Relaties Relaties

Relaties

Bregje

Bregje

25-10-2019 om 12:27

Ben er klaar mee! Ik moet altijd alles regelen en doen in huis en met de kinderen


Lanza

Lanza

27-10-2019 om 14:04

Goed dat jullie hebben gesproken

Wel echt bizar dat voorbeeld dat je geeft over het afscheid van die collega, dat hij alleen rekening houdt met zijn eigen werkagenda en verder niet. Alsof hij een vrijgezel is zonder kinderen. Het is tekenend voor hoe hij erin staat.

Die hele discussie over of mannen ook kiezen voor kinderen vind ik al net zo bizar, want ik zie om me heen alleen maar mannen die daar voor zichzelf erg goed over nadenken. En ook mannen met een heel sterkte kinderwens zie ik veel om me heen, dat staat verder los van de vrouw waarmee ze zijn.

Vrouwen heb je overigens ook in allerlei gradaties. Sommige weten van kleins af aan dat ze dolgraag moeder worden en zien dat als hun grootste taak in het leven. Maar je hebt ook vrouwen die geen kinderwens hebben, of hier sterk over twijfelen en alles daar tussenin.

Aagje

'Je zet hiermee (niet alleen hier, maar structureel) vrouwen in een heel bepaald daglicht (net omschreven) en mannen weg als willoze slachtoffers die geen keuzes hebben en in alles overgeleverd zijn aan de grillen van vrouwen.'
Daar heb je gelijk in, ik doe het vooral als tegengeluid tegen klagende vrouwen die zich slachtoffer voelen en die ondersteund worden doordat anderen onmiddellijk beginnen te roepen dat hij een hork, egoïst etc. is en dat hij dat huishouden dan maar moet doen.Maar niet iedereen die graag kinderen wil wil ook graag het huishouden doen. Bijvoorbeeld. Zorg is niet alleen de trap stofzuigen (wat ik eigenlijk nu moet doen). Zorg is ook zorgen voor genoeg inkomen, zodat je een trap hebt.
Ik kan me voorstellen dat de frustratie van Bregje ook zit in haar ontslag en nu nog niet echt aan het werk zijn wat ze graag wil doen of waarmee ze voldoende verdient. E n hij zou misschien wel weer minder willen gaan werken, maar ja, dat kan nu niet.
Gelukkig dat er goede afspraken gemaakt zijn, slim om bij je moeder te gaan studeren. En gelukkig dat hij geen hork, egoist etc. blijkt te zijn. Die zijn er helaas ook.

Tsjor

Aagje Helderder

Aagje Helderder

27-10-2019 om 15:34

Tsjor

Natuurlijk snap ik dat je dat expres doet. En tegengeluid is goed, ben ik ook voor. Maar karikaturen niet. En die karikaturen geef je je in mijn ogen veelvuldig. Ook nu weer als je spreekt over ‘klagende vrouwen’. Jij maakt er structureel een man-vrouwzaak van en leest er dingen in die er vaak helemaal niet staan.

Tegelijkertijd is het ook goed om onderliggende structuren over man-vrouwzaken bloot te leggen. In dit geval structuren die er aan bijdragen hoe er gedacht wordt over het krijgen van kinderen en het verdelen van zorg en arbeid. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dan lijk jij vooral uit te gaan van karikaturen en moedwillige manieren van doen dan van sociale conventies waarin mensen groot geworden zijn en waar zij hun ideeën vandaan gekregen hebben. Die zijn in mijn ogen vaak niet zozeer moedwillig maar meer mensen groot geworden met iets als dominant beeld van het goede/normale/hoe het hoort enzovoorts.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

27-10-2019 om 15:36

Bregje

Fijn dat je in ieder geval in gesprek kunt zoeken naar een oplossing voor jullie probleem. Het is een gezamenlijk probleem dat een gezamenlijke oplossing vraagt en ik hoop erg dat jullie die vinden.

