter krijgt pukkeltjes van varkensvlees, waren we moslim geweest hadden we dat nooit geweten), andere kunnen beinvloed worden door omgevingsfactoren (stress heeft een negatief effect op bijna alles).
En ook erfelijkheid is niet ouders bij elkaar opgeteld. Bijvoorbeeld lengte heeft een sterk erfelijke component maar het ene kind heeft meer de lengte van moeder en de ander van vader. Mijn eigen moeder is lang maar mijn vader vrij klein. Ik ben klein en mijn jongste zusje is lang, toch hebben we beide dezelfde ouders.
Zo ook met autisme, TOS en wat dies meer zij. Iedere ouder geeft een stukje aanleg door maar welk stukje varieert per kind. Je weet het nooit vantevoren. Dus ga je van het ergste uit of ga je van een gemiddelde uit? Het kan alle kanten op gaan.

Voor mij heeft een discussie over genetica op individueel niveau bij genetisch nog niet begrepen syndromen zoals autisme, dyslexie, TOS etc weinig nut. Je kunt er domweg nog te weinig mee om in te kunnen schatten hoeveel last een kind er van gaat hebben.

Erfelijk of niet?

https://dokterbosman.nl/autisme-lang-niet-altijd-erfelijk/

Tja, ze weten het dus niet, dus constateren dat het niet erfelijk is, is net zo goed mogelijk. Ik was eigenlijk op zoek naar een tabel waarin duidelijk wordt dat als je al een kind met autisme hebt dat je, ik dacht, zon veertig procent kans hebt dat een volgend kind het ook heeft. Bij mij dus beide kinderen.

Maar dan nog, het is niet gezegd waar je kind dan last van zal hebben.

Het komt hier in beide families, van vaderskant en moederskant, duidelijk voor. In vorige generaties zonder diagnose, maar wel met hele bekende verhalen en gedrag. Je gaat het herkennen. In de generatie van mijn kinderen zijn er verschillende kinderen mee gediagnosticeerd aan mijn kant van de familie. Ook een neef, mijn leefijd, inmiddels.

V@@s

V@@s

06-10-2019 om 18:43

WES-onderzoek

Wiesje heeft het over WES-onderzoek. https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/WES-Whole-Exome-Sequencing

Dan spoor je juist onder meer mutaties op die zijn ontstaan bij het kind. Dit door het complete DNA van ouders en het kind te vergelijken. Lijkt me wel heel uitgebreid onderzoek en zullen ze niet zomaar inzetten. Veel sterkte Wiesje. Het lijkt me allemaal heel onzeker voor jullie.

V@@s

V@@s

06-10-2019 om 18:45

erfelijk of mutatie

en dat is dus inderdaad het onderzoek waarbij je vast kunt stellen of er sprake is van een erfelijke DNA-afwijking (al aanwezig bij de ouders) of van een mutatie bij het kind (dus vrijwel geen kans op dat het volgend kind dezelfde mutatie heeft).

mirreke

mirreke

06-10-2019 om 21:20

Wat ik wel een beetje droevig vind

is dat nu net lijkt alsof autisme het einde van de wereld is en een reden kan zijn om geen tweede kind te durven nemen.

Weet dat de inzichten over autisme enorm aan het ontwikkelen zijn. De bekende vooroordelen kloppen helemaal niet.
De gedachte dat een autist niet empathisch is, geen gevoelens naar anderen heeft, niet communiceert, alleen maar speelgoed op een rijtje zet, klopt helemaal niet.

Wat wel is: ten eerste, de ontwikkeling op verschillende gebieden loopt niet gelijk op. Dit betekent dat een autistisch kind op het ene vlak kan voorlopen terwijl het op een ander vlak achterloopt. Maar dit wordt vaak/meestal/vrijwel altijd later ingelopen.

