Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Het lerarentekort


Als laatste

Nog een puntje vergeten dat M. Lavell te berde brengt: leraren zonder of met een kleine lestaak. Dat zijn er hier heel veel: projectje hier, stuurgroepje daar. Ook dat ligt aan het schoolbestuur. Misschien moet ik eens van school wisselen.

Lanza

Lanza

08-11-2019 om 14:17

In de bovenbouw heb je keuzevakken

maar ook kernvakken. Een docent filosofie zal dus een klasje hebben van 8 leerlingen, terwijl een docent die lesgeeft in een kernvak altijd met 32 zit, dan mag het gemiddelde 20 zijn, maar daar heeft die docent Engels niks aan.

Klopt niet

""Wat overigens wel meespeelt: hier in de regio (inderdaad Eindhoven) zitten de hoogbegaafden met ASS. Ik sta alleen op het Vwo. Goede kans dat er op VMBO en Havo minder zitten, daar heb ik geen zicht op."
Je kan toch wel rekenen?

Er zijn 10.000 vo leerlingen in Eindhoven.
Dan verwacht je 2 of 3 autisten in die hele populatie.

Jij hebt er in jouw VO klas 6 en je zegt ook nog dat dat normaal is op jouw school.

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof best dat die leerlingen zo genoemd worden. Erger nog ik geloof ook nog dat jij er heel veel extra werk aan hebt wegens overleg en administratie.
Maar eh...

Het klopt niet.

M Lavell

Als reactie op de vraag over "Je kunt toch wel rekenen" kan ik reageren met "Je begrijpt toch wel statistiek?" Gemiddelden zeggen NIETS over een individuele situatie. Er is vast overdiagnose. Misschien wordt er geprutst. Maar puur het feit dat de situatie niet aansluit bij het gemiddelde is daar geen bewijs voor.

Verder snap ik niet waar die "2 of 3 autisten" op de 10.000 van jou vandaan komen. In Nederland is geen gedegen onderzoek gedaan naar het voorkomen van autisme in de algemene populatie. In het buitenland wel en daar komt de prevalentie op 60 tot 100 op de 10.000. Omdat er geen verschil is tussen etnische groepen is er geen reden om aan te nemen dat de cijfers hier anders zijn. Op onze school van 2000 leerlingen zijn dat er dus 12 tot 20. Maar dit is niet de generale populatie, dit is de autisme-regio van Nederland.

Anyway.

Nu genoeg gewellest - nietest wat mij betreft.
Ik noemde dit als één van de redenen voor hoge werkdruk. Het is niet de enige. Het grootste probleem is wat mij betreft nog steeds dat het geld niet op de plekken terecht komt waar het het hardst nodig is, en meer geld gaat dat niet veranderen. Beter toezicht en strengere regels misschien wel.

Lanza, jij snapt het: ik als kernvakdocent heb niks aan die klassengemiddelden. Ook dit is weer iets waar gemiddelden niet zo heel veel zeggen. Pak de modus erbij en je ziet al een heel ander beeld.

tsjor

tsjor

08-11-2019 om 19:20 Topicstarter

Echt niet

'Je beweerde dat er in het complete voortgezet onderwijs van huiswerknotatie is veranderd omdat ouders dat wilden.' Echt niet. Het was een voorbeeld van één ouder, maar zo zijn er heel veel meer voorbeelden.
We kunnen met elkaar de cijfers van Alison H. gaan bestrijden, maar daarmee verandert de situatie in haar klas niet. En ik geloof niet dat het op het VMBO of op de HAVO anders is.
Alison H heeft gelijk: daar ben je niet voor opgeleid en de verwachting dat leerkrachten dat allemaal kunnen moeten we maar de papierbak verwijzen. Het kan zijn dat er daardoor kinderen zijn die niet goed erkend worden in hun werkelijke vaardigheden. Dramatisch, jawel. Maar wat er nu aan de hand is is ook niet vol te houden.