Lanza

Lanza

27-10-2019 om 17:52

Ik heb ook

zo vaak geen zin om het huishouden te doen. Het is nou niet bepaald leuk, vind ik. Toch moet het gebeuren. Ook als je het grootste deel van het geld binnenhaalt (zoals ik). Ik vind dat de normaalste zaak van de wereld. Het hoort er gewoon bij.

Miss

Miss

03-11-2019 om 13:17

Bregje

Hoe ist nou????
Is het al een lekkere rommelige bende daar?
Hoe is het met manlief?

Xxx Groetjes

Bregje

Bregje

03-11-2019 om 16:33

hoe het nu is

Het is zo'n lekkere puinhoop! Manlief klaagt zelf dat we na het eten straks samen moeten opruimen. Haha.

Van te voren de indeling maken wie wat moet doen gaat ook wel zeker goed! Hij had alleen zijn taken niet af deze week.. hij zei dat het wel heel veel was.. ik zei, dan moet je maar even niet met je telefoon spelen en misschien wat dingetjes gaan doen. Volgende week krijgt hij het er gewoon bij.

Miss

Miss

03-11-2019 om 17:50

Goedzo

You go girl!

Haha!!

Soms hebben ze niet in de gaten wat we allemaal doen

Jo Hanna

Jo Hanna

03-11-2019 om 21:31

Fijn dat er wat beweging in zit

Als er nou toch wat extra ideeën nodig zijn, komt dit boek misschien van pas: Een opgeruimd leven met ADHD - Judith Kolberg en Kathleen Nadeau. Met veel praktische oplossingen voor warhoofden en ook erg inzichtelijk voor degenen die het allemaal gemakkelijk afgaat.

Groet,
Jo Hanna

Lanza

Lanza

03-11-2019 om 22:38

Quote:

Het is zo'n lekkere puinhoop! Manlief klaagt zelf dat we na het eten straks samen moeten opruimen. Haha.
Van te voren de indeling maken wie wat moet doen gaat ook wel zeker goed! Hij had alleen zijn taken niet af deze week.. hij zei dat het wel heel veel was.. ik zei, dan moet je maar even niet met je telefoon spelen en misschien wat dingetjes gaan doen. Volgende week krijgt hij het er gewoon bij.

Dit klinkt alsof je het over je puberkind hebt. Wat bizar dat je hem taakjes geeft en vervolgens straf als hij het niet af heeft. En hij klaagt dat hij na het eten moet opruimen?? Eeeeh?!! Ja? Wat wil hij dan, dat jij alles alleen doet?

Wat zitten jullie muurvast ik dat ouder-kind patroon. Hij is je man, niet je kind!

Anca

Anca

04-11-2019 om 10:13

Wat fijn Bregje

Je bent goed bezig. Het zal even wennen zijn voor alle partijen, maar hier gaat wat goeds uit voortkomen.

Lanza, een aanmoediging voor wat goed gaat, werkt 100x beter dan iemand afbranden als iets minder goed gaat. Ik raad je dringend aan dit ook bij je kinderen en je man toe te passen. Dan heb je in de toekomst hopelijk ook nog een man en kinderen.

Zomer

Zomer

04-11-2019 om 11:24

Nou

Ik ben het eens met Lanza. Wat bizar dit.

Anca

Anca

04-11-2019 om 11:37

ook

Ik vind het ook een ongezonde situatie die dringend moet veranderen, maar Bregje afbranden gaat niet helpen.

Miekemieke

Miekemieke

04-11-2019 om 11:55

taken verdelen

De taken zijn al verdeeld maar ik denk dat je je niet met zijn taken moet bemoeien. Als hij er bv voor kiest om de vaat niet op te ruimen of de kliko niet aan de weg te zetten dan moet je de consequenties voor hem laten.
Als het zijn taak is om de was te doen dan moet je wel zorgen dat je zelf genoeg kleding hebt. Moeten de kinderen in vieze kleding naar school dan verwijs je gewoon naar je man. Klaar.

Bregje

Bregje

04-11-2019 om 13:26

taken

Mijn man vind het fijn dat hij wat taken heeft, dat houdt hem overzicht. Want hij ziet het gewoon puur uit zich zelf niet.