Ten tweede: aan de ene kant kijken autisten vaak heel gedetailleerd naar dingen, zodat ze het grotere plaatje kunnen missen. Doordat de grip op het grotere beeld ontbreekt kan het gevoel ontstaan dat de wereld om hen heen chaotisch is waardoor er grote behoefte is aan routine. Tegelijkertijd kunnen sommige/veel autisten juist heel goed patronen waarnemen, in een groter geheel.

Eigenlijk is autisme vooral een prikkelverwerkingsstoornis. Signalen die in de hersenen aankomen worden anders geïnterpreteerd dan bij niet-autisten. Dat kan tot uiting komen bij aanrakingen, koud/warmgevoel, geluiden, licht enz. Verbanden worden heel anders gelegd dan je misschien zou verwachten. In drukke ruimtes zoals een winkelcentrum word je overspoeld door alle prikkels, lawaai, geluiden, beelden, indrukken, die kunnen leiden tot paniek, enorme overprikkeling.

Aan de andere kant zijn veel autisten wars van conventies, varen hun eigen koers en zijn vaak heel creatief. Er zitten veel kunstenaars, tekenaars, en schrijvers tussen. Velen zijn zelfstandige, en hebben van hun hobby hun vak gemaakt.

Ik zou je willen aanraden: kijk goed naar je kindje, naar wat hij aangeeft. Laat je leiden door wat hij nodig heeft, en niet door wat anderen zeggen. Probeer toch al te beginnen met logopedie, en wacht hiervoor niet op een diagnose, dat duurt veel te lang. Laat je niet leiden door angsten, en denk vooral in mogelijkheden. Ik wil niet bagatelliseren, maar een mens lijdt toch vooral onder het lijden dat hij vreest. En vertrouw op je eigen moedergevoel!

Laat alsjeblieft geen ABA (Applied behaviour analysis oftewel toegepaste gedragsanalyse, een vreselijke vorm van gedragstherapie) bij je kindje toepassen. Autisten die dit hebben ondergaan vinden het een ernstige vorm van psychische mishandeling.

Lottedekort

Lottedekort

06-10-2019 om 22:28

Wiesje en loepsie

Zou het leuk vinden van jullie te horen we praten toch al een tijdje samen in dit forum wat ik erg prettig vond.

Ik plaats mijn update van gisteren gewoon nog een keer dat hij niet naar de achtergrond verdwijnt.

Fijn om weer eens een update van jou te horen. Zo te lezen heb je veel moeten verwerken en ik vind dat heel knap hoe je daarmee omgaat. Ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid hebben over jullie zoontje en wat er evt scheelt? Snap dat jullie door alles wat gebeurt is de kinderwens even in de koelkast parkeren. Je kunt niet meer doen dan je zoontje zoveel mogelijk stimuleren en helpen in z'n ontwikkeling. Ik heb geen enkele twijfel dat jullie daar alles aan doen! En onthoud bovenal dat je zoontje goed en perfect is zoals hij is!

Hier ook weer wat ups en downs gehad het laatste halfjaar. Maar de laatste weken gaat het eigenlijk heel goed. Vorige week zijn we weer naar consultatie bureau geweest omdat mijn dochter 2 jaar en 3 mnd is nu. Ze vonden haar erg vooruit gegaan in 3 maanden tijd. Wat ik zelf ook merk eigenlijk. Ze maakt steeds meer 2 woord zinnetjes. "papa boven", "ijsje eten", mama openmaken " en van de week zei ze zelfs" mama, bejenouw "(mama waar ben je nou?) dus dat is top. De uitspraak is nog wel slecht. Ze maakt veel klanken in dr keel. M'n moeder noemt het een Drenths accent ha ha. Dus ze zegt au-o ipv auto. Etc. Daarom toch eens informeren bij een logopedist wat we hiermee kunnen /moeten. Heb alleen nog korte intake gehad dus hier kan ik nog weinig van zeggen.