Tsjor

tsjor

tsjor

08-11-2019 om 19:26 Topicstarter

Mirjam

'Er zijn 10.000 vo leerlingen in Eindhoven.
Dan verwacht je 2 of 3 autisten in die hele populatie.'
Nou, die 2 of 3 zal ik dan wel kennen, uit 1 gezin. Oh ja, en ook nog een kind met ernstige vorm van dyslexie. Goed om te weten dat de rest van de regio statistisch gezien 'schoon' moet zijn.

Tsjor

Enna M.

Enna M.

08-11-2019 om 20:28

over rekenen gesproken...

"Flauwekul dus. 229 op 10.000 is wel drie keer zoveel als 80 op 10.000, maar op een school van 500 lln zijn het er nog steeds maar 2 of 3."
Dat moet natuurlijk 1 of 2 zijn.
Op een school van 1000 zijn het er 2 of 3."

229 op 10.000 is hetzelfde als
23 op 1000 is hetzelfde als
2,3 op 100.

M. Lavell kan zelf toch ook niet zo goed rekenen....? Ik woon ook in een regio met veel technisch hoogopgeleiden en veel autisme. Nu heb ik geen cijfers van het aantal leerlingen met ASS per klas op de school van mijn kinderen....In mijn buurtje zijn er al 5 op pakweg 60 mensen waar ik van weet dat ze gediagnosticeerd zijn, dat zijn er 1 op de 12. Als ik alleen kijk naar het aantal kinderen ligt het percentage nog veel hoger.

Dees

Dees

08-11-2019 om 21:40

Begrijpen

We liepen 16:15 langs de school van onze zoon, ier waren 2 lokalen bezet, in ieder lokaal 1 docent de rest van het gebouw was donker.

Ik snap de werkdruk wel.

Dees

Zie jij wat die mensen thuis nog doen? Nee he? Of denk je dat de kaboutertjes het werk doen dat er ligt na de lessen? Ik word hier een beetje moe van. Er zijn zoveel sectoren waar regelmatig thuis wordt gewerkt.

Dees

Dees

09-11-2019 om 11:03

Alison

Weet je waar ik zo moe van wordt al dag gepiep over dat ze veel extra werk doen en dan sparren met dat ze thuis en in het weekend extra werken. Maar ondertussen elke dag 1,5/2 uur voor einde werktijd naar huis gaan en niet beseffen dat die verloren uren dan inderdaad thuis of in het weekend eerst gemaakt moeten worden.

Donna

Donna

09-11-2019 om 13:21

Tante Petunia

Dees, ik krijg steeds meer een beeld van tante Petunia uit Harry Potter. Lekker door de gordijntjes gluren (naar de buurvrouw de juf) of door de raampjes van de school om vervolgens allerlei nare oordelen bevestigd te zien. Terwijl je alleen wat simpele logica op al jouw aannnames hoeft toe te passen: als het onderwijs zo’n aantrekkelijk werkveld zou zijn met hoge inkomens, weinig werkdruk, kleine klassen (echt, een klassengemiddelde van 25 leerlingen is enorm, maar dat is al
toegelicht), alleen maar vakantie, werkdagen tot 15.30, enz. enz. dan zou er simpelweg geen tekort zijn en zou helemaal niemand uit het onderwijs weglopen om nooit meer terug te keren. Het eeuwige gezanik van al die zeurende collega’s neem je dan heus wel voor lief... En eerlijk? Wat gezeur betreft valt er voor de gemiddelde leerkracht hier nog wat te leren.

Dees

Kom eens een maandje meedraaien. Daarna mag je oordelen. Mag ik nu even weten wat jij doet zodat ik daar mijn vooroordelen op kan loslaten?

Enna M.

Enna M.

09-11-2019 om 14:30

Dees, mijn kleine beetje ervaring

Ik heb het geprobeerd op de Pabo niet zo lang geleden. Ik begon heel enthousiast, met een houding van "eerst zien of die verhalen in de media wel echt zo erg zijn".

