Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Mare

Mare

13-10-2019 om 12:48

Soort ‘onderhuur’: wel inschrijven gemeente?

Om periode (ca. een jaar) te overbruggen tussen datum dat ons huidige verkochte huis opgeleverd moet worden, en ons nieuwe huis klaar is zijn we op zoek naar een tijdelijk huurhuis.

Op een oproepje op een FB forum van dat gebied kwam een mooie reactie die ons erg fijn zou passen. Groot genoeg dat we al onze spullen kunnen meenemen en niet separaat hoeven op te slaan, dicht bij het nieuw te bouwen huis en een faire huurprijs/maand.
Helemaal fijn dus, alleen zit er een ingewikkeld kantje aan.
Het huis is nieuw gebouwd, eigenaar heeft er maar kort gewoond en werd toen voor werk uitgezonden naar buitenland. Hij wil graag dat huis niet onbewoond is, en dat hij via huur inkomsten heeft om de hypotheek te dekken.
Volgens regels van de gemeente mag je de 1e twee jaar na bouw je huis niet verhuren of verkopen. Hij geeft aan ivm zijn beroep (militair) dispensatie te hebben verkregen van de gemeente dat hij niet zelf hoeft te bewonen.

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Ik wil het wel bij de gemeente navragen, maar ook geen slapende honden wakker maken natuurlijk..

Hij stelt voor dat we het ‘huisoppas’ noemen, maar dat we niet melden dat we dus eigenlijk huren. Heeft iemand ooit iets dergelijks afgesloten en wil zo’n op te stellen overeenkomst met ons delen?
Ook stelt hij voor een borg van 2 maanden huur. Dat lijkt ons niet onredelijk. Alleen vinden wij de voorgestelde termijn om de borg + eerste maand huur (ruim 3.000 euro) een week vóór we de sleutel krijgen wat riskant. Zijn er manieren om de borg in bv een bankgarantie te zetten? Zo heeft hij zekerheid, en wij ook.

We waren erg blij met deze oplossing die ons top zou passen, maar willen ook niet in een heel lastige situatie belanden...

Anyway, benieuwd naar jullie input!
Dank alvast!
Mare

Oppas

Het is niet helemaal helder. Als deze verhuurder zegt een compensatie te hebben vanwege zijn werk zou het geen probleem moeten zijn om je in te schrijven bij de basisadministratie. Ook dat geld een week voor overdracht klinkt niet erg goed. Dat zou ik bespreekbaar maken bij deze verhuurder, dat je begrijpelijkerwijs meer zekerheid nodig hebt en zonodig betaal je een extra set sleutels als dat het probleem is. Je wil ook nog wel even langskomen om zelf de sleutels voor hem te kopieren.
Verder kun je ook overwegen om je vast in te schrijven op je nieuwe adres. Als de gemeente die overschrijving accepteert kun je een postdoorstuurregeling aangaan en dan zit je ook goed.
Een tijdelijke regeling moet mogelijk zijn als je tussen twee huizen inzit.

mirreke

mirreke

13-10-2019 om 13:50

Zeker weten geen oplichting?

Hebben jullie nagetrokken of het huis daadwerkelijk van deze eigenaar/verhuurder is?

Hier ooit meegemaakt dat dochter een ideale woonruimte dacht te hebben gevonden, maar deze persoon woonde ook in het buitenland. We hebben toen e.e.a. gegoogeld. Dit is een standaardconstructie voor oplichting.

vlinder72

vlinder72

13-10-2019 om 13:58

Expatregeling

Huren van mensen die tijdelijk uitgezonden worden naar het buitenland mag bijna van alle banken.

Het wordt de expatregeling genoemd. Ik kan mij voorstellen dat de gemeente daar dan ook wel akkoord mee gaat.

mirreke

mirreke

13-10-2019 om 14:23

Nou, expatregeling

Als het allemaal above board is via een expatregeling, kun je vaak zelfs via je eigen bank verhuren, zie bijvoorbeeld hier: https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/jouw-hypotheek/betalingsachterstand-voorkomen-inlopen/hypotheek-niet-meer-kunnen-betalen/tijdelijk-woning-verhuren/index.html.
Je mag het ook zelf doen maar iig wordt het allemaal netjes geregeld, en mag de huurder zichzelf gewoon huurder noemen en zich inschrijven.

Deze verhuurder stelt voor het huizenoppas te noemen, en wil pas 1 week vantevoren de sleutelovergave en huurbetaling regelen.

Ik vind het fishy.

mirreke

mirreke

13-10-2019 om 14:32

Ik zeg het verkeerd

Deze persoon wil de borg en 1e maand huur ontvangen 1 week vóórdat de nieuwe huurders te sleutel ontvangen...

Mare, is al afgesproken HOE je die sleutel dan zou krijgen?

Enfin, het voorstel van huizenoppas doet een beetje denken aan anti-kraak. Dat heet ook geen huur maar gebruiksovereenkomst. Je mag je dan gewoon inschrijven.

Enkele vragen: Als ik het goed lees is hij al in het buitenland. Hoe is het contact gegaan, allemaal op afstand en bv. via facebook en mail? Heet hij voorgesteld te skypen en heeft hij een nummer gestuurd voor bv. whatsapp?

Huur is huur, maakt niet uit hoe je het noemt

Huur is huur. Het maakt niet uit hoe je het noemt.

Als jij in iemands huis woont en jij betaalt daar voor, dan is dat huur. Als jij in iemands huis woont en die persoon betaalt JOU, dan is dat huisoppas. Heel simpel. Het kan de huurcommissie of de rechter echt niets schelen hoe je het noemt, ze kijken wie er geld betaalt aan wie.