Ze zegt nu sinds een week of 3 ja en nee. Dat is ook echt nieuw. Niet altijd gericht. Nee wel haha... Ze heeft wel een sterk eigen willetje en ik weet niet altijd wat ik daarmee aan moet wb opvoeden. Misschien onderschat ik haar vaak... En ben dan te makkelijk als ze driftbui krijgt ofzo. Omdat ik dan geneigd ben te denken dat ze het toch niet zal begrijpen en geef makkelijk toe. Eigenlijk niet goed. Dus hier wil ik wel graag advies in. Heb bij het consultatiebureau gevraagd of dat kan. Is mogelijk dus moet nog afspraak plannen.

Ze is ook veel aanhankelijker geworden wb kusjes geven en knuffelen. Heel fijn is dit.
Ik blijf gewoon onzeker merk ik. Dat gaat niet zomaar weg.

Fransien

Fransien

06-10-2019 om 23:00

Uitspraak

Er is een gouden regel dat kinderen tot twee en half alleen voor de moeder verstaanbaar zijn, kinderen van drie alleen voor de familie, kinderen van vier voor iedereen.
Dat Drentse accent is prima, niet alle letters kunnen uitspreken ook. Het woordje nee is heel herkenbaar.
Ze is uit haar cocon aan het komen en begint de wereld te verkennen. Geniet er van!

_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

07-10-2019 om 16:36 Topicstarter

Jeetje...

Ok, ga echt niet op alles antwoorden, want wat een reacties weer... Het zit me wel dwars dat ik een klein beetje afgemaakt wordt hier. Iedereen heeft immers zijn eigen gevoel en reden om met zaken om te gaan. Waarom wordt dit niet gerespecteerd? Ik volg mijn buikgevoel en wat ik tot nu toe geleerd heb is dat dat ook het beste is dat ik kan volgen. En dat ga ik ook doen. Ook al ga ik nog 10 genetische testen laten doen of ABA of weet ik veel wat... Anderen moeten me niet zeggen wat ik ga doen. Ik ben op pad met mijn zoontje. We hebben begeleiding, het gaat goed met hem.
En een keuze voor een tweede is ligt voor iedereen ook heel anders. Is een 2de kind met autisme het einde van de wereld? Nee, dat waarschijnlijk niet... Maar ik wil ook wel weten óf ik dat aankan. En dat heb ik voor mezelf nog niet uitgemaakt. En alles dat me gaat helpen met die keuze grijp ik ook met 2 handen. Dit is geen aanval op ouders die denken dat ik “een kind met autisme” niet goed genoeg vind ofzo, dit is puur mijn persoonlijke keuze. Ook al kreeg ik op een briefje dat mijn volgend kindje perfect “in orde” is, dan wist ik het eerlijk gezegd ook nog niet. Mijn hoofd heeft veel te verduren gehad, dus mag ik aub twijfelen?

En voor alle mensen die 10/10 hadden tijdens hun examen biologie: Lees de uitleg van V@@s. Want dát is hetgeen waar ik over spreek.

Uiteindelijk ben ik dit topic gestart om ervaringen op te doen, om lotgenoten te leren kennen. Én vooral voor andere ouders te laten weten waar dit “verhaal” gaat eindigen. Welke diagnose gaat volgen... Want ik ben ook iemand geweest die heel het internet heeft afgelopen in de hoop toch maar ergens te vinden wat er kan zijn in mijn zoontje. Maar elk topic daarover bloedt dood. Dus ik wil niet dat dat met dit topic zou gebeuren.

_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

07-10-2019 om 17:00 Topicstarter

@lottedekort

Hey Lotte!

Sorry voor mijn voorgaande epistel, maar het zit me gewoon dwars. Vroeger konden we gewoon lekker wat kletsen en onze zorgen uiten, maar dat is precies niet meer zo evident. Daarom dat ik ook wat afscheid genomen heb van dit forum, maar ik had me zeker voorgenomen om de nieuwigheden zeker te plaatsen.