Nou..... ze zijn écht zo erg. Alles is waar, de werkdruk, de te grote klassen, de lastige ouders, de kinderen met rugzakjes, de grote hoeveelheid toetsen met bijkomende administratie. Lesgeven aan kinderen is op zich heel leuk. Momenteel is lesgeven op een basisschool in Nederland niet zo leuk, is mijn conclusie. Ik ben tijdens mijn 1,5 jaar stage op in totaal 3 verschillende plekken niet 1x een leraar tegengekomen die structureel om half 4 naar huis ging. Wel die structureel om 6 uur naar huis gaan, en thuis nog even door gaan. Daarbij moet je niet vergeten dat de meeste leraren ook al om 7.45 op school zijn, en dankzij de continueroosters er veelal (bijna) geen lunchpauze is. Dan heb je er om 15.30 eigenlijk al bija 8 uur op zitten zelfs, zonder pauze.

De sector doet het voor een deel zichzelf aan, maar zie dat in je eentje maar eens om te buigen. Misschien hoeft er niet eens zozeer heel veel meer geld bij, maar het moet wel heel veel anders georganiseerd worden, wil het aantrekkelijker worden om als leerkracht aan de slag te gaan.

Enna

Als je structureel geen pauze hebt vanwege een continurooster dan overtreedt je school de CAO. Erg onprofessioneel. Dat is een onnodige verzwaring van de werkdruk.

skik

Ik heb ook structureel geen pauze.....

Onze lunchpauze is een half uur. Dat betekent dat om 1200 de bel gaat, en er meestal nog minimaal 1 een (mentor) leerling is die iets kwijt wil of nodig heeft. Die is/ zijn met een beetje mazzel na 5 minuten weg...maar dan moet je al je spullen nog bij elkaar graaien ( want na de pauze les in een ander lokaal) en bedenken of je éérst alles gaat klaarzetten in je nieuwe lokaal ( pc aan de beamer, spullen voor t demo proefje mee, , goede boeken op tafel, dat soort dingen) of dat je dat na de lunch doet. Moet je hopen dat je onderweg niemand tegenkom die jou iets wil vragen of vertellen of die jij dringend nodig het om iets mee af te spreken / overleggen..want dan blijft er helemaal geen tijd over om te eten. Laat staan om aan te sluiten bij de rij in in de kantine om een lekker bakje salade oid te scoren...gelukkig dat je alles al had klaargezet trouwens, qua spullen, want op weg naar boven tref je ook nog een teamleider die je omhoog zit met de vervangingsuren voor die zieke collega. Je wimpelt het snel af, maar bent je alsnog bijna te laat....Om 1230 sharp gaat er namelijk gewoon weer een bel, word je namelijk geacht fris, fruitig, met een gevulde maag en voorbereid in je nieuwe lokaal klaar te staan voor 31 havo 4 leerlingen...jawel, bij de deur, met aandacht voor iedereen. Op tijd en ready to go. Niet klooiend met de beamer en gehaast rondrennend omdat de mappen met uitwerkingen van de examenopgaven nog in de kast van de toa ruimte staan, en je je net realiseert dat je de practica die je terug wilde geven nog in je kluisje hebt liggen

Ik ben echt ultiem gelukkig als het me lukt 15 minuten op een stoel in de personeelskamer te zitten. Maar dat is eerder uitzondering dan regel....

Ingrid ( en echt, ik ben veel gewend. Heb ook 15 jaar voor een groot Amerikaans bedrijf gewerkt, waarde nog nooit vsn 9-to-5 gehoord hadden..... maar daar werd je royaal betaald, was het management zeer professioneel, en had je geen bel die je planning van de dag tot op de minuut vastlegt. En je had een kantoor met een deur. Die je af en toe gewoon dicht kon doen als je dat nodig vond.)

Dees

Dees

09-11-2019 om 16:55

9 uur

Bij ons op school zwaaien ze om 14:00 de kids de deur uit en gaan ze naar de docentenkamer. Ouders die iets te vragen hebben mogen om 14:45 terugkomen.