Vol verbazing stond ik vanmorgen op en had hij een papiertje op de diepvries hangen met dingen die hij deze week wilde doen!

Ik bedoelde na het eten niet de afwas, dat gaat altijd wel goed, samen met 1 van de kinderen zet ik alles in de afwasmachine en mijn man wast de pannen af. Maar hij bedoelde, al het speelgoed dat rondslingerde, de voortafel lag vol met zooi, er moest nodig gestofzuigd worden. Hij stelde zelf voor om na etenstijd even met zijn 4e alles op te ruimen zodat het weer netjes was.

zebra

zebra

04-11-2019 om 14:08

eens met Miekemieke

gewoon je eigen taken doen en je niet bemoeien met de zijne, dat lijkt me het beste. De taken zijn toch al verdeeld. Eventueel kun je na een tijdje evalueren of er niet met taken geschoven moet worden, iedereen heeft wel iets waar hij beter in is en iets wat hem totaal niet ligt. Dan kan er onderling nog geruild worden zodat jij niet nóg taken erbij krijgt die blijven liggen.

Lanza

Lanza

04-11-2019 om 15:02

Als jullie 1x alle

taken hebben doorgenomen, dan hoef je hem toch niet weer steeds taken te geven. Hij kan dan toch bedenken dat alles de week erna weer moet gebeuren?

En dat opruimen na het eten is toch iets dat iedere avond terugkeert? Waarom vind je het dan zo bewonderenswaardig dat hij voorstelt dit op te ruimen, dat spreekt toch voor zich?

mijk

mijk

04-11-2019 om 16:46

Kijk Lanza

bij de meeste mensen vind ik het hier normaal als ze een bericht lezen en in een antwoord de specifieke bijzonderheden die een topicstarter erbij geeft meenemen. Dat vind ik persoonlijk vrij normaal gedrag. Maar als jij een keer zou reageren met:

"Goh ik vind het vrij normaal dat een volwassen vent het werk ziet liggen maar bij jou is dat blijkbaar moeilijk heb je hem er al eens op gewezen dat het meeste huishoudelijk werk gewoon iedere week hetzelfde is"

dan zou ik je de hemel in prijzen want je kunt duidelijk maar moeilijk begrijpen dat niet iedereen hetzelfde werkt als jij. Dus als jij iets doet wat voor de meeste mensen normaal is, mag je daar gewoon voor geprezen worden. Normaal is een heel relatief begrip. Jij kan je moeilijk in een ander inleven. Bregjes man kan de taken in het huishouden maar moeilijk overzien. Je kan het wel anders wensen maar dat verandert er geen moer aan....

mijk

Jo Hanna

Jo Hanna

04-11-2019 om 20:40

1 x doornemen

"Als jullie 1x de taken hebben doorgenomen, dan hoef je hem toch niet weer steeds taken te geven. Hij kan dan toch bedenken dat alles de week erna weer moet gebeuren?"

Euh, niet per se. Jij hebt kennelijk, op dit gebied althans, een 'neurotypisch brein' Lanza. Dat heeft niet iedereen. Als je ADHD hebt, gaat bovenstaande absoluut niet op. Het is niet gezegd dat Bregjes man dit heeft maar al het gedrag dat ze beschrijft, wijst in die richting. Ik zou het als ik Bregje was dus als werkdiagnose gaan beschouwen en met dat uitgangspunt aan de slag gaan. Dat gaat meer opleveren dan verwachtingen hebben die hij toch niet kan waarmaken. In dit voorbeeld betekent ADHD onder meer dat het hem veel moeite gaat kosten om er routines in te slijpen maar dat ze hem zeker zullen helpen als hij ze eenmaal heeft ontwikkeld (zie de afwas).

Je kunt wel een sneer uitdelen over een ongelijkwaardige relatie maar het is heel wel mogelijk om als verantwoordelijke volwassene in te zien dat je ergens niet bijzonder goed in bent en daar wat hulp van een andere volwassene bij te vragen. We zijn niet allemaal zo geweldig goed in alles als je man en jij. Het moet niet nodig zijn voor Bregje om er eindeloos achteraan te zeuren natuurlijk. Hij moet wel zijn verantwoordelijkheid nemen voor wat hem niet lukt en stappen zetten naar een oplossing. Oprecht steun vragen en accepteren kan zo'n stap zijn.