Bij antikraak is de bewoning zelf 'om niet', en wordt er uitsluitend betaald voor gas/water/licht/andere diensten waarvan de beheerder glashelder kan aantonen dat deze kosten gemaakt zijn.
https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/hoe-voorkom-je-dat-een-anti-kraakbewoner-aanspraak-kan-maken-op-huurbescherming/

Ik vind het erg fishy, die vent. In het meest positieve geval is hij alleen maar onbekwaam en niet kwaadwillend. Maar je hebt niet alleen met deze vent te maken, maar ook met z'n hypotheek. SOMMIGE huurcontracten kunnen worden toegestaan door de bank, maar het huurcontract dat je 'krijgt' van de huurcommissie als je je nep-oppas-contract laat omzetten in een huurcontract is vrijwel zeker niet toegestaan door de bank (o.a. omdat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is tenzij expliciet en conform bepaalde wettelijke grenzen anders overeengekomen). Het bestaan van zo'n nep-oppas-contract is al contractbreuk naar de bank toe. En huur breekt geen hypotheek, helaas...

rutiel

rutiel

14-10-2019 om 12:15

Ervaring zoals Mirreke

Onze zoon had ook zo'n fantastisch "aanbod". Schijnt inderdaad een lucratieve vorm van oplichting te zijn: borg innen voor een woning die helemaal niet beschikbaar is. Oppassen dus.

Iets te vrolijk

'Als het allemaal above board is via een expatregeling, kun je vaak zelfs via je eigen bank verhuren, zie bijvoorbeeld hier: https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/jouw-hypotheek/betalingsachter....
Het is niet zo dat de bank dan een verhuurder gaat zoeken. Ze regelen alleen alles netjes met de hypotheek.
Ik heb zelf zo 2 jaar mijn huis verhuurd. Besefte pas vlak voor vertrek dat de bank akkoord had moeten gaan en die ging toen moeilijk doen. Maar het is goed gekomen, ook met de huurders. we hadden wel een soort waarnemer, iemand die de sleutel van de woning had en waar ze naartoe konden bellen als bijvoorbeeld de waterleiding was gesprongen. Dat voelde voor beide kanten veilig.

Tsjor

verschil

Het is één ding als je de intentie hebt om te verhuren voor bepaalde tijd, je plukt van internet een huurcontract voor bepaalde tijd, en je vergeet alleen maar de bank in te lezen.

Het wordt iets heel anders als je de intentie hebt om alle huurrecht en huurbescherming te omzeilen, je plukt van internet een bruikleencontractje zonder einddatum en 'per direct opzegbaar' (want zo zitten bruikleencontracten nu eenmaal in elkaar), en je vervangt de woorden 'om niet' met een geldbedrag. Wat je dan hebt hebt is een huurcontract zonder einddatum en zonder rechtsgeldige opzegtermijn. Voor onbepaalde tijd dus. Het risico voor de bank is dan veel hoger. En als huurder loopt je een groot risico dat de verhuurder je verrast met onredelijke verwachtingen of zelfs dat deze zich gaat wenden dus buitenwettige middelen.

Kadaster

https://www.kadaster.nl/producten/woning/eigendomsinformatie

Kost, volgens de site, 2,60 euro. Lijkt me hier goed besteed.

juf Ank

juf Ank

14-10-2019 om 13:37

uh...

is twee maanden borg tegenwoordig normaal? het was toch een maand meestal? Ik vind het nogal wat allemaal.
Maar betalen een week voor de sleuteloverdracht zou ik niet accepteren. Gelijk oversteken. Ik ben ook erg benieuwd hoe je de sleutel krijgt.

mirreke

mirreke

14-10-2019 om 14:05

Twee maanden

is inmiddels heel normaal... helaas.

Verder een link over rental scams...

https://www.rentecdirect.com/blog/rental-scams-how-to-spot-them-and-stop-them/

Er zijn veel eigenaren/verhuurders die dan in het buitenland zijn enz. enz.

Mare

Mare

14-10-2019 om 21:14

Supergoed, jullie reacties!

Jullie argwaan wakkert ook die van ons verder aan.. heel goed die kritische blik en praktische raad. Nu pas net thuis, ik ga het morgenavond even allemaal goed doornemen en opvolgen. Zal jullie op de hoogte houden!

Mare

Mare

27-10-2019 om 19:41

Even een update

Inmiddels zijn we wat verder, en gelukkig zijn het goede ontwikkelingen.

We weten inmiddels zeker dat hij daadwerkelijk de eigenaar is van de woning. Ook hebben we de woning bezichtigd. Bij de gemeente gecheckt: we kunnen ons idd inschrijven, mits met formele toestemming van hem als eigenaar, en gecheckt dat hij idd dispensatie heeft om huis zelf te bewonen ivm uitzending naar het buitenland.
Ook geeft gemeente aan dat zij zelf niet handhaven noch controleren op (onder-)huur. We hebben een paar keer gebeld, en dit bij verschillende ambtenaren gecheckt. Zij geven hetzelfde aan - willen dit alleen niet per mail bevestigen.

We hebben zelf een overeenkomst opgesteld, hij is daarmee akkoord. Enige open stukje is nog hoe we de borg gaan doen omdat wij die niet aan hem willen overmaken maar via bv een bankgarantie oid willen regelen. De 1e maand huur maken we ter plekke over als we ín het huis staan met de sleutel. Ook dat was geen issue.

Het lijkt erop dat we hier uit gaan komen. En dat is fijn want het past ons ook goed, en is een fijn huis om als ‘tussenwoning’ te hebben. Dank voor jullie kritische blik, we hebben daardoor n aantal zaken aangescherpt/aangepast en dat geeft veel meer rust!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.