Maar goed ik begrijp inderdaad dat als ze die pauze niet hebben en ze rond 7:45 beginnen dat ze dan om 15:45 8 uur aanwezig zijn geweest. Ooit begreep ik van een docent zelf dat ze rond de 9 uur per dag moesten werken om zo hun vakanties te compenseren.

Ik begin zelf ook rond 7:45 soms om 8 uur (als ik mijn kind niet op gang krijg) en 1 dag om 7 uur. Ik werk dan tot 17:30 en als ik om 7 uur begin tot 16:30 soms 16:45.

Overigens is mijn wek ook zelden af en werk ik op mijn vrije dag vaak ook een uurtje of 3. In het weekend werk ik maximaal 2 uur per dag. In de avond door de weeks soms ook nog een uurtje. Helaas leent mijn werk in de financiële dienstverlening er niet voor om de overuren te compenseren.

Professioneel management

Daar scheelt het nogal eens aan. Op veel scholen heerst een weinig zakelijke houding. Gelukkig is de nieuwe directeur van de vo-school waar ik werk reuze zakelijk. Bij alles waarvan men denkt dat het moet, vraagt hij zich eerst af waarom we dat eigenlijk moeten, of dat het niet eenvoudiger kan. Er zijn inmiddels heel wat overbodige administratieve zaken afgeschaft of vereenvoudigd. Veel vertrouwen, eigen regie, weinig controlezucht. Bij ons werkt niemand het maximale aantal lesuren van 750 op full time basis, 700 is het maximum. Houd je nog 940 uur over voor nakijken, overleg, bijscholing en de rest. Van de 110 docenten zijn er nul met een burn out, het verzuim blijft beperkt tot de normale griepjes en rugpijn van een paar dagen. Met het verlenen van verlof wordt ruimhartig omgegaan, als je neef trouwt of de moeder van een goede vriendin begraven wordt krijg je vrij en worden je lessen uit het rooster gehaald of er komt iemand van de externe invallerspool. Je hebt meestal je vaste lokaal, vooral bij vakken waar je veel spullen voor nodig hebt. Als je een taal geeft is er in elk lokaal een klassenset woordenboeken aanwezig, je hoeft niet te slepen. Omdat de aula iets te klein is om al onze leerlingen tegelijk te herbergen zijn er alternerende pauze's, je hebt als docent altijd 2x een half uur pauze op een dag. Er zijn veel docentenwerkplekken buiten de lokalen om. En de kantine heeft een speciaal loket voor personeel, die hoeven niet tussen alle leerlingen in de rij.

Je moet dan wel een directeur hebben die stevig in de schoenen staat en nee durft te verkopen aan bijvoorbeeld het 'hoofdkantoor', kan delegeren en heel duidelijk is tegen docenten of ouders die onevenredig veel aandacht vragen. Niet oeverloos blijven door discussiëren omdat je bang bent dat ze je niet aardig vinden.

skik

Skik

Ik kom solliciteren! Als de reistijd een beetje te doen is 😂

vlinder72

vlinder72

09-11-2019 om 17:24

Dees, andere werkgever

Misschien wordt het bij jou ook tijd voor een andere werkgever. Ik werk ook in de financiële dienstverlening maar als ik begin om half 8 (vroeger mag niet) dan kan ik om 4 uur naar huis gaan (dan heb ik 8 uur gewerkt). Vrijwillig nog uren thuis werken doet niemand. Wat dingen op kantoor afmaken natuurlijk wel.

Vanaf oktober tot december is het altijd vreselijk druk en daarom miet iedereen in deze periode 3-4 uur per week verplicht overwerken. Die uren krijg ik zeker wel betaald.

Behalve als jij dusdanig goed betaald krijgt dat je geen recht meer hebt op het uitbetalen van overuren omdat extra werken bij je functie hoort, lijkt het mij wat vreemd dat je thuis nog uren moet werken en elke dag veel langer dan 8 uur op je werk zit.

Enna M.

Enna M.

09-11-2019 om 17:45

Skik

"Als je structureel geen pauze hebt vanwege een continurooster dan overtreedt je school de CAO. Erg onprofessioneel. Dat is een onnodige verzwaring van de werkdruk."

