Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marianne

Marianne

20-05-2019 om 03:35

Gouden tip rugpijn

Iemand nog werkbare tips bij flinke rugpijn?
Ik loop hier nu al lang mee en alle voor de hand liggende tips en trucs lijken niets uit te halen, zooltjes, osteopathie en pijnstilling (huisarts) ook niet.
Ik begin er aardig moe van te worden. (letterlijk en figuurlijk) Wie heeft ervaring?


Daan

Daan

10-10-2019 om 15:47

Gouden tip rugpijn

Hoi Marianne

Rugpijn is een zeer vervelende kwaal. Met name lage, zeurende rugpijn. Mijn moeder heeft er ook al jarenlang last van, bij dokter langs geweest meerdere keren, maar doktoren geven alleen maar medicijnen. Tramadol wel te verstaan, een zeer sterke pijnstiller. Zelfs bij het gebruik van de medicijnen heeft ze er nog dagelijks last van. Een aantal dingen die in ieder geval goed hebben geholpen bij haar zijn het volgende:

Sporten. Met een fulltimebaan en 3 kinderen heeft ze nooit de tijd gehad om goed haarzelf te zorgen. Na deze fase heeft ze de stap gezet om naar de sportschool te gaan en dat heeft haar goed gedaan. Wanneer ze geen tijd of zin heeft om te sporten, probeert ze flinke stukken te wandelen met de hond.

Oefeningen tegen rugpijn. Ik adviseer je om video's van Dr. Eric Berg hierover te kijken.


https://www.youtube.com/watch?v=o9jyE-Dcjkk,

https://www.youtube.com/watch?v=eDIrsV01SLI. Sowieso kan ik je aanraden om Dr Eric Berg te volgen wat betreft gezondheid.

Staand werken. Met haar kantoorbaan heeft ze al jarenlang zittend gewerkt. Op een gegeven moment kwam de stekende pijn weer naar boven en moest ze in een apart kamertje liggen om bij te komen van de pijn. Toen is er besloten dat ze moest werken met een zit-sta tafel en dat heeft haar enorm goed gedaan. Omdat ze 1 keer in de week ook thuis werkt, heeft ze ook een zit-sta bureau gekregen voor thuis. Ik kan je deze tafels aanraden: https://kantoormeubelencenter.nl/werkplekken/bureautafels/verstelbare-bureaus. Hierbij ook een onderzoek van Harvard wat betreft staand werken: https://www.health.harvard.edu/blog/the-truth-behind-standing-desks-2016092310264. Belangrijk is om niet plots de hele dag staand te werken, maar het geleidelijk op te bouwen.

Dieet. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar sinds mijn moeder gezonder is gaan eten heeft ze klaarblijkelijk minder rugpijn. Ik geloof dat dit komt omdat ze beter in haar vel zit door gezond te eten en daardoor minder last heeft van haar rug. Of het eist in ieder geval minder aandacht op. Daarbij wil ik ook gelijk zeggen dat je mindset heel belangrijk is. Als je rugpijn hebt en daar alle aandacht op gaat vestigen, dan zal je ook altijd rugpijn hebben en slachtoffer zijn van je eigen rugpijn. Probeer de focus te verleggen op positieve dingen en je zal zien dat dat de overhand neemt. Hier vind je een interessant artikel daarover: https://bodyinmind.org/mindset-chronic-low-back-pain/.

Wat tot slot ook kan helpen is zo nu en dan je rug goed laten masseren bij een professionele masseur of fysio om de rug goed soepel te houden. Af en toe een sauna pakken kan je ook goed doen. Maar vooral goed en veel bewegen om je lichaam, en met name je rug, soep te houden.

Sorry voor het hele verhaal, maar ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Marianne

Marianne

12-10-2019 om 02:54

Daan

Dank voor je uitgebreide reactie!
Ik zal je tips goed gaan bekijken, helaas kan ik nog steeds genoeg tips gebruiken...

Meer tips

Bij Ikea kan je combi maken van geschikte afmeting blad met elektrische bediening en een onderstel tot wel 125 cm hoogte voor helft prijs link hierboven.
Man heeft ook een rugklacht en staat vaak te vergaderen. Door bureau na afloop in sta - stand te zetten, kan de stoel ook onder het blad geschoven worden.

Verder kocht hij ook een beurer shiatsu zitkussen; een verplaatsbaar rug enof nekmassagesysteem, wat op een stoel gezet kan worden. Hij vindt het heerlijk en het werd aanbevolen door de fysiotherapeut; masseur bij de hand.
PS die bij de Otto is het goedkoopst.

