Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kers

Kers

31-10-2019 om 21:17

Recycle systeem voor buiten?

In de buurt wordt sinds kort naast oud papier en glas nu ook plastic, textiel en restafval apart ingezameld.

Voor oud papier en glas hebben we twee shoppers aan de cv hangen. Maar als ik de hoeveelheid plastic inschat, dat is behoorlijk wat in een week en de ruimte binnen is beperkt. Dat wil ik niet allemaal in huis opslaan. Hoeveel restafval wij in de week produceren, geen idee.. Textiel zal niet veel zijn (we geven bijna alles al door voor een tweede ronde).

Gelukkig is er buiten een overdekt klein platje dat bereikbaar is vanaf de openbare weg/stoep/groen (in de praktijk is er eigenlijk geen duidelijke afscheiding). Daar is wel plek.

Ik denk dat we een systeem/oplossing zoeken dat stapelbaar is (vanwege de beperkte ruimte) of misschien in 1 stuk met 3 (of 4) vakken voor deze 3 (of 4) groepen dan wel makkelijk uit te breiden is, niet te duur (om makkelijk te vervangen als iemand het 'meeneemt' (of dat niet te uitnodigend is om mee te nemen) en dat in weer en wind buiten kan.

Wie heeft daar ervaring mee (goed of slecht)?

Floria

Floria

01-11-2019 om 07:20

Hoe vaak

Kun je plastic maar 1 moment kwijt? Het wordt inderdaad veel. Ik heb een grote zak in de keuken hangen en die breng ik weg als hij vol is. Om de dag ongeveer is hij vol. Is hij vol en kan ik niet, dan gooi ik hem even in de achtertuin.
Voor papier hebben we oude dozen in een kast, dus niet in de keuken, en van glas staan er hooguit 3 potjes. Die neem ik meestal mee als er 2 of 3 zijn.

Als je het buiten verzamelt, verzamel je het dan eerst binnen, of moet je voor ieder klein dingetje naar buiten?

Floria

Floria

01-11-2019 om 07:28

Oja

Ik denk dat bij zowel een stapelbare oplossing als een ding met vakjes het lastig wordt dat plastic veel harder gaat dan glas bijvoorbeeld en dat die dingen nooit tegelijk vol zijn. Een ding met vakjes klinkt ook niet zo groot.

Flavia

Flavia

01-11-2019 om 08:34

begin bij de bron ipv een 'end of pipe' oplossing

Ik merk dat als ik heel erg op mijn plastic let ik veel minder afval heb dan wanneer ik het laat versloffen.
In perioden dat ik er op let kom ik met 1 vuilniszak per maand (gezin van 2 personen) plastic uit, anders 1 per week.
Ik neem geen plastic zakjes meer mee uit de supermarkt, neem mijn eigen potjes en bakjes mee naar de markt en koop minder, dan wordt er maar water of thee gedronken ipv sap. Pakjesdrinken en kleine flesjes komen er hier niet meer in en dat scheelt heel veel.
We eten dan minder / geen vlees, geen voorverpakte groenten, brood haal ik dan in mijn broodzakken.
Is iets meer voorbereiding voor ik boodschappen ga doen en wat meer tijd tijdens het boodschappen doen maar het beperkt het aanbod aan de afvalkant.

Jasmijn

Jasmijn

01-11-2019 om 09:08

het afval hier

Wij hebben voor het plastic inmiddels een grote container (kliko) gekregen. Het plastic gaat bij ons het hardst, ik ben altijd wel heel erg van platstampen, want die zakken zijn anders heel snel vol (en super licht, het is meer lucht wat er in die zak zit dan plastic) die zak gooi ik dan achter in de container in de tuin en 1x per 3 weken wordt de container geleegd.
Voor de andere dingen (papier een plastic ) heb ik in de bijkeuken een oud ladekastje staan (ongeveer 80 cm breed en 90m hoog. Er zitten 3 grote lades in en 2 kleintjes. In die lades gaan het oude glas en oud papier. (de andere lades worden hier voor andere dingetjes gebruikt, maar je zou natuurlijk het hele kastje hiervoor kunnen gebruiken) Vanaf de buitenzijde ziet het er niet uit als een mini-recycle station, maar dat is het eigenlijk wel. Kan je zoiets niet binnen neerzetten? Ik gruwel al bij het idee van permanent 2 shoppers aan mijn cv te hebben hangen, dat staat toch niet leuk?