Zeker. 2 van de 3 scholen waar ik stage heb gelopen hadden dit echter....Niet voor niets dat ik uiteindelijk ben gestopt met de opleiding.
Bij één school kon je nog wel een beetje van de middagpauze genieten (kon je toch nog wel een kwartiertje zitten en gewoon naar de wc gaan) en waren de kinderen om 14.00 weg. Bovendien hadden ze ook nog even een koffiemomentje met het team om 14.30. De ergste school (in dit opzicht) had een continuerooster tot 14.30, en daar was geen lunchpauze (voor de kinderen ook niet echt overigens) . Officieel wel, in praktijk niet door een aantal complexe leerlingen in de klas. Mijn mentor durfde niet eens te gaan plassen: er was 1 leerling die niet zonder toezicht kon want hij was volslagen onberekenbaar en soms agressief. Op die school was er ook geen koffiepauze om de dag door te spreken met collega's, geen tijd voor.

Dees

Dees

09-11-2019 om 18:05

Vlinder

Vlinder ik kan die uren wel uit laten betalen hoor. Ik heb naganoeg geen reistijd waar ik er eerst 12 uur in de week had ik voel me gezegend met mijn baas. Overuren zijn soms vrijwillig maar soms ook echt noodzaak.

Hier is gewoon heel veel werk, er is een tekort in onze beroepsgroep, bij ons is het elk kwartaal druk en in de maanden oktober tot en met april extreem druk. De zakelijke dienstverlening is gewoon extreem druk. Fijn dat jij zulke korte dagen kunt maken maar ik ben blij met mijn werkgever ik weet hoe sommige anderen kunnen zijn.

Donna

Donna

09-11-2019 om 18:13

Skik

Dit kan alleen maar in een regio zonder tekorten. Nakijken, voorbereiden vergaderen, mentoraat en deskundigheid kunnen nooit meer dan 750 uur bedragen (dan zit je al boven het riantste taakbeleid van Nederland), dus besteden docenten op jouw school ruim 200 uur op jaarbasis aan bijzaken. Verplicht door het management kennelijk. Prima hoor zolang er gewoon genoeg lesgegeven wordt en het bestuur geld genoeg heeft. Maar als ouder vind ik het niet perse zakelijk zoveel uren aan extra’s te besteden. En in het geval van lerarentekorten vind ik een dergelijke situatie zelfs onwenselijk en onzakelijk. Eerst zorgen dat de leerlingen fatsoenlijk les krijgen, het liefst in niet al te grote klassen. Dat zou wat mij betreft prioriteit moeten zijn.

Donna

Donna

09-11-2019 om 18:16

Dees

Bijzonder, die tekorten in de financiële dienstverlening. Juist in die sector zijn namelijk zulke overschotten dat een overstap naar het onderwijs gestimuleerd wordt, las ik laatst in de krant. Maar dat zal dan regiogebonden zijn?

vlinder72

vlinder72

09-11-2019 om 18:26

Ok dees

Je kiest er dus zelf voor. Dat kan. Ik doe dat niet meer. Bij mijn vorige werkgever (een grootbank) wel maar bij de zoveelste reorganisatie werd driekwart van de afdeling er rücksichtslos uitgegooid. Veel werken. Inzet. Het deed er niet toe. Het was echt met de botte bijl. Mijn nieuwe werkgever is erg tevreden met mijn werk. Na 2 jaar via een detacheringsbureau gewerkt te hebben krijg ik vanaf 1 januari een contract voor onbepaalde tijd bij mijn opdrachtgever. Fijne werkgever maar vrijwillig uren extra werken per week dat doe ik niet meer.

En ik weet hoe druk het nu is. Ik zeg immers zelf ook dat iedereen bij ons wekelijks 3 tot 4 uur verplicht moet overwerken. Er zijn geen ervaren mensen meer te vinden. Ik werk nu alweer wekenlang ook op mijn vrije dag.