Daan

Daan

17-10-2019 om 09:47

Flanagan

Ik heb ook bureautafels en stoelen bekeken bij de Ikea, Kwantum etc. Stuk goedkoper vaak, maar helaas zit hier dan ook veel meuk tussen. Als je echt rugklachten hebt, kan je beter investeren in een goede tafel/stoel. Wat stoelen betreft kan ik je het merk Interstuhl aanraden. Een wereld van verschil met een stoel van kwantum o.i.d.

Thanks voor de tips wat betreft de shiatsu zitkussen. Klinkt interessant!

Tevreden

We hebben een Bekannt onderstel en een Skarsta blad. Totaal 125 cm hoog.
Of het meug is? Wij zijn nul ca 6 mnd tevreden.

Bij grote bedrijven is de trend flexibele werkplekken volledig ingeburgerd. Als man op het werk achter een zit stabureau wilt werken, moet hij er eerst één op tijd reserveren! Er is momenteel een tekort aan dergelijke voorzieningen, dat schiet gewoon niet op.
Verder snap ik het best dat man het liefst thuis werkt; geen gedoe met reserveren en hij kan gewoon zijn eigendommen op bureau laten liggen . Maar ja, je moet ook geregeld je gezicht laten zien...

Zijn collega met lage hernia, kreeg toendertijd een op maat gemaakte stoel. Maar tegenwoordig zijn bedrijven minder scheutig; een goede stoel staat op de verlanglijst.

Een goede stoel is zeker prettig. Maar wie van zijn rugpijn af wilt, heeft ook vaak baat bij variatie; steun door goede zit, maar ook bewegen. We zijn al blij dat een operatie van de baan is.

Marianne

Marianne

17-10-2019 om 14:16

Flanagan

Jij ook super bedankt.

Een (klein) kussen heb ik besteld, ben erg benieuwd. Partner masseert graag maar zijn zin is duidelijk aan het verdwijnen en ik wil niet teveel dat het een 'moeten' blijft.

Naar mijn zitten hoef ik niet te kijken want zitten is echt zwaar dus dat mijd ik zoveel mogelijk.
Autorijden kom ik niet helemaal onderuit dus ik ga weleens kijken naar een lendesteun oid.

Ik probeer te staan dus, helaas lukt me dat niet in alle situaties, op mijn werk is zeker geen sta bureau mogelijk helaas. Thuiswerken ook niet, zou ideaal voor me zijn.
Voordeel is wel weer dat ik redelijk veel in beweging ben op werk en dat is juist weer fijn, al blijft het zwaar.

Nog even een reactie op de eerdere reacties in dit draadje: de meesten drongen aan op diagnostiek.
Echter wordt dit momenteel nog maar zelden gedaan, deze klachten zijn algemeen en een oorzaak wordt meestal niet gevonden. (uiteraard worden bepaalde ernstige aandoeningen wel uitgesloten)
Foto's worden meestal ook niet gemaakt omdat de uitkomsten weinig waarde hebben. Bij mij was op foto wel artrose te zien maar verband met klachten zou minimaal zijn over het algemeen. (veel mensen met tekenen van artrose hebben geen klachten en vice versa)

Blijft voor mij wel frustrerend, klachten blijven (ook met fysio) en toch blijf ik me afvragen waar het nu vandaan komt. Algemene uitlokkingsfactoren zijn bij mij niet van toepassing. (ben verder redelijk fit, beweeg voldoende, eet gezond, geen overgewicht of veel zitten enz)

Anca

Anca

17-10-2019 om 14:53

Alexandertechniek?

Ik doe alexandertechniek tegen rugpijn. Het is een soort bewegingsleer, maar je hoeft geen oefeningen te doen (behalve elke ochtend even op je rug liggen). Het werkt bij mij heel goed. Ik ben vrij sportief, en na een paar lessen merk ik altijd dat mijn prestaties flink vooruitgaan doordat ik beter en soepeler beweeg, dat is een leuke bijkomstigheid. Ik heb ooit een reeks lessen gevolgd, nu neem ik heel af en toe nog een paar opfrislessen en dan ben ik ook vrijwel onmiddellijk weer van mijn pijn af.

Zie Wikipedia en https://alexandertechniek.nl/vind-een-leraar/

Marianne

Marianne

17-10-2019 om 15:34

Bleeh

Anca, ik woon in een uithoek
Hier dus geen therapeut. (of nog niet gevonden)
De dichtstbijzijnde is voor mij te ver omdat ik dan te lang in auto moet zitten... Dat lukt me nu niet.
Het klinkt wel interessant!
Ik zal me er zeker eens in verdiepen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.