Maar wat doet je dochtertje het ongelooflijk goed seg! Echt super dat ze al 2woordzinnetjes spreekt! Als ik jou verhaal hoor zou ik denken dat logo heel wat gaat doen. Toch als het puur om de uitspraak gaat.
Hier nog steeds geen echte woorden. Hij begint wel wat klanken te imiteren. Als ik bv. “Koekoek” zegt zegt hij: “Kaka”. Het lijkt ook als hij dingen nazegt maar met andere klanken’ “Een, twee, drie” is bv. “Ee, waa, ooh”. Hetzelfde ritme, andere klanken. Hij begint ook gebaren te imiteren dus dat maakt me ook erg blij. Verder is het duidelijk dat zijn taalbegrip veel gebeterd is. Nu blijft de vraag of het soms niet begrijpen of koppigheid is 😁

Ook super dat ze ja en nee kan zeggen! Daar ben je al veel mee he! Mijn zoontje schudt wel nee met zijn hoofd als hij iets niet wil. Meestal als je hem iets aanreikt dat hij niet wil, dan duwt hij jouw hand weg en schudt hij nee. Een ja hebben we nog niet gezien hier. Maar hij maakt zich op veel manieren duidelijk, dus veel frustraties zijn er voorlopig nog niet. Hij neemt ons mee naar wat hij wil of reikt naar hetgeen hij wil. Dat reiken doet hij op zijn eigen manier, hij strekt zijn arm uit en en drukt dat zijn hand naar onder. Hij wijst dus eerder met zijn pols. Ik noem het de omgekeerde Spider-Man 😂

Mja, dat opvoeden niet simpel. Ik vind het ook echt niet gemakkelijk, en ik moet zeggen dat ik misschien toch ook wel eens te snel toegeef. Bv. Als hij een koek wil voor het eten durf ik hem wel eens een stukje te geven omdat ik het dan zielig vind om dat te weigeren omdat dat iets is dat hij kan duidelijk maken. Maar ik weet ook wel dat dit niet de juiste houding is. En het ligt ook wel altijd een beetje aan mijn gemoed hoor 🙈 Het is zeker niet zo dat ik nooit nee zeg. En boos is hij dan wel, de typische peuterboosheid en dan gaat hij op de grond liggen. Gelukkig duren zijn buien niet lang. Wij zijn ook de ImPACT-training aan het volgen. Training die ouders aanleert hoe het sociaal en spelgedrag van hun kind met (vermoedens van) ASS te stimuleren. Blijkbaar gaat het ook nog gaan over hoe om te gaan met ongewenst gedrag dus ik ben eens benieuwd.

En ook geweldig dat je dochtertje veel aanhankelijker is geworden! Dat merk ik hier ook wel. Hij heeft er ons graag bij en hij reikt ook vaker zijn armpjes uit om gepakt te worden. En op commando krijg is ook een kusje 😉 Dat doet ons moederhart goed hé, want daar hebben we zo lang op moeten wachten.

En die onzekerheid, heel normaal dat die nog niet verdwenen is. Je hoofd heeft ook veel te verduren gehad he. En stapje voor stapje krijgt alles wat meer vorm en stapje voor stapje zal die onzekerheid ook wel wat wegebben. Maar dat heeft tijd nodig. En hoe de toekomst er ook uitziet, alles zal zijn wegje wel vinden.

Merci trouwens voor je lieve post en ik ben echt heel erg blij dat het goed gaat met jou en je dochtertje! Je mag fier zijn op haar en op jezelf! 😘

Dag boek

Het is hier altijd een kritisch ouderforum geweest. Een ieder draagt bij en brengt argumenten mee. Het spreekt vanzelf dat jij beoordeelt wat jij er uit haalt voor jezelf. Je kunt echter, op een forum, niet bepalen wat mensen voor kritische gedachten inbrengen.
Het is geen dagboek.