Maar om dan nu ook te verwachten dat leraren dan ook kosteloos zoveel extra uren maken dat is raar. Jij hoeft immers ook niet te werken van 7 uur tot 5 daar kies je vrijwillig voor omdat jij dat blijkbaar fijn vindt. Als een leraar om kwart voor 8 begint op school dan moet je niet verbaasd zijn als die leraar ook om half 5 weer thuis is.

vlinder72

vlinder72

09-11-2019 om 18:41

Donna

De financiële dienstverlenig is heel breed. Bank kantoorwerk, administratieve fimuncties dat soort werk is enorm afgenomen er is veel geautomatiseerd en heel veel uitbesteed aan landen als India.

Echter een deel van het werk is wel blijven bestaan. Werk waarvoor veel vakkennis nodig is is er nog genoeg. Dees werkt in de zakelijke dienstverlening en ik in de hypothecaire dienstverlening. Ze staan te springen om mensen.

Als je ervaring hebt en je hebt je wft's (vakdiploma's) dan ben je zo weer werk. Ik zat precies 1 week zonder werk. Ik heb een detacheringsbureau gebeld en ze konden mij zo ergens plaatsen (op fietsafstand van mijn huis). En hoewel ik toch ook al 46 jaar ben word ik continu benaderd door andere banken, detacheerders of ik bij hun wil komen. Zeker specifieke ervaring in bijzonder beheer, herstructurering, ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is zeer welkom.

Ik denk dat dat in de zakelijke dienstverlening niet anders is. Het is druk en er is een tekort aan mensen.

Donna

Donna

09-11-2019 om 18:42

Zakelijke houding

Dat is denk ik overal hetzelfde: je zult om te beginnen zelf een zakelijke houding moeten hebben. Ik denk dat ik zover ben, maar dat is een proces van jaren, decennia geweest. Dat zal voor meer mensen (vrouwen?) gelden. Heerlijk om ergens te werken waar de bedrijfscultuur gewoon zakelijk is en waar je daar niet zelf een gevecht voor hoeft te leveren.

Het is toch bizar, die heftige ontslagrondes, om vervolgens met tekorten te zitten, waardoor van jou gevraagd wordt voor nop over te werken? En het lijkt me niet makkelijk dan nee te zeggen in de wetenschap dat er weer zo’n ontslagronde aan kan komen. Dat lijkt me dan ook bepaald geen makkelijk werkveld.

Donna

Donna

09-11-2019 om 18:46

Vlinder

Ja inderdaad, dat had ik ook moeten bedenken. Bijzonder dat tekorten dus niet automatisch tot betere arbeidsvoorwaarden leiden.

vlinder72

vlinder72

09-11-2019 om 18:58

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden zijn nog steeds prima. Minder goudgerand als vroeger maar ik ben tevreden met het aanbod.

Mensen in de financiële dienstverlening zijn vaak heel servicegericht. Staken doen ze niet. Reorganisaties worden geslikt. Het is vooral mijn houding die veranderd is. Vroeger bleef ik onbetaald als er tekorten waren. Ging ik thuis extra inloggen. Werkte ik nog wat in het weekend maar uiteindelijk maakte het geen bal uit. Iedereen die al wat ouder was werd eruit geflikkerd. Ik heb er 17 jaar gewerkt en er kon niet eens een fatsoenlijk afscheid meer vanaf.

Nu doe ik dat niet meer. Ik werk netjes mijn uren. Ik doe mijn werk uitstekend (anders zou ik ook geen contract hebben gekregen). Ik maak mijn werk keurig af maar thuis is thuis. Overwerken prima maar dat schrijf ik wel en het mooie is. Ik word nu net zo gewaardeerd als voorheen maar ik ben nu zoveel rustiger en minder gestresst thuis. Ik had nooit zover moeten gaan als toen bij mij vorige werkgever. Ik had veel eerder moeten zeggen toedeledokie ik ga weg. Maar ja, dat is achteraf bezien. Wist is veel dat je zo makkelijk weer elders aan de slag kon gaan.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.