Groet,
Jo Hanna

Lanza

Lanza

04-11-2019 om 21:29

Volgens mij is dit

geen beschrijving van een ADHD'er, maar van een typische traditionele man/vrouw verhouding, waarbij ze samen in een patroon terecht zijn gekomen dat de vrouw alles doet en de verantwoordelijkheid heeft en de man zich opwerpt als haar hulpje die taakjes uitvoert als zij dat vraagt.

Jo Hanna

Jo Hanna

04-11-2019 om 22:11

Inschatting

Die inschatting is voor jouw rekening. Ik lees er wat anders in. Bregje kan zelf het best beoordelen wat haar werkelijkheid het meest benadert.

Groet,
Jo Hanna

Liesje Lijstje

Liesje Lijstje

05-11-2019 om 09:26

Missend gen voor huishoudelijke taken

@ Jo Hanna, ik heb hier ook zo'n exemplaar dat niet zelf ziet wat er gedaan moet worden op huishoudelijk gebied.
Ondanks lijstjes wie wat doet, afgestemd op leuk vinden, beter kunnen door ervaring of kracht, er tijd voor hebben gaat het nog wel eens mis. Dat stuur ik bij vanaf de zijlijn, na 20 jaar heb ik het opgegeven dat hij zelf gaat bedenken dat de container naar de weg moet. Als hij op bakken ophaaldag als eerste vertrekt help ik dat nog even herinneren, neem jij de bak mee naar de weg? Dat is namelijk de afspraak, wie als eerste vertrekt neemt de bak mee naar de ophaalplek.

Omdat ik geen droger heb was ik iedere dag 1 trommel die dan binnen of buiten kan drogen. Daar is een lijstje van (maandag donker, dinsdag licht, woensdag beddengoed, enzovoort) en dat wordt indien nodig geëvalueerd en aangepast. Iedereen heeft daar een kopie van dus het moet niet zo moeilijk zijn om op tijd je was in de mand te doen. In het weekend/vakantie ga ik dan vaak nog als de stadsomroeper door het huis, ik ga nu witte/donkere/spijkerbroeken was aanzetten, wie nog wat heeft? inleveren! Dan krijg ik af en toe nog de vragen of een zwarte spijkerbroek gewoon bij de spijkerbroeken kan, of een wit T-shirt met zwarte boordjes bij witte of donkere was moet.
Ondanks lijstjes beklijft het niet. Hij mist echt een gen voor huishoudelijke taken.

Anderzijds hoef ik als hij thuiskomt maar 1 keer te zeggen dat het draaiplateau van de magnetron niet meer draait en na het eten gaat hij gelijk aan de slag. Die technische dingen interesseren hem en zijn zo opgelost. Ik laat het maar.

Misschien een traditionele rolverdeling die Lanza niet graag ziet dat man mijn hulpje is die aangestuurd moet worden maar andersom is dat net zo. Onderhoud van de tuin is man zijn taak en daar ben ik het hulpje, ik heb namelijk echt geen groene vingers, doe al een hele poos mijn best maar ik zie pas dat de manden met bolchrysanten water nodig hebben als ze al te lang slap hangen. Dus na een zakenreis van man begin oktober waren de in augustus gekregen chrysanten rijp voor de gft-bak.

Jo Hanna

Jo Hanna

05-11-2019 om 21:23

Liesje

Om gek van te worden, dat eindeloos herhalen. Maar jij wekt de indruk er tamelijk opgewekt onder te blijven doordat je de realiteit van zijn beperkingen accepteert, zijn kwaliteiten waardeert en ook in de spiegel kijkt. Zo is de situatie toch in balans. We zijn gelukkig allemaal wel ergens een kneus in. Nou ja, bijna allemaal.