En voor jouw oplossing buiten, ik heb wel eens plastic ladekasten gezien, of je haalt een oud ladekastje bij de kringloopwinkel wat je hier voor een beetje oppimpt en gebruikt?

Pirata

Pirata

01-11-2019 om 10:06

Kastje

Ik heb een (mooi) rekje in de keuken staan met daarin 2 (mooie) shoppers.
Dat is voor het glas en statiegeld.
Het papier en plastic gaat in een mooie metalen kist. Die wordt dagelijks buiten in de grote kliko's geleegd. Wij hebben namelijk een kliko voor papier en voor plastic. En nog een paar voor het groen. Biotroep verzamelen we in een schaal en die gaat meermaals per dag leeg in de groene bak.

Kers

Kers

02-11-2019 om 21:13

Dubio

In de buurt kunnen we altijd ons vuilnis kwijt (stadsbestuur heeft ondergrondse containers laten plaatsen). Daarom zijn er geen kliko’s nodig. Het komt zelden voor dat dat allemaal vol is. Als ik boodschappen ga doen, loop ik er langs en kan het glaswerk erin. Papier breng ik met de fiets weg.

Ik schat in dat de hoeveelheid plastic groter is dan de hoeveelheid papier. Dat moet je ergens kwijt en liever niet binnen. Ik heb al te weinig keukenkastjes en de muren worden al optimaal gebruikt voor opslagruimte... daarbij is het een open keuken, nog een kastjes, tasje, zakje, bakje.. het oogt rommelig. Het is een huis met veel(s te veel) raam en te weinig muur. Je zou ook kunnen zeggen dat we niet minimalistisch genoeg zijn ;@).

-Als je het buiten verzamelt, verzamel je het dan eerst binnen, of moet je voor ieder klein dingetje naar buiten-

Daar zeg je wat, nog helemaal niet aan gedacht. Dat wordt dus binnen verzamelen en elke avond (na het koken) naar buiten. Echt heel handig is dat ook weer niet. Voor je het weet, hangen die twee shoppers er wéér (inderdaad, zo ongezellig..).

Flavia, je hebt gelijk. groententasje heb ik al, broodtassen zijn nog niet in de buurt geintroduceerd en de plaatselijk buurtsuper verkoopt zelfs in plastic verpakte komkommers (nut ?).. minder plastic, dat wordt moeilijk. Maar wel goed om eens stil bij te staan. Dank je voor de tip(s). Als het even kan haal ik eieren op de markt en recycle ik de (opgespaarde) eierdozen. Over plasticloze alternatieven ga ik nadenken.

Zo als ik jullie nu lees, wordt er binnen verzameld om het daarna in een kliko weg te werken (waarschijnlijk omdat het aanbieden van vuil 1, 2 keer in de week kan, itt bij mij). Want als je je vuil eigenlijk altijd kwijt kan, waarom zou je dat nog buiten gaan opslaan. Dus, toch nadenken over een plek in huis.

Tijgeroog bedankt voor de link. Die bak lijkt wel voor buiten geschikt. Raar eigenlijk dat Ikea juist op dit deel zo weinig informatie/oplossingen voor de klant heeft.

Bedankt lieve dames!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-11-2019 om 21:51

Die bak van ikea

Die heb ik ook.
Ik heb echter een andere bak van ikea in mijn gootsteenkasje staan. (Eentje van 50 liter, daar past precies 1 zak in).
Daar mikken wij alle plastic in.

Ik heb juist mijn prullenbak afgedankt. Of nou ja in een klein kastje weggestopt.
Dat gaat namelijk veel minder hard, als je braaf papier, glas, plastic en groenafval apart doet. Dat is een 20 liter bakje geworden.

Het merendeel van dat afval ontstaat trouwens op de badkamer.

Wij doen het dus zo:
- big shopper voor statiegeld spul
- big shopper voor papier, die ik dus regelmatig in zo’n witte ikea bak leeggooi
- grote bak voor plastic (pmd) in gootsteen kast, als die vol is breng ik de zak naar de verzamelcontainer
- klein bakje voor etensresten aan de binnenkant van deur van dat zelfde kastje, die probeer ik minimaal om de dag leeg te gooien in de gft-container
- klein prullenbakje voor het overige afval, daar zit zo’n 20 liter zakje in en dat duurt ongeveer een week voor die vol is. Daarnaast nog zo’n zelfde bakje op de badkamer en wc. Die gaat soms sneller vol en soms ook niet, afhankelijk van de tijd van de maand.

Daarnaast een bak voor batterijen en klein elektrisch spul in de schuur.
En een bak voor glas.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.