Pennestreek

Pennestreek

07-10-2019 om 17:23

Wiesje

niemand 'maakt je af hier'. Dat is echt jouw eigen (over)gevoeligheid. Wat ik denk te zien is dat je de focus legt op het achterhalen van het waarom. Terwijl op dit moment begeleiding organiseren naar mijn idee het belangrijkst is (zie ook de reacties van Fransien en hetgeen Lotte haar dochtertje bereikt met logopedie). Dus daar wijs ik je op.

En je maakt een opmerking over niet aan een tweede durven te beginnen. Als mogelijke erfelijkheid je tegenhoudt, en het is niet erfelijk maar een toevallige mutatie bij je zoontje, is dat toch eeuwig zonde? Ik heb bovendien in de familie ervaring met een moeizaam pratende oudste, die zich optrok/meedeed met de tweede. Ik denk omdat ze samen ook moesten kunnen communiceren, en de jongste snapte natuurlijk niet zo makkelijk als mama wat oudste wilde of bedoelde. Natuurlijk speelde de ontwikkeling van de hersenen ook mee, maar het viel gewoon op dat het proces sneller verliep.

En nog even over 'vroeger konden we gewoon lekker kletsen', dit is een openbaar forum, dus geen privéconversatie. En nogmaals, mensen die hier reageren doen dat omdat ze het beste met je voorhebben, niet om je neer te sabelen of zo.

Opvoeding

Opvoeden met de onderbuik kan lelijke constructies opleveren. Een ouderwetse pedagogiek die uitgaat van regeltjes zonder de context en tot onnodige frictie kan leiden.
Als een kind honger heeft, zeker zo'n kleintje geef je het wat te eten. Het idee dat je dan 'nee' moet zeggen vanwege karaktervorming of wat ook spreekt helemaal niet vanzelf. Driftbuien uitlokken bij een kind met mogelijk autisme lijkt me niet de weg te gaan.
Consequent zijn betekent voor mij en mijn kinderen, met autisme, dat ik voorspelbaar ben in wat ik hen aanbied aan voedsel, drinken en zorg en dat ik er voor hen ben.
Ook als ze honger hebben.

Niet dat ze mij uit wat voor opvoedingsprincipe dan ook zouden moeten gehoorzamen. Als kinderen honger hebben en het eten is bijna klaar dan gaf ik ze vast wat fruit en rauwe groente. Het gaat er om dat ze gezonde dingen binnenkrijgen waar ze van groeien, niet of ze het precies op de geplande tijd gehad hebben. Honger kent geen klok, hoewel je met tijdig aanbieden veel honger kunt voorkomen.

Begeleiden bij autisme vraagt vooral voorspelbaarheid en met name responsief ouderschap, observeer wat je kind van jou nodig heeft en bied dat aan.

_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

07-10-2019 om 18:18 Topicstarter

@AnneJ

Je hebt gelijk, dit is geen dagboek. Maar de toon is anders sinds ik het woord “geneticus” heb gebruikt. En dat heeft blijkbaar mensen tegen de borst gestoten. Jammer, maar deze stappen ondernemen is mijn persoonlijke keuze. Net zoals opvoeden met de onderbuik. In theorie verloopt alles zoals het hoort. In de praktijk niet.

_-Wiesje-_

_-Wiesje-_

07-10-2019 om 18:20 Topicstarter

@Pennestreek

Inderdaad, wat jij DENKT te zien. Ik wil niks achterhalen, ik wil handvaten met het maken van de juiste keuze. De juiste keuze voor ONS gezin.

Pennestreek

Pennestreek

07-10-2019 om 18:27

Dan heb ik dat dus verkeerd gezien

Even goede vrienden, maar geen reden om dan te stellen dat je wordt afgemaakt hier. Ik vind dat buitenproportioneel taalgebruik en voel me daar zeker door aangevallen.

Lanza

Lanza

07-10-2019 om 18:31

Wat ben je

negatief, volgens mij probeert iedereen alleen met je mee te denken. Als er iets in je verhaal inconsistent is dan komen daar opmerkingen over, dat is logisch, maar niet om jou af te maken, maar omdat mensen je verhaal beter willen begrijpen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.