Groet,
Jo Hanna

Sallie

Sallie

05-11-2019 om 21:59

Nou jee kneus

Je moet ook maar net op 1 lijn zitten hoor.
Ik vind mezelf totaal geen kneus op huishoudelijk gebied maar als ik met iemand zou moeten samenwerken die hele strikte regels heeft hiervoor (iedere dag een andere kleur was bijv) lijk ik vast een hele kneus.
En natuurlijk weet degene die niet steeds wast wat precies bij welke was hoort. (ergo: wat de vrager daar precies van vindt!)

En bijv de was wordt met de dag ingewikkelder omdat kleding steeds vaker van een mengsel aan materialen wordt gemaakt en vaak op lage temperatuur moet. Vroeger las ik nooit wasvoorschrift nu steeds vaker.
(en ben slecht in onthouden dus dat checken van een steeds minder goed leesbaar label moet ik blijven doen)

Verder vind ik het allemaal niet zo heel boeiend hoe en wanneer eea precies gebeurt. Ik erger me dood aan makkelijk gedrag van partner maar als ik het zo lees dan zou ik meer moeite hebben met 'moeilijk' gedrag in deze. Haha, ik waardeer mijn partner door dit draadje meer! Fijn!

Enna M.

Enna M.

06-11-2019 om 00:34

ik had die man kunnen zijn

... want ik ben ook heel slecht in het doen van huishoudelijke taken en ik ben toch echt een vrouw. Ook ik zie uit mijzelf niet wat er moet gebeuren. Nouja, wel dat er wat moet gebeuren, maar wát? Echt hoor, ik zou geweldig gebaat zijn bij zo'n takenlijstje die Bregje voor haar man maakt. Maar helaas is mijn man (een beetje, niet zo kort door de bocht) de mening van Lanza toegedaan en vindt hij het onzin, zo'n takenlijstje. Niet dat hij dat lijstje moet maken natuurlijk, maar als we samen een duidelijke taakverdeling zouden opstellen en ik af en toe zou worden gestimuleerd om mij aan de planning te houden.... dan zou het huis hier een stuk netter zijn Een beetje add zal er bij mij best in zitten....

Wilgenkatje

Wilgenkatje

07-11-2019 om 15:59

dat herhalen...

Tja, mensen zijn geneigd klusjes/opdrachten die ze minder leuk/zinvol vinden of waar ze geen zin in hebben, terzijde te schuiven. Op de school van mijn kinderen waar ik ooit invalster was, hing een briefje bij de vaatwasser: 'Afwas IN de vaatwasser, NIET erop'. In het kerkgebouw waar ik vrijwilligerswerk doe, lees ik 'Laat de keuken opgeruimd achter'. Op het personeelstoilet van m'n werk hangt een jolig bedoeld rijmpje om vooral de boel keurig achter te laten. En zo zijn er overal huishoudelijke hints te vinden die je heus zelf ook had kunnen bedenken.

Bregje, goed bezig. Samen aanpakken, dat heeft het meeste effect. En het werkt aanstekelijk Dat is beter voor je humeur dan welk lijstjessysteem dan ook. Succes!

Enna M.

Enna M.

07-11-2019 om 23:29

maar toch werkt dat wel

...voor mij althans. Van die briefjes om de vaatwasser te vullen ipv het aanrecht en dergelijke. Als het 'moet' van een ander ben ik veel meer geneigd om het toch netjes te doen. Misschien werkt dat ook wel zo bij de man van Bregje?

Bregje

Bregje

08-11-2019 om 15:05

het werkt hier goed met briefjes

Het werkt hier echt super met briefjes, ik kwam van middag thuis van het werk en de kamer en keuken waren gestofzuigd, de inrit was bladvrij gemaakt en als extra had hij lekkere pompoensoep voor tussen de middag gemaakt!

Fransien

Fransien

08-11-2019 om 15:17

Fijn!

Het werkt voor jou, het werkt voor hem, prima toch. Als jullie er blij mee zijn kun je de anderen rustig laten kletsen.

Miss

Miss

08-11-2019 om 15:44

Heerlijk

Om zo het weekend in te gaan Bregje!!

Super dat het werkt voor jullie!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.